Skip to main content

Recension: iMac (24 tum, 2021)

Apples nya iMac får en efterlängtad ny design

iMac (24 tum, 2021)
Best in Class
(Image: © Future)

Vårt omdöme

Den nya iMac (24 tum, 2021) är en förbättring av föregångaren på 21,5 tum på nästan alla sätt. Den har en bättre, större skärm, en ny modern och färgstark design och ger utmärkt prestanda – allt till samma pris. Om du har letat efter en allt-i-ett för arbete och lek är detta ett utmärkt val.

För

  • Utmärkt skärm
  • Slående ny design
  • Fantastisk webbkamera
  • Mycket bra prestanda

Emot

  • Fortfarande få portar
  • Att ladda musen är fortfarande besvärligt
  • Mac mini kan erbjuda bättre värde för vissa

Tvåminutersrecension

Den nya iMac (24 tum, 2021) är inte bara en imponerande förbättring jämfört med sin föregångare på nästan alla sätt, den är också den djärvaste uppdateringen av Apples ikoniska allt-i-ett-Mac på nästan 15 år.

Den har ett helt nytt utseende som är både elegant och modernt, och det är en mycket välkommen uppdatering, eftersom den tidigare designen började kännas rätt gammal.

Den kommer också i en ny storlek, 24 tum, som ersätter 21,5 tums iMac-modellen (27 tums iMac är fortfarande till salu). Trots den större skärmstorleken är den nya iMac (24 tum, 2021) faktiskt inte så mycket större än 21,5-tumsmodellen, med måtten 54,7 x 46,1 cm och ett djup på bara 14,7 cm (själva skärmen är bara 11,5 mm tunn), jämfört med föregångarens mått på 52,8 x 45 cm och ett djup på 17,5 cm.

Detta innebär att du får en hel del mer skärm på nya iMac, men utan en betydande ökning av den totala storleken; på grund av att den är märkbart tunnare och också lättare än sin föregångare (4,48 kg jämfört med 5,68 kg) är den nya iMac en mer mångsidig allt-i-ett-dator, eftersom det är lättare att bära runt och installera.

iMac (24 tum, 2021)

(Image credit: Future)

Apple har också släppt den nya iMac (24 tum, 2021) i sju livfulla färger, som går tillbaka till iMac G3:s dagar och visar ett förtroende och lekfullhet från Apple som är mycket välkommet. Med en fin touch kommer Magic Keyboard, Mouse och Trackpad alla i samma färg som den iMac du väljer, och delar av användargränssnittet i macOS Big Sur har också samma färg. Det ger en härlig övergripande effekt.

Den nya iMac uppnår prestationen att vara nästan lika liten (och tunnare och lättare) än sin mindre föregångare till stor del på grund av kanske den största förändringen under huven: den drivs av Apple M1 chipet, istället för hårdvara från Intel. Som vi har sett hos MacBook Air (M1, 2020), MacBook Pro 13 tum (M1, 2020) och Mac mini (M1, 2020) har denna övergång till Apples eget chip till stor del varit en rejäl framgång. MacOS Big Sur-operativsystemet är snabbt och snyggt, och nya appar som är utformade för M1-hårdvaran fungerar fantastiskt. Även äldre Intel-baserade appar fungerar bra tack vare Apples Rosetta 2-verktyg, och du kan också köra iOS-appar och spel, vilket ger dig tillgång till tusentals titlar.

Tack vare den underbara nya 4,5 K Retina-skärmen, fantastiska högtalare och en fantastisk webbkamera är det en glädje att arbeta och skapa på den nya iMac. Det här är dock inte den mest kraftfulla datorn, eftersom den inte levereras med ett dedikerat grafikkort och du kan inte heller använda en extern GPU. Minnet är också begränsat till 16 GB, så om du letar efter en kraftfull arbetsstations-PC kanske det här inte är något för dig.

