Bästa Android-surfplatta (2024): 6 tablets som är bäst i test

Är du på jakt efter bästa Android-surfplatta just nu? Då har du kommit till rätt ställe, här hittar du nämligen vår uppdaterade topplista över de bästa Android-surfplattorna, där vi samlar alla de senaste modellerna som är bäst i test just nu.

Förut brukade de bästa Android-surfplattorna mest fungera som prisvärda iPad-alternativ, är nuförtiden är de kraftfulla enheter som står på egna ben. De bjuder på stark prestanda, bra specifikationer, skarpa skärmar och till och med ett ekosystem av appar som kan mäta sig med Apple.

Nu sträcker sig Android-surfplattor från enkla enheter att slänga i väskan när du ska på semester för att lite underhållning medan du solar, till kompletta kraftpaket med ambitioner att ersätta din laptop.

Android-surfplattorna som listas nedan har testats och granskats noggrant av vårt globala TechRadar-team, så vi ska kunna rekommendera det bästa alternativet för alla typer av användare, oavsett om du är ute efter den bästa surfplattan överlag eller en billig men bra variant.

Så läs vidare för att se vår topplista över de bästa Android-surfplattorna som finns att just nu, med information om hur vi testar dem samt styrkorna och svagheterna hos varje surfplatta.

Bästa Android-surfplatta – snabblistan

Välkommen till vår snabblista, där vi ger dig en snabb översikt över de absolut bästa Android-surfplattorna just nu. Här får du en titt på designen, en kort beskrivning av varför vi gillar surfplattan, det viktiga betyget och var du kan köpa den. Skrolla ned ytterligare för att läsa mer om detaljerna för varje surfplatta.

Bästa Android-surfplatta 2024 - topplistan

Perché puoi fidarti di TechRadar I nostri esperti revisori trascorrono ore a testare e confrontare prodotti e servizi in modo che tu possa scegliere il meglio per te. Scopri di più su come testiamo.

Här nedanför hittar du djupgående genomgångar för var och en av de bästa Android-surfplattorna i vår topplista. Det globala TechRadar-teamet hjälps åt att testa alla intressanta surfplattor på marknaden och samtliga modeller i den här topplistan har testats utförligt av oss, så du kan vara säker på att våra rekommendationer är att lita på.

Bästa Android-surfplatta – bäst i test

En Samsung Galaxy Tab S9 Ultra står öppnad med ett tangentbord på ett vitt bord utomhus, med TechRadar-hemsidan öppnad på skärmen.

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra är vår testvinnare just nu. (Image credit: Future / Philip Berne)
Samsungs senaste toppmodell är den bästa Android-surfplattan just nu.

Specifiche

Vikt: 732g
Dimensioner: 326,4 x 208,6 x 5,5 mm
OS: Android 13
Skärmstorlek: 14,6 tum
Upplösning: 1848 x 2960 pixlar
CPU: Snapdragon 8 Gen 2 för Galaxy
Lagring: 256GB/512GB/1TB
microSD slot: Ja
Batteri: 11 200mAh
Bakre kamera: 13 MP (vidvinkels) + 8 MP (ultravidvinkels)
Främre kamera: 12MP + 12MP

Pro

+
Bättre multitasking än på iPad och Pixel Tablet
+
Underbar skärm och blixtsnabb prestanda
+
Värdet är förvånansvärt bra jämfört med iPad Pro

Contro

-
Samma pris som en Macbook Air (M2)
-
Snabbare laddning hade varit trevligt
-
Klent tangentbord och ingen enkel S Pen-förvaring

Precis som sin föregångare är Samsung Galaxy Tab S9 Ultra den ultimata Android-surfplattan. Dess 14,6-tumsskärm drar full nytta av det nya OneUI-operativsystemet som fungerar utmärkt med den medföljande S Pen-pennan och det valfria tangentbordet. Så det är en fantastisk enhet när det kommer till konst, redigering av dokument, anteckningar och andra produktivitetsuppgifter.

Med en upplösning på 1848 x 2960 och en uppdateringsfrekvens på 120 Hz är den skärmen också stor, skarp och snabb. Snapdragon 8 Gen 2, upp till 16 GB RAM och upp till 1 TB lagring under huven gör dessutom Galaxy Tab S9 Ultra till en värdig ersättare för en laptop.

