Nikon Z7 – recension

Nikons nya Z-serie får en riktigt bra start

TechRadar Yhteenveto

Nikon Z7 kanske inte är den snyggaste kameran, och den är inte heller billig, men det är fortfarande en formidabel debutmodell i Z-systemet. Med utmärkt bildkvalitet, bra video, härlig hantering och en underbar EVF, tillsammans med ett mycket uppskattat stöd för F-mount optik, har Nikon krossat våra förväntningar med Z7.

Hyvää

 • +

  Superb elektronisk sökare

 • +

  Effektivt sensorbaserat VR-system

 • +

  Mycket lyhörd vid användning

 • +

  Brus undertrycks i bilder med hög ISO

 • +

  Fungerar bra med objektiv från tredje part

 • +

  Mycket bra dynamiskt omfång

Huonoa

 • -

  Relativt grunt buffertdjup

 • -

  AWB kan vara neutral i dagsljus

 • -

  XQD-kort är fortfarande dyra

 • -

  Dyra jämfört med Z6

 • -

  Batteritiden långt ifrån bäst i klassen

 • -

  Ingen DCI 4K – bara UHD 4K

Miksi TechRadar voi luottaa Asiantuntijaarvostelijamme käyttävät tuntikausia tuotteiden ja palveluiden testaamiseen ja vertailuun, jotta voit valita sinulle sopivimman. Lisätietoja testaamisesta.

Det tog sin tid, men Nikon Z7 är äntligen här. Nikon kom sent till den spegellösa matchen med sitt ursprungliga 1-system, och det var inte vad många människor förväntade sig (eller ville ha, för den delen). Med relativt små 1-tums sensorer och kamerahus som var lite för beroende av sina fysiska kontroller, var de helt enkelt inte tillräckligt intressanta att fresta entusiasten att överge sina spegelreflexkameror eller konkurrerande spegellösa system. Kamerorna försvann också diskret från Nikons webbplats så småningom.

Företagets nya Z-system kan inte vara mer annorlunda och Nikon Z7 är den första kameran i serien. Med ett nytt objektivfäste som är utformat med stora bländaröppningar i åtanke, och dess första två modeller byggda runt fullformats-sensorer, är detta det system som många fotografer önskade från början.

Den mer seniora kameran i paret är Nikon Z7, vars närmaste motsvarighet i företagets serie av spegelreflexkameror är den väldigt framgångsrika D850. Medan Sonys nu är inne på sin nionde spegellösa fullformatskamera och Canon nyligen förstörde allt det roliga för Nikon genom att lansera sin egen spegellösa fullformatskamera, EOS R, har Z7 lanserats i en tid där konkurrensen är stenhård. Många fotografer har emellertid väntat tålmodigt på att se vad Nikon har åstadkommit, och, bortsett från en mindre diskussion om kortplatserna, har gensvaret varit överväldigande positivt för Nikon Z7.

Funktioner

 • 45,7 MP BSI fullformats-sensor
 • 5-axels vibrationsreduceringssystem
 • 4K UHD-videoinspelning

Nikon Z7 har samma antal pixlar (45,7 MP effektiva pixlar) som företagets fortfarande populära spegelreflexkamera D850, och båda sensorerna har en bakljusbelyst design (BSI) som förbättrar ljusupptaget, samtidigt som avsaknaden av lågpassfilet sörjer för en bättre detaljupptagning . Sensorn i Nikon Z7 är dock Inter samma; vi har inte fått några uppgifter på vilket sätt avseende prestanda, men den har 493 fasdetekterande AF-punkter för att hjälpa till med fokuseringen – mer om detta senare.

Det finns också ett nytt objektivfäste, som för närvarande accepterar tre objektiv, medan många fler planeras för de närmaste åren. Flänsdjupet mäter bara 16 mm och objektivfästets diameter är  55 mm, vilket passar bra för objektiv av hög kvalitet med breda bländaröppningar. 2019 kommer vi till exempel att få se ett NIKKOR Z 58mm f/0,95 S Noct-objectiv, som Nikon har pratat mycket om sedan lanseringen av Z-systemet.