Det finns dock mycket att älska med den nya iMac – och bäst av allt, med ett startpris på 15 995 kr erbjuder iMac (24 tum, 2021) alla dessa förbättringar till samma pris som dess föregångare.

iMac (24 tum, 2021)

(Image credit: Future)

Pris och tillgänglighet

Specifikationer

Här är konfigurationen för den iMac (24 tum, 2021) som skickades till TechRadar för granskning:

CPU: Apple M1 (8 kärnor)
Grafik: Integrerad 8-kärnig GPU
RAM: 16 GB enhetlig LPDDR4 RAM
Skärm: 24 tum, 4,5K 4480 x 2520 Retina-skärm (IPS, 500 nits ljusstyrka, bred P3-färgskala)
Lagring: 512 GB SSD
Portar: 2x Thunderbolt USB 4 (USB-C), 2x USB 3 (USB-C), 3,5 mm hörlursuttag
Anslutningar: Gigabit Ethernet, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0
Kamera: 1080p FaceTime HD-webbkamera
Vikt: 4,48 kg (9,88 pund)
Storlek: 18,1 x 21,5 x 5,8 tum (46,1 x 54,7 x 14,7 cm; B x D x H)

Den nya iMac (24 tum, 2021) blev tillgänglig för förbeställning inte långt efter att den först tillkännagavs den 30 april 2021, där de första kunderna får sina maskiner den 21 maj.

Den goda nyheten är att den iögonfallande redesignen och övergången till Apple M1-chipet inte kommer med någon prishöjning. Det nya Apple iMac-priset (24 tum, 2021) förblir 15 995 kr för basmodellen, vilket ger dig en 7-kärnig M1 med en 256 GB SSD och 8 GB RAM-minne. Du kan också gå upp till en konfiguration för 20 995 kr, vilket ger dig fler färgalternativ och USB-C-portar, och kommer också att ge dig den fullständiga 8-kärnors versionen av Apple M1, även om den kommer med samma SSD och RAM.

Som med tidigare modeller av iMac kan du sedan uppgradera vissa specifikationer efter dina behov, till exempel genom att lägga till mer RAM eller lagringsutrymme.

Ett helt maximerat alternativ för den nya iMac levereras med 16 GB RAM och 2 TB SSD-lagring och kostar 30 995 kr.

Den nya iMac levereras med ett förbättrat Magic Keyboard (mer om det senare) och Magic Mouse. Men om du vill byta ut musen mot Magic Trackpad, kostar det dig 600 kronor extra, och om du vill ha både Magic Mouse och Magic Trackpad kostar det 1 495 kr extra.

Ändå är baspriset för den nya iMac verkligen konkurrenskraftigt, och vi är glada att Apple inte har ökat priset jämfört med den tidigare modellen trots uppgraderingarna. Det är också betydligt billigare än den nu avvecklade iMac Pro.

Medan den nya iMac (24 tum, 2021) ser ut som den kommer att kunna erbjuda liknande prestanda som den liknande specificerade MacBook Pro 13-tums (M1, 2020), kommer den inte att kunna konkurrera med den typ av kraft iMac Pro erbjöd. Det verkar också som att 16 GB RAM-gränsen för M1-chipet slår igen här; om du vill ha mer minne är det här inte datorn för dig.

Det är också värt att notera att den mest prisvärda modellen av den nya iMac (24 tum, 2021), som levereras med en 8-kärnig CPU och 7-kärnig GPU, också finns i färre färger (fyra), har bara två Thunderbolt/USB 4 portar (saknar två USB 3-portar från de andra modellerna), har ingen Gigabyte Ethernet och ingen Touch ID-sensor på Magic Keyboard.

iMac (24 tum, 2021)

(Image credit: Future)

Design

I våra tidigare recensioner av de senaste iMac-enheterna beklagade vi det faktum att Apple höll fast vid en design som i stort sett var oförändrad sedan 2009 (och den designen var i sig bara en liten förändring från 2007 iMac). Medan andra tillverkare av allt-i-ett-datorer, som Microsoft och Lenovo, gjorde nya och spännande saker med formfaktorn, började iMac kännas föråldrad. Dess ikoniska design hade blivit mer en förbannelse än en välsignelse.

