Samsung Galaxy S22 Ultra vs iPhone 13 Pro Max: En jämförelse av tungviktarna

Samsung Galaxy S22 Ultra vs iPhone 13 Pro Max
Samsung Galaxy S22 Ultra (vänster) vs iPhone 13 Pro Max (Foto: Samsung, Apple)

Samsung Galaxy S22 Ultra håller på att bli den mest spännande telefonen i början av 2022. Men om den ska styra kalenderåret som sin föregångare, Galaxy S21 Ultra, kommer den att behöva ta sig an iPhone 13 Pro Max.

Apples senaste gigant har satt nya standarder för kamerakvalitet, uthållighet och prestanda. Kan Galaxy S22 Ultra matcha den punkt för punkt?

Vi kommer inte att ha ett fullständigt svar på det förrän vi har spenderat lite kvalitetstid med den nya telefonen, men vad vi har nu är de råa specifikationerna. Låt oss jämföra de två tungviktarna.

Samsung Galaxy S22 Ultra vs iPhone 13 Pro Max – Pris och tillgänglighet

Samsung Galaxy S22 Ultra avslöjades för världen den 9 februari 2022. Priserna börjar från 13 990 kr för 8GB RAM/128GB-modellen och toppar sedan på 18 290 kr för 12GB/1TB topphund.

iPhone 13 Pro Max släpptes i butik den 24 september 2021. Priserna börjar på 13 495 kr för 128GB-modellen och toppar med 20 195 kr för 1TB-modellen.

Design

Det är inte bara kostnaden för dessa två telefoner som ger dem etiketten "fickproblem". De är också enormt massiva.

Galaxy S22 Ultra mäter 163 x 77,9 x 8,9 mm, medan iPhone 13 Pro Max mäter 160,8 x 78,1 x 7,65 mm. Detta gör Samsung mycket högre och fetare än dess motståndare, och bara en bråkdel smalare.

Men Samsungs telefon är också lättare och väger 229 g jämfört med iPhone 13 Pros 238 g. Låt oss dock inte vara petiga, de är båda väldigt tunga.

Anledningen till iPhone 13 Pro Max:s tyngre status beror troligen på dess användning av rostfritt stål i ramen. Samsung har använt aluminium, som är lättare, om inte riktigt lika tufft eller med samma premiumkänsla.

Samsung Galaxy S22 Ultra

(Image credit: Future)

När det gäller estetik är det inte mycket som dessa två telefoner har gemensamt. Galaxy S22 Ultra är lite kantigare än resten av Galaxy S22-serien, med platta topp- och underkanter. Men dess sidor är böjda och skärmen smälter subtilt in i kroppen.

Omvänt är iPhone 13 Pro Max enbart skarpa hörn och plana ytor, inklusive en helt platt skärm.

Det är dock Galaxy S22 Ultra som lyckas få sin bakre panel plattare, utan någon utbuktande kameramodul att tala om. Däremot placerar iPhone 13 Pro Max sina tre kameralinser på en slags glasblåsa, vilket något förstör iPhones rena linjer.

Båda telefonerna har en IP68-klassning, så de tål fint damm och ett längre dopp i en pool.

En annan avgörande designskillnad här relaterar till skärmskårorna. Medan Galaxy S22 Ultra använder ett blygsamt hålslag, har iPhone 13 Pro en hel flärp som äter en del av skärmen.

Apple har minskat sin ikoniska flärp med 20 % och den större skärmen på gör den mindre obehaglig att se på än på andra iPhones i sortimentet. Men det är fortfarande inte lika elegant som Samsungs centralt placerade cirkel.

Skärm

Samsung Galaxy S22 Ultras skärm är större, skarpare och ljusare än motsvarande iPhone 13 Pro Max, och den är också mer energieffektiv.

Låt oss bryta ner den statistiken. Galaxy S22 Ultra-skärmen är en 6,8-tums AMOLED med en upplösning på 3200 x 1440 (QHD+). iPhone 13 Pro Max-skärmen är en 6,7-tums OLED med en upplösning på 2778 x 1284.

Båda skärmarna uppdateras med en maximal hastighet på 120 Hz, vilket gör dem lika smidiga. Men medan Galaxy S22 Ultra kan skala ner så lågt som 1 Hz, kan iPhone 13 Pro Max bara skala ner till 10 Hz.