NIKON Z7 SPECIFIKATIONER

Sensor: 45,7 MP fullformats CMOS

Objektivfäste: Nikon Z-montering

Skärm: 3,2-tums vinklingsbar pekskärm, 2 100 000 punkter

Seriebildsfotografering: 9 bilder per sekund

Autofokus: Hybrid AF, inklusive 493-punkts fasdetekterings AF

Video: 4K

Anslutningar: Bluetooth och Wi-Fi

Batteritid: 330 bilder

Vikt: 675 g (inklusive batteri och kort)

Bilder från Nikon Z7 matas ut med en maximal upplösning på 8256 x 5504 och blir ungefär 17-31 MB beroende på vad det är du fotograferar, ISO-inställningen och så vidare. När du öppnar dem i Photoshop är der rejäla 130 MB med standardinställningarna.

Nikon Z7 kan också ställas in för att fotografera med 14-bitars RAW-filer, antingen komprimerade, komprimerade utan förlust eller okomprimerade format, och du kan även mata ut TIFF direkt om du behöver.

En av de viktigaste förändringarna mellan Nikon Z7 och dess spegelreflex-kusiner är att vibrationsreduceringen ligger i kameran, snarare än i objektivet. Detta system sägs vara effektivt för upp till fem stopp, och fungerar över fem axlar.

Den största fördelen med detta VR-system för den nuvarande Nikon-användaren är att deras äldre icke-stabiliserade objektiv plötsligt kan dra nytta av motsvarande teknik hos Z7. Detta görs via den extra FTZ-adaptern, som gör det möjligt att montera F-mount-objektiv. Nikon försäkrar ägarna om att AF och automatisk exponering bibehålls med cirka 90 objektiv, och AF kommer att bibehållas för cirka 360 totalt. Och om du råkar använda en optik med VR som ingår i Z7, samverkar de två systemen med varandra och arbetar tillsammans.

Nikon Z7-sökaren har en OLED-panel på 3,69 miljoner punkter och en imponerande förstoring på 0,8x, som stöds av en 2,1 miljoner punkters vinklingsbar pekskärm.

4K-videoinspelning erbjuds endast i 4K UHD (3840x2160), snarare än i både DCI 4K och UHD 4K, och kan spelas in med 30, 25 och 24p. Om du gillar att tillämpa DX-beskärning av filmerna –  vilket trots allt kan vara att föredra beroende på motivet, objektivet och så vidare – lovar Nikon  att du faktiskt kommer att få lite skarpare filmer eftersom kameran då fångar 5K med full pixelavläsning, innan den samplar ned det till 4K.

Precis som man kan vänta sig kompletteras 4K-inspelningen av Full HD-inspelning till högst 120/100p, som kan utföras 5x respektive 4x långsammare, samt möjligheten att ta stillbilder med 4K-upplösning (8.3MP)  under inspelningen.

Nikon har också valt Z7 för att debutera sin egen Log shooting-funktion, kallad N-Log, och denna har en rad funktioner som zebra-patterning, fokus peaking, tidskod etc. En elektronisk version av företagets vibrationsreduktion kan också aktiveras för att säkerställa stadiga inspelningar, antingen på egenhand eller tillsammans med det sensorbaserade systemet, och du kan ansluta både en mikrofon och en uppsättning hörlurar via portar på kamerans sida för medhörning och inspelning.

Nikons beslut att utrusta Z7 med en enda XQD-kortplats har visat sig vara något kontroversiellt

Nikons beslut att utrusta Z7 med en enda XQD-kortplats har visat sig vara något kontroversiellt, både för valet av formatet och frånvaron av en sekundär kortplats, men man är angelägna att betona pålitligheten och fördelarna med dessa kort och stödet för efterträdaren till CFExpress är också framtidssäkrad. Detta kommer antagligen att bana väg för sensorer med ännu fler megapixlar och videoinspelning i format utöver 4K.

Trådlös anslutning finns att tillgå, både via en vanlig Wi-Fi-anslutning och Bluetooth. Nikons SnapBridge-system kan också användas, antingen med Bluetooth Low Energy (LE) för att låta kameran överföra bilder med låg upplösning till smarta enheter, eller så kan du  överföra bilder och video med full upplösning via en vanlig Bluetooth-anslutning. Fjärrstyrning från en smart enhet är också möjligt.