5G-puhelimet: tässä ovat ensimmäiset laitteet, jotka tukevat uutta verkkoteknologiaa

5G Phones

Kaupalliset 5G-verkot lanseerataan Suomessa ja monessa muussa kehittyneessä maassa jo tämän vuoden aikana. Uusi verkkoteknologia on huomattavasti nopeampi kuin 4G, mutta hyödyt siitä vain, jos päivität myös puhelimesi 5G-aikaan.

Itse asiassa suurin osa tänä vuonna julkaistavista puhelimista ei vielä tue uutta verkkoteknologiaa, vaikka verkkoinfrastruktuuri alkaakin vähitellen olemaan valmis viidenteen sukupolveen.

5G-tuen puutos tulee kuitenkaan tuskin olemaan suuri ongelma vielä lähivuosien aikana, sillä nopeamman verkkoteknologian peittävyys tulee painottumaan alussa lähinnä suurkaupunkien keskustoihin. Jos kuitenkin asut Suomen suurimmissa kaupungeissa ja aiot pitää seuraavaa puhelintasi 3–5 vuoden ajan, 5G-tuki voi olla hyödyllinen ominaisuus.

Suoritinvalmistaja Qualcomm paljasti CES 2019 -messuilla, että sen ennusteiden mukaan tämän vuoden aikana julkaistaisiin noin 30 uutta 5G-laitetta, joista suurin osa on älypuhelimia. Jos siis haluat hypätä 5G:n kelkkaan jo alkuvaiheessa, voit todennäköisesti valita puhelimesi monista eri vaihtoehdoista.

Kokosimme tähän artikkeliin kaikki varmistuneet ja huhutut 5G-puhelimet, jotka tullaan julkaisemaan lähitulevaisuudessa. Kerromme sinulle, milloin ne todennäköisesti julkaistaan, millaisia ominaisuuksia ne saavat ja kuinka paljon niiden odotetaan maksavan.

Samsung Galaxy S10 X

Samsungin tiedetään kehittävän omaa 5G-puhelintaan ja monien huhujen mukaan tekniikka nähtäisiin jo Samsung Galaxy S10:ssä, tai ainakin sen kalleimmassa mallissa.

Se saattaakin olla vuoden kiinnostavin (ja kallein) 5G-puhelin. Huhujen mukaan Samsungin uusimman sukupolven verkkoteknologiaa tukeva puhelin saisi 6,7-tuumaisen näytön, neljä takakameraa, kaksi etukameraa, 5 000 mAh:n akun ja 10 tai 12 Gt:a RAM-muistia.

Valmistajalla on tapana julkaista mallinsa ensimmäiseksi kotimaassaan Etelä-Koreassa, jossa mallin odotetaan saapuvan myyntiin 29. päivä maaliskuuta. On kuitenkin vielä epäselvää, tuleeko malli saataville kaikkiin maihin ja milloin se mahdollisesti julkaistaisiin Suomessa.

Saatamme kuitenkin saada pian lisätietoja Samsungin suunnitelmista, sillä uusi Galaxy S10 -sarja julkaistaan 20. päivä helmikuuta.

Huawei

Huawei on jo vahvistanut esittelevänsä taittuvan 5G-puhelimen helmikuun lopulla järjestettävässä MWC 2019 -tapahtumassa.

Yhtiö ei ole paljastanut vielä sen tarkempia tietoja tulevasta puhelimesta, mutta sen muutama muutama päivä sitten lähetetty lehdistökutsu antaa pientä vihiä tulevasta mallista.

Julkaisuaikataulu näyttää aikaistuneen melkoisesti, sillä vielä viime vuonna Huawei ilmoitti julkaisevansa 5G-puhelimen vasta kesäkuussa 2019.

Huawein johtaja kertoi pian ilmoituksen jälkeen T3:lle, että 5G-tekniikka tulisi joko Huawei P30:een tai Mate 30:een. Emme olisi kuitenkaan odottaneet, että yhtiön lippulaivamalleista tulisi taittuvia, joten jää nähtäväksi, julkaiseeko Huawei myös jonkin täyden uuden mallin.

Oletamme, että Huawein 5G-puhelin saapuu Suomeen ensimmäisten maiden joukossa, sillä valmistajalla on ollut tapana tuoda mallinsa Suomen markkinoille heti ensimmäisessä aallossa.

