AMD:s 7 nanometerbaserade Ryzen 3rd Generation kommer i mitten av 2019

AMD Ryzen 3rd Generation

AMD har precis tillkännagivit att deras första 7 nanometerbaserade processor kommer att bli den tredje generationen av Ryzen och den verkar bli enastående.

Det var under sin konferens under CES 2019 som AMD visade upp en ännu ej namngiven åttakärnig enhet med 16 trådar, som är baserad på företagets nya 7 nanometerbaserade Zen 2-arkitektur. Den nya processorn verkar vara specifikt tillverkad för att kunna konkurrera direkt med Intels toppmodell Core i9-9900K.

AMD gjorde ett benchmarktest av sin hemliga processor i form av ett Cinebench-test och fick ett resultat på 2 023. Enligt våra egna benchmarktester fick Intel Core i9-9900K och AMD Ryzen 7 2700X resultat på 1 873 respektive 1798.

Detta innebär alltså en 12 procent förbättrad prestanda i AMD:s nya Ryzen-processor. AMD var tyvärr inte redo att avslöja några frekvenser, då de ännu inte är helt klara.

Något som är ännu mer fantastiskt är att det verkar som att den tredje generationen av AMD Ryzen kommer att vara ännu energieffektivare än Intel Coffee Lake Refresh. Under Cinebench-demonstrationen, visade AMD dessutom upp den maximala energiförbrukningen som i Intels system uppnådde 179,9 watt, medan Ryzens system som mest uppnådde 133,4 watt. Det är något som gör den hela 30 procent mer energieffektiv.

(OBS. Länkar i denna artikel kan vara skrivna på engelska).

Zen 2

Om vi gräver lite djupare in i processorns arkitektur, är den byggd av två bitar av kisel som packats ihop, ett åttakärnigt 7 nanometer chip tillverkat av TSMC och ett andra 14 nanometer input/output-chip (som inkluderar de dubbla minneskontrollörerna och PCIe-banorna) tillverkat av GlobalFoundries.

Den tredje generationen av Ryzen kommer dessutom att vara den första mainstream processorn på marknaden med stöd för PCIe 4.0, som sägs dubbla den tillgängliga överföringshastigheten som finns tillgänglig på PCIe 3.0 från 8 gigatransfers till 16 gigatransfers.

En annan god nyhet är att den tredje generationen av Ryzen kommer att behålla samma AM4-uttag, så företagets nya processor kommer att fungera med befintliga moderkort från AMD:s 300- och 400 serier.

Amanda Westberg
Content manager

Amanda Westberg älskar allt som har med gaming att göra och skriver gärna om nya spel, streams och e-sport. Som träningsfreak har hon även en förkärlek för smartklockor och håller alltid koll på de senaste modellerna och spännande nya funktioner. Filmer, serier och streamingtjänster ligger också högt upp på hennes topplista på saker att skriva om.