I vår recension var vi väldigt imponerade av både prestandan och den smarta mjukvaran. Samsungs OneUI-mjukvara får detta att kännas som en riktig laptop med förbättrade multitasking-möjligheter som du helt enkelt inte hittar på Google eller Apples surfplattor. Qualcomms kraftfulla chip gör dessutom att allt känns smidigt. Det enda problemet med detta är att det är lite av ett tveeggat svärd eftersom Galaxy Tab S9 Ultra känns (och kostar) som en laptop utan att göra allt en riktig laptop kan. Men som en stor, kraftfull surfplatta är S9 Ultra oöverträffad.

Läs hela vårt test av Samsung Galaxy Tab S9 Ultra

Bästa Android-surfplatta – nytt flaggskepp

OnePlus Pad med ett magnetiskt tangentbord och en stylo-penna.

OnePlus imponerar med sin allra första surfplatta. (Image credit: Future / Philip Berne)
Ett sprillans nytt Android-flaggskepp som imponerar.

Specifiche

Vikt: 552g
Dimensioner: 258 x 189,4 x 6,5 mm
OS: Android 13
Skärmstorlek: 11,6 tum
Upplösning: 2000 x 2800 pixlar
CPU: MediaTek Dimensity 9000
Lagring: 128GB
microSD slot: Nej
Batteri: 9 510 mAh
Bakre kamera: 13MP
Främre kamera: 8MP

Pro

+
Skärmen är skarpare än iPad Pro
+
En flaggskeppsplatta prissatt som en billigare modell
+
Stort batteri och snabbare laddning

Contro

-
Prestandan matchar inte de bästa telefonerna
-
Endast ett alternativ för lagring, RAM, färg
-
Stylo-pennan är dyr, behöver laddas

OnePlus första surfplatta är imponerande och bjuder på några av de förmåner vi förväntar oss att se från OnePlus-telefoner. Den integreras med både OnePlus- och Oppo-telefoner, levereras med Android 13, har en skarp och ljusstark LCD-skärm med en uppdateringsfrekvens på 144 Hz, ett stort batteri med 67W supersnabb laddning och riktigt högljudda högtalare. Visst kan iPad verka som en bättre surfplatta på grund av dess stora utbud av surfplatte-optimerade appar, men OnePlus lyckas nästan matcha det i daglig användning.

Den hölls tillbaka något av prestandan som inte var riktigt lika snabb som det man får på de bästa telefonerna. Den använder en MediaTek Dimensity 9000, ett chip som är ett steg ner från Snapdragon 8 Gen 2 som de flesta av de bästa Android-telefonerna är utrustade med. Detta innebar att det för vissa tunga uppgifter, som att använda Adobe Lightroom, uppstod tillräckligt med fördröjning för att det skulle bli irriterande. Å andra sidan, om du använder den mest för underhållning, kommer det inte att vara några problem.

På grund av den svaga marknaden för Android-surfplattor erbjuder OnePlus inte heller olika alternativ för lagring. Surfplattan kommer dock i en härlig grön nyans som vi berömde i vår recension av den.

Vi kan lätt förbise det fåtalet brister OnePlus Pads har, med tanke på dess otroligt överkomliga pris runt 6 000 kronor. Samsungs Galaxy Tab S-surfplattor och Googles Pixel Tablet är den enda riktiga konkurrensen för Android-fans och de kostar mer.

Läs hela vårt test av OnePlus Pad

Bästa Android-surfplatta – bästa billiga surfplatta

En person sitter vid ett bord och använder en Samsung Galaxy Tab A8.

Samsung Galaxy Tab A8 är ett bra val om du vill komma undan billigt. (Image credit: Future / Sharmishta Sarkar)
En riktigt bra Android-surfplatta i budgetklass.

Specifiche

Vikt: 508g
Dimensioner: 246,8 x 161,9 x 6,9 mm
OS: Android 11
Skärmstorlek: 10,5 tum
Upplösning: 1200 x 1920
CPU: Unisoc Tiger T618 (12 nm)
Lagring: 32GB/64GB/128GB
Batteri: 7 040 mAh
Bakre kamera: 8MP
Främre kamera: 5MP

Pro

+
Överkomligt pris
+
Bra skärm
+
Expanderbart minne upp till 1TB

Contro

-
Programvaran kraschar
-
Långsam laddning

Samsung Galaxy A8 är surfplattan för människor som älskar Samsungs Android-plattor, men som inte har råd eller helt enkelt vill lägga ut så mycket för någon av toppmodellerna.

I våra tester fann vi att designen och skärmen på Tab A8 var riktigt vacker med levande färger, speciellt jämfört med andra enheter i dess prisklass. Samsungs skicklighet lyser i detta avseende.

