Samsung Q90 QLED TV – recension

Samsungs nya QLED-flaggskepp ser mer ut som en mycket ljus OLED

Samsung Q90 QLED TV
Best in Class
Bild: Samsung

TechRadar Slutsats

Samsung Q90 är lätt den mest imponerande QLED som vi hittills har testat, med omfattande funktioner och banbrytande bildinnovationer. Som ett resultat kan denna TV leverera en prestanda som konkurrerar med och ofta överträffar även de bästa OLED:erna.

För

  • +

    Fantastisk bildkvalitet

  • +

    Otrolig HDR-prestanda

  • +

    Bredare betraktningsvinklar

  • +

    Omfattande smart plattform

  • +

    Attraktiv design och välbyggd

Emot

  • -

    Inget Dolby Vision-stöd

  • -

    Inga Dolby Atmos-högtalare

Varför du kan lita på TechRadar Våra expertgranskare spenderar timmar på att testa och jämföra produkter och tjänster så att du kan välja det bästa för dig. Läs mer om hur vi testar.

Samsungs försök att förnya och utveckla LCD-tekniken har varit förvånansvärt framgångsrika. Medan den stora koreanska rivalen LG har investerat miljarder för att utveckla OLED, har Samsung varit av uppfattningen att LCD och i slutändan MicroLED är nödvändiga för att leverera dagens ultraljusa HDR-innehåll.

Mainstream MicroLED kanske fortfarande tar några år på sig att slå igenom, men Samsung har gjort betydande framsteg när det gäller LCD, en teknologi som är decennier gammal. Företaget har tagit upp vissa begränsningar inom LCD-paneldesign och skapat en överlägsen produkt genom olika innovationer.

Dessa har inkluderat VA-paneler, direkta LED-bakgrundsbelysningar och lokal dimning för bättre svarta, ljusare höjdpunkter och en överlägsen kontrastprestanda. På senare tid har Samsung börjat med kvantpunktteknologi, vilket har resulterat i fler färger och är det som satt Q:et i QLED.

Nu känner företaget att det har erövrat den sista stora begränsningen av LCD-skärmen och utvidgat de bästa visningsvinklarna. Det är dessa innovationer som skapat TV-tillverkarens senaste flaggskepp: Samsung Q90R.

Men kan en QLED-TV slå ut OLED? Låt oss sätta denna nya flaggskepps-TV på prov och se om Samsung lyckats med sitt mål att leverera den bästa QLED:en hittills.

Pris och säljstart

I Sverige finns Q90 i tre skärmstorlekar: 55-tums (QE55Q90R), 65-tums (QE65Q90R) och 75-tums (QE75Q90R).

55-tums-versionen kostar 25 990 kr, 65-tums-versionen 36 990 kr och 75-tummaren kostar 49 990 kr. Samtliga storlekar finns tillgängliga från svenska återförsäljare.

Bild: Future Publishing 

Bild: Future Publishing 

Design

Samsung Q90 fortsätter företagets 360-graders designetos med ett minimalistiskt utseende som ser bra ut från alla håll. Det finns en enkel elegans på skärmen utan ram och en hämtad borstad metallbeklädnad runt ytterkanten. Bakpanelen har strukturerade spår som inte bara gör baksidan vackrare utan också hjälper till att dölja kabeln som ansluter One Connect-boxen.

Q90 sitter på ett ganska traditionellt stativ som ger ordnligt stöd och kompletterar den övergripande designen. Den mindre storleken är inga problem att ställa på befintligt TV-bord. Om du föredrar att väggfäste finns en avtagbar panel på baksidan, bakom det finns fästen för valfritt "No-Gap"-fäste. Kom bara ihåg att denna välgjorda TV är tung.

Det finns bokstavligen bara en anslutning på baksidan av Q90, allt annat finns i boxen One Connect. Här hittar du fyra HDMI 2.0b-ingångar, tre USB-portar (två 2.0 och en 3.0), två markbundna och satellitmottagare, en CI-plats, en extern länk för automatisk kalibrering, en optisk digital ingång och en LAN-port för en kabelanslutning (även om det också finns inbyggt WiFi och Apple AirPlay).

