Microsoft yltyi puolustamaan Huaweita – "pakotteet ovat epäamerikkalaisia"

Huawein käynnistysnäyttö
(Crédit photo: Karlis Dambrans / Shutterstock)

Microsoft on noussut puolustamaan Huaweita Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä vellovassa kauppasodassa toteamalla yhtiötä vastaan nostettujen pakotteiden olevan "epäamerikkalaisia".

Yhdysvaltain kauppaministeriö lisäsi Huawein pakotelistalleen jo alkuvuodesta 2019 vedoten kansalliseen turvallisuuteen. Käytännössä kielto estää kiinalaisyhtiötä käymästä kauppaa amerikkalaisyritysten kanssa.

Kielto hankaloittaa merkittävästi Huawein toimintaa, sillä monet yhtiön käyttämistä komponenteista ovat amerikkalaisyhtiöiden käsialaa. Kaikkein suurin ongelma on kuitenkin Android-käyttöjärjestelmän ja Googlen sovellusten epääminen. 

Huawei on kieltänyt toistuvasti kaikki amerikkalaissyytteet, eikä kiinalaisyhtiötä vastaan nostetuille väitteille olla koskaan annettu mitään perusteluja.

Microsoft ja Huawei

Huaweita vastaan asetetut pakotteet eivät ole iskeneet ainoastaan kiinalaisyhtiötä vastaan, vaan aiheuttaneet suuren loven myös amerikkalaisalihankkijoiden kassavirtoihin. Yksi kärsineistä tahoista on Microsoft, sillä Huawein tietokoneet käyttävät Windows-käyttöjärjestelmää.

Bloombergille antamassaan haastattelussa Microsoftin johtaja Brad Smith sanoi, että amerikkalaishallituksen perustelut Huawein estämiselle ovat epäloogiset, eikä niitä olla selitetty auki perusteellisesti.

Smithin mukaan heille on todettu vain, että "jos tietäisitte, mitä me tiedämme, olisitte samaa mieltä kanssamme". Hän kertoo Microsoftin pyytäneen hallitukselta parempaa selitystä tilanteesta, mutta yhtiön yritykset ovat jääneet tuloksetta. "Näyttäkää meille todisteet, niin voimme arvioida tilannetta itse. Niin tämä maa toimii", Smith jatkaa.

Monet amerikkalaiset teknologiafirmat ovat yrittäneet lobata Washingtonia salliakseen kaupankäynnin jatkamisen Huawein kanssa. Toistaiseksi lobbaus on tuottanut vain pieniä huojennuksia kieltoon.

Hallitus on vahvistanut, että valitut amerikkalaistoimijat saavat jatkaa kaupankäyntiä Huawein kanssa – jos siitä ei aiheudu uhkaa kansalliselle turvallisuudelle. Kauppaministeriö ei ole kuitenkaan hyväksynyt yhtäkään sille lähetetystä 130 lisenssihakemuksesta. Myös ilmaisu "uhka kansalliselle turvallisuudelle" on vielä epäselvä, sillä yhdysvaltalaishallitus ei ole määritellyt, mitkä osa-alueet voisivat vaarantaa maan turvallisuuden.

Trumpin hallinnon suhtautuminen asiaan on vaihdellut ajan saatossa. Nyt presidentti kertoo olevansa avoin ottamaan Huawein mukaan maiden välisiin kauppasopimuksiin. Yhdysvallat ja Kiina ovat olleet kauppasodassa jo pitkään, mikä on näkynyt muun muassa erilaisina tullimaksuina maiden välillä.

Huawei on kulkenut eturintamassa erityisesti 5G-tekniikan ja keinoälyn kehittämisessä. Microsoft onkin huolissaan, että sen omat satsaukset keinoälyn ja kvanttitietokoneiden kehitykseen kärsivät kauppasodassa.

"Yritys ei voi päästä maailman teknologiajohtajan asemaan, jos se ei pysty toimittamaan teknologiaansa maailmanlaajuisesti."

Lähde: Bloomberg

Steve McCaskill is TechRadar Pro's resident mobile industry expert, covering all aspects of the UK and global news, from operators to service providers and everything in between. He is a former editor of Silicon UK and journalist with over a decade's experience in the technology industry, writing about technology, in particular, telecoms, mobile and sports tech, sports, video games and media.