Apple hamnar efter Google och Amazon i kapplöpningen om smarta hem

Google och Amazon satsar båda väldigt hårt på att dominera marknaden av produkter för smarta hem. Google lanserade nyligen en ny smart skärm i form av Google Home Hub och Amazon presenterade cirka 70 Alexa-anslutna enheter en månad innan det.

Apple då? Apple lanserade sin första smarta högtalare, Apple HomePod, i februari i år och har inte nämnt något om en ny produkt för smarta hem sedan dess. Siri som är Apples röstassistent, har inte heller fått några större uppdateringar.

Det ser ut som att detta orsakar stora problem för företaget gällande deras grepp på marknaden av produkter för smarta hem. VD:n för marknadsföringsföretaget Consumer Intelligence Research Partners, Michael Levin, berättade för CNET att: "Apple riskerar inte att hamna efter, de har redan hamnat efter".

(OBS. Länkar i denna artikel kan vara skrivna på engelska)

Det är inte över än

Med tanke på att företagets konkurrenter just nu går starkt fram på marknaden, kan det leda till att vissa konsumenter inte tror att det är möjligt att använda smarta högtalare från Google eller Amazon tillsammans med en iPhone. Detta är något som i sin tur kan ha en negativ effekt på försäljningen av både iPads och iPhones.

I verkligheten kan både iPhones och Android-enheter interagera med smarta högtalare oavsett om de kommer från Google eller Amazon.

Om Apple däremot skulle tillåta Android-enheter att kontrollera deras HomePod, hade de kunnat få en mycket bredare publik för sitt smarta ekosystem. Faktumet att de valt att inte göra detta ännu, kan tyda på att kapplöpningen mellan Google och Amazon inte är märkets främsta prioritet.

Det behöver dock inte vara för sent för Apple att hinna ikapp, då industrin av digitala hem precis börjat komma till liv och en stor innovation från teknikjätten kan vara allt som krävs för att klättra upp till toppen igen.

Med tanke på vilka resurser Apple har tillgång till, känns ett sådant scenario inte helt omöjligt, men de behöver komma på en idé ganska snart.

Via CNET

Olivia Tambini

Olivia was previously TechRadar's Senior Editor - Home Entertainment, covering everything from headphones to TVs. Based in London, she's a popular music graduate who worked in the music industry before finding her calling in journalism. She's previously been interviewed on BBC Radio 5 Live on the subject of multi-room audio, chaired panel discussions on diversity in music festival lineups, and her bylines include T3, Stereoboard, What to Watch, Top Ten Reviews, Creative Bloq, and Croco Magazine. Olivia now has a career in PR.