Skip to main content

Microsoft OneDrive-upgrade toont prullenmand

OneDrive
(Image credit: Microsoft)

Nu steeds meer mensen van thuis uit werken, zijn cloud-opslagdiensten zoals Microsoft OneDrive een pure noodzaak geworden voor onze productiviteit. 

Door het gebruik van OneDrive in plaats van lokale opslagmogelijkheden kan een volledig team nu van op afstand toegang krijgen tot alle bestanden en documenten die ze nodig hebben. Wat gebeurt er echter als je per ongeluk een bestand verwijdert?

Microsoft heeft in een update van de Microsoft 365 roadmap onthuld dat het momenteel werkt aan een nieuwe functie die een dialoogvenster toont van zodra bestanden van Onedrive worden verwijderd. Deze feature zal bij de lancering hopelijk gebruikers helpen met het opvolgen van hun belangrijke bestanden.

OneDrive-bestanden herstellen

Zodra de functie uitrolt, zal een gebruiker een dialoogvenster te zien krijgen als ze een of meerdere bestanden voor het eerst verwijderen. De reden hiervoor is het feit dat OneDrive-bestanden, net zoals bij Windows 10, niet echt verwijderd worden, maar in een prullenmand worden geplaatst. 

Net zoals de prullenmand van Windows, waar je verwijderde bestanden uit de map kan nemen om ze te herstellen, kan je dit ook bij Onedrive. Dat is vrij handig voor mensen die online samenwerken middels de cloudopslagdienst van Microsoft.

Het dialoogvenster zal elke keer verschijnen als een gebruiker bestanden verwijdert in OneDrive, om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van het bestaan van de prullenmand bij OneDrive. Je kan dit bij de instellingen echter aanpassen als je de meldingen vervelend vindt. Admins kunnen deze notificatie ook volledig uitschakelen met een groepsbeleid-instelling. 

De stap richting cloud computing heeft de manier waarop we werken en omgaan met bestanden fundamenteel veranderd. Gelukkig maakt OneDrive gebruik van dezelfde logica als Windows, zodat gebruikers hun werk naar de cloud kunnen verplaatsen zonder enige impact op hun workflows.