macOS 10.15 Catalina: julkaisupäivä, ominaisuudet ja yhteensopivat laitteet

macOS Catalina
Kuva: Apple (Beeld: Apple)

Applen seuraava käyttöjärjestelmä, macOS 10.15, sai viralliseksi nimekseen macOS Catalina. Yhtiö julkisti uuden käyttöjärjestelmänsä kesäkuun alussa järjestetyssä WWDC 2019 -kehittäjäkonferenssissa.

Applen ohjelmistojohtaja Craig Federighi esitteli meille tilaisuudessa macOS Catalinan uusia ominaisuuksia ja antoi vihjeen sen julkaisupäivästä, joka asettuu tällä kertaa totuttua myöhemmäksi.

Federighi vahvisti myös, että macOS 10.15 tulee luopumaan iTunesista ja korvaamaan sen Apple Musicilla, Apple Podcastsilla sekä Apple TV:llä. Kaikki edellä mainitut ohjelmat saavat useita uutuusominaisuuksia aiempaan versioon nähden.

DetmacOS 10.15 Catalina saa myös uuden Sidecar-ominaisuuden, joka mahdollistaa iPadin käyttämisen Macin ylimääräisenä näyttönä. Ominaisuus toimii sekä piuhan välityksellä että langattomasti.

Apple esitteli myös puhtaasti kehittäjille suunnatun Project Catalystin, joka mahdollistaa sovellusten saumattoman siirtämisen iOS 13:lta ja iPadOS:ltä macOS:lle.

Apple esitteli tapahtumassa lisäksi kauan odotetun uuden Mac Pro 2019:n , jonka rinnalla yhtiö todennäköisesti julkistaa macOS 10.15 Catalinan. 

Kokosimme tähän artikkeliin kaikki tärkeimmät päivitykset, jotka macOS Catalina tuo mukanaan.

Suoraan asiaan

 • Mikä? macOS 10.15 Catalina, macOS 10.14 Mojaven seuraaja
 • Milloin? 7. lokakuuta 2019
 • Kuinka paljon se maksaa? Ei mitään. Applen ohjelmistopäivitykset ovat aina ilmaisia.

macOS Catalinan Sidecar-ominaisuus mahdollistaa iPadin käyttämisen apunäyttönä

macOS Catalinan Sidecar-ominaisuus mahdollistaa iPadin käyttämisen apunäyttönä. Kuva: Apple (Image credit: Apple)

macOS Catalina:julkaisupäivä

macOS Catalina julkaistiin 7. lokakuuta 2019.

Yhtiö julkaisi käyttöjärjestelmän ensimmäisen julkisen betaversion vielä kesäkuun aikana. Se on vapaasti kaikkien käyttäjien ladattavissa ja pääset siihen käsiksi tämän linkin kautta

Jos taas olet sovelluskehittäjä, voit kokeilla kehittäjäbetaa vaikka välittömästi. Sen lataaminen vaatii kuitenkin maksulliset kehittäjätunnukset. Voit lukea tarkemmat ohjeet kehittäjäbetan asentamisesta täältä.

macOS Catalina: yhteensopivat laitteet

Ensimmäinen kysymyksesi on todennäköisesti: toimiiko uusi käyttöjärjestelmä omalla Macilla tai MacBookillani? Meillä on hyviä uutisia, sillä kaikki macOS 10.14 Mojavea tukevat koneet saavat myös macOS 10.15 Catalina -päivityksen. Voit lukea alta täydellisen listan kaikista tuetuista Maceista:

 • 12-tuumainen MacBook (2015 ja uudemmat)
 • MacBook Air (2012 ja uudemmat)
 • MacBook Pro (2012 ja uudemmat)
 • Mac mini (2012 ja uudemmat)
 • iMac (2012 ja uudemmat)
 • iMac Pro (2017 ja uudemmat)
 • Mac Pro (2013 ja uudemmat)

Hyvästi iTunes – tervetuloa Apple Music, Podcasts, Books ja TV

Apple kertoi WWDC 2019:ssä, että iTunes tullaan kuoppaamaan lopullisesti. Sen korvaavat sen sijaan täysin uudet Apple Music-, Apple TV- ja Apple Podcasts -sovellukset, jotka ovat käytännössä paranneltuja versioita nykyisistä iOS-sovelluksista.