Naturligtvis är det en billig enhet, så det har gjorts några uppoffringar; i det här fallet har nedskärningar skett med surfplattans prestanda och laddningshastigheter. Med antingen 3 GB eller 4 GB RAM-minne för att köra allt, kan den här surfplattan inte hantera mer krävande uppgifter, men den fungerar som en fantastisk Netflix-enhet eller e-boksläsare.

Samsung Galaxy Tab A8 ett utmärkt alternativ för den som letar efter en plånboksvänlig surfplatta med en fantastisk skärm och lång batteritid. Men om du behöver en surfplatta för krävande uppgifter som spel eller videoredigering, bör du titta längre upp i den här topplistan på alternativ från Samsung, OnePlus och Google.

Läs hela vårt test av Samsung Galaxy Tab A8

Bästa Android-surfplatta – bästa mångsidiga surfplatta

Google Pixel Tablet visas upp vid Google I/O.

Google Pixel Tablet skiljer sig lite från resten av konkurrensen. (Image credit: Future / Michelle Rae Uy)
Den mest intressant Android-surfplatta vi sett på länge.

Specifiche

Vikt: 493g
Dimensioner: 258 x 169 x 8,1 mm
OS: Android 13
Skärmstorlek: 10,95 tum
Upplösning: 1600 x 2560 pixlar
CPU: Tensor G2
Lagring: 128GB/256GB
microSD slot: Nej
Batteri: 7 020mAh
Bakre kamera: 8MP
Främre kamera: 8MP

Pro

+
Stort värde för en dockningsstation för surfplatta och högtalare
+
Hemskärmskontroller är användbara och förbättras med tiden
+
Suveränt, uppslukande ljud

Contro

-
Android känns fortfarande som ett operativsystem för mobiler inbyggt i en surfplatta
-
Den mjuka baksidan drar åt sig smuts och fingeravtryck
-
Ganska liten jämfört med andra surfplattor

Google Pixel Tablet kommer med Googles surfplatte-optimerade version av Android som debuterade i Android 12L och som förbättrades i Android 13. Pixel Tablet är ett genuint nöje att använda eftersom företaget har byggt ut en uppsättning appar som nu fungerar bra med stora enheter och surfplattor, inklusive apparna Google Suite, deras underhållningsappar som YouTube, Google Play-appar och mer.

Den här surfplattan är dock inte avsedd för produktivitet. Med tanke på att många människor främst använder sina surfplattor för produktivitetsuppgifter – och med iPad och Tab S-serien som spelar till dessa styrkor, når Pixel Tablet inte riktigt toppen på den här listan, men den förtjänar ändå sin plats här. Som Google skulle förklara det, är det meningen att du ska se den som en underhållningsenhet, oavsett om du lutar dig åt företagets positionering av den som en smart hemenhet, eller om du bara använder den som en surfplatta. Med en härlig skärm, en kraftfull högtalardocka och snabba uppdateringar lever Pixel Tablet verkligen upp till hypen.

Läs hela vårt test av Google Pixel Tablet

Bästa Android-surfplatta – bästa surfplatta för multitasking

En Lenovo Yoga Tab 13 hänger från ett dörrhandtag.

Lenovo Yoga Tab 13 är en intressant surfplatta som funkar utmärkt att använda som en andra skärm. (Image credit: Future)
Den bästa surfplattan för att använda som en andra skärm.

Specifiche

Vikt: 830 gram
Dimensioner: 293,4 x 204 x 6,2-24,9 mm
OS: Android 11
Skärmstorlek: 13 tum
Upplösning: 1350 x 2160 pixlar
CPU: Snapdragon 870
Lagring: 256 GB
microSD : Nej
Batteri: 10 200 mAh
Bakre kamera: Ingen
Främre kamera: 8 MP

Pro

+
Användbart inbyggt stativ
+
Fantastisk högtalarkvalitet

Contro

-
Designen gör fodral svåra att använda
-
Ingen bakre kamera

Lenovo Yoga Tab 13 har ett inbyggt stativ som låter dig vinkla upp den på ytor utan någon form av fodral. Lenovo Yoga Tab 13 har också en stor högtalare inrymd i stativet. Den här är större och kraftfullare än normalt, så det är en njutning för att titta på film eller spela på surfplattan. Lenovo Yoga Tab 13 har även en mikro HDMI-port, vilket är ett ovanligt fynd på en surfplatta. Utöver det har den alla grunder för en surfplatta, inklusive en stor 13-tumsskärm, en kraftfull Snapdragon 870-chipset och ett stort 10 200 mAh batteri – komplett med snabb 30W-laddning. Den saknar en kamera på baksidan, som är det enda vi egentligen saknar.

