Den nya smarta klockan som kan vara ditt nästa fantastiska hälsoverktyg

HeartGuide
(Beeld: OMRON Healthcare)

OMRON Healthcare lanserar den första kliniskt validerade, bärbara blodtrycksmätaren i form av ett ny smartklocka som heter HeartGuide.

Förutom att det är ett av varumärkena som rekommenderas av kardiologer i Europa, levererar företaget på sitt uppdrag med noll kompromisser när det gäller hjärt-kärlshälsa i och med den europeiska lanseringen av sin innovativa nya enhet.

HeartGuide är redan nu tillgänglig för konsumenter i Storbritannien, Tyskland, Italien och Frankrike, men OMRON Healthcare planerar att släppa enheten i fler europeiska länder, förhoppningsvis även Sverige, vid ett senare tillfälle.

Andre Van Gils, senior manager på OMRON Healthcare, förklarar varför HeartGuides förmåga att ständigt övervaka en användares blodtryck kan hjälpa läkare och patienter att vinna kampen mot högt blodtryck och säger:

”Den största riskfaktorn för den globala döden är det högre blodtrycket - vilket orsakar stroke, hjärtattacker och andra hjärt-komplikationer. 1 av 3 människor i världen lider av högt blodtryck, och bara 50 % av dem som drabbas är faktiskt medvetna om sitt tillstånd. Som ett resultat förloras 10 miljoner liv i onödan varje år. Med livsstilsförändringar och korrekt övervakning av det kardiovaskulära hälsotillståndet kan 80 % av dessa dödsfall emellertid förebyggas. Nyligen genomförd forskning utförd av OMRON Healthcare fann att endast 26 % av de personer som diagnostiserats med högt blodtryck i Europa mäter sitt blodtryck varje vecka och 11 % dagligen - och detta måste förändras.”

HeartGuide

OMRONs HeartGuide är den första bärbara blodtrycksmätaren som finns i form av en armbandsur och företaget ansökte om mer än 80 nya patent för att skapa en enhet som innehåller de miniatyriserade komponenterna i traditionella oscillometriska mätanordningar.

Enheten fungerar på samma sätt som blodtrycksmanschetter och den använder en uppblåsbar manschett i klockbandet för att göra en blodtrycksavläsning. Detta skiljer HeartGuide från andra hälsofokuserade smartklockor som förlitar sig på sensorteknik som bara kan ge uppskattningar av blodtryck.

Användare kan förvänta sig att ladda den nya bärbara ungefär två till tre gånger i veckan beroende på hur ofta de använder HeartGuides funktioner.

Förutom att mäta en användares blodtryck kan HeartGuide även visa inkommande aviseringar samt mäta antal steg, förbrända kalorier och gångavstånd. Enheten övervakar till och med sömnaktivitet, till exempel när en användare somnar för att ge dem en mer omfattande bild av sin hjärthälsa.

Johan Winsborn
Freelance writer

Johan Winsborn är galen i musik och allt som låter. Därför skriver han gärna om hörlurar, högtalare och skivspelare. Som något av en nörd har han också en förkärlek för datorer, smartphones och i stort sett alla prylar som gör det digitala livet lite, lite roligare att leva.