Paras kannettava 2024: valitsimme parhaat läppärit eri tarpeisiin

PRICE
VERDICT
REASONS TO BUY
REASONS TO AVOID
VERDICT
REASONS TO BUY
REASONS TO AVOID
Paras kannettava: Surface Laptop violetilla TechRadar-taustalla
(Crédito de imagen: Microsoft / Future)

Parhaiden kannettavien kirjo on laajempi kuin koskaan. Komponenttitaisto on tiukentunut vuosi vuodelta, ja voimasuhteet tuntuvat heittelevän vuosittain. Applen MacBook-kannettavat ovat hallinneet tämän listan kärkipaikkaa pitkän aikaa, mutta nyt vaakakuppi on viimein kallistunut. Microsoftin loistava Surface Laptop 7 tarjoaa upean muotoilun, erinomaisen akkukeston sekä täydellisen Windows-kokemuksen.

Olemme testanneet jokaisen tällä listalla olevan kannettavan perusteellisesti, jotta voimme taata listalla olevan vain parhaimmista parhaat. Olemme arvioineet kunkin kohdalla niiden suorituskykyä, hintaa, muotoilua ja akkukestoa. Vain ne mallit, jotka pärjäävät kaikilla näillä osa-alueilla, pääsevät listalle. Voit siis huoletta ostaa tämän listan sivuilta oman kannettavasi, sillä olemme tehneet taustatyön puolestasi.

Jos et kuitenkaan halua Microsoftin, Applen tai muun valmistajan tehomallia, voimme suositella hyviä vaihtoehtoja myös poikkeaviin tarpeisiin. Etsit sitten itsellesi parasta pelikannettavaa, edullista läppäriä tai laadukasta Chromebookia, meidän sivuilta löytyy vastaus jokaiseen kysymykseesi.

Paras kannettava 2024

¿Por qué puedes confiar en TechRadar? Nuestros revisores expertos pasan horas probando y comparando productos y servicios para que pueda elegir el mejor. Obtenga más información sobre cómo probamos.

Testivoittaja

Uusittu Surface Laptop on vuoden 2024 paras kannettava

Espeficicaciones

Prosessori: Qualcomm Snapdragon X Elite
Näyttö: 14" / 15"
Muisti: Jopa 64 Gt
Tallennustila: Jopa 1 Tt
Akkukesto: 10 tuntia ja 10 minuuttia
Mitat: 301 x 220 x 17,5 mm / 329 x 239,3 x 18,3 mm
Paino: 1,24 kg / 1,66 kg

MacBook Airit ovat pitäneet tämän listan kärkipaikkoja vuosien ajan, mutta vuonna 2024 nähdään vallankaappaus. Microsoftin uusin Surface Laptop tarjoaa tyyliä, tehoa ja akkukestoa niin hyvässä suhteessa, että kokonaisuus nousee vuoden 2024 parhaaksi läppäriksi.

Microsoft on pudottanut tuoreimman mallin nimestä järjestysnumeron pois, mutta käytännössä kyseessä on Surface Laptop 7. Kokonaisuus tuntuu silti uudistetulta ja tuoreelta. Tehokas Qualcomm Snapdragon X Elite -prosessori tarjoaa niin paljon suorituskykyä, että se saa Windows 11:n tuntumaan todella sukkelalta. Myös virrankulutus ja lämmönkäsittely ovat kohdillaan, sillä läppäri jaksaa pitkiä stinttejä ilman latausta tai tuulettimien hurinaa.

Malli on ensimmäinen "Copilot + PC" -läppäri, eli se hyödyntää kauttaaltaan Microsoftin Copilot-keinoälyä sekä Cocreator-työkalua. Valtaosa tästä kuormasta suoritetaan Snapdragon X -piirillä, joten et tarvitse verkkoyhteyttä saadaksesi asioita tapahtumaan. Eittämättä AI-toiminnot ovat vielä lapsenkengissä ja kaukana välttämättömyyksistä, mutta niiden potentiaali on huikaiseva. Ja kun Surface Laptop pärjää niiden sekä suorituskyvyn saralla, on kyseessä viimein MacBookia parempi kannettava.

Lue koko arvostelu: Microsoft Surface Laptop 7

Osta, jos...

Haluat parhaan kannettavan: Uusittu Surface Laptop mullistaa muotoilun, suorituskyvyn sekä akkukeston tavalla, johon kilpailijat eivät pysty vastaamaan.

Haluat liikuteltavan läppärin: Surface Laptop on saatavissa 14- ja 15-tuumaisena. Jopa kookkaampi on helppo kuljetettava, eikä erinomainen akkukesto aiheuta reissussa ongelmia.

Lue lisää mallin vahvuuksista ja heikkouksista ▼

Älä osta, jos...

Tarvitset paljon liitäntöjä: Ohut ja kevyt muotoilu tarkoittavat samalla vaatimatonta liitäntävalikoimaa. Mukana on kaksi USB-C-väylää ja yksi USB-A-portti. 15-tuumainen tarjoaa onneksi myös microSD-paikan. 

Etsit pelikannettavaa: ARM-pohjainen siru hyödyntää integroitua näytönohjainta, joten pelaamiseen siitä ei ole.

❌ Et halua Windows 11 -käyttöjärjestelmää: Surface Laptop on tyylikäs ja tehokas, eli sen vahvuudet ovat kuin suoraan Applen pelikirjasta. Ohjelmistona on kuitenkin Windows 11, joka ei välttämättä ole kaikkien mieleen.

Arvio

icon of laptop
Muotoilu

Microsoftin Surface-läppärit ovat olleet aina tyylikkäitä, ja vuoden 2024 malli jatkaa samalla tiellä. Kevyt ja ohut runko tuntuvat hyviltä, mutta tästä huolimatta laite on kestävä sekä laadukkaan tuntuinen. Hyvällä näppäimistöllä näpyttelee mielellään ja HDR-tuellinen 120 Hz näyttö hivelee silmää. Ainoastaan liitäntöjä olisi kiva saada enemmän.

icon of laptop
Suorituskyky

ARM-pohjainen Qualcomm Snapdragon X Elite nostaa suorituskyvyn todella vakuuttavalle tasolle. Jokainen sovellus ja toiminto käynnistyy nopeasti. Muutos on toivottu, sillä aiemmat ARM-pohjaiset kannettavat eivät tuntuneet pärjäävän Intelin tai AMD:n prosessoreille suunniteltujen sovellusten kanssa. Pelaamiseen mallista ei ole, mutta arkikäytössä Surface Laptop on yksinkertaisesti huikea.

icon of battery
Akkukesto

Tehokas ARM-siru pitää akkukeston erinomaisena. Testiemme perusteella Surface Laptop jaksaa yhdellä latauksella vähintään 15 tunnin ajan, ja työkäytössä laite jaksoi jopa kolmen päivän ajan. 15-tuumaisessa mallissa on isompi akku, mutta kookkaampi näyttö vie tästä saatavan hyödyn.

icon of hand holding money
Rahalle saatava vastine

Pienemmän version hintalappu lähtee liikkeelle 1 259 eurosta ja 15-tuumaisen mallin 1 609 eurosta. Kyseessä on siis hintava läppäri, mutta lähin kilpakumppani MacBook Air (M3) on vieläkin kalliimpi.