Läs hela vårt test av Lenovo Yoga Tab 13.

Bästa Android-surfplatta – bästa billiga surfplatta med stor skärm

En Amazon Fire HD 10 står lutad mot ett par böcker i en bokhylla med hemskärmen aktiv.

Amazon Fire HD 10 är en superbillig Android-surfplatta meden stor skärm. (Image credit: Michael Hicks / Future)
Den bästa superbilliga Android-plattan med stor skärm.

Specifiche

Vikt: 504 gram
Dimensioner: 262 x 159 x 9,8 mm
OS: Fire OS
Skärmstorlek: 10,1 tum
Bildupplösning: 1920 x 1200 pixlar
Processor: Åttakärnig
Interminne: 32 GB/64 GB
Batteri: Upp till 12 timmar
Bakre kamera: 2 MP
Front kamera: 2 MP

Pro

+
Stor, klar skärm
+
Pålitlig battertid

Contro

-
Lite långsam
-
Begränsad mjukvara

Amazon Fire HD 10 (2021) är inte den snabbaste enheten på marknaden, men den tar sig in på den här listan av en god anledning: det billiga priset. För det du betalar så får du bra kvalitet och en stor skärm med en upplösning på 1920 x 1200, något som är utmärkt för att titta på film eller videor på YouTube. Mjukvaran är lite begränsad och processorn är något långsamt vilket innebär att det finns bättre alternativ på marknaden. Har du dock en mindre peng att lägga på en surfplatta och är beredd att kompromissa lite så kan du hitta mycket sämre enheter än Fire HD 10

Läs hela vårt test av Amazon Fire HD 10.

Bästa Android-surfplatta: köpråd & vanliga frågor

Vilken är den bästa Android-surfplattan just nu?

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra är enligt oss den absolut bästa Android-surfplatta du kan köpa just nu. Den håller en premiumkvalitet på alla fronter och ger dig en suverän prestanda tillsammans med en enorm och användbar skärm. Den här surfplattan ger dig verkligen extra allt. 

Om du vill ha en bra och billig Android-surfplatta, är Samsung Galaxy Tab A8 det bästa alternativet. Amazons surfplattor går också att hitta riktigt billigt, men de är svåra att få tag på just nu.

Vad ska jag tänka på när jag köper ny surfplatta?

Storlek och pris är de två största övervägandena när du köper en surfplatta. Fundera på om du vill ha den största möjliga skärmen - vilket är bra för media och produktivitet, eller något mindre och därmed mer bärbart. Fundera över hur mycket du vill och behöver lägga ut också. Om du inte behöver toppkraft kan du vanligtvis spara lite pengar.

Är mobildata viktigt?

Vissa surfplattor har möjlighet till 5G eller 4G, men att skaffa en dataplan ökar kostnaden, så överväg hur mycket du behöver data när du är borta från Wi-Fi-täckningen - och kom ihåg att du alltid kan ansluta din mobil till din surfplatta för att dela mobilens anslutning istället.

Bästa Android-surfplatta: så testar vi surfplattor

Det globala TechRadar-teamet hjälps åt att testa alla nya, spännande surfplattor som dyker upp på marknaden. Varje surfplatta som finns med i den här topplistan har testats noggrannt av våra team, där vi har ägnat mycket tid åt var och en av dem att ta reda på vad som är bra, vad som är dåligt och hur de jämför sig med konkurrensen.

Vi har sett till att testa deras prestanda med appar och spel, hur bra innehåll ser ut på deras skärmar, om deras gränssnitt är intuitivt, hur länge batteriet räcker och hur bra kamerorna är, samtidigt som vi bedömer deras design och byggkvalitet.

När allt det är gjort, kollar vi också på deras prissättning för att se om de är värda sitt pris eller inte, samt om det finns andra liknande alternativ som kan vara bättre.

Amanda Westberg
Chefsredaktör TechRadar Norden

Amanda Westberg har varit en del av TechRadar-projektet sedan starten 2018 och sitter nu på rollen som chefsredaktör för TechRadar i Norden. Under sin tid på hemsidan har hon hunnit skriva tusentals artiklar och håller noggrann koll på teknikvärlden och dess trender. Som en gamer och träningsentusiast har hon en förkärlek för allt gaming- och fitnessrelaterat, där bland annat smartklockor är en favoritkategori att skriva om.

Con il supporto di