Intressant nog stöder Q90 inte HDMI 2.1, men kan fortfarande göra allt du troligtvis behöver. Så finns 4K på upp till 120 Hz, dynamiska metadata (HDR10 +), variabel uppdateringsfrekvens (VRR) och ett auto-low latency-läge (ALLM). Q90 stöder för närvarande inte en förbättrad audio returkanal (eARC), men det är inte nödvändigt för tillfället och kan läggas till senare.

Den medföljande fjärrkontrollen använder samma attraktiva metallkonstruktion och ergonomisk design som förra året, vilket gör den bekväm att hålla och enkel att använda med en hand. Det finns en mikrofon för röststyrning, och Samsung har nu lagt till direktåtkomstknappar för Netflix, Amazon och Rakuten längst ner.

Bild: Samsung

Bild: Samsung

Smart TV 

Samsung Q90 använder den senaste versionen av företagets smarta plattform, och den är i stort sett densamma som förra året när det gäller layout. Det finns ett startfält längst ner och ett andra lager som ger snabb åtkomst till de olika videostreamingtjänsterna.

Eftersom en TV:s huvudsakliga syfte är att titta på, desto fler videostreamningstjänster som en smart plattform stöder desto bättre. Och i det avseendet har Samsung mycket, med appar för Netflix, Amazon, Now TV, Rakuten, YouTube m.m. Om som om det inte räckte har företaget till och med gjort upp med Apple och kommer exklusivt att lägga till en iTunes-app senare i år.

Med allt detta innehåll finns det risk för överbelastning av information, så Samsung har klokt nog lagt till en universell guide. Den här nya funktionen är utformad för att samla alla dina favoritspel, filmer, sport och streamingtjänster i ett enda användarvänligt gränssnitt.

Innehåll som kan nås via det smarta systemet ingår i Universal Guide, och det använder AI-maskininlärning för att analysera dina visningsmönster för att skapa en enda 'For You'-sida med personligt innehåll som passar din smak. Den här funktionen fungerar riktigt bra, och ju mer tid det får att analysera ditt beteende, desto bättre blir rekommendationerna.

Det finns många sätt att kontrollera Q90, inklusive den medföljande fjärrkontrollen och SmartThings-appen. Den senare kan också användas för att ställa in din TV och är tillgänglig för både iOS och Android. Med SmartThings-appen kan du också använda din TV som nav, så att du kan synkronisera, dela, kontrollera och ansluta med andra smarta enheter i ditt hem.

Om det inte räckte kan du också styra din TV med den inbyggda Bixby-assistenten. Denna funktion kan nås genom att antingen trycka på mikrofonknappen på fjärrkontrollen eller helt enkelt säga "Hej Bixby". Vi tyckte att användning av mikrofonen på fjärrkontrollen fungerade bäst och undviker förvirring orsakad av omgivningsbuller. Men båda tillät oss att kontrollera TV:n och ställa frågor till Bixby.

Om du inte vill använda Bixby är Q90 också kompatibel med Amazon Alexa, Google Assistant, och tack vare införandet av AirPlay till och med Apples Siri, vilket innebär att TV:n kan röststyras med alla stora smarta assistenter.

Slutligen innehåller Q90 den senaste versionen av Samsungs Ambient-läge. Den här funktionen gör att din TV kan smälta in i omgivningarna och ge bilder och information när du inte använder TV:n. Denna livsstilsfunktion har nu dussintals olika mönster och bilder, och du kan till och med använda familjefoton om du föredrar det.