Swipe to scroll horizontally
Surface Laptop lyhyesti
Osa-alueKommenttiArvosana
HintaSurface Laptopin hinta on suorituskyvyn ja ominaisuudet huomioon erittäin kohtuullinen.★★★★☆
MuotoiluKuten Surface-mallit yleensä, myös tämä malli tuntuu ja näyttää laadukkaalta.★★★★★
SuorituskykyQualcommin uusi ARM-siru ottaa valtavan suorituskykyloikan edeltäjiin nähden.★★★★★
AkkukestoAkkukestoa riittää tekemisestä riippuen yleensä noin 15-20 tunnin ajaksi.★★★★★
Asiantuntijan kommentti
Allisa James
Asiantuntijan kommentti
Allisa James

💻 Surface Laptop on poikkeuksellinen kannettava tietokone. Sen Qualcomm Snapdragon -suoritin, suorituskyky, akkukesto, muotoilu, hinta, äänenlaatu sekä oikeastaan kaikki muukin on markkinoiden terävintä kärkeä. Tämän ansiosta se on selkeä valinta tämän hetken parhaaksi läppäriksi.

Lue koko arvostelu: Microsoft Surface Laptop 7

Paras edullinen kannettava

Paras budjettivaihtoehto

Espeficicaciones

Prosessori: Qualcomm Snapdragon 7c Gen2
Muisti: 8 Gt LPDDR4X 2 133 MHz
Näyttö: 13,3" FHD (1 920 x 1 080) OLED -kosketusnäyttö
Tallennustila: 128 Gt eMMC Flash

Razones para comprar

+
Hyvä näyttö
+
Loistava akkukesto

Razones para no comprar

-
Kimurantti jalusta
-
Stylus-kynä ei sisälly pakettiin

Lenovo IdeaPad Duet Chromebook 5 on markkinoiden edullisimpia huippukannettavia. Vaikka kyseessä on jo hetken aikaa markkinoilla ollut malli, ei ikä näy Chromebookeissa yhtä nopeasti kuin Windows-vempaimissa. Kokonaisuus on sen verran vahva, että moni on tämän laitteen ansiosta ihastunut Chromebookien mahdollisuuksiin. Kannettava toimii sekä läppärinä että tablettina, sillä sen näppäimistön saa irrotettua. Ihastuimme sen noin 20 tunnin akkukestoon, joka on hinnan nähden poikkeuksellinen. Tämän vuoksi Duet 5 Chromebook sopii erittäin hyvin opiskelijalle, jotka etsii jaksavaa, joustavaa ja edullista konetta.

13,3-tuumainen kannettava muistuttaa Ultrabookia, joskin sen näppäimistö on irrotettava. Kyseessä onkin hybridilaite, jonka avulla vempainta voi käyttää niin läppärinä että tablettina. Mukana on jopa paikka stylus-kynälle, mutta valitettavasti se ei sisälly myyntipakettiin. Tämän kuitenkin unohtaa nopeasti, kun saa iskettyä silmät kiinni upeaan 1080p OLED -näyttöön. Sen kuvanlaatu on hinnan huomioiden loistava.

Suorituskyky riittää helposti verkkoselauksen, videotoiston sekä perustyökäytön tarpeisiin. Qualcomm Snapdragon 7c Gen2 -prosessori on selvästi edeltävää mallia parempi, eikä kahdeksan gigatavun muistikaan jätä asioita jossiteltavaksi.

Siinä missä peruskannettavat jaksavat yleensä noin 10 tunnin ajan, Lenovo Duet 5 selviää peräti 16 tuntia. Edeltäjä venyi jopa 20 tuntiin, mutta OLED-näyttö sekä tehokkaammat komponentit aiheuttavat tähän pienen hikan.

Jos etsit tehokasta hybridilaitetta, ei tätä parempaa hinta-laatusuhdetta yksinkertaisesti ole tarjolla. Hinta on kaiken kukkuraksi tippunut julkaisun jälkeen merkittävästi.

Lue koko arvostelu: Lenovo IdeaPad Duet 5 Chromebook

Osta, jos...

✅ Haluat OLED-näytöllisen Chromebookin: OLED-näyttö on harvinainen näky Chromebook-kannettavissa, mutta tämä malli osoittaa sen arvon.

✅ Haluat loistavan akkukeston: Hyvin harva kilpailija yltää samaan 16 tunnin akkukestoon.

Lue lisää mallin vahvuuksista ja heikkouksista ▼

Älä osta, jos...

❌ Haluat työskennellä tien päällä: Monet voivat ärtyä Duetin heikkoon jalustaan. Jos vaadit tukevan työskentelyasennon kaikissa tilanteissa, voi Acer Swift 3 olla parempi vaihtoehto.

❌ Haluat halvan Chromebookin: Duet 5 Chromebook tarjoaa monia huippuominaisuuksia, joiden vuoksi se on Chromebook-kannettavaksi varsin hintava.

❌ Haluat perinteisen käyttöjärjestelmän: Chrome OS ei ole aivan yhtä pidetty kuin Windows tai MacOS. Jos haluat perinteisen ympäristön, Chromebook ei välttämättä vastaa toivettasi.

Arvio

icon of laptop
Muotoilu

Duet 5 Chromebookin näppäimistö vetää vertoja monille Ultrabookeille, minkä lisäksi se on vieläpä irrotettavissa tablettimaista käyttöä varten. Selustassa on magneettinen kiinnike Lenovo Active Pen -kosketuskynälle, joka ei kuitenkaan sisälly hintaan. Ennen kaikkea tykästyimme hienoon 1080p OLED -näyttöön, joka on hinnan huomioiden erinomainen.

icon of laptop
Suorituskyky

Duet 5 pärjää verkkoselauksessa, suoratoistossa ja peruskäytössä erinomaisesti. Qualcomm Snapdragon 7c Gen2 -prosessori sekä 8 gigatavua RAM-muistia takaavat käyttömukavuuden, vaikka suoranaisesta tehomyllystä ei voidakaan puhua.

icon of battery
Akkukesto

Valtaosa Chromebookeista jaksaa noin 10 tuntia, mutta Lenovo Duet 5 pistää selvästi paremmaksi 16 tunnin akkukestollaan. Lukema on tosin heikentynyt edeltäjästä, joka venyi peräti 20 tunnin lukemaan.

icon of hand holding money
Rahalle saatava vastine

Tätä parempaa hinta-laatusuhdetta ei yksikään Chromebook- tai hybridilaite tarjoa. Hintalappu on pudonnut ajan kuluessa, joten se on tätänykyä saatavissa todella huokeaan hintaan. Vielä kun stylus-kynä sisältyisi pakettiin, olisi kaikki "vimpan päälle".

Swipe to scroll horizontally
Lenovo IdeaPad Duet Chromebook lyhyesti
Osa-alueKommenttiArvosana
HintaKyseessä on ylivoimaisesti paras budjettikannettava.★★★★★
MuotoiluHybridimallius ja OLED-näyttö tekevät eron kilpailijoihin.★★★★☆
SuorituskykySuorituskyky on ennemmin kohtuullisen hyvä kuin erityisen loistava.★★★☆☆
AkkukestoYli 16 tunnin akkukesto riittää koko päiväksi vaivatta.★★★★★

Paras MacBook

MacBook Air on Applen ykkösläppäri

Espeficicaciones

Prosessori: Apple M3
Näyttö: 13,6 tuumaa
Muisti: 8 Gt - 24 Gt
Tallennustila: 256 Gt - 2 Tt
Akkukesto: 14 tuntia ja 19 minuuttia
Mitat: 304 x 215 x 11,3 mm
Paino: 1,24 kg

Apple MacBook Air 13" (M3) on tämän hetken paras MacBook-kannettava. Ohut, kevyt ja tyylikäs muotoilu yhdessä M3-sirun kanssa tarjoavat kokonaisuuden, jonka avulla arkinen käyttö on sujuvaa ja vaivatonta kovissakin tilanteissa. Hyvä hintalappu tekee siitä kaiken kukkuraksi houkuttelevan kokonaisvaltaista läppäriä etsivälle. Kannattaa kuitenkin huomata, että edullisimman version 8 gigatavun RAM-muisti ja 256 Gt SSD muodostuvat nykyajan standardeilla todella nopeasti pullonkauloiksi.