OnePlus

OnePlus on puhunut 5G-puhelimestaan jo lukuisia kertoja, ja valmistajan odotetaan olevan yksi ensimmäisistä 5G-teknikkaan siirtyjistä. Yhtiö on itse asiassa ilmoittanut virallisesti haluavansa olla ensimmäinen valmistaja, joka julkaisee 5G-puhelimen Euroopassa.

Valmistajan puhelimet ovat niin suosittuja Suomessa, että voimme olla varmoja sen saapumisesta Pohjolaan. Kiinalaisyhtiön 5G-malli tulee todennäköisesti olemaan yksi Suomen ensimmäisistä 5G-puhelimista.

OnePlus tuo 5G:n todennäköisesti OnePlus 7:ään, jonka odotetaan julkaistavan toukokuussa 2019. Joidenkin huhujen mukaan 5G-malli saattaa kuitenkin aloittaa myös kokonaan uuden mallisarjan.

Puhelin tulee joka tapauksessa ainakaan maksamaan enemmän kuin aiemmat OnePlus-mallit. Yhtiön toimitusjohtaja vahvisti, että OnePlus 7 tulee maksamaan noin 200–300 dollaria (174–271 euroa) enemmän kuin tyypillinen OnePlus-puhelin.

LG

Myös LG saattaa olla yksi ensimmäisistä valmistajista, joka siirtyy 5G-tekniikkaan. Valmistaja on itse asiassa ilmoittanut aikovansa julkaista Yhdysvaltojen ensimmäisen 5G-puhelimen.

Yhtiö on vahvistanut, että puhelin julkaistaan MWC 2019 -tapahtumassa 24. päivä helmikuuta. Teknisistä tiedoista tiedämme sen, että puhelin saa Snapdragon 855 -suorittimen ja 4 000 mAh:n akun. Kaikki muu on vielä huhujen varassa. 

Huhujen mukaan kyseinen puhelin olisi LG V50 ThinQ ja se tulisi myyntiin Euroopassa jo maaliskuun aikana. V50 ThinQ:ssa kerrotaan olevan 6-tuumainen näyttö ja sen hinnaksi asettuisi noin 1,3–1,5 miljoonaa wonia (1 119 – 1 176 euroa).

Valmistajalta on tulossa myös toinen uutuusmalli, LG G8, mutta huhujen mukaan se tukisi vain nykyistä 4G-tekniikkaa.

Honor

Huawei kehittää intensiivisesti 5G-puhelintaan, joten ei liene mikään suuri yllätys, että myös sen tytäryhtiö Honor aikoo lanseerata oman 5G-mallinsa.

Honorin toimitusjohtaja kertoi Android Authoritylle, että Honor ei tyydy pelkästään julkaisemaan omaa 5G-puhelintaan tämän vuoden aikana, vaan aikoo myös tuoda puhelimensa myyntiin ensimmäisenä maailmassa.

Siihen lupaukseen vaaditaan kovia tekoja, sillä tittelistä käydään kovaa kilpailua puhelinvalmistajien välillä. Voinemme silti joka tapauksessa odottaa Honorin julkaisevan oman puhelimensa piakkoin. Meillä ei ole vielä tarkkaa tietoa, mihin maihin puhelin saapuu. Honor on kuitenkin menestynyt Suomessa niin hyvin, että odotamme mallin saapuvan tänne ensimmäisten maiden joukossa.

iPhone 12

Applekin aikoo tietysti lopulta julkaista oman 5G-puhelimensa, mutta sen ei odoteta tekevän sitä ensimmäisten joukossa. 

Viimeisimpien huhujen mukaan Apple ei toisi 5G-tukea vielä iPhone 11:een, vaan vasta vuonna 2020 julkaistavaan iPhone 12:een.

Tammikuussa 2019 julkaistujen tuoreimpien uutisten perusteella Apple pohtii parhaillaan, minkä yhtiön 5G-modeemeja se aikoo käyttää. Sen tiedon valossa Apple on tuskin julkaisemassa 5G-malliaan vielä tänä vuonna.