Så vi är mycket nöjda med att se att Apple har gjort några av de mest dramatiska förändringarna i designen av iMac på senare tid, vilket ger den en djärv och modern makeover, samtidigt som den behåller ett karakteristiskt Apple-utseende.

Från allt marknadsföringsmaterial och bilderna i den här recensionen är den mest uppenbara förändringen du förmodligen har märkt det övergripande utseendet på den nya iMac. Den finns i sju färger, så att du kan välja den finish som passar din estetik. Apple iMac-färgerna är: grönt, gult, orange, rosa, lila, blått och silver (även om du är begränsad till grön, rosa, blå och silver för instegsmodellen). Om du minns slutet av 90-talet och början av 2000-talet var denna färgvariation normen för iMac innan Apple flyttade till samma grå färgschema för varje dator som man lanserade.

iMac (24 tum, 2021)

(Image credit: Future)

Men den nya iMac (24 tum, 2021) har inte bara fått nya färger. Den har en något mer rektangulär design som påminner om de senaste iPhonerna, och den är nu tunnare och mer kompakt än någonsin, till stor del tack vare inkluderingen av Apple M1-chipet som driver denna iMac. Detta har gjort det möjligt för Apple att drastiskt krympa ner Logic Board, vilket minskar iMac-volymen med 50 %, och den är bara 11,5 mm tunn. Som vi nämnde sker allt detta samtidigt som skärmen ökar till 24 tum, jämfört med de 21,5 tum som denna nivå av iMac har varit tidigare. Faktum är att det totala fotavtrycket för den nya iMac har minskats med 30 %, med måtten 18,1 x 21,5 x 5,8 tum (46,1 x 54,7 x 14,7 cm).

Den är också betydligt lättare, med 4,48 kg (9,88 pund) jämfört med 5,68 kg (12,52 pund) från den tidigare 21,5-tums iMac. Det betyder att när du tar den nya iMac ur lådan är den största designförändringen du märker hur lätt den är. Det är allvarligt imponerande och i kombination med det minskade djupet och fotavtrycket betyder det att den nya iMac enkelt kan bäras runt och installeras nästan var som helst i ditt hem eller kontor.

iMac (24 tum, 2021)

(Image credit: Future)

Allt-i-ett-datorer är av sin natur mer kompakta och enklare att installera än traditionella datorer, eftersom det inte finns något behov av att ansluta kablar till en bildskärm, och tack vare det trådlösa tangentbordet och musen som ingår i den nya iMac (och Magic Trackpad i vissa konfigurationer), du behöver bara ansluta en kabel för att komma igång – strömförsörjningen.

Och även här har Apple gjort några ganska snygga förändringar, vilket lyfter fram den typ av uppmärksamhet för detaljer som dess designers har överdrivit på den nya iMac. Strömadaptern har fått en ny design, så den ansluts nu enkelt till iMac via magneter, vilket ger en välkommen retur till Apples MagSafe-teknik. Detta gör det snabbt och enkelt att sätta i kabeln, eftersom dess placering på tidigare iMac kunde göra det svårt.

Bild 1 av 3

iMac (24-inch, 2021)

(Image credit: Future)
Bild 2 av 3

iMac (24-inch, 2021)

(Image credit: Future)
Bild 3 av 3

iMac (24-inch, 2021)

(Image credit: Future)

På de avancerade modellerna har nätadaptern också en Gigabit Ethernet-port, så du kan bara ansluta din trådbundna nätverkskabel till den här, vilket är en annan fin touch. Strömadaptern har också en 2 meter vävd kabel som kompletterar färgvalet på din iMac. Det är ett attraktivt och användbart sätt att ansluta och driva din iMac.

