Första testet: Mac Mini (2018)

Apples lilla, men kraftfulla Mac är tillbaka

Mac mini (2018) review

Primer veredicto

2018 års modell av Mac Mini ser inte mycket annorlunda på utsidan, men på insidan är det mesta utbytt sedan den förra modellen släpptes för fyra år sedan. Den här skärmlösa datorn är mycket kraftfullare (och dyrare) än förut.

Pros

 • +

  Mer kraft

 • +

  Fyra portar för USB-C och Thunderbolt 3

Contras

 • -

  Högre pris

 • -

  Designen är densamma som förut

¿Por qué puedes confiar en TechRadar? Nuestros revisores expertos pasan horas probando y comparando productos y servicios para que pueda elegir el mejor para usted. Obtenga más información sobre cómo probamos.

Årets modell av Mac Mini markerar återkomsten för många Apple-användares favoritdator, en liten Mac med mycket kraft i ett fyrkantigt aluminiumskal. Våra första intryck av datorn är att det handlar om en riktigt stor uppgradering.

Nya Mac Mini är fem gånger snabbare än den tidigare modellen och dessutom har den maximala mängden minne ökats från 16 till 64 gigabyte. Det går dessutom att välja upp till 2 terabyte lagringsutrymme.

Vad gäller utsidan är den enda synliga skillnaden att det nu går att välja rymdgrå som färg. Men på insidan är skillnaden rejäl, till exempel har vi nu möjlighet att välja 8:e generationens Intel Core i5 eller Core i7-processor med sex kärnor.

Mac Mini marknadsförs nu som ett verktyg för skapande och Apple lyfter fram att den nya modellen är 30 gånger snabbare på att koda om HEVC-video. Dessutom har den en massa portar på baksidan, däribland fyra stycken för Thunderbolt 3 och USB-C. Men tyvärr är det bara en HDMI-port.

Mac mini (2018) review

Pris och tillgänglighet

Priset för Mac Mini börjar på 9 995 kronor och då får du åttonde generationens Intel Core i3-processor med fyra kärnor, 8 gigabyte ddr4-minne och en ssd-enhet på 128 gigabyte.

Toppmodellen för 13 745 kronor är i sin tur utrustad med åttonde generationens Intel Core i5-processor med sex kärnor, 8 gigabyte ddr4-minne och en ssd-enhet på 256 gigabyte. Vill du ha mer minne och lagringsutrymme rusar priset snabbt i höjden, ett maxat exemplar av Mac Mini kostar inte mindre än 47 845 kronor.

Du kan förhandsbeställa nya Mac Mini redan nu, men vill du köpa den i butik får du vänta till den 7 november.

Mac mini (2018) review

Design

Mac Mini är liten och kompakt, men det är kanske inte den mest spännande designen som vi har sett. Det är emellertid imponerande hur mycket som Apple har lyckats klämma in på det minimala utrymmet.

Den enda nyheten på designfronten är möjligheten att välja rymdgrå som färg, något som gör att datorn matchar iMac Pro. Den har ett nytt värmesystem och är dessutom nästan ljudlös. Datorn är dessutom hyfsat miljövänlig, detta då all aluminium och det mesta (60 procent) av plasten har återvunnits.

På baksidan finns de här portarna:

 • 1x 10GB Ethernet
 • 1x HDMI
 • 2x USB-A
 • 4x Thunderbolt 3 USB-C
 • 1x hörlursuttag
 • 1x strömuttag

Utöver ovannämnda portar finns det även en strömknapp på baksidan. Eftersom det bara finns en HDMI-port får du skaffa en adapter om du vill koppla in en andra skärm, alternativt köpa en Thunderbolt 3-skärm. 

Tack vare stödet för Thunderbolt 3 kan du annars köra två 4K-skärmar samtidigt. Om du vill kan du även koppla in ett externt grafikkort. 

I sammanhanget bör det även nämnas att tangentbord och mus får köpas separat, de ingår alltså inte vid köp.

Mac mini (2018) review

Prestanda

Även om vi bara har kunnat testa Mac Mini under en kort stund känns det som om datorn är hyfsat snabb. Vi hade inga problem med Mac OS Mojave eller Final Cut Pro, alla program flöt på som de skulle.

Mac Mini är utrustad med 8:e generationens Intel Core-processorer med fyra eller sex kärnor, vilket ska ge fem gånger så hög prestanda jämfört med den tidigare modellen.

Apple har lyckligtvis valt att satsa på SO-DIMM-minne, vilket borde göra det enkelt att stoppa in mer minne vid behov. Tyvärr har vi inte fått veta om det även går att uppgradera lagringen på egen hand, så det får vi lov att återkomma till i vårt stora test.

Vad gäller grafiken får vi nöja oss med Intel UHD 630, så om du vill ha bättre grafik än så får du skaffa ett externt grafikkort.

Mac mini (2018) review

Tidigt omdöme

Nya Mac Mini bjuder på det mesta som har efterfrågats, låt vara att designen är oförändrad. Du får en hel del kraft trots den lilla storleken, vilket gör att datorn kan användas även av professionella användare.

Tyvärr har priset höjts och vill du anpassa datorn efter dina behov kan totalkostnaden lätt rusa i höjden. Men tack vare satsningen på ssd och stödet för Thunderbolt 3 får du en dator som kommer att hänga med i många år framöver.

Matt Swider