Dell XPS 13 review

De grootste kleine aanpassing van Dell tot nu toe

dell xps 13 2019
Editor's Choice

Waarom u TechRadar kunt vertrouwen Onze deskundige reviewers besteden uren aan het testen en vergelijken van producten en diensten, zodat u de beste voor u kunt kiezen. Meer informatie over hoe we testen.

Zoals je zou verwachten, is de XPS 13 2019 in vrijwel elke categorie iets beter dan het model van vorig jaar, vooral wat betreft de levensduur van de batterij. Veel van de hardware binnenin is vrijwel identiek aan die van vorig jaar of net een beetje beter.

Benchmarks

Dit zijn de prestaties van de Dell XPS 13 (2019) in onze benchmark testen:

3DMark Sky Diver: 4.755; Fire Strike: 1.222; Time Spy: 468
Cinebench CPU: 642 points; Graphics: 55 fps
GeekBench 4: 4.986 (single-core); 15.156 (multi-core)
PCMark 8 (Home Test): 3.141 points
PCMark 8 Battery Life: 4 uur en 34 minutes
Batterijduur (TechRadar filmtest): 8 uur en 12 minuten

Zo is de processor binnenin ook een 8ste generatie Intel-processor, met name de Intel Whisky Lake Core i7-8565U, tegenover de Kaby Lake R Core i7-8550U van vorig jaar. Beide processoren werken op dezelfde frequentie, maar het nieuwere model is efficiënter binnen hetzelfde vermogensprofiel en dus iets sterker.

Dit blijkt uit onze licht verbeterde PCMark 8 Geekbench 4 (Single-Core) resultaten, terwijl de videoprestatiewinst in het beste geval verwaarloosbaar is, zoals verwacht. Net als vorig jaar gebruikt dit model dezelfde Gore-isolatie als in de Mars rover voor een beter warmtebeheer en dus sterkere prestaties op papier.

Hierdoor zal de XPS 13 algemene computertaken probleemloos uitvoeren en een videocodering of een zoekopdracht in een spreadsheet met gemak doorstaan. We hadden zeker geen probleem om meerdere apps tegelijk op het apparaat te draaien. We konden weliswaar gemakkelijk zien dat de meeste pc-games en andere mediarijke professionele taken deze laptop het vuur aan de schenen legden.

dell xps 13 2019

Batterijduur

Dell belooft tot 12 uur gebruik op de 4K-versie van de XPS 13, op basis van een MobileMark 2014 benchmark score, en tot 21 uur op de Full HD versie in dezelfde test. 

Natuurlijk hebben onze tests, zoals verwacht, lang niet dezelfde scores opgeleverd. Onze tests toonden echter een duidelijke toename van de levensduur van de batterij aan en vooral de benchmark voor het afspelen van lokale video's. De XPS 13 ging bijna drie uur langer mee dan zijn voorganger in deze test. 

Het algemene gebruik zal ook een boost geven aan de batterijduur volgens de score in de PCMark 8 Battery benchmark. In die test zagen we dat de XPS 13 van 2019 21 minuten langer meegaat dan het model van 2018 - een stijging van 8%.

Je zal nog steeds geen hele dag kunnen doen met de batterij van de 4K Dell XPS 13, maar het valt niet te ontkennen dat hij enorm is verbeterd. De Full HD-versie zal minstens een hele werkdag overleven op basis van de scoren. We moeten wel toegeven dat dit een indrukwekkend lange levensduur is voor een 4K display.

De Dell XPS 13 is altijd een van de beste laptops geweest, en de Dell XPS 13 2019 zet de traditie voort.

dell xps 13 2019

Software en functionaliteiten

Dell is, zoals gewoonlijk, licht op het vlak van unieke software, met slechts enkele apps die vooraf op het besturingssysteem worden geïnstalleerd. McAfee- of Norton-antivirussuites zijn niet langer inbegrepen, waardoor er slechts enkele apps van Dell zelf zijn.

De meest opvallende zijn Dell Mobile Connect, Dell Update en Dell Power Manager. Met de eerste kan je je Android-smartphone of iPhone met de laptop verbinden en rechtstreeks vanuit de Windows 10-interface beheren. Dell Update haalt nieuwe ondersteuningsbestanden rechtstreeks van Dell binnen wanneer dat nodig is. Tot slot biedt Dell Power Manager gedetailleerde opties voor de batterij en het stroomprofiel van de laptop die je niet vindt in Windows zelf.

Wat betreft unieke hardwarefuncties, zien we een optionele vingerafdrukscanner die in de aan/uit-knop is geïntegreerd. De scanner is gestroomlijnd en discreet, terwijl hij snel genoeg reageert voor snelle aanmeldingen. Maar wij geven de voorkeur aan biometrische login via infrarood-gezichtsherkenning, omdat het gewoon zo veel sneller is.

dell xps 13 2019

Het verdict

Dell heeft vrijwel alle mogelijke verbeteringen aan de XPS 13 in 2019 aangebracht. De webcam bevindt zich op de traditionele positie en heeft dezelfde kwalitiet. Wat nog beter is, is de levensduur van de batterij, die aanzienlijk verbeterd is.

Dit alles gebeurde terwijl alle andere aspecten van de laptop zijn legendarische, ongelooflijke kwaliteit behouden werden, van de vormfactor van het chassis tot het vermogensprofiel van de componenten binnenin. Dit is dezelfde laptop als vorig jaar, maar dan beter.

Toegegeven, wanneer we hem tegenover de huidige beste laptops van 2019 zetten, heeft de XPS 13 nog steeds moeite om te concurreren qua prijs-kwaliteit. Simpel gezegd, kan je zeker betere hardware vinden voor een lagere prijs. Hoewel het niet helemaal de beste laptop in zijn soort is voor 2019, beschouwen we de Dell XPS 13 nog steeds als een van de beste laptops ter wereld.

Bron afbeeldingen: TechRadar

Op zoek naar een beter alternatief?

Image (opens in new tab)

15 beste laptops die je vandaag kan kopen (opens in new tab)
TechRadar heeft honderden laptops beoordeeld, zodat wij jou het gespecialiseerde aankoopadvies kunnen geven dat je verwacht. Wat je ook zoekt in een laptop, in onze handige koopgids hebben we alle beste opties verzameld, zodat je kunt beslissen of de Dell XPS 13 echt de beste optie is.

Image (opens in new tab)

10 beste ultrabooks die je vandaag kan kopen (opens in new tab)
Als je per se wil gaan voor een dunne, lichte en krachtige laptop zoals de XPS 13, maar graag wat alternatieven bekijkt, neem dan een kijkje in onze koopgids voor Ultrabooks.

Joe Osborne is the Senior Technology Editor at Insider Inc. His role is to leads the technology coverage team for the Business Insider Shopping team, facilitating expert reviews, comprehensive buying guides, snap deals news and more. Previously, Joe was TechRadar's US computing editor, leading reviews of everything from gaming PCs to internal components and accessories. In his spare time, Joe is a renowned Dungeons and Dragons dungeon master – and arguably the nicest man in tech.