Sonos Beam – recension

En smart soundbar som, trots sin lilla storlek, erbjuder rejält med ljud

Sonos Beam – recension
Bild: Sonos
(Image: © Sonos)

TechRadar Veredicto

Detta är en soundbar från Sonos som vi har väntat på. Sonos Beam är tillräckligt liten för passa ihop med de flesta TV-apparater och erbjuder tillräckligt med innovation och ljudprestanda för att imponera. Det finns några saker som är värda att påpeka men till det här priset är de inte mycket att hänga upp sig på.

Pros

 • +

  Utmärkt kompakt design

 • +

  HDMI ARC-kompatibel

 • +

  Superbt ljud

Contras

 • -

  Appen är inte hemmabiovänlig

 • -

  Ingen Dolby Atmos

 • -

  Svår att installera på ARC-TV-apparater som inte har HDMI

¿Por qué puedes confiar en TechRadar? Nuestros revisores expertos pasan horas probando y comparando productos y servicios para que pueda elegir el mejor para usted. Obtenga más información sobre cómo probamos.

Sonos Beam är en imponerande soundbar, och lätt en av de smartaste på marknaden, som stöder allt från Alexa till Apples AirPlay 2. Den är smart i ordets nya mening (precis som smarta högtalare som Amazon Echo och Google Home) men tack vare Sonos' multi-room audio-teknik är den ännu enklare att använda och har fler anslutningar än konkurrenterna.

Om något är fel med Beam så är det att detta bara är Sonos tredje försök på marknaden för TV-anslutna högtalare och därför inte är lika strömlinjeformad som andra soundbars på marknaden. Den är inte heller packad med det senaste och bästa inom hemmabioteknik, som Dolby Atmos eller DTS Virtual:X, som skapar en mer uppslukande upplevelse.

Om du kan förbise bristen på banbrytande funktioner och istället fokusera på dess smarta funktioner och plattform för att fungera i flera rum, är det emellertid en fantastisk produkt och en som är väl värd att köpa för alla spirande AV-entusiaster.

UPPDATERING: Smart blir ännu smartare - stöd för Google Assistant på Sonos Beam finns nu tillgänglig i Sverige via en gratis programuppdatering.

Sonos Beam – design

Låt oss först titta på var Sonos Beam hör hemma inom Sonos produktfamilj: det finns för närvarande fyra Sonos-högtalare (de Alexa-bestyckade Sonos One, Sonos Play:1, Sonos Play:3 och Sonos Play:5) och tre hemmabioljuduppsättningar (Sonos PlayBar, Sonos PlayBase och den nya Sonos Beam) som du kan köpa just nu.

Sonos Beam är den senaste och bästa av dessa produkter, och den anses allmänt vara instegsmodellen i produktutbudet av soundbars. Storleken på Sonos Beam är nyckeln till framgången. Det är en soundbar som utan problem passar framför en 32-tums uppsättning eller en TV på 40 tum eller mer. (Vi borde veta, eftersom vi testade den på båda varianterna.)

Vad vi tittade och lyssnade på när vi granskade

FILMER
Dunkirk
Arrival
Gifted
Wall-E

TV
Spanien mot Morocko (World Cup)
WestWorld
Legion
Stranger Things

MUSIK
Man of Oil - Animal Collective
My Enemy - Chvrches  
Miami - Baxter Dury
LUMP - LUMP
Opal - Bicep (Four Tet remix)
Emerald Rush - John Hopkins
God's Favorite Customer - Father John Misty
ye - Kanye West

Med måtten 650 x 100 x 68,5 mm är Sonos Beam mycket mindre än sitt superstora syskon Sonos PlayBar. I själva verket är den 60 % mindre (och det kan sägas om priset också) men har fått ett tillägg av HDMI-anslutning - något Sonos PlayBar  verkligen saknade.

Det är en snygg enhet som tar sina designkoder från både Sonos One och Sonos Play:5. Kontrollerna på toppen är beröringskänsliga och ser identiska ut med de hos Sonos One.