Osta, jos...

Haluat hinta-laatusuhteeltaan parhaan MacBookin: MacBook Air 13" on suorituskykynsä, muotoilunsa ja hintansa vuoksi ykkössuosituksemme Applen valikoimasta.

Etsit läppäriä reissukäyttöön: Kevyt ja ohut rakenne sekä akkukesto tekevät matkan päällä käytöstä silkkaa parhautta.

Et tarvitse yliampuvaa suorituskykyä: M3-siru selviytyy arjesta, videoeditoinnista ja AI-toiminnoista vaivatta. Uudempiakin siruja on, mutta niitä oikeasti tarvitsevat ovat harvassa.

Lue lisää mallin vahvuuksista ja heikkouksista ▼

Älä osta, jos...

Haluat halvimman MacBookin: MacBook Air 13" (M3) on hinnaltaan houkuttava, mutta vanhempi M2-versio on pudonneen hintansa vuoksi osalle vielä kutkuttavampi.

Tarvitset liitäntöjä: MacBook Air (M3) tarjoaa vain kaksi Thunderbolt-liitäntää, joten tarvitset lisälaitteita varten erillisen lisälaitteen.

❌ Haluat ison näytön: 13-tuumainen ruutu on käytännöllinen, mutta osa kaipaa työntekoon ennemmin isompaa 15-tuumaista mallia.

Arvio

icon of laptop
Muotoilu

Uusin MacBook Air jatkaa M2-sirullisen mallin tyylillä, mutta tätä on vaikea pitää miinuksena. Kokonaisuus on tyylikäs, moderni ja helposti kuljetettava. Vaikka liitäntöjen määrä on valitettavan rajoitettu, tämän voi onneksi kiertää muutamalla lisälaitteella.

icon of laptop
Suorituskyky

Vaikka M3-siru on mallissa oletuksena, tarjolla on kaksi eri variaatiota. Edullisemmassa vaihtoehdossa on 8-ytiminen grafiikkapiiri sekä varsin vajavaiset 8 Gt muistia. Mikäli budjetti sen sallii, kannattaa suosiolla valita tehokkaampi versio ja runsas määrä lisämuistia. Tällöin suorituskyky on todella nopea, mikä näkyy sulavana käyttökokemuksena.

icon of battery
Akkukesto

Apple väittää MacBook Air 13" (M3) -koneen jaksavan jopa 18 tunnin verran Apple TV:n käyttöä tai 15 tuntia verkkoselausta. Testeissämme ei aivan päästy näihin lukemiin, mutta akkukesto on tästä huolimatta todella vakuuttava. Työkäytössä kone jaksaa helposti kahdesta kolmeen päivään ilman latausta.

icon of hand holding money
Rahalle saatava vastine

MacBook Air 13" (M3) -mallin hinta lähtee 1 349 eurosta. Edullisimpaan versioon ei kuitenkaan kannata tarttua, sillä sen rajoitteet tallennustilassa ja muistissa aiheuttavat nopeasti ongelmia. Täten loppulaskuun voi helposti lyödä muutaman satasen lisää. Tämän vuoksi myynnissä edelleen oleva M2-sirullinen MacBook Air voi tuntua monista houkuttelevammalta.

Swipe to scroll horizontally
MacBook Air 13" (M3) lyhyesti
Osa-alueKommenttiArvosana
HintaApple on pudottanut Air-mallien hintalappua, joten rahalle saa loistavan vastineen.★★★★★
MuotoiluVaikka ulkonäkö ei ole muuttunut, on kyseessä edelleen markkinoiden tyylikkäimpiä kokonaisuuksia.★★★★★
SuorituskykyM3-siru on turhan vaatimaton parannus edeltävään M2-suorittimeen nähden, mutta tehot riittävät vaivatta mihin tahansa.★★★★☆
AkkukestoLaite jaksaa helposti koko päivän ajan ilman latausta.★★★★★

Paras Windows 11 -kannettava

Paras Windows 11 -kannettava

Espeficicaciones

Prosessori: Intel Core Ultra 7
Näyttö: 14,5 tuumaa
Muisti: 16 Gt - 64 Gt
Tallennustila: 512 Gt - 4 Tt
Akkukesto: 9 tuntia ja 35 minuuttia
Koko: 320 x 215,98 x 19 mm
Paino: 1,80 kg

Jos tähtäimessäsi on paras Windows-kannettava, Dell on erittäin varteenotettava valmistaja. Pitkäikäinen XPS 13 -mallisto on ollut tämän listan vakionäky vuosien ajan, ja uusi XPS 14 pistää kookkaammalla näytöllään sekä upealla ohuella muotoilullaan vieläkin paremmaksi. Laitteen ulkonäkö on mielestämme markkinoiden hienoin, minkä lisäksi Intel ja Nvidia laittavat komponenteillaan parastaan. Lopputuloksena on tehomylly, joka suoriutuu kaikesta mahdollisesta helposti.

Osta, jos...

Haluat tehokkaan Windows 11 -läppärin: Dell XPS 14 hyödyntää tehokkaimpia osia mitä läppärimarkkinoilla on tarjolla.

Tarvitset hyvän akkukeston: Dell XPS 14 ei yllä MacBook Pron akkukestoon, mutta harvassa ovat parempaan kykenevät Windows 11 -kannettavat.

Haluat ottaa kaiken irti Windows 11 -ohjelmistosta: Kestävä, tyylikäs ja kevyt muotoilu yhdessä loistavan suorituskyvyn sekä upean näytön kanssa takaavat arjen miellyttävyyden.

Lue lisää mallin vahvuuksista ja heikkouksista ▼

Älä osta, jos...

Haluat äärimmäisen suorituskyvyn: Dell XPS 14 hyödyntää Intel Core Ultra 7 155H -prosessoria ja Nvidia RTX 4050 -näytönohjainta, mutta pöytäkoneet pystyvät vielä parempaan.

Tarvitset liitäntöjä: Dell XPS 14 ei sisällä kummoista liitäntävalikoimaa, joten tarvitset erilliset adapterin tai hubin saadaksesi kaikki lisälaitteet kiinni.

❌ Etsit budjettimallia: Dell XPS 14 on huippumalli, jonka hintalappu on monille liikaa. Tällöin katse kannattaa kääntää edullisempiin vaihtoehtoihin.