Precis som strömkabeln är Magic Keyboard, Magic Mouse och Magic Trackpad också färgkoordinerade. Och när du drar igång MacOS Big Sur (den senaste versionen av Mac-operativsystemet) kommer du att märka att vissa delar av användargränssnittet, till exempel skrivbordsbakgrunden, använder samma färg som din iMac.

Det här kan vara små detaljer, men alla hjälper till att ge den nya iMac ett enhetligt utseende – och få den att känna sig mer personlig också, eftersom du är den som valde färgschemat. Det gjorde oss omedelbart glada i den nya iMac mer än vad vi har känt för någon tidigare modell, och fick den att kännas mindre som ett produktivitetsverktyg och mer som en rolig pryl.

iMac (24 tum, 2021)

(Image credit: Future)

Bortsett från de nya färgerna, har Magic Mouse och Trackpad inte sett några större förändringar - vilket kan vara antingen en bra eller en dålig sak, beroende på hur bra du har gillat dem tidigare. Vi har aldrig varit enorma fans av Magic Mouse, och vi föredrar att använda en mus med separata knappar och ett rullhjul – vilket du naturligtvis kan göra om du vill (kolla in vår guide över bästa mus för tips).

Det betyder också att Apple håller fast vid sitt förvirrande beslut att sätta laddningsporten för musen på enhetens undersida. Det betyder att när du laddar musen så kan du inte använda den, vilket kan vara ganska frustrerande, och det är lite konstigt att denna designmiss kvarstår kvarstår när Apple har varit så noggrann med resten av iMacs modernisering.

Magic Keyboard har dock fått några stora förändringar. Den levereras med nya knappar för emoji, Spotlight, diktering, stör ej och direktlås (nås via Fn-tangenten och F-tangenterna högst upp). På de avancerade iMac-modellerna kommer tangentbordet nu med Touch ID. Detta fungerar på samma sätt som Touch ID på en MacBook eller iPhone – efter att du har ställt in funktionen lägger du fingret på Touch ID-knappen och du kan direkt logga in på iMac. Den här knappen kan också användas för att växla mellan användarkonton och för att säkert betala för saker online med Apple Pay.

iMac (24 tum, 2021)

(Image credit: Future)

På grund av att tangentbordet är trådlöst har Apple försäkrat oss om att överföring av ditt fingeravtryck sker snabbt och säkert, och under vår testning av den nya iMac fann vi att det fungerade bra, snabbt identifierade vårt fingeravtryck och loggade in oss utan någon märkbar fördröjning på grund av till den trådlösa anslutningen.

Den nya designen av iMac (24 tum, 2021) medför också förändringar i utbudet av portar på baksidan. På basmodellen får du två Thunderbolt/USB 4 Type-C-portar, som erbjuder 40 Gb/s dataöverföringshastigheter. På de dyrare modellerna får du också ytterligare två USB 3 Type-C-portar, med 10 Gb/s datahastigheter. Skillnaden i prestanda mellan dessa portar innebär att du vill se till att du ansluter kringutrustning, särskilt externa hårddiskar, till rätt portar. De snabbare USB 4-portarna indikeras av blixtikoner ovanför dem, men dessa kan vara lite svåra att identifiera om du försöker hitta dem på baksidan av iMac i ett skuggigt hörn av ett rum.

Strömknappen förblir i det vänstra hörnet på iMac-baksidan, men hörlursporten har flyttats till vänster på skärmen. Detta gör den lättare att komma åt, och det har spekulerats i att Apple behövde sätta den där på grund av hur tunn den nya iMac är, eftersom det innebar att man inte kunde sätta ljudporten på baksidan.

iMac (24 tum, 2021)

(Image credit: Future)

Enkelheten i portvalet gör att iMacs baksida ser snygg och enkel ut, men det betyder återigen att om du har kringutrustning som inte använder USB-C-kontakter behöver du en adapter. Och om du skaffar basmodellen på iMac, kanske du upptäcker att bara två portar inte räcker - och på den här modellen finns det heller ingen Ethernet-port i nätadaptern.

