Huawei P20 - recension

En stabil mobil, men dess syskon är ännu bättre.

TechRadar Verdict

Uppföljaren till Huawei P10 har massa höjdpunkter, framför allt kameran och hårdvaran, men Huawei P20 har inte riktigt vad som krävs för att konkurrera med övriga toppmobiler från 2018. Det verkar som Huawei P20 Pro tar över den rollen istället.

Pour

 • +

  Fantastisk kamera

 • +

  Stort batteri med lång hållbarhet

 • +

  Valfri (typ) flärp

Contre

 • -

  Inget hörlursuttag

 • -

  Ingen trådlös laddning och inte vattentålig

 • -

  Ser blek ut i jämförelse med P20 Pro

Pourquoi pouvez-vous faire confiance à TechRadar ? Nos examinateurs experts passent des heures à tester et à comparer les produits et services afin que vous puissiez choisir le meilleur pour vous. En savoir plus sur la façon dont nous testons.

Vi blev förväntansfulla när vi fick höra att uppföljaren till den väl mottagna Huawei P10 skulle heta P20. Faktumet att de hoppar över nummer P11 till P19, måste väl innebära att mobilen är ett stort steg framåt och eventuellt dubbelt så bra som dess föregångare?

Trots en vacker ny design och en imponerande AI-förstärkt kamera, är vi något besvikna över vad P20 hade att erbjuda. Efter lite mer tid med mobilen och dess större och dyrare syskon Huawei P20 Pro, har vår första bedömning visat sig vara till stor del korrekt.

Missförstå oss inte, Huawei P20 är en utmärkt mobil. Den har dock inte gjort tillräckligt stora framsteg i jämförelse med P10, för att den ska vara ett riktigt lockande köp under 2018. Speciellt med tanke på att alla funktioner vi önskade att se enbart finns med på mobilens Pro-modell. 

(OBS. Länkar i denna artikel kan vara skrivna på engelska)

Pris och tillgänglighet

 • Tillgänglig i Storbritannien för 599 pund (cirka 7 000 kronor)
 • Kommer inte att släppas i USA
 • Tillgänglighet i Australien har ännu inte bekräftats

Tråkigt nog för människor i USA, verkar Huaweis mobiler försvinna snabbt som ett resultat av att viktiga leverantörsavtal försvunnit och de kan eventuellt komma att försvinna från de offentliga upphandlingarna helt och hållet. Med tanke på det, var det inte särskilt överraskande när det bekräftades att Huawei P20 inte kommer att dyka upp i USA.

Den finns dock tillgänglig SIM-kort fri i Storbritannien för 599 pund (cirka 7 000 kronor) och vi förväntar oss en lansering i Australien inom en snart framtid, där mobilen förmodligen kommer att kosta runt 1 000 austalienska dollar (cirka 6 600 kronor).

Det placerar den på samma nivå som LG V30 och gör den billigare än Sony Xperia XZ2, Samsung Galaxy S9 och Google Pixel 2 XL. På grund av dess lansering, finns dock den något större och kraftfullare Mate 10 Pro att köpa billigare och är något som är värt att tänka på.

Leica och Huawei

 • AI-förstärkt kamera
 • Kraftfulla specifikationer
 • Vacker baksida i glas med skiftande ton

Huawei P20 fick en glamorös start efter sin lansering vid Grand Palais i Paris. En av mobilens mest säljande funktioner var den AI-förstärkta dubbelkameran på baksidan. Fotografi har varit huvudfokus för produktlinjen, speciellt efter förlängningen av det framgångsrika Leica-partnerskapet för den senaste mobilen.

P20 kan skryta med två Leica Summilux kameror på baksidan, samt en neural bearbetningsenhet på Kirin-chipsetet, som ger kameraapplikationen dess AI-funktion. Huawei hävdar att kamerans AI-funktion hjälper dig bli en bättre fotograf, då den kan ge förslag och automatiskt kan växla läge beroende på vad mobilen tror att du försöker ta kort på.

Om du tycker att det låter lite obehagligt (och något som Huawei bör vara oerhört medvetna om, med tanke på att deras rykte i USA hänger på en skör tråd), så är det verkligen inte det. Det betyder mestadels bara att mobilen säger "Hallå! Katt!", om du försöker ta bild på en katt och optimerar sedan inställningarna för bästa möjliga bild.

Kameran har dessutom förbättrats för fotografering i svagt ljus och har fått en version av Super Night Mode som använder AI, så du ska kunna ta fantastiska bilder på kvällen utan att behöva ett stativ eller övernaturligt stadiga händer.

P20 erbjuder hårdvara i toppkvalitet med sitt åttkärniga Kirin-chipset, 4 GB RAM och ett supergeneröst internminne på 128 GB. Hela paketet är inneslutet i en supersnygg mobil täckt i glas, som finns i ett urval av vanliga eller färger som skiftar i ton.

Vanliga eller skiftande färger

 • 149,1 x 70,8 x 7,7 millimeter, 165 gram
 • Skärm med flärp
 • Inget hörlursuttag

Det går inte att förneka att P20 är en iögonfallande mobil. Den första gången vi tog med den ut på tunnelbanan i London, frågade en grupp tonåringar vilken mobil det var och beskrev den som en "seriös mobil" (som vi antar är en bra sak).