Tällainen strategia ei tulisi meille kuitenkaan suurena yllätyksenä, sillä Applella on ollut tapana antaa muiden valmistajien kokeilla kaikkein uusimpia teknologioita ensin ja oppia itse perässä niiden tekemistä virheistä.

Lenovo/Motorola

Motorola on valinnut melko erikoisen lähestymistavan 5G:hen, sillä se aikoo julkaista ensimmäisenä erillisen 5G Moto Mod -lisäosan, joka liitetään jo olemassa olevaan Moto Z3:een.

Emme tiedä vielä tarkalleen, milloin Motorola julkaisee kyseisen lisäosan, mutta ajatuksena on ilmeisesti lanseerata se alkuvuodesta 2019. Jos julkaisuikkuna osuu helmi-maaliskuulle, Moto Z3 olisi teoriassa yksi maailman ensimmäisistä 5G-puhelimista.

Moto Z3 on kuitenkin saatavilla vain Yhdysvalloissa, joten joudumme todennäköisesti odottamaan Suomeen saapuvaa 5G-puhelinta hieman pidempään.

Xiaomi Mi Mix 3

Pelkällä 4G-yhteydellä varustettu Xiaomi Mi Mix 3 julkaistiin itse asiassa jo lokakuussa 2018, mutta kiinalaisyhtiö aikoo julkaista puhelimesta myös 5G-version kesällä 2019. Puhelimen kerrotaan saapuvan Eurooppaan, ja oletamme Xiaomin lanseeraavan 5G-mallinsa myös Suomessa.

Puhelin saa näillä näkymin tehokkaan Snapdragon 855 -suorittimen ja jopa 10 Gt:a RAM-muistia sekä 256 Gt:a tallennustilaa. Sen akun kapasiteetti olisi ilmeisesti 3 200 mAh:a.

Mi Mix 3:ssa on 6,39-tuumainen venytetty Full HD -näyttö lähes olemattomilla reunoilla. Puhelin tunnetaan erityisesti erikoisesta liukumekanismistaan: näytön saa liu'utettua alas päin, jolloin sen takaa paljastuu kaksi etukameraa. Takapuolella on sen sijaan hieman perinteisempi kaksoiskamera. 

Xiaomin 5G-puhelin kuuluu alempaan lippulaivaluokkaan ja sen hinnasta odotetaan kilpailukykyistä muihin 5G-malleihin nähden.

Oppo

Myös Oppo aikoo julkaista oman 5G-puhelimensa "ensimmäisenä maailmassa", joten voinemme odottaa valmistajan 5G-mallia heti alkuvuodesta 2019.

Yhtiö ehti itse asiassa jo esitellä uutta Snapdragon 855 -suorittimella varustettua 5G-prototyyppiään joulukuussa 2018. Se on kuitenkin käytännössä ainoa asia, jonka tiedämme valmistajan tulevasta puhelimesta. Epäilemme myös, ettei Oppo julkaise puhelintaan Euroopassa, sillä valmistajan puhelimet ovat myynnissä lähinnä Aasiassa.

ZTE

ZTE aikoo todennäköisesti julkaista oman 5G-puhelimensa vielä tämän vuoden aikana, mutta se ei todennäköisesti ehdi mukaan ensimmäisten joukkoon. Yhtiö kertoi Android Authoritylle, että puhelin saapuu vasta vuoden loppupuoliskolla. Meillä ei ole toistaiseksi vielä mitään tietoa puhelimen komponenteista tai sen saatavuudesta Euroopassa.

Vivo

Tiedämme myös Vivon kehittävän omaa 5G-puhelintaan, mutta sekään ei ehdi todennäköisesti ensimmäisten julkaisijoiden joukkoon. GadgetsNow:n mukaan Vivo pyrkisi julkaisemaan oman mallinsa vuonna 2020. Vivo keskittyy Oppon tavoin lähinnä Aasian markkinoille, erityisesti Kiinaan, joten sen saapuminen Eurooppaan on vielä melko epävarmaa.

James Rogerson

James is a freelance phones, tablets and wearables writer and sub-editor at TechRadar. He has a love for everything ‘smart’, from watches to lights, and can often be found arguing with AI assistants or drowning in the latest apps. James also contributes to 3G.co.uk, 4G.co.uk and 5G.co.uk and has written for T3, Digital Camera World, Clarity Media and others, with work on the web, in print and on TV.