Nintendo 3DS sätter stopp för piratkopior med ny mjukvaruuppdatering

Nintendo 3DS' anti-piratkopiering

Nintendo tar nu extra tag för att stoppa piratkopior av deras spel, genom att införa samma åtgärder som introducerades på Nintendo Switch till Nintendo 3DS-serien av handhållna konsoler. 

Den kända Nintendo-hackaren SciresM delade med sig av den dåliga nyheten - eller bra, beroende på vem du frågar - på Twitter.

(OBS. Länkar i denna artikel kan vara skrivna på engelska)

See more

Mjukvaruuppdatering 11.8.0 till Nintendo 3DS var från början menad att vara en enkel systemstabiliseringsuppdatering, som inte skulle introducera något anmärkningsvärt utöver små förbättringar till gränssnittet. Detta är dock inte fallet enligt SciresM, som är en mästare inom piratkopiering för Nintendo-konsoler.

Hacka det gamla, inte det nya

Uppdateringen gör det möjligt för konsolen att skicka rapporter om eventuellt krypterade applikationer till Nintendos servrar, så snart ett spel kopplas upp på nätet. Om spelet i fråga kom från en annan källa än Nintendos eShop eller någon annan officiell återförsäljare, har Nintendo rätt att banna dessa konsoler och tillhörande Nintendo-konton från att spela online.

Det är synd för Nintendo att den här förändringen kommer så pass sent i 3DS' livstid, då konsolen hunnit bli en av de mest hackade och piratkopierade enheterna under de senaste åren. Uppdateringen visar också att Nintendo inte känner sig helt klara med att försöka tjäna pengar på 3DS-konsolen, annars gissar vi på att de inte varit lika villiga att spendera utvecklingsresurser på skydd som detta.

Nintendo har till exempel en mycket mer avslappnad inställning till piratkopior av spel till deras retrokonsoler NES Classic Mini och SNES Classic Mini. Företaget har till och med lagt in roliga små meddelanden till hackare i den dolda koden, som välkomnar dem till systemet.

Skillnaden är såklart att Nintendo fortfarande vill tjäna pengar på försäljning av spel till 3DS, medan de inte har samma intresse för de klassiska konsolerna. Pirater, ni har blivit varnade.

Via NintendoSoup

Amanda Westberg
Content manager

Amanda Westberg älskar allt som har med gaming att göra och skriver gärna om nya spel, streams och e-sport. Som träningsfreak har hon även en förkärlek för smartklockor och håller alltid koll på de senaste modellerna och spännande nya funktioner. Filmer, serier och streamingtjänster ligger också högt upp på hennes topplista på saker att skriva om.