Applen odotetaan julkaisevan ensimmäinen 5G-iPhone vuonna 2020

iPhone XS Max

Seuraavan sukupolven 5G-puhelinten verkkoinfrastruktuuri on vasta alkutekijöissään, mutta se ei hidasta puhelinvalmistajia kehittämästä omia 5G-mallejaan (ja mainostamasta niitä näkyvästi kuluttajille). Uusimman tiedon mukaan myös Apple liittyy 5G-porukkaan jo vuonna 2020.

Fast Companylle puhuneiden sisäpiirilähteiden mukaan ensimmäinen 5G-yhteyttä tukeva Intel-modeemi on Intel 8161. Valmistaja kuitenkin kamppailee ilmeisesti yhä lämmönsäätelyongelmien kanssa.

Apple näyttää hyväksyvän sen, että toiset valmistajat ehtivät lanseerata omat 5G-puhelimensa ennen sitä. Ainakin Oppo, OnePlus, LG, Samsung, Huawei, Lenovo ja Sony ovat vahvistaneet julkaisevansa omat 5G-puhelimensa jo ensi vuonna.

Lisänopeutta

Olet varmasti huomannut, että puhelimesi 4G- tai LTE-ikoni vaihtuu vieläkin toisinaan 3G:hen. Samankaltainen muutos pitää paikkansa myös 5G:n kohdalla: verkko tulee saataville ensin suurimpiin kaupunkeihin ja yleistyy siitä hiljalleen myös pienempiin taajamiin.

Uuden verkkoteknologian ilmeisin hyöty on tietysti nopeampi yhteys, mutta myös sen kaistanleveys on selvästi parempi. Jälkimmäisen ansiosta verkkoon voi olla yhteydessä aiempaa suurempi määrä käyttäjiä, joten 5G mahdollistaa muun muassa itseajavien autojen yleistymisen ja parantaa kuuluvuutta massatapahtumissa, kuten festareilla.

Latausnopeudet saattavat huimasti aiempaa suuremmiksi: 5G-verkon teoreettinen maksiminopeus, 10 Gbps, on jopa tuhat kertaa nopeampi kuin 4G:n kohdalla. Täytyy kuitenkin muistaa, että kyseessä on vain teoreettinen luku, joten todelliset nopeudet jäävät varsinkin alkuvaiheessa alemmiksi.

Applen 2020 julkaistavan 5G-iPhonen aikoihin pystyt todennäköisesti käyttämään 5G-verkkoa jo kaikissa Suomen suurimmissa kaupungeissa. Povaamme kuitenkin, että 5G-liittymien hinnat päätyvät aluksi melko korkealle tasolle.

Lähde: AppleInsider

David Nield
Freelance Contributor

Dave is a freelance tech journalist who has been writing about gadgets, apps and the web for more than two decades. Based out of Stockport, England, on TechRadar you'll find him covering news, features and reviews, particularly for phones, tablets and wearables. Working to ensure our breaking news coverage is the best in the business over weekends, David also has bylines at Gizmodo, T3, PopSci and a few other places besides, as well as being many years editing the likes of PC Explorer and The Hardware Handbook.