Det händer inte så ofta att vi får kommentarer från främlingar när vi bär omkring på en OnePlus, så Huawei har verkligen gjort ett bra jobb designmässigt. Enheten vi använde för vår recension hade Pink Gold-färgen, även om färgskiftningen på den versionen är ganska subtil.

Det härdade glaset på baksidan av mobilen har en opalescent rosa färg, som ger den en slags pärlemorfärg. Även om alla inte tycker om en rosa färg eller ens en skiftande färg, finns det många som hade älskat en mobil som ser ut att ha slipats av havet under flera år.

Eftersom mobilens skal är så glatt, kan baksidan bli att kännas lite som en hal fisk, så det kan vara en bra idé att sätta på ett skal med bra grepp om du vill undvika olyckor.

Baksidan är också ovanlig på det sättet att Huawei-logon och övriga bitar av information från tillverkare (som logos, modellnummer och så vidare), är skrivet i liggande lutning. Samma sak gäller Leica-logon och kamerainformationen.

Detta gör att mobilens baksida ser ut att vara designad för att använda kameran i liggande läge, där kamerorna till höger ersätter sökaren. Det enda som saknas är en hårdvaru-slutarknapp i ren Sony-stil, som idealiskt hade placerats till vänster. Du kan dock använda volymknapparna som slutarknappar.

Dubbelkameran (den här mobilen har tyvärr ingen trippelkamera, då det reserverats för P20 Pro) är placerad i en ensam oval kapsling som sticker ut en millimeter eller så. Om du vänder till framsidan, hittar du selfie-kameran i mitten av överkanten, enligt årets "flärp"-trend (mer om det nedan).

De svarta ramarna runt skärmen är relativt små, även om ramen vid nederkanten är ganska stor på grund av utrymmet för fingeravtrycksläsaren (den går tyvärr inte att dra ned).

Mobilen levereras med ett applicerat skärmskydd, något som är lite irriterande då du kan se dess kanter runt fingeravtrycksläsaren och känna dem när du sveper ned från överkanten. Om du ändå planerat att använda ett skärmskydd, är det ändå ett bättre alternativ än att behöva applicera ett själv som förmodligen blir fullt av bubblor och damm.

P20s rundade metallkanter har en ljusrosa finish på enheten vi fick prova. SIM-facket är placerat högst upp till vänster, ström- och volymknapparna till höger och två uppsättningar borrade hål (bara ett är en högtalare), samt en USB-C-port på undersidan. Det finns tyvärr inget hörlursuttag.

Schrödingers flärp

 • 5,8 tum, 1080 x 2244, 428 i pixeltäthet
 • 18.7:9 bildförhållande
 • TFT LCD

FHD+ skärmen på Huawei P20 är verkligen utmärkt. Med sina 5,8 tum är den en bra kompromiss mellan en mindre telefon och en phablet, utan att kännas för stor i handen tack vare de tunna ramarna och flärpen.

Innan du går upp i varv, är flärpen på P20 förmodligen den vi sett som är minst i vägen. Huawei har lagt till ett smart alternativ i programvaran, som låter dig tona ut en del av skärmen på valfri sida, något som effektivt kan dölja flärpen.

Oavsett om du föredrar det extra utrymmet på skärmen eller ett stilrenare utseende, kan den här mobilen uppnå dina önskemål. Du kanske kommer upptäcka att det du föredrar inte är det du förväntade dig. Den här mobilen har faktiskt fått oss att konvertera från nej-sägare till flärpen, vi behövde bara möjligheten att ta bort flärpen för att inse vilket alternativ vi föredrar. Oavsett vad du föredrar, är det skönt att ha möjligheten att välja.

Det tar oss vidare till färg och ljus. P20 erbjuder många olika alternativ för att anpassa skärmen efter ditt tyckande: du kan aktivera en "naturlig ton", som justerar färgtemperatur beroende på miljön du befinner dig i; växla mellan Normal eller Vivid färg; välja Default, Warm eller Cloud-färger; aktivera Eye Comfort-läget (för bättre sömn) och så vidare.

Ljusstyrkan sträcker sig från vad vi skulle kalla "löjligt mörk" till "ganska ljus". Du kan alternativt låta mobilen bestämma ljusstyrkan själv, beroende på vart du befinner dig. Om du vill kan du dessutom välja en lägre upplösning för att spara batteri.

Med det sagt, tyckte vi att standardinställningarna var bra från start, så vi kände inte något stort behov av att fippla särskilt mycket med inställningarna.

De medföljande bakgrundsbilderna passade bra ihop med mobilens färg och visade upp dess färgreproduktion till fullo: nyanser, toner och skuggor var alla skarpa och levande. Det kändes nästan som ikonerna poppade ut genom skärmen.

Bildförhållandet på 18.7:9 är ett underligt val, men ger en lång skärm med massor av utrymme för innehåll, oavsett om du väljer att ha kvar flärpen eller inte. Du kommer dock ganska snart upptäcka att du kommer behöva växla till helskärmsläge i vissa applikationer, då de inte alltid är designade för en så lång skärm.

Mobilen varnar dig om att detta kan orsaka problem, men vi har inte upplevt några ännu. Applikationerna startade om omedelbart i rätt bildförhållande och förblev så. Om du väljer att inte använda helskärmsläge, ligger den svarta randen kvar vid nederkanten för att fylla upp resten av utrymmet.