Apple Music yhdistää sekä kovalevylle ladatut kappaleet että Apple Musicin striimauskirjaston yhdeksi yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Sovellus kykenee yhä myös esimerkiksi siirtämään musiikkia koneelle myös perinteisiltä CD-levyiltä.

Apple TV:ssä tulee olemaan sovelluksen omat kanavat ja yli 100 000 elokuvaa ja TV-ohjelmaa, joita voi ostaa tai vuokrata. Sisällöt ovat saatavilla parhaimmillaan 4K HDR -kuvanlaadulla ja Dolby Atmos -äänitekniikalla. Myös Apple TV+ tulee saataville saman sovelluksen kautta, kun se saapuu loppuvuodesta 2019.

Apple Podcasts tuo käyttäjälle yli 700 000 podcastia ja päivittää samalla sovelluksen ulkoasun Macille. Version mukana tulee myös paranneltu hakutoiminto, joka osaa hakea jaksoja podcastin vetäjän, vieraan tai jopa keskusteluaiheen perusteella.

Apple Booksissa käyttäjät voivat ostaa ja kuunnella audiokirjoja. Siinä on samantapainen käyttöliittymä kuin iTunesissa.

Yhtiö vahvisti, että kaikki musiikkisi ja soittolistasi siirtyvät automaattisesti Apple Music -sovellukseen macOS 10.15 Catalinassa ja kaikki käyttämättömät iTunes-lahjakortit toimivat myös uudessa sovelluksessa.

macOS Catalina

Laitteet saa synkronoitua jatkossa suoraan Finderista. (Kuva: Apple)  (Image credit: Apple)

Apple kertoi myös, ettei laitteita synkronoida enää iTunesissa, vaan ase onnistuu jatkossa suoraan Finderissa. iPhonet synkronoidaan ja varmuuskopioidaan siis jatkossa Macin oman tiedostonhallintajärjestelmän kautta. Applen mukaan muutos helpottaa myös tiedostojen vetämistä suoraan puhelimelta koneelle ja päinvastoin.

macOS Catalinan uusi Sidecar-ominaisuus

Applen Sidecar ominaisuus tositoimissa. (Kuva: Apple) (Image credit: Apple)

Sidecar-toiminto mahdollistaa iPadin käyttämisen kakkosnäyttönä

macOS 10.15 Catalinan ehkäpä kiinnostavin uutuusominaisuus on Sidecar-toiminto, joka mahdollistaa iPadisi käyttämisen Macin ylimääräisenä ulkoisena näyttönä. Toiminto toimii sekä piuhan välityksellä että langattomasti, ja koska suuri osa MacBook-käyttäjistä omistaa myös iPadin, he saavat ikään kuin ilmaisen näytön parantamaan työskentelyn tehokkuutta.

Vieläkin vaikuttavampaa on se, että Maciin yhdistettyä iPadia voi käyttää myös piirtopöytänä monen alalla suositun ohjelman kanssa. Toiminto on käytössä jo tällä hetkellä Final Cut Pro X:ssä, Adobe Illustratorissa ja iWork-ohjelmissa.

On vielä toistaiseksi epäselvää, mitkä iPad-mallit tukevat Sidecar-ominaisuutta, mutta olettaisimme ominaisuuden toimivan käytännössä kaikissa tableteissa, jotka saavat uuden iPadOS-käyttöjärjestelmän.

