Utvecklare hintar om att Apple eventuellt planerar att bryta upp iTunes

iTunes
Bild: TechRadar

iTunes har haft en lång och stundvis berömd historia som de flestas val av mediaspelare på Mac och PC, men idag ser det digitala landskapet väldigt annorlunda ut jämfört med vad det gjorde när iTunes först dök upp under 2001. Nu har vi fått höra att det eventuellt kan komma att brytas upp.

Den kända Apple-utvecklaren Steve Troughton-Smith har nämligen sagt att han har bevis på att fristående musik- och podscastappar är på väg till macOS, då Apple verkar vilja släppa fler mobilappar till sin stationära plattform.

Det hade inneburit att iTunes skulle brytas upp, åtminstone på Mac, till separata delar för musik, podcasts och videor. Kom ihåg att Apple har haft fullt upp med att göra om sin TV-app på mobil, som snart kan komma att bli det nya hemmet för iTunes-filmer och -serier även på stationära datorer.

(OBS. Länkar i denna artikel kan vara skrivna på engelska).

Throughton-Smith säger dock själv att vi bör ta ryktena med en nypa salt. Detta känns dock ändå som ett vettigt drag från Apples sida, då iTunes har sina goda sidor och användningsområden, men känns samtidigt som en av de mest gammaldags och klottriga apparna som finns i Apples utbud idag.

Apple Music på väg upp

Under tiden verkar det som att Apple Music samlar på sig en stor mängd abonnenter. I en rapport från Wall Street Journal, påstår insider källor att tjänsten numera har fler betalabonnenter i USA än Spotify

Tjänsten ligger fortfarande bakom Spotify på den globala marknaden, men verkar tydligen växa i en snabbare hastighet. Apple Music växer med en hastighet på 2,6 till 3 procent i månaden, jämfört med 1,5 till 2 procent i månaden för Spotify.

Det är goda nyheter för Apple och det kan få företaget att verkligen överväga att porta över fler av sina appar för Android. För tillfället är Apple Music den enda fullt utvecklade appen som skapats av Apple som finns tillgänglig på Google Play Store.

Om Apple planerar att göra en förändring i sina medieprogram för macOS, kommer vi förmodligen att få höra mer om det under det årliga mjukvarufokuserade WWDC-evenemanget för utvecklare som Apple håller i. Evenemanget kommer att dra igång den 3 juni i år.

Via AppleInsider

Amanda Westberg
Content manager

Amanda Westberg älskar allt som har med gaming att göra och skriver gärna om nya spel, streams och e-sport. Som träningsfreak har hon även en förkärlek för smartklockor och håller alltid koll på de senaste modellerna och spännande nya funktioner. Filmer, serier och streamingtjänster ligger också högt upp på hennes topplista på saker att skriva om.