Sony jättää E3 2019 -messut välistä – taustalla voi olla PlayStation 5

Kiinnostaisiko kuulla seuraavasta PlayStation 5 -konsolista ensi vuoden E3-messuilla? Ei tule onnistumaan. Sony ilmoitti jättävänsä vuoden suurimman pelimessutapahtuma E3 2019:n ensi vuonna kokonaan välistä.

"Alan kehittyessä Sony Interactive Entertainment etsii uusia innovatiivisia tapoja olla yhteydessä yhteisön kanssa", Sony kertoo tiedotteessaan.

"PlayStation-fanit ovat meille maailman tärkeimpiä, ja haluamme jatkuvasti innovoida, ajatella toisin ja kokeilla eri tapoja heidän palkitsemiseksi. Siksi olemme päättäneet olla osallistumatta vuonna 2019 järjestettäviin E3-messuihin. Etsimme uusia ja vanhoja tapoja olla läsnä yhteisöjemme kanssa vuonna 2019, emmekä malta kertoa näistä lisää kaikille."

E3:n hidas kuolema?

Kyseessä on merkittävä isku E3-tapahtumille, sillä Sony on ollut viimeiset 24 vuotta merkittävä tekijä messujen kokoonpanossa. Tosin yhtiön päätös ei ole ensimmäinen merkki muutoksista, vaan niin EA kuin Microsoft ovat aiempina vuosina vieneet omat lehdistötilaisuutensa varsinaisen tapahtuman ulkopuolelle.

Nintendo ei sen sijaan ole järjestänyt pressitilaisuuttaan E3-messuilla viimeiseen viiteen vuoteen, vaan on sen sijaan julkaissut esinauhoitetun videon uusista peleistään.

Mikä Sonyn päätöksen taustalla kuitenkin vaikuttaa? Yksi selkeä tekijä ovat kustannukset. Toisaalta informaation jakaminen lehdistötilaisuudessa ja messualueella ei ole myös enää niin tehokasta nykyään, kun ihmiset ovat tottuneet seuraamaan uusia julkistuksia YouTubesta ja vastaavista palveluista.

Lisäksi PlayStation 4 on lähestymässä viimeisiä elinvuosiaan ja sen merkittävimmät viimeiset pelit (The Last of Us 2, Death Stranding ja Ghost of Tsushima) on jo julkistettu. Suunta onkin suunnattu jo kohti PlayStation 5:n julkistusta.

Viimeisimpien tietojen mukaan uutta konsolia ei paljasteta kuitenkaan kuin aikaisintaan vuonna 2020, joten E3-messujen kaltainen suurtapahtuma ilman konsolijulkistusta voisi tuntua vaisulta.

Microsoft on sen sijaan edelleen mukana E3-tapahtumassa isosti. Xbox-pomo Phil Spencer kommentoikin Sony uutista melkein välittömästi ja lupasi yhtiöllään olevan "paljon kerrottavaa faneilleen E3 2019:ssä". Spencer myös kertoi, että E3:t ovat "vuoden kohokohta, jossa yhdistyvät alan luovuus sekä fanien puhdas energia".

Joonas Pikkarainen

Joonas Pikkarainen on teknologia- ja pelitoimittaja, jolla on erityisen vahvat juuret juuri pelialan raportoinnista useissa eri kotimaisissa medioissa. Muihin kiinnostuksiin lukeutuvat valokuvaus, videotuotanto ja elokuvat, sekä oikeastaan kaikki muu siltä väliltä ja näiden lisäksi.