Arvio

icon of laptop
Muotoilu

Dell XPS 14 on mielestämme upein Windows 11 -läppäri markkinoilla. Ohut, kevyt ja microSD-paikankin sisältävä kokonaisuus yksinkertaisesti hivelevät silmää. Kokonaisuus on tukeva ja kestävä. Vaikka se ei suoranaisesti mullista läppärien muotoilua, kaikki on OLED-näyttöä myöten kohdillaan. Ainoastaan näppäimistö on pieni särö kokonaisuudessa.

icon of laptop
Suorituskyky

Dell XPS 14 haastaa MacBook Pro 14" (M3 Pro) -mallin pystypäin. Pelikäytössä se jopa päihittää Applen koneen, sillä Intel Core Ultra 7 155H -prosessori yhdessä Nvidia RTX 4050 -näytönohjaimen kanssa takaa upean suorituskyvyn. Kokonaisuus tarjoaa Windows-käyttöjärjestelmälle viimein sen, mitä Apple on onnistunut tekemään macOS-ohjelmistolleen jo vuosia.

icon of battery
Akkukesto

Dell XPS 14 selvisi akkutestissämme noin 9,5 tunnin ajan. Lukema on selvä parannus edellisen sukupolven XPS 13 Plussaan. Vaikka prosessorin parempi tehokkuus mahdollistaa isomman näytön ja paremman akkukeston, lukema ei silti yllä kaikkien kilpailijoiden tasolle. Etenkin MacBook Pro 14 jaksaa jopa 8 tuntia eli lähes tupasti pidempään samassa testissämme.

icon of hand holding money
Rahalle saatava vastine

Dell XPS 14 on erittäin kallis läppäri, mutta vastapainoksi se tarjoaa loistavan suorituskyvyn sekä erinomaiset komponentit. Halutessaan laitetta voi vieläpä muokata haluamansa kaltaiseksi tehomyllyksi esimerkiksi näytön osalta, jolloin hinta nousee todella vikkelästi ylöspäin. Se, onko näin kallis läppäri edes vuosiksi riittävästä suorituskyvystä huolimatta perusteltu hankinta peruskäyttöön, on paikka erilliselle keskustelulle.

Swipe to scroll horizontally
Dell XPS 14 lyhyesti
Osa-alueKommenttiArvosana
HintaHalvin versio on hinnaltaan hyvä, mutta siitä eteenpäin hinta kasvaa turhan nopeasti.★★★★☆
MuotoiluTodennäköisesti markkinoiden näyttävin Windows 11 -kannettava.★★★★★
SuorituskykyIntel Core Ultra 7 -suoritin tekee koneesta todellisen tehomyllyn.★★★★★
AkkukestoAkkukesto on hyvällä tasolla, mutta MacBook Pron kaatajaksi siitä ei ole.★★★★☆

Paras hinta-laatusuhde

Hinnaltaan paras läppäri

Espeficicaciones

Prosessori: Intel Core i5
Näyttö: 14 tuumaa
Muisti: 8 Gt
Tallennustila: 512 Gt
Akkukesto: 6 tuntia ja 37 minuuttia
Koko: 18 x 327,7 x 223,5 mm
Paino: 1,7 kg

Kunhan et odota läppärisi yltävän ihmeisiin, on Acer Aspire 5 erinomainen budjettimalli. Se ei keveydestään huolimatta tunnu halvalta, ja sen näyttö soveltuu hyvin myös työntekoon. Vaikka siihen saa Nvidian näytönohjaimen, peliläppäriksi siitä ei kuitenkaan ole. Pienistä vajeistaan huolimatta on todettava, että tähän hintaan on vaikea löytää parempaa.

Lue koko arvostelu: Acer Aspire 5 (2022)

Osta, jos...

Haluat budjettimallin: Acer Aspire 5 maksaa selvästi vähemmän kuin yhtä kykenevät Windows 11 -kannettavat.

Haluat liikuteltavan läppärin: Kevyt ja kestävä rakenne tekevät siitä hyvän työkalun liikkuvaan arkeen.

Et halua Chromebookia: Tarjolla on edullisempia Chromebookeja, mutta ChromeOS voi koitua monelle liian suureksi rajoitteeksi. Acer Aspire pistää Windows 11 -ohjelmistollaan paremmaksi.

Lue lisää mallin vahvuuksista ja heikkouksista ▼

Älä osta, jos...

Haluat pelikannettavan: Acer Aspire 5:een saa pätevän näytönohjaimen, mutta tällöin hinta nousee merkittävästi. Sekään ei edes riittäisi paikkaamaan muita vajeita, joten pelikäyttöön tätä mallia ei kannata hankkia.

Haluat hyvän akkukeston: Noin 6 tunnin ja 30 minuutin akkukesto ei ole huono, mutta monet muut mallit jaksavat tuplasti pidempään.

Arvio

icon of laptop
Muotoilu

Acer Aspire 5 ei keksi pyörää uudelleen, mutta se tarjoaa perinteikkään kokemuksen. 1,7-kiloinen läppäri on paksuudeltaan vain 18 mm, joten sitä on helppo kuljettaa mukana. L-muotoinen laturi tuntuu kuitenkin harmillisen kömpelöltä.

icon of laptop
Suorituskyky

Acer Aspire 5 ei häikäise tai petä tehoillaan. Kyseessä on tasavahva ja laadukas läppäri peruskäyttöön. Pelaamiseen sitä ei kuitenkaan kannata hankkia, sillä perusmallissa on mukana integroitu näytönohjain. Erillisen näytönohjaimen saa lisäeuroja maksamalla, mutta tällöinkin vaativat pelit jäävät haaveeksi.

icon of battery
Akkukesto

Arvostelussamme kerroimme Acer Aspire 5:n kestävän yhdellä latauksella noin 6,5 tuntia. Lukema ei ole surkea, mutta etenkin Chromebookit tarjoavat paljon enemmän. Halunnet siis ottaa laturin mukaan reissuun.

icon of hand holding money
Rahalle saatava vastine

Kun kyseessä on mielestämme markkinoiden paras budjettimalli, hinta-laatusuhde on väistämättä erinomainen. Kyseessä on jo valmiiksi huokeahintainen tuote, joka on monesti erilaisissa tarjouksissa. Hyvää suorituskykyä sekä 1080p-kokemusta etsivät saavat rahalleen oivan vastineen.

Swipe to scroll horizontally
Acer Aspire 5 lyhyesti
Osa-alueKommenttiArvosana
HintaHintansa puolesta erinomainen Windows 11 -kannettava, joka on kaiken kukkuraksi tuttu näky alennuskampanjoissa.★★★★★
MuotoiluKokonaisuus on tylsyydestään huolimatta toimiva ja yllättävän kestävä.★★★☆☆
SuorituskykyBudjettimallilta ei kannata odottaa kohtuuttomuuksia, mutta ei laite silti peruskäytössä ongelmiinkaan joudu.★★★☆☆
AkkukestoAcer väittää koneen jaksavan jopa 10 tuntia, mutta testeissämme 7 tuntia oli lähempänä totuutta.★★★★☆

Paras opiskelijaläppäri

Paras opiskelijakannettava

Espeficicaciones

Suoritin: Apple M2
Näytönohjain: Integroitu, 8-/10-ytiminen näytönohjain
Muisti: 8 Gt – 24 Gt
Näyttö: 13,6 tuumaa, 2 560 x 1 664 LED-taustavalaistus, IPS
Tallennustila: 256 Gt – 2 Tt SSD
Mitat: 30,41 x 21,5 x 1,13 cm

Razones para comprar

+
Loistava uusi muotoilu
+
Erinomainen akkukesto
+
Upea näyttö

Razones para no comprar

-
Edeltäjäänsä paljon kalliimpi

MacBook Air (M2, 2022) saapui suurien odotusten kera. Edeltävä malli oli kiistatta aikakautensa ykkösläppäri, mutta seuraaja onnistuu silti laittamaan paremmaksi. Uusi muotoilu, tehokkaampi M2-suoritin sekä loistava 16 tunnin akkukesto tekevät todellisen vaikutuksen. Valitettavasti nämä näkyvät myös hinnassa, joka voi olla osalle iso pala purtavaksi.

