Facebook joutui jälleen uuden skandaalin kouriin – yksityisiä tietoja luovutettu kolmansille osapuolille
Jälleen kerran
Vuosi 2018 on saatu hädin tuskin päätökseen, kun Facebook kohtaa jälleen uuden yksityisyyteen ja turvallisuuteen liittyvän skandaalin, jonka paljastuksesta vastaa perusteellisen tutkimuksen tehnyt New York Times.
Lehden mukaan Facebook jakaa käyttäjädataa yhtiökumppaneilleen paljon aiempaa laajemmin, ja että jaettaviin tietoihin sisältyvät myös kontaktilistat sekä yksityisviestit.
NYT:n mukaan yksityisviestejä on annettu ainakin Netflixille, Spotifylle ja Royal Bank of Canadalle, kun taas käyttäjien Facebook-ystävälistat on annettu ainakin Amazonille, Sonylle ja Microsoftille.
Netflix, Spotify ja Royal Bank of Canada väittävät tiedotteissaan, etteivät he tienneet, miten laajaalti Facebook antoi heidän päästä käsiksi jaettuihin yksityistietoihin. Netflix julkaisi myös virallisen tiedotteen, jossa yhtiö kertoo "kokeilleensa erilaisia keinoja tehdä Netflixistä entistä sosiaalisemman kokemuksen."
"Yksi esimerkki tästä ominaisuudesta oli vuonna 2014 julkaistu toiminto, jonka avulla käyttäjät pystyivät suosittelemaan katsomiaan sarjoja ja elokuvia ystävilleen Facebookissa Messengerin tai Netflixin välillä. Se ei kuitenkaan koskaan noussut suosituksi, joten suljimme sen vuonna 2015. Emme tuona aikana katsoneet kertaakaan käyttäjien yksityisiä viestejä Facebookissa tai edes kysyneet mahdollisuutta siihen."
Paljastus kävi ilmi, kun NYT sai Facebookin sisäiseksi tarkoitettuja dokumentteja tutkittavaksi ja haastatteli yhtiön entisiä työntekijöitä.
Huono vuosi Facebookille
Myös teknologiayhtiö Applella oli jonkinlainen erityissopimus Facebookin kanssa NYT:n raportin mukaan. Lehden sanoin "Facebook valtuutti Applen piilottamaan kaikilta Facebookin käyttäjiltä tiedot siitä, että sen laitteet pyysivät heiltä dataa."
Krijg dagelijks inzicht, inspiratie en aanbiedingen in je inbox
Meld u aan voor het laatste nieuws, recensies, meningen, toptechnologiedeals en meer.
"Applen laitteet pääsivät myös käsiksi käyttäjien kontaktilistojen numeroihin ja kalenteritietoihin, vaikka he olisivat kieltäneet jakamisasetukset, raporttien mukaan."
Tämä tuorein paljastus saapuu samana vuonna, kun Facebook on joutunut useiden muiden yksityisyysasetuksiin liittyvien skandaalien kohteeksi. Muun muassa Cambridge Analytica -skandaali aiemmin tänä vuonna paljasti, että Donald Trumpin vuoden 2016 presidenttikampanjaa tukenut konsultointifirma käytti yli 50 miljoonan käyttäjän henkilökohtaisia tietoja hyväksi.
Sen lisäksi valtava tietomurto tänä vuonna vaaransi yli 30 miljoonan Facebook-käyttäjän turvallisuuden, minkä seurauksena yleinen mielipide ja luottamus sosiaalista palvelujättiä kohtaan on ollut vuonna 2018 tasaisesti laskussa. Käyttäjien määrä ei ole sen sijaan seurannut samaa laskusuuntaa.
Nähtäväksi jääkin, vaikuttaako viimeisin skandaali palvelun käyttäjiin merkittävällä tavalla, mutta yhden asian suhteen voimme olla varmoja: Facebook on pelannut huoletonta peliä meidän henkilökohtaisen datan suhteen jo vuosien ajan, ja Cambridge Analyrican paljastukset olivat vain jäävuoren huippu.
- Oletko saanut jo tarpeeksesi? Näin voit poistaa Facebookin pysyvästi
Lähde: Gizmodo
Olivia was previously TechRadar's Senior Editor - Home Entertainment, covering everything from headphones to TVs. Based in London, she's a popular music graduate who worked in the music industry before finding her calling in journalism. She's previously been interviewed on BBC Radio 5 Live on the subject of multi-room audio, chaired panel discussions on diversity in music festival lineups, and her bylines include T3, Stereoboard, What to Watch, Top Ten Reviews, Creative Bloq, and Croco Magazine. Olivia now has a career in PR.