Nikon D3400 – recension

Nikons juniora kamera blir lite mer kraftfull med D3400

TechRadar Slutsats

Nikon D3400 är den bästa spegelreflexkameran för nybörjare du kan köpa just nu. Den är inte perfekt, men vad den gör, gör den bra. Och med ett kompakt kamerahus, ett gediget autofokussystem, bra batteritid och mycket bra bildkvalitet, är D3400 också otroligt lätt att använda för dem med liten erfarenhet.

För

  • +

    Mycket lätt och kompakt kamerahus

  • +

    Brilliant batteritid

  • +

    Bra single-AF

  • +

    Lätt att använda

  • +

    Mycket kompakt och tyst medföljande objektiv

Emot

  • -

    Ingen pekskärm

  • -

    Dåliga anslutningsmöjligheter

  • -

    Ingen mikrofoningång

Varför du kan lita på TechRadar Våra expertgranskare spenderar timmar på att testa och jämföra produkter och tjänster så att du kan välja det bästa för dig. Läs mer om hur vi testar.

D3400 är den senaste i en serie av instegsmodeller till Nikons systemkameror, där bolaget har prioriterat en kompakt storlek, låg vikt och enkel design, samtidigt som de bibehållit hög kvalitet och bevarts fördelarna med systemkameran.

[Uppdatering: Nikon har nu lanserat D3500, som kommer att ersätta D3400. Den har ett antal ändringar och förbättringar jämfört med D3400. Vi återkommer med en recension av D3500 inom kort.]

D3400 är efterföljaren till den utmärkta D3300 och Nikon har sedan dess lyckats minska vikten något, samtidigt som de förbättrat batteritiden och förbättrat funktionaliteten så att D3400 är ett ännu bättre alternativ för nybörjare.

Kameran släpps tillsammans med ett medföljande objektiv, som också är kompakt, eftersom man kan komprimera det när man inte använder zoomfunktionalitet och med en mer strömlinjeformad design utan inställningarna för fokus och stabilisering som ofta finns på Nikons objektiv.

Men med så många bra föregångare, och en armada av bra konkurrenter med eller utan ett spegelsystem, kommer D3400 verkligen vara värd att uppmärksamma för nya fotografer?

Funktioner

  • Mycket användarvänlig guidefunktion
  • Bluetooth
  • Ingen pekskärm eller 4K-video
NIKON D3400 SPECIFIKATIONER

Sensor: 24,2 MP APS-C CMOS

Objektivfattning: Nikon F

Display: 3,0-tums, 921 000 punkter

Seriebildsfotografering: 5 bilder/sek

Autofokus: 11 punkter

Video: Full HD 1080p

Anslutning: Bluetooth

Batteritid: 1200 bilder

Vikt: 455 gram

Som nästan alla spegelreflexkameror i instegsnivån, kommer Nikon D3400 med ett APS-C-sensor, som har en respektabel upplösning på 24,2 MP. Vi förväntar oss inte någon högre upplösning i den här klassen. Kameran har inte heller något optiskt lågpassfilter, vilket gör den ännu bättre med att fånga fler detaljer.

Kameran fungerar över ett ganska stort känslighetsomfång, från ISO 100 till 25 600, vilket innebär att går ett steg längre än föregångaren D3300, som stannade vid ISO 12 800. Nikon har återigen stoppat in EXPEED 4-processorn, vilken för det möjligt att ta stillbilder med upp till 5 bilder per sekund och filma Full HD-videor med 60 bilder per sekund. Nikons vanliga Picture Controls för att anpassa bildstilarna finns på plats, men om du letar efter något mer distinkt, hittar du effekter som Super Vivid, Illustration och Toy Camera via lägesväljaren.

Kamerans 11-punkts autofokussystem har en single-autofokuspunkt i mitten av bilden, som fungerar under ljusförhållanden ned till -1EV. Du kan ställa in fokus att följa motivet kontinuerligt, och Nikons 3D-spårningsteknik fungerar också. Kameran kan också fokusera kontinuerligt när du använder "Live View" för fotografering eller filmning. Du kan också fokusera manuellt. Då måste du välja detta från menyn, och fokusera med hjälp av fokusringen på framsidan av objektivet.

DE är inte bäst i klassen, men specifikationerna för både LCD-skärmen och sökaren är helt i linje med vad vi förväntar oss på den här nivån. Sökaren, som är baserad på ett pentaprisma systeme, visar ungefär 95 % av bilden, och LCD-skärmen på 3 tum har en mycket respektabel upplösning på 921 000 punkter.

D3400 har inte inbyggd Wi-Fi, men trådlös bildöverföring är fortfarande möjlig via SnapBridge-funktionen. Detta dök först upp hos D500, och är en funktion där kameran använder Bluetooth Low Energy för att alltid vara ansluten till din smartphone eller surfplatta, så att den kan överföra bilderna, antingen kontinuerligt eller efter fotograferingen. Det går inte att ändra inställningarna på kameran via appen, men för en modell i den här klassen finns det inte mycket att säga om det.

För att hjälpa nybörjare att förstå kameran bättre har Nikon återigen stoppat in en guidefunktion

För att hjälpa nybörjare att förstå kameran bättre har Nikon återigen stoppat in en guidefunktion. Detta ger dig ett enklare alternativ till de vanliga menyerna, och hjälper användaren att ta vissa typer av bilder. Vi hittar också den vanliga "?"-knappen som du kan klicka på när du behöver en förklaring av hur de olika funktionerna fungerar.

Nikon har också plockat bort en del saker jämfört med D3300. Mikrofoningången som vi hittade på föregångaren är borta, vilket innebär att du är begränsad till de inbyggda mikrofonerna. Detta är förmodligen inte en stor förlust med tanke på att kameran riktar sig till nybörjare. Blixten har blivit lite svagare, och har gått från GN 12m vid ISO 100 till bara 7m. Men vad som kanske är viktigast är att den automatiska sensorrengöringen har försvunnit, så att de alternativ som nu står tillbuds är att du antingen går igenom en mer omfattande process som kräver att du tar en referensbild som du måste bearbeta med den medföljande programvaran, eller lyfta spegeln och rengöra den fysiskt, till exempel med en borste.

Kärnspecifikationerna, framför allt vad gäller bildsensorn, autofokus och videofunktioner, står sig väl mot kamerans huvudkonkurrent, Canon EOS 1300D, trots att dessa är i stort sett oförändrade jämfört med D3300. Men vissa användare kan sakna inbyggd Wi-Fi och pekskärm.

Johan Winsborn
Freelance writer

Johan Winsborn är galen i musik och allt som låter. Därför skriver han gärna om hörlurar, högtalare och skivspelare. Som något av en nörd har han också en förkärlek för datorer, smartphones och i stort sett alla prylar som gör det digitala livet lite, lite roligare att leva.