Isoin muutos koskee muotoilua. Apple on luonut MacBook Air -kannettavan ulkonäön kokonaan uusiksi. Malli ei ole vain ohuempi ja kevyempi, vaan siinä on myös isompi ja kirkkaampi näyttö. Tämä tekee siitä varteenotettavan vaihtoehdon jopa niille, jotka ovat esimerkiksi kuvakäsittelyn vuoksi kallistuneet aiemmin MacBook Pro -mallien puolelle. Tuore ulkonäkö on upea ja tekee mallista todellisen katseenvangitsijan. Tosin värivaihtoehtojen saralla olisimme toivoneet hiukan enemmän, vaikka ne tuovatkin laitteeseen lisäpersoonallisuutta.

Suorituskyvyn saralla ei ole motkotettavaa. Esiasennettu macOS Monterey on nopea ja sulava, minkä lisäksi näyttö hivelee silmiä. Verkkoselaaminen on todella nopeaa, eikä edes useamman sovelluksen moniajo aiheuta mitään hankaluuksia.

Laitteen akku jaksaa peräti 16 tunnin ajan 1080p-videotoistoa. Tämä on 30 minuuttia enemmän kuin MacBook Pro (M2, 2022) ja selvistä kauemmin kuin edeltävä MacBook Air (M1, 2020). Käytännössä MacBook Air (M2, 2022) jaksaa vaivatta läpi työpäivän, ja puhtia piisaa vielä illan surffailuhetkiinkin. Toki vieläkin parempaa on saatavilla, sillä MacBook Pro 16" (2023) kellottaa peräti 20 tunnin ajan.

Hintalappu on edeltäjää korkeampi, mikä voi olla osalle ikävä yllätys. Vaikka muutos on perusteltu, tekee se vuoden 2020 mallista hinta-laatusuhteeltaan paremman. Onneksi ajan kuluminen on tiputtanut suositushintaa jo aavistuksen alemmas ja MacBook Air (M2, 2022) voi hyvinkin olla alennusmyyntien kiehtovin kohde.

Lue arvostelu: MacBook Air (M2, 2022)

Osta, jos...

✅ Haluat ohuen ja kevyen läppärin: MacBook Air (M2, 2022) on edelleen markkinoiden parhaita ohuita ja kevyitä läppäreitä. Muotoilu näyttää todella modernilta ja tyylikkäältä.

✅ Haluat M2-suorittimen: Samalla kun tehokkaampi MacBook Air 13 (M3) ilmestyi, Apple pudotti M2-sirullisen mallin hintapyyntöä.

✅ Harkitset 13-tuumaista MacBook Prota: Suosittelemme valitsemaan ennemmin Air-version. Se on ohuempi, kevyempi, parempinäyttöinen, yhtä tehokas ja vieläpä selvästi edullisempi.

Lue lisää mallin vahvuuksista ja heikkouksista ▼

Älä osta, jos...

❌ Etsit budjettimallia: MacBook Air (M2) on nykyisin edullisin MacBook-malli, mutta markkinoilla on paljon halvempiakin vaihtoehtoja.

❌ Tarvitset liitäntöjä: Ohut ja kevyt rakenne tulee liitäntöjen kustannuksella. Laitteessa on vain kaksi Thunderbolt-väylää, joten tarvitset erillisen adapterin lisälaitteillesi. MacBook Pro 16 on liitännöiltään parempi.

❌ Haluat ison näytön: 13-tuumainen näyttö on työkäyttöön turhan pieni. Tätä varten kannattaa kurkata 15-tuumaista MacBook Airia.

icon of laptop
Muotoilu

Muotoilunsa osalta vuosien ajan paikoillaan ollut Apple päätti viimein uudistaa MacBook Air -mallistonsa tätä M2-sirullista versiota varten. Ohuempi, kevyempi, liikuteltavampi ja näyttöreunoiltaan hienostuneempi läppäri mahdollistaa edelleen suuren näytön, vaikka laitteen koko onkin pienentynyt. Ruutu itsessään on kirkas ja värikäs, minkä lisäksi eri värivaihtoehdot tekevät MacBook Air (M2) -mallista yhden upeimmista läppäreistä. Kun uudempi M3-isoveli on ulkonäöltään identtinen, ei eroa huomaa vaikka tarttuisikin vanhempaan.

icon of laptop
Suorituskyky

Testijaksomme MacBook Airin kanssa osoitti sen huiman tehokkuuden. Kaikki macOS-ominaisuudet ja -sovellukset pyörivät sulavasti. Vaikka edullisimman mallin 8 Gt RAM-muisti aiheuttaa nopeasti ongelmia, kaikenlainen verkkoselaus ja muu arkinen käyttö menee kuin vettä vain.

icon of battery
Akkukesto

MacBook Air (M2) kesti TechRadarin akkutestissä huimat 16 tuntia. Lukema on 30 minuuttia enemmän kuin MacBook Pro 13":lla (M2, 2022) ja viisi tuntia kauemmin kuin MacBook Air (M1, 2020). Käytännössä laite jaksaa siis helposti koko työpäivän tai pitkän lennon ajan. Ja jos lukema ei jostain syystä riitä, MacBook Pro 16" (M3 Max) kestää peräti 24 tunnin ajan.

icon of hand holding money
Rahalle saatava vastine

Mallin hintalappu on tullut julkaisusta alaspäin, ja nykyisellään hinta lähtee liikkeelle 1 249 eurosta ylöspäin. Hinta on siis erittäin kohdillaan, minkä ansiosta nostamme mallin ykkösvaihtoehdoksi opiskelijoille. Tehot riittävät vaivatta koko korkeakoulupolun ajaksi.

Swipe to scroll horizontally
Apple MacBook Air (M2, 2022) lyhyesti
Osa-alueKommenttiArvosana
HintaM2-sirullisen MacBook Airin hintaa laskettiin seuraajan ilmestyessä, joten rahalla saa entistä paremman vastineen.★★★★☆
MuotoiluUusi ulkonäkö sekä näyttö hivelevät silmää.★★★★★
SuorituskykyM2-suoritin on tehokkuudeltaan ylivertainen.★★★★☆
AkkukestoLoistava 16 tunnin akkukesto päihittää lähes kaikki kilpailijat.★★★★★

Paras kannettava etätyöhön

Paras kannettava kotikonttorille

Espeficicaciones

Prosessori: Intel Core i3
Näyttö: 15,6 tuumaa
Muisti: 8 Gt
Tallennustila: 128 Gt
Akkukesto: 5 tuntia ja 13 minuuttia
Mitat: 360,6 x 238,5 x 19,99 mm
Paino: 1,68 kg

Mikäli työskentelet pääasiassa kotitoimistolta käsin, ei läppäriin kannata sijoittaa liiaksi. Siinä missä uudet MacBookit tarjoavat suunnilleen kuun taivaalta, Acer Chromebook Plus 515:n kaltaiset Chromebook-mallit hoitavat arjen rutiiniaskareet vaivatta selvästi halvemmalla. Iso näyttö, hyvä näppäimistö sekä vikkelä suorituskyky tekevät kokemuksesta mainion ChromeOS-ohjelmistoa käyttäessä.

Osta, jos...

Haluat läppärin kotitoimistolle: Mainio Chromebook on ison näytön, miellyttävän näppäimistön ja nopean suorituskyvyn ansiosta kuin tehty työkäyttöön.

Haluat ekoystävällisen koneen: Tämä malli on valmistettu mahdollisimman pitkälti kierrätysmateriaaleista.