HD/SDR-prestanda

Samsung Q90 Specifikationer

Skärmstorlekar: 55, 65 och 75 tum | 4K: Ja | HDR: Ja | Panelteknologi: QLED | Smart TV: Ja | Böjd: Nej | Mått: 1450 x 922 x 284 mm (BxHxD) | Vikt: 35 kg | 3D: Nej | Ingångar: 4xHDMI, 3xUSB, 2xRF, optisk, Ethernet, CI-plats 

Samsung Q90 levererar en fantastisk bildkvalitetsnivå direkt ur förpackningen. Kombinationen av direkt LED-bakgrundsbelysning, mycket effektiv lokal dimning och det nya Ultra Black Elite-filtret resulterar i bilder med exceptionell kontrast. Detta fantastiska dynamiska omfång levereras utan att krossa skuggdetaljer, och tack vare filtrets anmärkningsvärda förmågor kan det leverera denna kontrastprestanda oavsett om rummet är starkt upplyst eller i totalt mörker.

Färgerna är naturliga och den AI-förbättrade bildbearbetningen förstorar innehåll med lägre upplösning med anmärkningsvärd precision. Skärmens enhetlighet är också utmärkt, med inget av banding eller clouding som ofta påverkar LCD-TV-apparater. Ultra Viewing Angle-tekniken är helt enkelt en uppenbarelse, utan någon kontrast eller färgförsämring du associerar med LCD när du rör dig utanför axeln.

Kort sagt producerar Q90 de bästa bilderna vi har sett från en QLED-TV, bilder så bra att de kan hålla sina egna mot alla OLED. Titta på scener från Gravity och Q90:s lokala dimning ger de svarta rymden utan att krossa och de vita EVA-kostymerna utan att klippa. Stjärnorna är perfekt definierade och de plötsliga förändringarna i kontrast hanteras med skicklighet.

Samma fantastiska prestanda tillämpades på Blu-Ray:en Samsara, med fantastiska bilder som spricker av ljusa färger och exceptionella detaljer. Bildbehandlingen är avancerad, speciellt när den matas med en kvalitetskälla, men det finns några praktiska brusreduceringsfunktioner för lägre kvalitetskällor.

Rörelsehanteringen är bra för en LCD-TV, och det finns många användbara rörelseinställningar som kan hjälpa till att jämna ut saker. Detta är särskilt användbart vid snabba sporter, medan infogningen av svart ram är effektiv för att förbättra rörelsehanteringen för filmer. Om du är en spelare innebär inmatningsfördröjningen på 14 ms att den enda begränsande faktorn är dina egna reaktioner.

Bild: Samsung

Bild: Samsung

4K/HDR-prestanda

Samsung Q90 är ännu mer imponerande när det gäller innehåll med hög dynamisk räckvidd (HDR) och levererar några av de bästa bilderna som vi hittills har sett. Alla element som gjorde SDR-prestanda så bra, gäller lika mycket här - det svarta förblir svart och skuggorna detaljerade tack vare lokal dimning som effektivt kan konkurrera med OLED.

Men till skillnad från en OLED kan Q90 bli mycket ljusare. Vi mätte topphöjdpunkterna på 1 600 nits, vilket är dubbelt så mycket som de bästa OLED:erna. Färgutrymmet är nästan 100 % av DCI-P3-målet, medan noggrannheten och tonmappningen är verkligen imponerande. Resultatet är en HDR-bild som perfekt replikerar innehållsskaparens avsikter med djupa svarta, ljusa höjdpunkter och exakt mättade färger.

En film som Planet Earth II är ett upplopp av färg och detaljer, med Q90 som kan leverera dagsljussekvenserna med mycket noggrannhet och lämpligt förblindande höjdpunkter. En svår scen som hyenor på natten är lika imponerande, med djup svarta, gott om skuggdetaljer och nästan ingen blomning. Den ökade upplösningen på Ultra HD Blu-Ray ger Samsung också en chans att dra full nytta av sin ursprungliga 4K-panel.

Q90 stöder HDR10+, som är en open-source-version av HDR som använder dynamiska metadata på scen-för-scen-basis. Detta tillvägagångssätt säkerställer att HDR-bilder, oavsett skärmens funktioner, alltid återspeglar innehållsskaparens avsikterna. Att titta på de senaste HDR10+-utgåvorna som Bohemian Rhapsody och Bad Times på El Royale avslöjade formatets fullständiga kapacitet. Bilderna är otroliga med subtila förbättringar i färg och kontrast tack vare dynamiska metadata.

