PS5 Pro: vad kan vi förvänta oss av nästa PlayStation 5?

PS5
Vi förväntar oss att se Sony släppa en PS5 Pro under de närmaste åren, men vad kan vi förvänta oss att se? (Foto: Sony)

Det finns en stor chans att vi kommer att se en PS5 Pro någon gång i framtiden, men vad kan vi förvänta oss av en kraftfullare PlayStation 5?

Sony drog igång trenden med att släppa konsoluppgraderingar i mitten av generationscykeln under PlayStation 4-eran i form av PS4 Pro redan undr 2016. Det var ett mer tekniskt avancerat system som hade stöd för 4K-bilder och högre bildhastigheter.

PS5 Pro - snabba fakta

Vad är det? En uppgraderad version av PS5
Vad kommer den att kosta? Vi räknar med ungefär samma lanseringspris som för PS5, så cirka 5999 kronor
När kommer den att släppas? Allra tidigast 2023

PS4 Pro var tillräckligt framgångsrik för att Microsoft skulle bestämma sig för att följa i samma fotspår och släppa sin egna konsoluppdatering ett år senare i form av Xbox One X och precis som PS4 Pro, var Xbox One X bättre än den ursprungliga Xbox One i nästan alla aspekter.

Nintendo har alltid haft för vana att släppa uppgraderad hårdvara under konsolgenerationerna, även om företaget istället brukar förfina en befintlig design i motsats till att släppa något helt nytt och kraftfullare. Nintendo DS Lite, New Nintendo 3DS och Nintendo Switch OLED är alla exempel på att Nintendo har gjort förbättringar av sin ursprungliga hårdvara, utan att se över de tekniska specifikationerna i någon anmärkningsvärd grad.

PS5 har inte varit ute på marknaden särskilt länge ännu, men det betyder inte att Sony inte planerar att släppa en mer bättre modell under de kommande åren. För tillfället är det dock oklart exakt vad en PS5 Pro skulle kunna förbättra – vi har fortfarande inte sett något stöd för 8K-upplösning på PlayStation 5 ännu och om vi vill ha en märkbart mindre konsol kommer vi behöva vänta på en PS5 Slim.

Men det är ändå alltid kul att spekulera och sammanfatta alla rykten, så låt oss kolla närmare på möjligheten om en PS5 Pro och gå igenom våra förutsägelser kring den uppgraderade utgåvan av konsolen.

PS5 Pro - pris och släppdatum

PS5 Disc Edition

Vi kommer förmodligen inte att få se en PS5 Pro förrän tidigast 2023. (Image credit: Mr.Mikla / Shutterstock)

Vi kan göra en välgrundad gissning om när PS5 Pro kommer att släppas tillsammans med dess troliga pris, baserat på vad Sony gjorde med PS4 Pro. PS4 Pro lanserades 2016, vilket var tre år efter att den ursprungliga PS4 kom ut. Det betyder att vi kan få se en PS5 Pro släppas redan 2023, eftersom PS5 lanserades i november 2020. Covid-19-pandemin och den pågående komponentbristen kan dock skjuta fram en eventuell PS5 Pro-lansering långt in i 2024 eller längre fram.

Vad gäller pris lanserades PS4 Pro till samma pris som den ursprungliga PS4, därför känns det troligt att Sony kan välja att sälja PS5 Pro för samma pris  som sin ursprungsmodell, om företaget väljer att följa samma strategi som de gjorde för PS4 Pro.

PS5 Pro - design

Sony PS5

PS5 Pro kommer troligen att ha en liknande design som originalet. (Image credit: Shutterstock/Roman Kosolapov)

PS5 är redan en enorm enhet, vilket betyder att en PS5 Pro troligen kommer att matcha eller till och med överstiga storleken på en vanlig PlayStation 5, om inte på något sätt Sony lyckas göra drastiska förbättringar. Vi såg en liknande situation med PS4 Pro, som var större än den ursprungliga PlayStation 4 med viss marginal. Som tur är kommer troligen en PS5 Slim att släppas tillgänglig ungefär samtidigt för dem som föredrar ett mindre system.