Haluat liikuteltavan 15-tuumaisen läppärin: Ohut runko ja kohtuullinen akkukesto takaavat, että työnteko onnistuu myös tien päällä.

Lue lisää mallin vahvuuksista ja heikkouksista ▼

Älä osta, jos...

Tarvitset erityisiä Windows- tai macOS-ohjelmia: Chromebookit hyödyntävät ChromeOS-ohjelmistoa. joten osa Windowsilla ja MacBookilla toimivista sovelluksista ei toimi välttämättä ollenkaan.

Tarvitset rutkasti tehoa: Acer Chromebook Plus 515 on tehokas Chromebookiksi, mutta suorituskyky ei kestä vertailua perinteisiin läppäreihin.

Haluat budjettimallin: Acer Chromebook Plus 515 tarjoaa rahalle erinomaisen vastineen, mutta markkinoilla on lukuisia halvempia Chromebookeja.

Arvio

icon of laptop
Muotoilu

Acer Chromebook Plus 515 on muotoilultaan suoraviivaisen yksinkertainen. Se ei ole erityisen näyttävä tai silmiinpistävä, mutta kokonaisuus on onneksi kestävä. Tykästyimme 15-tuumaiseen ruutuun, jolla on mukava työskennellä. Vastapainoksi laite on hieman perusläppäriä kookkaampi.

icon of laptop
Suorituskyky

Acer Chromebook Plus 515 on suorituskyvyltään erinomainen Chromebook. Laitteen Chrome OS -käyttöjärjestelmä toimii sutjakasti eivätkä sovelluksetkaan lataile turhia. Tällaista vetreyttä ei moni saman hintaluokan Windows 11 -läppäri tarjoa. Päivittäisessä työskentelyssä kaikki onkin kohdillaan, joskin laite toki on sidoksissa yksinomaan Chrome OS- ja Android-sovelluksiin. Tämä on syytä huomioida, sillä monet Windows- ja macOS-ohjelmistot eivät yksinkertaisesti toimi lainkaan. Onneksi tuettujen ohjelmien määrä on jatkuvassa kasvussa. Tarvittavat työkalut on silti syytä tarkistaa ennen ostopäätöstä.

icon of battery
Akkukesto

Akkukesto on Chromebookien perinteinen valttikortti, mutta Acer Chromebook Plus 515 ei viiden tunnin ja 13 minuutin suorituksellaan ole alkuunkaan parhaasta päästä. Chromebookilta pitää yksinkertaisesti odottaa enemmän.

icon of hand holding money
Rahalle saatava vastine

Acer Chromebook Plus 515 on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen kannettava. Se soveltuu erityisesti työkäyttöön, mutta myös opiskelijat saavat siitä oivallinen työkalun. Ainoastaan Chromebookin sovellustuki kannattaa varmistaa, sillä mikäli kriittiset ohjelmat eivät toimi, ei laitekaan sovellu tarkoitukseensa.

Swipe to scroll horizontally
Acer Chromebook Plus 515 lyhyesti
Osa-alueKommenttiArvosana
HintaKuten Chromebookit yleensä, hinta-laatusuhde on kerrassaan erinomainen.★★★★★
MuotoiluLäppäri näyttää perinteiseltä Chromebookilta ja sen näppäimistö on todella miellyttävä käytettävä.★★★★☆
SuorituskykyNopea käynnistyminen ja sujuva suorituskyky tekevät työkäytöstä vaivatonta.★★★★★
AkkukestoAkkukesto ei ole Chromebookien parhaimmistoa, mutta onneksi läppäri latautuu nopeasti.★★★☆☆

Paras yrityskannettava

Paras kannettava vaativaan työkäyttöön

Espeficicaciones

Prosessori: Apple M3 Pro - M3 Max
Näyttö: 16 tuumaa
Muisti: 18 Gt - 128 Gt
Tallennustila: 512 Gt - 8 Tt
Akkukesto: 24 tuntia ja 35 minuuttia
Koko: 356 x 248 x 17 mm
Paino: 2,2 kg

MacBook Pro 16" (M3 Pro/M3 Max) on markkinoiden ylivertaisin läppäri vaativaa työkäyttöä tekevälle. Vaikka se julkaistiin vain yhdeksän kuukautta edeltäjänsä jälkeen, uudemmat M3 Pro- ja M3 Max -sirut tekevät merkittävän eron suorituskykyyn. Testikäyttömme osoitti niiden ylivertaisuuden, sillä yksikään asetettu tehtävä ei tuottanut minkäänlaista ongelmaa. Vaikka kuinka työskentelisit 8K-videoeditoinnin tai uutuuspelien parissa, tästä mallista on vastaamaan haasteeseen.

Osta, jos...

Haluat tehokkaimman MacBookin: M3 Pro ja M3 Max takaavat niin väkevän suorituskyvyn, ettei yksikään työtehtävä jää kiinni läppärin tehoista.

Työskentelet reissussa: Jos tarvitset tien päällä tehoja, upeaa näyttöä, laadukkaita kaiuttimia tai kattavia liitäntöjä, on tässä paras mahdollinen matkakumppani.

Haluat pelata MacBookilla: MacBook Pro 16" (M3 Max) on todellinen tehomylly myös pelikäytössä.

Lue lisää mallin vahvuuksista ja heikkouksista ▼

Älä osta, jos...

Sinulla on jo aiempi MacBook Pro 16": M3 Pro ja M3 Max eivät tee edeltävistä M2 Pro- ja M2 Max -sirullisista malleista vanhentuneita. Ne ovat edelleen erinomaisia!

Haluat edullisen työläppärin: MacBook Pro 16" on todella kallis, joten moni ei lähde edes tavoittelemaan sitä. Pienempi 14-tuumainen malli on selvästi huokeampi, joten se voi olla monelle parempi.

Olet peruskäyttäjä: Ellet oikeasti tarvitse työtehtävissäsi valtaisaa suorituskykyä, M3 Max -sirullinen malli on todennäköisesti täysin yliampuva läppäri. Valtaosa pärjää sujuvasti 15-tuumaisella MacBook Airilla.

Arvio

icon of laptop
Muotoilu

MacBook Pro 16"(M3 Pro/M3 Max) ei eroa muotoilultaan edeltäjästään. Tarjolla on kuitenkin uusi musta sävyvaihtoehto, jonka pitäisi myös minimoida ärsyttävät sormenjäljet ja muut tahrat.

icon of laptop
Suorituskyky

Testimme osoitti sen merkittävän eron, jonka M3 Max on ottanut aiempaan M1 Max -sirulliseen MacBook Pro 16" -malliin. Suorituskykyloikka on yhdellä ytimellä 35 % ja moniydintestissä huikeat 69 %. Tämän pitäisi näkyä erityisesti graafisesti vaativien sovellusten ja tehtävien latausajoissa. Suorituskyky onkin tämän hetken parhaimmistoa, joskin monet odottavat näkevänsä varsin pian vielä uudemmat versiot. Nyt kun M4-sirullunen iPad Pro on jo markkinoilla, voimme olettaa sirujen saapuvan myös läppäreihin pian. M4-perusversio ei ole yhtä tehokas kuin M3 Max tai M3 Pro, mutta eivätköhän M4 Pro ja M4 Max ole vain ajan kysymys.

icon of battery
Akkukesto

Apple lupaa läppärin jaksavan yhdellä latauksella 22 tunnin verran videotoistoa ja 15 tunnin ajan verkkoselausta. Lukemat osoittautuivat testissämme pitävät lähes täsmälleen paikkansa, joten laturitarpeen ei pitäisi yllättää koskaan täysin yllättäen.

icon of hand holding money
Rahalle saatava vastine

MacBook Pro 16" (M3 Pro/M3 Max) on huikaisevan hyvä läppäri niin tehojen kuin muotoilunsakin puolesta. Se on tarkoitettu käyttäjälle, joka vaatii työnsä puolesta parhaan mahdollisen suorituskyvyn. Tämä näkyy hinnassa, joka on monille merkittävästi liikaa.

