Oppo vill bli först med att släppa en 5G-mobil

Oppo siktar på att bli den första mobiltillverkaren att lansera en 5G-mobil, efter att ha uppnått en betydande milstolpe i sina laboratorietester inför nästa generation av mobilnät.

Den kinesiska mobiltillverkaren kunde nämligen för första gången ansluta en av sina enheter till ett 5G-nätverk och övervann ett av de sista hindren för utvecklingen och banade samtidigt vägen för en utgivning under 2019.

"Oppo lyckades framgångsrikt ansluta en terminal för en R15-mobil till ett 5G-nätverk, i deras laboratoriemiljö för 5G-kommunikationsprotokoll," sa företaget i ett uttalande.

(OBS. Länkar i denna artikel kan vara skrivna på engelska)

(Image credit: Oppo)

En 5G-mobil från Oppo

"Anslutningen testades på en tillgänglig pre-kommersiell 5G-mobil som utvecklats av Oppo (Release-15). Den anpassades med fullt integrerade 5G-komponenter som bland annat ett Systemboard, RF, RFFE och en antenn. 5G-logon visades också upp i skärmens övre högra hörn."

Företaget är angelägna om att betona sitt bidrag till 5G-standarden och dess FoU-insatser, med deras Oppo Research Institute som för närvarande utforskar 5G-applikationer inom områdena 3D-vision, virtuell verklighet (VR) och förstärkt verklighet (AR). De tror att dessa tre teknologier kan kombineras för att skapa en "Ubiquitous Reality" (typ genomgripande verklighet), som bland annat kommer att kunna användas till 3D-videosamtal och onlinespel.

Utöver detta arbetar företaget tillsammans med chiptillverkaren Qualcomm på ett "5G Pilot"-program för att tillsammans undersöka nya 5G-innovationer.

Oppo kommer att mötas av en tuff konkurrens från LG, i tävlingen om att bli de första på marknaden. LG har tidigare pratat om sina planer att lanserade kompatibla enheter tillsammans med den amerikanska operatören Sprint. Oppo är en av världens ledande tillverkare av enheter, men företagets framgång har än så länge varit begränsad till deras hemland och närliggande marknader som Indien.

Det första 5G-nätverket har redan gått live i USA och erbjuder Fixed Wireless Access (FWA)-bredband i större städer, men fler förväntas tillkomma under 2019.

  • Vill du ha fler mobilnyheter? Kolla in vår senaste recension av den nya OnePlus 6T

Steve McCaskill is TechRadar Pro's resident mobile industry expert, covering all aspects of the UK and global news, from operators to service providers and everything in between. He is a former editor of Silicon UK and journalist with over a decade's experience in the technology industry, writing about technology, in particular, telecoms, mobile and sports tech, sports, video games and media.