Applen mukaan ainakin seuraavat Mac-ohjelmat tukevat Sidecar-ominaisuutta:

 • Adobe: After Effects, Illustrator, Premiere Pro
 • Affinity Designer & Affinity Photo
 • Cinema 4D
 • CorelDRAW
 • DaVinci Resolve
 • Final Cut Pro & Motion
 • Maya
 • Painter
 • Principle
 • Sketch
 • Substance Designer & Painter
 • ZBrush

macOS Catalinan ruutuaika-ominaisuus

macOS:n ruutuaika-ominaisuudessa on erityinen "one more minute" -ominaisuus. (Kuva: Apple) (Image credit: Apple)

Ruutuaika saapuu myös macOS:lle

Yksi iOS 12:n suurimmista uudistuksista oli Applen lanseeraama ruutuaika-toiminto, joka seuraa laitteen käyttöä ja raportoi käyttäjälleen, kuinka paljon aikaa minkäkin sovelluksen parissa on kulunut. Ruutuaika-ominaisuuden avulla omaa käyttöä voi myös rajata tiettyihin aikamääreisiin tai estää joidenkin sovellusten käyttäminen tiettyinä kellonaikoina. 

macOS Catalina saa pitkälti samanlaisen toiminnon, mutta iOS:stä poiketen siinä on myös "one more minute" -vaihtoehto, joka mahdollistaa esimerkiksi työstämäsi dokumentin tai pelin tallentamisen ennen sovelluksen sulkemista. 

Tiedot ruutuajastasi synkronoidaan iPhonen ja iPadin kanssa, joten saat kokonaisvaltaisemman kuvan omasta käytöstäsi ja ohjeita järkevämpään digielämään. Toimintoon integroidaan myös erilaisia lapsilukkotoimintoja, joiden kautta lapselleen pystyy asettamaan aikarajoituksia ja heidän kommunikointiaan ulkopuolisille voidaan rajoittaa.

Twitter palaa Project Catalystin ansiosta macOS Catalinalle

Project Catalyst mahdollisti Twitterin paluun macOS:lle. (Kuva: Apple) (Image credit: Apple)

Project Catalyst – huhuttu Marzipan?

Näyttäisi siltä, että aiemmin huhuttu "Project Marzipan" on toteutunut ja saanut nimekseen Project Catalyst.

Se on lyhykäisyydessään Applen suuri visio iPhone- ja iPad-sovellusten tuomiseksi Macille. Kehittäjien kannalta se alkaa yksinkertaisesti sillä, että macOS 10.15 Catalinan Xcode-sovelluksesta ruksitetaan yksi laatikko.

Laatikon valitseminen vapauttaa kehittäjän käyttöön joukon uusia työkaluja ja protokollia, joita kehittäjät voivat lisätä tehdäkseen sovelluksesta yhteensopivan kaikkien käyttöjärjestelmien kanssa. Oletamme tämän kuitenkin vaativan uutta koodia. Ominaisuus vaikuttaa joka tapauksessa saumattomalta ja nopealta. Esimerkiksi Twitter toi oman natiivisovelluksensa takaisin macOS:lle äärimmäisen nopeasti.

Muita oleellisia päivityksiä

Safari saa uuden aloitussivun, joka hyödyntää Sirin keinoälyyn pohjautuvia ehdotuksia esimerkiksi usein vierailluista verkkosivuista, kirjanmerkeistä ja iCloud-välilehdistä.

Mail mahdollistaa pian tiettyjen lähettäjien estämisen, viestiketjujen ilmoitusten mykistämisen ja uutiskirjeiden perumisen suoraan sovelluksesta.

Muistutukset saavat pian suuren päivityksen ulkoasuunsa. Muistiinpanojen luomisesta, löytämisestä ja järjestelystä pitäisi tulla sen myötä aiempaa helpompaa. 

 • Lue myös Applen muista uusista käyttöjärjestelmistä:
  iOS 13iPadOS
Joe Osborne

Joe Osborne is the Senior Technology Editor at Insider Inc. His role is to leads the technology coverage team for the Business Insider Shopping team, facilitating expert reviews, comprehensive buying guides, snap deals news and more. Previously, Joe was TechRadar's US computing editor, leading reviews of everything from gaming PCs to internal components and accessories. In his spare time, Joe is a renowned Dungeons and Dragons dungeon master – and arguably the nicest man in tech.