Swipe to scroll horizontally
MacBook Pro 16" (2023) lyhyesti
Osa-alueKommenttiArvosana
HintaVaikka hinta on pysynyt edeltään nähden ennallaan, on kyseessä todella kallis läppäri.★★★☆☆
MuotoiluUusi Tähtimusta-väritys on upea, näyttö hivelee silmää ja liitäntöjen määrä riittää helposti.★★★★★
SuorituskykyM3 Max -suorittimen tehot riittävät mihin tahansa työtehtävään tai peliin.★★★★★
AkkukestoLaite selvisi akkutestissämme yli 24 tunnin ajan, mitä voi pitää huimana saavutuksena.★★★★★

Paras pelikannettava

Paras pelikannettava

Espeficicaciones

Suoritin: AMD Ryzen 9
Näytönohjain: Nvidia GeForce RTX 4060 - 4070
RAM-muisti: Jopa 32 Gt DDR5
Näyttö: 14-tuumainen, QHD+ (2 560 x 1 600), 240 Hz, 3 ms, 100% DCI-P3
Tallennustila: 1 Tt PCIe Gen4 SSD
Koko: 310,7 x 228 x 17,99 mm
Paino: 1,84 kg

Razones para comprar

+
Loistava suorituskyky
+
Ohut ja kevyt

Razones para no comprar

-
Kallis
-
Heikko akkukesto

Razer Blade 14 (2023) parantaa edeltäjästään teknisillä ominaisuuksillaan. Merkittävin muutos koskee AMD Ryzen 9 7940HS -prosessoria, joka yltää 5,2 GHz kellotaajuuteen. Myös Nvidia GeForce RTX 4070 -näytönohjain varmistaa suorituskyvyn riittävyyden. Väkivahvat komponentit eivät onneksi näy rakenteessa, sillä kyseessä on hämmentävän kevyt ja ohut kokonaisuus.

Muotoilu noudattaa Razerin suurimpia vahvuuksia. Liikuteltavuus on mietitty loppuun asti, eikä painoa tai paksuutta ole nimeksikään. Läppäri mahtuu helposti laukkuun ilman pelkoa lentokoneen painorajoitusten vastaantulosta.

Suorituskyky on erinomaisella tolalla. Benchmark-testitulokset ovat loistavat, eikä ruudunpäivitys pudonnut esimerkiksi Marvel's Spider-Manin kohdalla missään vaiheessa alle 75 kuvan sekuntivauhdin. Kun huomioidaan vielä erinomainen virkistystaajuus, on pelikokemus todella sulava. Laite on tältä osin suunnattu tosipelaajille.

Razer lupaa noin 10 tunnin akkukestoa, mutta tämä ei testiemme perusteella pidä aivan paikkansa. Toimistokäytössä puhtia piisasi kahdeksan tunnin ajaksi. Pelikäytössä ja videotoistossa lukema romahtaa nopeasti, eikä neljäkään tuntia ole varmaa. Laturille on siis tarvetta.

Razerin kannettavat tietokoneet ovat tyypillisesti kalliita, eikä Razer Blade 14 (2023) tee tähän poikkeusta. Kyseessä on 14-tuumaiseksi todella hintava vaihtoehto, mikä voi karkottaa monet luotaan.

Lue koko arvostelu: Razer Blade 14 (2023)

Osta, jos...

✅ Haluat ohuen ja kevyen pelikannettavan: Razer onnistuu jälleen yhdistämään erinomaisen suorituskyvyn sekä liikuteltavan, kevyen muotoilun.

✅ Haluat loistavan suorituskyvyn: Koneen tehot ovat erityisesti koon huomioiden erinomaiset. Edes kovimmat asetukset eivät tuota ongelmia.

✅ Kaipaat hyvää äänenlaatua: Kaksoiskaiuttimet luovat kuuntelukokemukseen selkeyttä ja syvyyttä.

Lue lisää mallin vahvuuksista ja heikkouksista ▼

Älä osta, jos...

❌ Etsit budjettikonetta: Razerin kannettavat eivät ole halpoja, eikä tämä malli tee poikkeusta.

❌ Kaipaat hyvää akkukestoa: Akkukesto on pelikäytössä surkea, mutta työnteossa pärjää myös ilman laturia.

❌ Haluat kevyimmät matkakannettavan: Vaikka rakenne on pelikannettavaksi ohkainen, Razer Blade 14 tarvitsee kaveriksi kookkaan laturin. Tavallinen USB-C-laturi ei valitettavasti riitä pelikäyttöön.

Arvio

icon of laptop
Muotoilu

Razer on tunnettu parhaiden ohuiden ja kevyiden läppärien joukkoon kuuluvista malleistaan, ja Razer Blade 14 (2023) jatkaa samalla polulla. Se sisältää huippuunsa viritetyt komponentit aina Nvidia RTX 4070:sta lähtien, mutta koko ja paksuus pysyvät silti kohtuudessa. Kevyt rakenne ja mainio näyttö todella tekevät vaikutuksen.

icon of laptop
Suorituskyky

Razer Blade 14 (2023) on pelikäytössä todellinen hirviö. Se pyörittää Cyberpunk 2077:n kaltaisia teoksia parhailla asetuksilla ilman kompromisseja ruudunpäivityksessä. 14-tuumainen näyttö hyödyntää lisäksi 240 hertsin virkistystaajuutta, joten pelikokemus on vertaansa vailla.

icon of battery
Akkukesto

Valmistaja lupaa Razer Blade 14 (2023) -läppärin jaksavan yhdellä latauksella jopa 10 tuntia, mutta testeissämme lukema vakiintui lähemmäs kahdeksaa tuntia. Pelisessioissa tämä puolittuu neljään tuntiin, joten laturille tulee reissussa nopeasti tarve.

icon of hand holding money
Rahalle saatava vastine

Razer tunnetaan syystäkin kalliina valmistajana. 14-tuumainen peliläppäri maksaa pitkän pennin, ja moni katsoo suosiolla halvempien mallien suuntaan. Rahalle saa kuitenkin vastineeksi suorituskyvyn, joka kantaa vuosiksi eteenpäin.

Swipe to scroll horizontally
Razer Blade 14 lyhyesti
Osa-alueKommenttiArvosana
HintaVaikka rahalle saa hyvän vastineen, on kyseessä todella kallis pelikannettava.★★★★☆
MuotoiluTehot huomioiden todella kevyt ja ohut, mutta pieni lisäväritys ei haittaisi.★★★★★
SuorituskykyLoistava suorituskyky pyörittää mitä tahansa peliä maksimiasetuksilla.★★★★★
AkkukestoJos et käytä konetta toimistotyöhön, akkukesto on varsin vaatimaton.★★★☆☆

Mitä kannattaa tarkastaa uutta kannettavaa ostaessasi?

On olemassa muutamia asioita, jotka kannattaa tarkastaa uudesta kannettavasta, jotta tiedät saavasi rahalle kaiken vastineen.

Kannattaa ensinnäkin tutustua kannettavan teknisiin tietoihin, sillä se on nopein tapa saada selkeä kuva sen suorituskyvystä – edellyttäen, että tiedät mitä etsiä.