Det betyder att du måste lita på en trådlös internetanslutning, även om detta inte borde vara ett problem för de flesta, eftersom alla modeller av den nya iMac (24-tums, 2021) har stöd för Wi-Fi 6. Om du behöver en trådbunden anslutning måste du åter köpa en adapter (eller överväga att skaffa en iMac-modell med Gigabit Ethernet-port inbyggd i strömförsörjningen).

Den nya och förbättrade skärmen på iMac (24 tum, 2021) är en annan höjdpunkt. Apple har krympt ramen runt skärmen med nästan 50 %, vilket inte bara gör det möjligt för den nya iMac att ha en större 24-tums skärm utan att vara mycket större i den totala storleken än 21,5-tums modellen, utan också gör att den nya iMac känns mycket mer modern och samtida; medan konkurrenterna kom ut med allt mindre ramar runt skärmen, började den tidigare iMac med sina tjocka kanter se föråldrad ut, så vi är väldigt glada över att Apple gjorde denna förändring.

Skärmen i sig är underbar, med en 4,5 K Retina-upplösning som motsvarar 4480 x 2520 och en pixeldensitet på 218ppi (pixlar per tum). Jämfört med den tidigare modellens 4K-upplösning (4096 x 2304) får du en mycket förbättrad bildskärm som erbjuder den bästa bildkvaliteten vi har sett på en ny allt-i-ett-dator.

Skärmen har också 500 nits ljusstyrka och stöder P3-breda färgskala, som ger ljusa, levande och exakta färger. Bilder ser verkligen imponerande ut på den här skärmen, och det betyder att iMac (24 tum, 2021) är en livskraftig dator för fotoredigering och videoredigering,

Under vår tid med den nya iMac (24 tum, 2021) gick flera personer förbi och gjorde uppmuntrande kommentarer om dess design, vilket alltid är ett bra tecken. Det viktigaste av allt är dock att människor kände igen det som den nya iMac, vilket visar att trots alla kosmetiska förändringar som Apple har gjort lyckades man behålla det distinkta iMac-utseendet.

Och, om du är orolig för att det färgglada utseendet är lite för glatt eller barnsligt, behöver du inte vara det. Vi valde den lila versionen för vår recension, och snarare än att vara för djärv var det en fin, subtil, pastellliknande nyans. Naturligtvis kan du också välja den klassiska silverfärgen om du föredrar ett mer diskret utseende för ett kontor.

iMac (24 tum, 2021)

(Image credit: Future)

Prestanda

Benchmark-tester

Så här presterade iMac (24 tum, 2021) i våra benchmark-tester:

Cinebench R23 CPU: Single-Core: 1489; Multikärna: 7754
Geekbench 5 Single-Core: 1 725; Multi-Core: 7650
Handbrake (1080p, snabb): 24,5 fps
Blender Classroom: 947 sekunder
Blender fishy_cat: 488 sekunder
PugetBench Photoshop: 649 poäng (med Rosetta 2)
PugetBench Premiere Pro: 429 poäng (med Rosetta 2)

Det är inte bara på utsidan som Apple har gjort stora förändringar i iMac (24 tum, 2021), eftersom det här är den första iMac som körs med Apple M1-chipet. Detta är samma chip som driver Mac mini (M1, 2020), MacBook Pro 13 tum (M1, 2020) och MacBook Air (M1, 2020) och ersätter Intel-processorerna som tidigare drivit iMac.

Apples flytt från Intel till sitt eget kisel var ett djärvt drag, men ett som vi anser har gett resultat, då de andra M1-enheterna alla imponerar på oss med sin prestanda. Faktum är att MacBook Air (M1, 2020) för närvarande ligger i topp på vår köpguide över bästa laptop 2021.

Enligt Apple innebär övergången till M1-chipet att den nya iMac är upp till 85 % snabbare än den tidigare iMac som baserades på Intel-kisel. Samtidigt hävdar Apple att iMac kommer att ha upp till 2 x snabbare GPU-prestanda än den snabbaste integrerade GPU, något vi hade varit lite skeptiska till på grund av förekomsten av kraftfullare AMD APU:er, och som vi undersöker vidare i vår djuplodande M1-test.

