Från och med juli kommer Google Photos inte längre att integrera med Drive

Google Photos PWA
Bild: TechRadar

Användare av Googles Photos- och Drive-molnlagring har haft tillgång till sina bilder från båda plattformer ett tag nu, då tjänsterna automatiskt synkroniseras med varandra och till och med delat lagringsutrymme. Nu har dock sökjätten meddelat att detta inte längre kommer att vara fallet från och med den 10 juli i år.

Google berättade om förändringen i ett blogginlägg, där de sa att de vill "förenkla upplevelsen mellan Drive- och Photos-tjänsterna" när det kommer till att få tillgång till bilder oavsett plattform, då feedback från konsumenter lett företaget till att tro att den "nuvarande kopplingen mellan tjänsterna är förvirrande".

(OBS. Länkar i denna artikel kan vara skrivna på engelska).

Enklare hantering

Från och med juli kommer alla bilder och videor som användare (inklusive G Suite-konsumenter) laddar upp till Drive inte längre automatiskt att läggas till i din Photos-app eller skrivbordsklient. På ett liknande sätt kommer inte heller media som du lägger till i din Photos-app att dyka upp i Photos-mappen i Drive. Samma sak gäller för radering av media i båda tjänster.

Det nuvarande systemet har uppenbarligen orsakat att användare av misstag raderat bilder och videor över alla sina plattformar, efter att ha försökt ta bort dem från enbart en. Det är en av anledningarna till varför Google vill införa lite mer kontroll för tjänsterna.

Den automatiska synkroniseringen kommer att ersättas med en "Upload from Drive"-funktion, som kommer göra det möjligt för användare att manuellt välja bilder eller videor från sina Drive-mappar och importera dem till Photos. Då kommer de inte att påverkas av några ändringar som görs på dem i Drive.

Övriga förändringar

Även om dessa förändringar kommer att påverka alla foton eller videor som läggs till i tjänsterna från och med den 10 juli, kommer befintlig media att finnas kvar där den är. Kopplingen mellan de två tjänsterna kommer dock att försvinna, något som innebär att du kan ändra eller ta bort befintliga filer utan att det påverkar de andra.

När det kommer till lagringsgränsen för hela kontot, kan användarna fortfarande ladda upp en obegränsad mängd "högkvalitativa" filter till sin Photo-tjänst utan att det påverkar deras lagring. Om dessa filer däremot lagras i Drive, kommer det att fylla upp lagringsutrymmet. Precis som tidigare kommer bilder i normal kvalitet att fylla upp det totala lagringsutrymmet på båda plattformar.