Ensinnäkin on prosessori, joka toimii kannettavan aivoina ja kannettavissa tämä on usein joko Intelin tai AMD:n valmistama. Intel on suositumpi valmistaja kannettavien kohdalla, mutta AMD on alkanut tuoda omia suorittimiaan yhä enemmän markkinoille.

Karkeasti ottaen Intelin suorittimet ovat suorituskyvyltään parempia, mutta AMD:t tarjoavat paremman hinta-laatu-suhteen.

Onneksi molemmat valmistajat numeroivat suorittimensa siten, että niistä saa jo nopealla vilkaisulla melko selkeän kuvan näiden suorituskyvyistä.

Jos etsit edullista kannettavaa nettisurffailuun tai Netflixin katseluun, silloin sinulle riittää Intel Pentiumin, Intel Core i3:n tai AMD Ryzen 3:n suoritin.

Jos kaipaat sen sijaan enemmän tehoja esimerkiksi pelaamiseen tai videoeditointiin, tällöin suosittelemme ottamaan vähintään Intel Core i5:n tai AMD Ryzen 5:n.

Parhaat kannettavat mediatyöskentelyyn ja raskaaseen pelaamiseen ovat puolestaan Intel Core i7, i9 tai AMD Ryzen 7. Näillä suorittimilla varustetut kannettavat ovat markkinoiden parhaimmistoa ja takaavat hyvän suorituskyvyn kaikenlaiseen käyttöön. Nämä tosin myös maksavat kaikkein eniten.

Kannattaa myös katsoa, kuinka uusi kannettavassa oleva suoritin on. Intel mainitsee omansa sukupolvilla, joten mitä korkeampi järjestysnumero, sitä uudempi prosessori on kyseessä.

Uudemmat suorittimet ovat usein suorituskyvyltään parempia ja kuluttavat vähemmän sähköä, joten niiden akut kestävät pidempään. Mutta nämä ovat jälleen kalliimpia.

RAM-muisti (Random Access Memory) on toinen tärkeä huomioitava asia. Tarvitset vähintään 4 Gt muistia, joskin suosittelemme nykyään jo melkein vähintään 8 gigaa. Tämä takaa sen, ettei kannettava käy vanhaksi jo muutamassa vuodessa.

Näytönohjaimen suhteen ei tarvitse murehtia aivan niin paljoa, sillä kannettavien suorittimissa on usein integroitu näytönohjain. Jos haluat hommata kannettavan kuitenkin pelikäyttöön, silloin tarvitset erillisen näytönohjaimen joko Nvidialta tai AMD:ltä.

Viimeinen tärkeä seikka on akkukesto. Tämä on todennäköisesti yksi tärkeimmistä asioista, joka kannattaa varmistaa kannettavaa ostaessasi. Parhaiden kannettavien täytyy nimittäin kestää peli- ja työkäytössä useita tunteja ilman virtaa. Uudet kannettavat ovat onneksi niin tehokkaita, etteivät ne syö enää virtaa niin paljoa kuin aiemmin. Meidän listallamme olevat kannettavat kestävät vähintään viisi tuntia, ja usein paljon enemmän.

Kannettava tietokone - Kysymykset ja vastaukset (UKK)

Mikä kannettava sopii parhaiten sinulle?

Perinteinen kannettava: Varsinkin edullisten kannettavien kohdalla nämä keskittyvät useimmiten käytännöllisyyteen tyylin, kannettavuuden ja tehojen sijaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö perinteiset kannettavat ole nopeita, mutta niistä usein uupuu Ultrabookien tehot tai loistavat näytöt.

Ultrabook: Nämä ovat markkinoiden kevyimpiä ja ohuimpia malleja, joissa on loistavat näytöt, SSD-asemat ja muut hienoudet. Sisuskaluina jylläävät usein tehokkaat mobiilikomponentit, joiden ansiosta myös parhaiden ultrabookien akkukestot ovat loistavia. Mutta nämä mallit myös maksavat maltaita.

Hybridikannettava: Nämä kannettavat toimivat myös tabletteina. Parhaat hybridilaitteet tarjoavat usein joko irrotettavan tai 360-asteisen saranan, jonka avulla näitä voi käyttää joko perinteisenä kannettavana tai kätevänä tablettina. Siten ne tarjoavat paljon monipuolisemman käyttömahdollisuuden kosketusnäyttöineen.

Chromebook: Näiden mallien käyttöjärjestelmänä toimii Chrome OS ja ne keskittyvät pääasiallisesti pilvipalveluihin. Parhaat chromebookit pystyvät pitkälti samoihin asioihin kuin Windows- ja macOS-laitteet, mutta ne eivät ole lähellekään niin tehokkaita tai monipuolisia. Tämä myös näkyy niiden todella alhaisissa hinnoissa.

Pelikannettava: Jos etsit kannettavaa pääasiallisesti vain pelaamista varten, silloin parhaat pelikannettavat ovat valintasi. Näiden hintaluokat vaihtelevat laajalti niissä olevien komponenttien mukaan, mutta ensisijaisesti ne on suunniteltu tehokkaiksi ja hyvillä jäähdytyksillä varustetuiksi pedoiksi.

Miten testaamme kannettavat?

Tiedämme, miten isosta investoinnista uuden kannettavan ostossa on usein kysymys. Sen vuoksi testaammekin kaikki kannettavat perusteellisesti. Kun arvostelemme laitteita, testaamme ne päivittäisessä käytössä. Tarkastelemme myös niiden muotoilua, miten kevyitä niitä on kantaa ja kuinka mukava niillä on työskennellä.

Suorituskykyä tarkastellessa teemme sekä oikeita testejä että käytämme benchmark-sovelluksia, joiden avulla saamme selville kannettavien suorituskyvyn. Toisin sanoen ajamme kannettavalla eri sovelluksia ja pelejä nähdäksemme, kuinka nopeasti ne latautuvat ja onko niiden käytössä havaittavissa mitään ongelmia.

Nykyään myös webkamera ja mikrofoni ovat nousseet tärkeään asemaan kannettavissa, joten testaamme myös nämä. Pelikannettavien osalta ajamme ylimääräisiä benchmark-tuloksia sekä entistä vaativampia pelejä.

Kannettavien kohdalla akkukesto on lisäksi todella tärkeä, joten testaamme, kuinka pitkään kukin malli kestää ilman latausta. Arkisen käytön lisäksi ajamme PC Mark 10:n akkutestejä sekä teemme oman testin, jossa pyöritämme 1080p-videota niin pitkään, kunnes akku kuolee. Ensiksi mainittu jäljittelee paremmin arkista käyttöä ja tarkkailee akunkulutusta verkkoa selatessa ja dokumentteja luodessa. Yhdessä nämä antavat hyvän kuvan siitä, kuinka hyvin akku kestää käytössä.

Lopuksi kokoamme yhteen kaikki yläpuolella mainitut havainnot ja vertaamme niitä laitteesta pyydettyyn hintaan. Siten pystymme arvioimaan, kuinka hyvän hinta-laatusuhteen kannettava tarjoaa käyttäjille.

Markus Mesiä

Markus Mesiä on teknologia- ja pelitoimittaja, joka on viimeisen vuosikymmenen aikana kirjoittanut useisiin kotimaisiin medioihin. Sydämen asioita ovat pelien lisäksi ennen kaikkea musiikki ja urheilu. Viimeksi mainittu tosin lähinnä kotisohvalta katsottuna ja analysoituna.

Aportaciones de