Vi föreställer oss att Sonys design, precis som PlayStation 4 Pro, kommer att bygga vidare på det befintliga futuristiska utseendet på konsolen, men kan inkludera några nya, finslipade detaljer som inte finns på den nuvarande versionen.

PS5 Pro - specifikationer

PS5 och en DualSense-kontroller

(Image credit: Sony)

Det är här det blir mycket svårare att förutse vad Sony kan ha planerat. PS5 är redan en extremt kraftfull konsol, kapabel till 4K-gaming vid i 120 Hz i specifika titlar, strålspårning och överdådiga bilder i allmänhet. En PS5 Pro skulle säkert hjälpa utvecklare att nå ännu högre upplösningar och bildhastigheter, men det är osannolikt att det representerar ett så påtagligt steg framåt som vi såg från 1080p till 4K.

Men med tanke på att PS5 fortfarande inte kan köra spel i 8K, trots att funktionen annonseras på konsolens förpackning, kommer eventuellt PS5 Pro att lägga fokus på nästa generations upplösningsstandard.

8K är inte särskilt utbrett ännu, men om tre år kommer 8K-paneler sannolikt att ha blivit mer överkomliga och tillgängliga för fler konsumenter. Låt oss inte heller glömma att Sony även tillverkar TV-apparater och det japanska företaget kanske vill försöka använda sig av en PS5 Pro för att öka försäljningen av sina 8K-modeller, ungefär som det använde PS3 för att hjälpa till att vinna skivformatkriget med Blu-Ray.

PS5 Pro skulle kunna få en AMD Zen 4 CPU och RDNA-3 GPU, men vi har tidigare sett att både Microsoft och Sony valt att enbart välja en något förbättrad version av Xbox One- och PS4-processorerna i sina uppgraderade modeller. I fallet med PS5 Pro förväntar vi oss därför att få se mer investeringar i dess GPU än dess CPU.

Men vad mer kan PS5 Pro erbjuda? Vi förväntar oss att PS5 Pro kommer att inkludera en större SSD jämfört med den ursprungliga modellen, eftersom 825 GB inte direkt var en generös mängd till att börja med. En 1 TB-version hade verkligen gett mer värde och vi förväntar oss även att möjligheten att installera en egen NVMe SSD kommer att finnas kvar.

Vad sägs förresten om en PS5 Pro Digital Edition? Kan det hända att Sony även släpper en version utan skivenhet? Förmodligen inte. PS5 Digital Edition fungerar som ett billigare alternativ till PS5 för dem som klarar sig bra utan, men att släppa två versioner av PS5 Pro, som med största sannolikhet inte kommer att tilltala alla, hade förmodligen varit lite onödigt.

Behöver vi ens en PS5 Pro?

Just nu skulle vi säga nej, men om tre år kan det hända att utvecklare börjar stöta på fler hinder på grund av den åldrande hårdvaran i PS5 som resulterar i märkbara kompromisser i spel, som lägre bildhastigheter eller upplösningar. En PS5 Pro skulle kunna ge många äldre spel nytt liv om de förbättras för den nya versionen, ungefär som vi såg på PS4 Pro, samtidigt som den extra kraften bör säkerställa att nyare titlar inte hålls tillbaka.

Bör jag vänta på en PS5 Pro eller bara köpa en PS5?

Du kommer såklart att få en bättre enhet om du orkar vänta, det är bara så teknikvärlden fungerar. PS5 är dock redan en utmärkt konsol som har fantastiska spel du kan spela just nu. Ja, en PlayStation 5 Pro kommer att kunna ge en bättre helhetsupplevelse, men tänk bara på hur mycket skoj du kommer att gå miste om genom att vänta så länge på en PS5 Pro.

Amanda Westberg
Chefsredaktör TechRadar Norden

Amanda Westberg har varit en del av TechRadar-projektet sedan starten 2018 och sitter nu på rollen som chefsredaktör för TechRadar i Norden. Under sin tid på hemsidan har hon hunnit skriva tusentals artiklar och håller noggrann koll på teknikvärlden och dess trender. Som en gamer och träningsentusiast har hon en förkärlek för allt gaming- och fitnessrelaterat, där bland annat smartklockor är en favoritkategori att skriva om.

Bidrag från