Facebook-aktier rammer bunden

Facebook IPO drops
How low can you go?

Facebooks aktier ramte et nyt lavpunkt i dag med en pris på 15,75 dollar, selv om den sluttede dagen på 17,73 dollar. Der er tale om et fald på 53,34 procent siden aktien for første gang blev sat til salg til 38 dollar i maj 2012. Før aktien ramte det nye lavpunkt, startede den dagen på 18,06 dollar.

En af grundene til, at Facebook fortsat er den værste præsentations-IPO (Initial Public Offering/oprindeligt offentligt udbud), siden aktien kom på markedet første gang, er den første runde af lukningsudløb. Ansatte og insidere, der tidligere ikke måtte sælge deres aktier, har siden 16. august fået grønt lys til at sælge op til 271 millioner aktier.

Blandt de kendte insidere, som har benyttet sig af dette, er en af Facebook medgrundlæggere, Dustin Moskovitz, og den første eksterne investor, Peter Thiel.

Moskovitz, som forlod selskabet i 2008, har solgt 450.000 af sine aktier til en pris på 8,8 millioner dollar. Han ejer stadig 133 millioner Facebook-aktier.

Thiel har skaffet sig af med ikke mindre end 20 millioner aktier, hvilke har indbragt ham en fortjeneste på næsten 400 millioner dollar, og i alt har han tjent 640 millioner kroner på Facebook-aktien, siden den gjorde sin entré på NASDAQ-børsen. Selv om aktien nu er mere end halveret, har Thiel med sin oprindelige investering på 500,000 dollar scoret en ganske god fortjeneste på det sociale medie.

Flere udløb af Facebooks låste akter

Facebook-aktier står muligvis overfor nye lavmål, da der stadig er tre udløb af salgsbegrænsningerne forude. Her bliver i alt frigjort 1,5 milliard aktier. Selskabet BMO Financial Group har dog et mere positivt udsyn, der rækker ud over denne periode.

"Vi forventer, at investorernes opmærksomhed vil vende tilbage til det mere fundamentale, når disse udløb er afsluttet i løbet af de næste seks måneder", siger Daniel Salmon, BMO.

Med ordet "fundamentale" henviser han til en mere klar vision af Facebooks forretningsstrategi og muligheder på de sociale platforme. Næsten en milliard brugere benytter apps og mobilbrowsere til at tilgå sitet.

Facebook CEO Mark Zuckerberg har udtalt, at virksomheden er "fokuseret på at investere i vores prioriteter med mobile platforme og sociale annoncer for at hjælpe folk med at få disse oplevelser sammen med deres venner." I juni indbragte dette område 1 million dollar hver dag, hvoraf halvdelen kom fra mobile brugere.

Zuckerberg går på tirsdag på scenen til et live-interview under TechCrunch Disrupt. Der kommer vi nok til at høre mere om Facebooks aktier og mobil-strategi.

Via CNET, BusinessWeekly

Matt Swider