Samsung Galaxy Watch – recension

Ett djärvt nytt namn med ett fåtal nya funktioner

TechRadar Verdetto

Galaxy Watch är Samsungs mest välgjorda smartklocka hittills tack vare dess välutvecklade fitnessfunktioner och batteritid på 4 dagar. Det vill säga om du väljer den större varianten på 46 mm som vi rekommenderar. Allt är intryckt i en cirkulär svartsilvrig smartklocka som ser sofistikerad ut. Den har en roterande infattning som tillåter smidig och enkel navigation i menyerna. Dock en varning: utbudet av tredjepartsappar är bristfälligt och stödet för iOS är begränsat om du använder en iPhone. Den här fungerar bäst för fans av Samsung.

Pro

 • +

  Imponerande fyradagars batteritid

 • +

  Riktigt bra central mjukvara

 • +

  Roterande ram för att bläddra genom gränssnittet

 • +

  Ser ut som en riktig klocka

Contro

 • -

  Samsungs egna trådlösa laddare

 • -

  Bixby visar sig återigen från sin sämsta sida

 • -

  Saknar Google Maps, WhatsApp och FB Messenger

Perché puoi fidarti di TechRadar I nostri esperti revisori trascorrono ore a testare e confrontare prodotti e servizi in modo che tu possa scegliere il meglio per te. Scopri di più su come testiamo.

Uppdatering: Samsung Galaxy Watch har tagit förstaplatsen från Apple Watch 3 i Smartklockorna som är bäst i test: hitta rätt aktivitetsarmband för dig

Samsung Galaxy Watch är en av de mest välgjorda smartklockor du kan köpa idag. Den har en estetiskt behaglig design, ett sammanhängande användargränssnitt och det viktigaste, fyra dagars batteritid.

Den är allt som Apple Watch 3 inte är – på gott och ont. Vi börjar med fördelarna. Galaxy Watch både känns och ser ut som en riktigt välgjord och påkostad smartklocka, med ett cirkulärt skal av rostfritt stål och en dekorativ ram. Den är både elegant och funktionell eftersom den, precis som dess föregångare Gear S3, har en roterande ram som låter dig bläddra genom menyer på skärmen.

Det här är det mest tillfredsställande sättet att navigera menyerna på en smartklocka. Dina fingrar kommer inte täcka klockans lilla pekskärm (vilket är ett problem som alla smartklockor har) och det är en funktion som bara återfinns i Samsungs nyare smartklockor.

Roterande klockramar stöds inte av Googles Wear OS medan Apples WatchOS (länk på engelska) använder ett mindre intuitivt system med en knapp som styr en roterande digital krona. Det här är en av de två anledningarna till varför Galaxy Watch använder Samsungs Tizen och inte Wear OS.

För att se Samsung Galaxy Watch i rörelse, titta på vår video nedanför: 

Den andra anledning till att Tizen används är batteritiden. Vi kom fram till att den större 46mm Galaxy Watch klarade sig 4 dagar vid normalt användande. Vi kollade meddelanden, hämtade konstant notifikationer, följde våra träningspass, lyssnade på Spotify och pratade med Bixby, Samsung ganska ruttna AI. Samsung säger att den mindre klockan på 42mm håller i tre dagar.

Den största skillnaden mellan Galaxy Watch och Gear S3, förutom en extra dags batteritid, är att den är mer fokuserad på fitness. Detta tack vare ett högre antal sensorer och en uppfräschning av Samsung Health-appen. Den känner automatiskt igen 6 av  39 träningsformer. Den hjälper dig fortfarande med små knuffar när du varit lite väl stillasittande och den är ganska exakt när den följer din sömn. Den är också vattentålig ner till 50 meter, vilket matchar Gear S3 Sports 5ATM i en mer vuxen design.

Galaxy Watch ärver dock några problem från tidigare Gear-klockor och det har nästan bara med mjukvaran att göra. Samsungs mest grundläggande appar må vara polerade men affären för Galaxy Apps saknar vitala tredjepartsappar, framförallt Google Maps, Facebook Messenger och WhatsApp. Röstassistenten Bixby är i alla fall här men den är inte bättre på att förstå oss än S voice. Och Samsung Pay på Galaxy Watch använder inte säkerhetsprotokollet Magnetic Secure Transmission (MST) trots att Gear S3 använde det.

Samsung Galaxy Watch är på många sätt den Samsung Gear S4 som aldrig såg dagens ljus. Det är en mindre uppdatering som bygger på vad som kommit innan. Den lägger till mjukvara för fitness, nya sensorer och bättre vattentålighet till allt det vi gillade med Gear S3 Classic och Gear S3 Frontier för ett och ett halvt år sen.