Inställningen är enkel: en fyrkantig kvadrat till vänster för volym ned, samma till höger för upp och en uppspelning/pausknapp i mitten. Ovanför detta finns möjligheten att slå på och stänga av mikrofonen.

Man skulle nästan kunna kalla det för Alexa-mikrofonen, eftersom det är vad det är för närvarande. Men Sonos är också en av de enda högtalare som stöder både Google Assistant och Siri. Sonos nöjer sig inte att prata med en röst utan många och det är ett smart, klokt drag av företaget. Det finns definitivt en "om du inte kan slå dem, gå med dem"-mentalitet hos Sonos just nu.

Det betyder dock inte att man har fuskat med kvaliteten på designen. De 43 000 handborrade hålen kanske inte längre finns där - något som den överkonstruerade PlayBase skröt med - men det är fortfarande en härlig enhet. Istället för ett metallgaller används tyg över öppningen till högtalarna.

Soundbaren kan fästas på väggen eller ställas framför TV:n. Med ett djup på 100 mm kommer de flesta TV-apparater klara av att den ligger framför dem och inte påverkar sikten av skärmen, utan bara blockerar stativet.

Inuti Sonos Beam finns fyra fullskaliga högtalarelement, en center-diskant och tre passiva radiatorer som är där för att lägga till basen. Dessa element arbetar tillsammans för att hjälpa högtalaren att leverera ljud någonstans mellan en Sonos Play:3 och Sonos PlayBar. Högtalarna inuti är dock speciellt tillverkade för Beam, så man har inte återanvänt gamla produkter här.

Sonos Beam är designad för tre kanaler, men man kan nästan få de tre kanalerna att låta som riktigt surroundljud tack vare Trueplay - en mjukvarufunktion som kalibrerar ljudet efter rummet.

Magin händer under installationen när högtalaren ber dig använda din surfplatta eller smartphone för att "skanna" rummet (du ska i princip vinka med din enhet medan högtalaren spelar ett antal olika ljud).

Sonos Beam – recension

När Trueplay är aktiverat fylls rummet med ljud - det känns som det fungerar bättre med en soundbar eftersom radien är så mycket större. Om du är en Android-användare kommer du tyvärr att missa det här alternativet eftersom Trueplay endast är tillgängligt via iOS-enheter just nu.

På baksidan av enheten hittar du minimala portar. Där finns Ethernet, HDMI, strömanslutning och en Wi-Fi-knapp.

Sonos Beam – inställningar

Inställningen av Sonos Beam kan ske på två sätt. Om din TV har HDMI ARC (Audio Return Channel, det finns i så fall en symbol nära HDMI-ingången), så är det enkelt. HDMI ARC gör det möjligt för Beam att synkronisera ljud och bild ser till att allt du kan göra allt via din TV:s fjärrkontroll på några minuter.

Att kunna använda TV:ns fjärrkontroll är ganska viktig för Sonos Beam eftersom enheten inte har en egen fjärrkontroll. Som med alla Sonos-produkter är tanken att du använder Sonos-appen för att kontrollera volym, koppla upp högtalare och liknande. Det här är bra, men i ett hemmabioscenario vill du att detta är ett tillägg snarare än det enda sättet att kontrollera din högtalare. Och det är därför Sonos valde HDMI ARC.

Sonos Beam – recension

Utan HDMI ARC blir saker lite mer komplicerade. Sonos har dock lärt sig sin läxa och lagt till en optisk adapter i installationen. Anslut den till den medföljande HDMI-kabeln så kan du använda Beam genom den optiska porten.

För att det ska fungera ordentligt måste du dock gå in i inställningarna för Sonos-appen (och de på din TV också).

I våra tester var vi tvungna att konfigurera om Beam så att den automatiskt skulle sättas igång när TV:n slogs på. Naturligtvis behöver du inte göra detta men det betyder att du måste gå in i appen varje gång om du inte reder ut detta.