Detta betyder ingenting när det gäller bildkvalitet, men det kan hjälpa Galaxy S22 Ultra att komma närmare den formidabla uthålligheten på iPhone 13 Pro Max. Men mer om det senare.

iPhone 13 Pro Max

iPhone 13 Pro Max (Image credit: TechRadar)

Samsungs skärm kan bli mycket ljusare i maximal omgivande ljusstyrka, upp till 1 750 nits. iPhone 13 Pro Max kan bli maximalt 1 200 nits.

Trots allt detta kan vi inte bedöma vilken som är den bästa skärmen förrän vi har spenderat lite kvalitetstid med Galaxy S22 Ultra. Vi måste urskilja hur färgexakt och balanserad Samsungs skärm är jämfört med dess suveräna rival, som har trimmats av experter.

Samsung är dock den obestridda mästaren inom produktion och justering av AMOLED-skärmar, så vi tvivlar inte på att den kan backa upp den specifika fördelen med en överlägsen tittarupplevelse.

Kamera

Samsung Galaxy S22 Ultra

(Image credit: Future)

Galaxy S22 Ultra har en mycket liknande hårdvaruuppsättning som Galaxy S21 Ultra. Det betyder ett fyrkamerasystem som består av en 108 MP bred kamera, en 12 MP ultrabred kamera och ett par 10 MP kameror.

Apples iPhone 13 Pro Max ger dig ett trippelkamerasystem, som var och en har en 12 MP-sensor och täcker breda, ultrabred- och telefotouppgifter.

Med tanke på den relativa bristen på förändring av hårdvaran, kommer Samsung att  verkligen behöva stärka sina AI-algoritmer och färgvetenskap för att kunna toppa iPhone 13 Pro Max, som i stort sett är den bästa kameratelefonen på marknaden just nu.

Apples naturliga färger, enkel noggrannhet vid snabba bilder och kusligt bra nattbilder (med hjälp av sensorskiftstabilisering) är svåra att slå.

Det enda område där vi är övertygade om att Samsung har vunnit är telefotoinsatserna. Dess två 10 MP-sensorer fångar 3x och 10x zoomade bilder, medan Apples enda 12MP-telefoto bara sträcker sig till 3x.

Enkelt uttryckt var Galaxy S21 Ultra bättre på zoomade bilder än iPhone 13 Pro Max, så det är nästan säkert att dess efterträdare åtminstone kommer att behålla det gapet.

Apples telefoner har alltid haft fördelen när det gäller videoinspelning, och de introducerade några fiffiga mjukvara/AI-tricks med iPhone 13 Pro Max. Det inkluderar stöd för den avancerade ProRes-videocodecen, såväl som Cinematic Mode, som gör att du kan använda porträttliknande bokeh-effekter på bilder och justera fokuspunkten i posten.

När det gäller selfies har Galaxy S22 Ultra en 40MP-sensor, medan iPhone 13 Pro har en annan 12MP-sensor.

Samsung har ett seriöst jobb på sig att köra om iPhones kameraledning, men Galaxy S22 Ultra kommer utan tvekan att komma till kampen med sina egna unika vapen.

Specifikationer och prestanda

Samsung Galaxy S22 Ultra har en 4nm-processor, oavsett om du pratar om Snapdragon 8 Gen 1 eller Exynos 2200. Den du får beror på vilken region du bor i. 

Tidiga tecken pekar på en marginell ökning av prestanda jämfört med de tidigare chipsen, med de största vinsterna från GPU:n. Vi kommer att testa dessa påståenden i sinom tid.

Om det stämmer är det troligt att iPhone 13 Pro Max kommer att vara den snabbare telefonen av de två. Apple hävdade att dess A15 Bionic-chip var upp till 50 % snabbare än Android-oppositionen vid tiden för lanseringen. Och som vi just har diskuterat verkar Galaxy S22 Ultras nya chips inte ge så mycket av ett framsteg.

Vi är dock intresserade av att se hur Exynos 2200 presterar i speltermer. Detta är den första frukten av Samsungs partnerskap med AMD, vilket resulterar i samma RDNA2 GPU-arkitektur som du hittar i PS5 och Xbox Series X-konsolerna.