Redan innan vi packade upp den nya iMac hade vi fortfarande en anständig uppfattning om hur den skulle fungera: detta beror på att M1-chipet inuti är exakt detsamma som det som finns i de andra M1-produkterna.

Så du får valet mellan ett M1-chip med en 8-kärnig CPU (med fyra prestandakärnor och fyra effektivitetskärnor) och antingen en 7-kärnig eller 8-kärnig GPU - samma alternativ som du får med M1 MacBooks och Mac mini.

iMac (24 tum, 2021)

(Image credit: Future)

Recensionsexemplaret som skickades till oss levereras med hela 8-kärnig CPU och 8-kärnig GPU, tillsammans med 16 GB RAM, vilket gör den till den högsta specifikationerade iMac du kan få, så våra erfarenheter av den nya iMac är vad du kan förvänta dig med de dyrare modellerna. Men för den mest dagliga användningen kanske du inte märker en stor prestationsskillnad om du använder 7-kärnig GPU-modell.

Som på tidigare M1-drivna Mac-datorer startar macOS Big Sur snabbt och känns i allmänhet väldigt snyggt - även med många appar öppna samtidigt var det snabbt och smidigt att bläddra mellan dem. Apple har fortsatt att göra ett bra jobb med att få stora appar från tredje part, som Adobe Photoshop och Microsoft Office, att stödja M1-chipet, och tillsammans med alla Apple-appar körs många nu på M1.

När det gäller äldre appar som ännu inte har en M1-version, bör du fortfarande kunna köra dessa utan större problem tack vare Apples Rosetta 2-verktyg, vilket gör att appar som är gjorda för Intel-maskinvara kan köras på M1 Mac-datorer med ett minimum av problem eller försämrad prestanda. Sammantaget gör det ett imponerande jobb, och du är svårt att veta om en app körds via Rosetta 2.

SSD är också snygg och snabb, och det betyder inte bara att macOS Big Sur och dess olika appar laddas upp snabbt, det betyder att filöverföringar är otroligt snabba – vi flyttade en 3 GB mapp med filer från en extern hårddisk till iMacs lagring på under fem sekunder.

iMac (24 tum, 2021)

(Image credit: Future)

För att sätta iMac (24 tum, 2021) på prov startade vi Final Cut Pro (som nu är en M1-app) och redigerade lite på en 8K-video. Det här är intensiva grejer, men precis som MacBook Pro 13-tums (M1, 2020) presterade den nya iMac mycket bra. Att skrolla igenom 8K-innehåll och förhandsgranska och redigera klipp, hanterades allt smidigt, och vid ingen tidpunkt satte fläktsystemet i den nya iMac igång och började distrahera oss. Medan videoredigeringsproffs kanske vill hålla fast vid 27-tums iMac (eller vänta med att se vad Apple tar fram nästa gång), på grund av den extra prestanda som en dedikerad GPU skulle ge, gör iMac (24 tum, 2021) ett utmärkt jobb för hobbyister som vill redigera sina hemvideor. Tack vare YouTube och Twitch kan vem som helst vara innehållsskapare idag, och iMac (24 tum, 2021) gör ett utmärkt jobb för att möta behoven hos sådana användare.

Vi måste också slå ett slag för den nya iMac-skärmen: 8K-innehåll ser bra ut på den, och eftersom den är 4,5 K betyder det att du kan titta på 4K-innehåll i full upplösning utan att behöva använda helskärm. Den ljusa och livfulla skärmen gjorde arbetet på iMac till en glädje, och det ger det extra utrymmet över 21,5-tumsmodellen verkligen också, eftersom macOS-skrivbordet inte känns lika trångt.