Det var inte särskilt tydligt var och hur man gör detta, men efter några minuters genomgång av otaliga menyer hittade vi TV Autoplay-inställningen i Rumsinställning> TV. Det är också här du kan konfigurera fjärrkontrollinställningen. Följ instruktionerna i appen så ska fjärrkontrollen fungera med din Beam på nolltid.

Ävenom vi inte hade något emot att gå igenom appen, är det tydligt att Sonos föredrar att du använder HDMI Arc. Dess app, även om den är trevlig nog, är för närvarande inställd för att hjälpa mer med att se till att ditt Sonos-system fungerar i överensstämmelse med andra Sonos-enheter du kan ha och att inte konfigurera ett hemmabiosystem. Nu när man har PlayBar, PlayBase och Beam i sortimentet, borde detta dock uppdateras i framtiden.

Sonos Beam – recension

För att ge appen lite beröm, så har den, tillsammans med de 60+ ljudtjänster som är kompatibla med den, ett antal fina hemmabioalternativ. Två av de mest användbara ligger precis ovanför volymreglaget. Dessa är Night Sound (som reducerar all störande bas, så att du kan titta på något när resten av familjen ligger och sover) och Talförbättring. Sen vi började testa Beam har vi haft talförbättring igång nästan hela tiden och det har verkligen hjälpt till med tydligheten i talet, särskilt i alla scener vi tittar på som är fulla av oljud.

Gräv i rumsinställningarna och det finns också ett EQ-alternativ (med bas- och diskantreglage och en Loudness-knapp) och TV-dialoginställningar som låter dig synkronisera röster om de är lite i osynk (ett problem du inte får med HDMI ARC).

Sonos Beam – röststyrning

Det finns naturligtvis ett annat sätt att kontrollera Sonos Beam, och det är med din röst. En av de stora funktionerna i Beam är dess Alexa-integration. Detta är något som först sågs på Sonos One (där det fungerar extremt bra), men att använda Alexa för att kontrollera en del av en TV är en helt annan fråga. Men vi ser allt mer och mer av detta - Alexa röststyrning är nu tillgänglig med Amazon Fire TV och Fire TV Stick och den finns också i Amazon Fire TV Cube.

Sonos Beam – recension

Det finns en sak att tänka på här: alla dessa produkter är byggda med Amazon i åtanke, och du behöver en Amazon Fire TV eller Fire TV Stick för att få ut mesta möjliga av Sonos Beams röstfunktion. Om en av dessa är ansluten till din TV, så erbjuder Beam kraften att söka i Netflix och Amazon Prime - något som är roligt, om än fortfarande lite besvärligt, att göra.

Utan Amazons back-end-teknik kan du fortfarande använda röstkontrollerna för saker som volym (Alexa, öka volymen 30 % osv.), för att starta radiostationer och att pausa och spela vad du lyssnar på. Du kommer också att kunna slå på och stänga av din TV med Alexa om du använder HDMI ARC.

Det är roligt om än något begränsat. Och vi upptäckte dessutom att vi hellre använder de intuitiva beröringskontrollerna på toppen av Beam – mycket mer än vi trodde att vi skulle göra.

Den goda nyheten är att du har en mängd smarta assistenter att prata med om du vill köra hands-free. Det finns Alexa, AirPlay 2 och Siri-integration och nu dessutom Google Assistant.

Det är fortfarande lite för tidigt, men vi kan inte vänta med att se hur detta partnerskap utvecklas över tiden. Eftersom vi vet hur inlåsta Sonos brukar vara på detta område gör att vi uppskattar Beam ännu mer - att göra denna soundbar så öppen för funktioner som den kan vara är ett beundransvärt, ambitiöst mål.

Marc Chacksfield

Marc Chacksfield is the Editor In Chief, Shortlist.com at DC Thomson. He started out life as a movie writer for numerous (now defunct) magazines and soon found himself online - editing a gaggle of gadget sites, including TechRadar, Digital Camera World and Tom's Guide UK. At Shortlist you'll find him mostly writing about movies and tech, so no change there then.