Det är en stor klocka som ändå har ett sofistikerat utseende och den kommer i två storlekar. I slutändan är den väldigt bra att använda till notifikationer och träning, om du inte vill ha den bästa Garmin-klockan (länk på engelska) för extremt seriös träningsspårning. Det här är huvudanledningarna till att många vi har talat med bär en smartklocka; notifikationer, fitness och lätt användande av appar. Om någon förväntar sig mer av sin Galaxy Watch så borde den personen vänta på smartklockor som kanske inte släpps förrän 2019 eller 2020.

Lanseringsdatum och pris

 • Den lanserades i Sverige den 28 september
 • 42mm Rose Gold eller Midnight Black kostar 3 790 kronor
 • 46mm Silver kostar 3 990 kronor, mindre än Gear S3 när den släpptes
 • Alla klockor har eSIM som stöds av 3, Tele2, Telenor och Telia i Sverige.

Storlek och design

 • Jämfört med Apple Watch ser den ut som ett riktigt snyggt armbandsur
 • Den större klockan på 46mm ser bra ut på vår normalstora handled
 • Circulär skärm och roterande ram gör att den är snygg, funktionell och hållbar
 • Skärmen tar en halv sekund att uppdatera tid och statistik varje gång man väcker den

Galaxy Watch kommer i två storlekar: den större klockan på 46mm kommer i en tvåtonad blandning av silver och svart medan den mindre versionen på 42mm kommer i antingen Midnight Black eller Rose Gold. Vi provade bägge storlekarna och rekommenderar 46mm-varianten på grund av dess större batteri och pekskärm. Den ser alldeles utmärkt ut på en normalstor handled om du inte har något emot en aningen större klocka än vanligt.

Den är mer en moderiktig klocka än den fyrkantiga Apple Watch. Den är stor, cirkulär och är menad att se ut som en vanlig klocka. Vi fick beröm för dess design, många var förvånade att det var en smartklocka och detta i en stor grupp av människor som bar Apple Watch. Den står ut från mängden.

Den är mer en moderiktig klocka än den fyrkantiga Apple Watch

Det är mindre variation när det gäller färger på skalen och de inkluderade banden. Den silversvarta 46mm-klockan har tre band på 22mm att välja på: Onyx Black, Deep Ocean Blue och Basalt Grey. 

Den mindre 42mm-varianten i svart eller Rose Gold har mer variation när det kommer till sina band. Banden kommer i storleken 20mm och finns i färgerna Onyx Black, Lunar Grey, Terracotta Red, Lime Yellow, Cosmo Purple, Pink Beige, Cloud Grey och Natural Brown. 

Samsung säljer extraband och vilket band som helst som är i storlekarna 22mm eller 20mm kan enkelt bytas om du vill ändra stil varje dag.

Alla tre storlekar: 46mm silver (till vänster), 42mm Rose Gold (mitten) och 42mm Midnight Black (till höger)

Alla tre storlekar: 46mm silver (till vänster), 42mm Rose Gold (mitten) och 42mm Midnight Black (till höger)

Den 1,3 tum stora Super AMOLED-skärmen (1,2 tum på 42mm-klockan) är precis så ljus och färgrik som vi numera förväntar oss från Samsungs underbara skärmteknologi. Det är lätt att se allt, till och med när du är ute på en löprunda utomhus, tack vare funktionen där ljusstyrkan anpassar sig efter omgivningen. Dess smarta användning av färgen svart, speciellt i bakgrunden, gör att färre pixlar måste vara tända i 320 x 320 upplösningen. 

Nackdelen är att skärmen tar längre tid på sig att uppdatera när den väcks – tiden och antal steg visar gamla siffror i ungefär en halv sekund. Det känns som om du faktiskt väcker klockan från en tupplur och att den behöver lite tid på sig att vakna ordentligt.

Den utsmyckade och funktionella roterande ramen har en tredje funktion: den gör att Samsung Galaxy Watch är mer hållbar. Vi vet vad vi pratar om, vi har haft sönder det glaset på Apple Watch-skärmen mer än en gång. Skärmen på Galaxy Watch har en hållbarhet god nog för militären och den skyddas också av Corning Gorilla Glass DX+ som enligt Samsung hindrar skärmen från att få repor.

Två fysiska knappar pryder Galaxy Watch och medan bägge återfinns på den högra sidan av klockan så har Samsung varit smarta nog att sätta dem i en vinkel så att de inte är ivägen när du böjer din handled och råkar tryckas in utan av misstag. Det här är en välgjord klocka – i alla fall under dagtid.

Du kommer vilja bära klockan när du sover för att dra nytta av dess kapacitet att följa hur du sover men en varning: den är stor och otymplig. 46mm-versionens vikt på 63g låter inte som mycket men under natten känns det som en evigt närvarande tyngd på din handled. Det är den största (och enda) anledningen till att du kanske föredrar 42mm-versionen som väger 49g.

Matt Swider