Skärmen är dock inte en pekskärm, vilket förmodligen inte är en överraskning, eftersom ingen iMac har levererats med en pekskärm. Men vi fortsatte att vilja använda händerna på den; kanske beror det på att ett ökande antal allt-i-ett-datorer kommer med pekskärmar, eller kanske beror det på att iMac alltmer ser ut som en gigantisk iPhone, men att ha pekskärmskontroller skulle ge en annan nivå av interaktivitet till iMac. Kanske är det något för en framtida uppdatering.

Till skillnad från 27-tums iMac finns det inget alternativ att ha glasfärgen i nano-struktur på skärmen, som först introducerades på Apples Pro Display XDR-skärm, och som förhindrar bländning och reflektioner som visas på skärmen oavsett ljusförhållanden du ' jobbar igen. Det var ett dyrt tillskott för 27-tums iMac men resultaten var verkligen imponerande.

Skärmen på 24-tums iMac har antireflexbeläggning, och den gör ett anständigt jobb, men det är inte riktigt lika imponerande som nano-struktur.

Högtalarna i den nya iMac, som Apple hävdar är de "bästa högtalarna någonsin på en Mac" kompletterar skärmen väl. Det finns två par kraftdämpande bashögtalare för djupa bastoner, och dessa använder samma teknik som finns i MacBooks, vilket möjliggör basljud utan att vibrera den tunna enheten de kommer ifrån.

Rymligt ljud med Dolby Atmos ingår också, och totalt sett är ljudkvaliteten på den nya iMac mycket bra och erbjuder hög volym i rummet utan förvrängning. Medan basen saknades lite, vilket ledde till lite tunna ljud med viss musik, var tydligheten fantastisk, med ljud som den nya iMac producerar mycket bättre än liknande högtalare i rivaliserande allt-i-ett-enheter. För de flesta kommer det inte att finnas behov av att ansluta externa högtalare till nya iMac.

Det finns också tre mikrofoner med studiokvalitet som ger utmärkta resultat tack vare dess avancerade brusreduceringsfunktion. Det finns också strålformning så att mikrofonerna kan ta upp din röst tydligt var du än sitter i förhållande till dem.

Som med andra M1-drivna Mac-datorer kan iMac (24 tum, 2021) också köra appar och spel för iOS och iPadOS, vilket ger dig ett enormt bibliotek med programvara och spel att välja mellan. Många spel designade för iPhones är visuellt imponerande, och iMac (24 tum, 2021) gör ett bra jobb med att presentera dem på den stora skärmen.

Som vi har nämnt blir fler av oss också innehållsskapare på vår fritid, och om du är en blivande strömmare, är det faktum att du kan sända i så hög kvalitet från den nya iMac, snarare än att behöva investera i extern hårdvara, säkert tilltalande.

I vår dagliga användning av den nya iMac blev vi imponerade av prestandan, men inte förvånade, baserat på våra tidigare erfarenheter av M1-chipet. Våra riktmärketester visade faktiskt hur nära iMac (24 tum, 2021) matchar prestanda för andra M1-drivna Mac-datorer. Till exempel fick Cinebench R23 CPU-test 7 754, ungefär samma som 7 590 som fick MacBook Pro 13-tums (M1, 2020), och nästan exakt samma som 7 755 som fick Mac Mini.

Likheterna i prestanda mellan iMac (24 tum, 2021) och de andra M1 Mac-datorerna leder till ett intressant dilemma. Om prestanda inte är en viktig faktor i ditt val av maskin, kokar det ner till formfaktor och pris. Vill du ha kraften i den nya iMac men i en bärbar dator? Skaffa MacBook Air eller MacBook Pro 13 tum istället. Eller, om du vill ha en allt-i-ett-dator som kan hantera ditt kreativa arbetsflöde lika bra som en 13-tums MacBook, kan du köpa den nya iMac i fullständigt förtroende.

Men det betyder också att den nya iMacs största konkurrent inte är något som Surface Studio 2 utan Mac mini. Mac mini är mycket billigare än iMac (24 tum, 2021) för 8 495 kr – så om du redan har en fantastisk bildskärm, varför köpa den nya iMac när du nästan hälften av priset kan du få Mac mini och njuta av samma prestanda?