Samsung har lagt till en ny funktion för att faktiskt identifiera när TV:n visar HDR10+innehåll. Detta fungerade med något som The Grand Tour på Amazon Prime (som förresten såg asbra ut) men fungerar ännu inte när du visar HDR10+-innehåll från en 4K-skiva. Den enda riktiga kritiken som du kan uppnå vid Q90 är att den inte stöder Dolby Vision (en egenutvecklad version av HDR som också använder dynamiska metadata), vilket gör det till en nackdel gentemot en del konkurrens.

Ljud

Q90 använder en direkt LED-bakgrundsbelysning, vilket betyder att den är djupare än de flesta av dagens ultratunna TV-apparater. En användbar bieffekt av detta extra djup är att Samsung kan pressa in fyra högtalare, två subbuasar och 60 W förstärkning i panelen. Som ett resultat levererar Q90 en utmärkt ljudprestanda med bra stereoseparation, väldefinierat mellanregister och högre frekvenser, tydlig dialog och djupare bas.

I år har Samsung också lagt till viss maskininlärning till TV ns ljud, med läget Intelligent Sound som justerar ljudet beroende på miljö och innehåll. Detta ger ljudet som kommer från TV:n mer bredd och djup och optimerar högtalarljudet för att ge en upplevelse som är bättre definierad och mer uppslukande.

Så fort du sätter på Intelligent Sound spricker ljudet till liv och när man tittar på en fotbollsmatch förblir kommentaren klar men publiken är mycket mer omslutande. Med en film är musiken och effekterna tydligt definierade, medan dialogen förblir fokuserad på skärmen. Om du spelar ett spel placerar behandlingen effekter runt framsidan av rummet med precision.

Till skillnad från många andra TV-apparater på marknaden stöder Q90 inte Dolby Atmos, vilket kan göra det till en nackdel. För att vara ärlig finns det inte så mycket en TV med stereohögtalare verkligen kan göra för att leverera en objektbaserad mix, men viktigare är att Q90 kan skicka Dolby Atmos från inbyggda appar som Netflix till  soundbar som stödjer tekonologin via HDMI-ljudåterföringskanalen.

Omdöme

Förra året fick Samsung Q9FN stor uppmärksamhet för sina funktioner och bildkvalitet, och blev 2018 års vinnare på TV:marknaden, tycker vi. Men den var inte perfekt och det fanns legitima klagomål om betraktningsvinklar och ett alltför aggressivt lokalt dimningssystem som krossade detaljer precis ovanför svart.

Samsung har tydligt tagit denna kritik till hjärtat och direkt adresserat dem med Q90. Den nya modellen har en synligt överlägsen betraktningsvinkel som håller måttet mot OLED-TV, och den lokala dimningen levererar djupa svarta utan att förlora skuggdetaljer. För detta ändamål är det nya Ultra Black Elite-filtret inget annat än en uppenbarelse, och avvisar omgivande ljus på ett sätt som man måste se för att uppleva.

Släng in den fantastiska bildbehandlingen med sina AI-inlärningsalgoritmer och du har den bästa QLED-TV som Samsung hittills har producerat.

Hur står den sig mot OLED?

Q90 kan leverera bilder som direkt kan konkurrera med en OLED, med naturliga färger, ljusa höjdpunkter, djupa svarta och väl definierade skuggor. Den kan också överträffa alla OLED när det gäller HDR, med bilder som ofta är hisnande i deras detaljer och dynamiska räckvidd.

Faktum är att vår enda riktiga kritik är att till skillnad från vissa av konkurrenterna stöder Q90 inte Dolby Vision. Men i alla andra avseenden är Samsung Q90 en absolut fantastisk TV som tar QLED till en helt ny nivå.

Johan Winsborn
Freelance writer

Johan Winsborn är galen i musik och allt som låter. Därför skriver han gärna om hörlurar, högtalare och skivspelare. Som något av en nörd har han också en förkärlek för datorer, smartphones och i stort sett alla prylar som gör det digitala livet lite, lite roligare att leva.