Detta gör det tekniskt möjligt för den Exynos-drivna Galaxy S22 Ultra att skapa avancerade strålspårningseffekter. Vi får vänta och se hur många spelutvecklare som utnyttjar detta, men det är ändå spännande nyheter för mobilspelare.

Det är i stort sett värdelöst att jämföra RAM-kapacitet, med tanke på de olika sätt som iOS och Android använder sina hårdvaruresurser. Men för sakens skull, iPhone 13 Pro Max har 6 GB och Samsung Galaxy S22 Ultra ger dig 8 eller 12 GB.

Lagringstilldelningarna är identiska på båda telefonerna, med alternativ för 128 GB, 256 GB, 512 GB eller 1 TB.

En sista framstående specifikation för Samsung Galaxy S22 Ultra är S Pen-kompatibilitet. Samsung har gått tillbaka till sin nedlagda Galaxy Note-serie och försett Galaxy S22 Ultra med en inbyggd stylus.

Däremot har iPhone 13 Pro Max inte stöd för Apple Pencil.

Batteri

Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsung Galaxy S22 Ultra (Image credit: Future)

Samsung har gett sin senaste flaggskeppstelefon ett 5 000 mAh-batteri, vilket är mycket större än iPhone 13 Pro Maxs 4 352 mAh-batteri.

Det vore dock dumt att ta det som en vinst för Samsung. Vi har redan hänvisat till de olika sätten på vilka iOS och Android hanterar sina resurser och det har också betydelse för batterianvändningen.

För att illustrera det faktum fann vi att iPhone 13 Pro Max har den bästa batteritiden av alla iPhone vi någonsin har använt. Vi kunde gå igenom en lång dag av intensiv användning och efter det fortfarande ha en tredjedel av batteriet kvar.

Omvänt kämpade Galaxy S21 Ultra – som också har ett 5 000 mAh batteri – för att klara sig igenom en hel dag när vi väl hade aktiverat 120Hz-skärmen.

Vi hoppas att Samsung har förbättrat effektiviteten för Galaxy S22 Ultra. Den har en smartare skärm och en mer effektiv processor på papper, men iPhone 13 Pro Max ställer några svåra frågor här.

Samsung vänder dock på steken med sin laddningsförsörjning. Galaxy S22 Ultra stöder 45W laddning, vilket är ett enormt lyft från Galaxy S21 Ultra. Den är också mycket bättre än iPhone 13 Pro Maxs 27W.

Ingen av tillverkarna paketerar dock en laddningssten med sina telefoner, vilket är lite irriterande.

När det kommer till trådlös laddning stöder Galaxy S22 Ultra 15W, medan iPhone 13 Pro Max bara sträcker sig till 7,5W.

Köp dock en speciell MagSafe-laddare (Apples magnetiska standard), så kan iPhone 13 Pro Max också nå 15W hastigheter.

Slutsatser

Samsung Galaxy S22 Ultra

(Image credit: Future)

Samsung Galaxy S21 Ultra och iPhone 13 Pro Max var våra bästa smartphoneval 2021, och Galaxy S22 Ultra ser ut att sömlöst ersätta S21 i sortimentet för 2022.

Med överlägsen S Pen-integration och en övergång till en elegant Galaxy Note-skuldsatt design, är det mycket möjligt att Samsung kommer att stärka sitt (egentligen ganska smala) försprång över Apple.

Smartphone-ekvationen är sällan så enkel som så, och en potentiell brist på framsteg (åtminstone på pappret) i kamera- och prestandaavdelningarna kan försämra stämningen. Det återstår att se om Samsung kan matcha Apples imponerande steg framåt i uthållighetsinsatserna också.

Vi kommer att uppdatera den här jämförelsen när vi har praktisk erfarenhet av Galaxy S22 Ultra. Men dessa två telefoner kommer nästan säkert att tävla om de högsta priserna under stora delar av 2022.

Category
Arrow
Arrow
Back to Mobile Cell Phones
Brand
Arrow
Colour
Arrow
Price
Arrow
Alla priser
Visar 10 av 14 erbjudanden
Filter
Arrow
Visa fler erbjudanden
Johan Winsborn
Freelance writer

Johan Winsborn är galen i musik och allt som låter. Därför skriver han gärna om hörlurar, högtalare och skivspelare. Som något av en nörd har han också en förkärlek för datorer, smartphones och i stort sett alla prylar som gör det digitala livet lite, lite roligare att leva.

Bidrag från