Visst, det är inte en allt-i-ett-enhet, men Mac mini är så liten att du enkelt kan gömma den bakom en bildskärm ändå och i princip göra den till en.

Så det enda skälet att skaffa den nya iMac istället Mac mini är om du verkligen älskar skärmen och den övergripande designen. Det är en rättvis anledning, men med den nya Mac mini som erbjuder så bra prestanda och så bra värde betyder det att vissa människor gör klokare i att skaffa den istället. Har Apple gjort det dåligt för sig genom att göra en så bra produkt i Mac mini? Kanske.

Men den nya iMac-skärmen är verkligen fantastisk, och det är inte något du får med Mac mini, medan mini inte heller kommer med webbkameran, mikrofonerna eller högtalarna som den nya iMac har; ta med dem, och iMac (24 tum, 2021) blir relativt sett ett bättre värde.

4.5 K Retina-skärmen är den högsta upplösningen som levereras med en M1-Mac, och vi var glada att upptäcka att de nya kraven på den höga upplösningen inte påverkade prestandan med vår nya iMac.

Webbkameran

iMac (24 tum, 2021)

(Image credit: Future)

Webbkameran iMac (24 tum, 2021) har också förbättrats. Det är en FaceTime-kamera på 1080p, vilket är en omedelbar uppgradering över 720p-kameran i 21,5-tumsmodellen. Tillsammans med upplösningen har den en större sensor för bättre prestanda i svagt ljus, medan den avancerade bildsignalprocessorn (ISP) i M1-chipet ökar bildkvaliteten ytterligare. Detta leder till en generellt utmärkt bild från den inbyggda webbkameran, med utmärkta färger, hög klarhet och mycket liten fördröjning.

Förbättringarna av webbkameran och mikrofonerna är särskilt viktiga med så många människor som arbetar hemifrån idag och förlitar sig mycket på videosamtal för både professionella och sociala ändamål. Om du har upptäckt att du deltar i fler Zoom- eller Skype-samtal med vänner, familj eller arbetskollegor kommer iMacs utmärkta webbkamera och mikrofoner att vara ett viktig försäljningsargument.

Ska jag köpa iMac (24 tum, 2021)?

iMac (24 tum, 2021)

(Image credit: Future)

Köp om ...

Du vill ha den bästa allt-i-ett-datorn
Nya iMac (24 tum, 2021) är den bästa allt-i-ett-datorn vi har testat. En fantastisk ny design, utmärkt prestanda och rättvis prislapp innebär att detta är allt-i-ett-enheten att skaffa.

Du är en nyskapande innehållsskapare
Den kompakta storleken och den färgstarka designen gör detta till en lysande dator för fans av sociala medier som vill spela in och med den utmärkta webbkameran och mikrofonerna kan du komma igång utan att behöva investera i kringutrustning.

Du vill ha en fantastisk skärm
En del av dragningen hos den nya iMac framför Mac mini är dess underbara 4,5 K-skärm. Från att spela spel och titta på film till att redigera foton och videor är den nya, större skärmen en glädje.

Köp inte om ...

Du behöver hålla i slantarna
iMac (24 tum, 2021) är inte den dyraste allt-i-ett-enheten där ute, men om du vill spara lite pengar är Mac mini mycket billigare och har samma prestanda; du missar dock den underbara skärmen.

Du behöver tung grafik
För alla dagliga uppgifter och för de flesta foto- och videoredigeringar gör den nya iMac ett bra jobb. Den integrerade grafiken kan dock inte konkurrera med en dedikerad GPU eller en extern GPU, och ingen av dem stöder iMac (24 tum, 2021).

Du vill ha en dator som du kan uppgradera
De flesta allt-i-ett-datorer är svåra att uppgradera själv, och den nya iMac är särskilt svår. Om du gillar att ha möjlighet att uppgradera RAM, lagring och andra komponenter senare, överväg en stationär dator.