Sony Xperia XZ2 - recension

En fantastisk mobil som kämpar för att stå ut

¿Por qué puedes confiar en TechRadar? Nuestros revisores expertos pasan horas probando y comparando productos y servicios para que pueda elegir el mejor. Obtenga más información sobre cómo probamos.

Design

  • Premium design, men den är fortfarande stor, tung och erbjuder minimalt grepp
  • Dåligt placerad fingeravtrycksläsare och inget hörlursuttag

Sony Xperia XZ2 har fått en relativt stor designöversyn jämfört med tidigare generationer.

Baksidan och sidorna på enheten är nu mer böjda, vilket gör att den passar i handen mycket bättre, där kameran, blixten och sensorerna är flyttade till en centrerad och vertikal kolumn på baksidan.

Den både ser och känns premium, där metallramen går runt hela mobilen och ger ett klassiskt utseende och ett starkt ramverk.

Den ganska stora ramen som vi klagat på hos Sony de senaste åren har blivit reducerad på framsidan av enheten, vilket ger ett klarare och ett mer modernt utseende på mobilen.

Med mått på 153 x 72 x 11,1 mm så är Xperia XZ2 fortfarande större än Galaxy S9 och iPhone X – som båda har en skärm på 5,8 tum jämfört med denna på 5,7 tum – och den är även tyngre på 198 g.

Bilder på Sony Xperia XZ2

Den extra bredden gör att den känns lite mer som en några år gammal toppmodell – och samtidigt som det är roligt att se Sony tänja nya gränser gällande designen så har Xperia XZ2 fortfarande inte samma finess som sina huvudkonkurrenter. 

En annan sak också, mobilen erbjuder inget som helst grepp.

Även när vi anslöt laddaren under natten och la den på nattduksbordet, så genererar den lätta laddningskabel tillräckligt med kraft för att dra mobilen över ytan och ner på golvet – inte ett dugg idealt när du är på väg att somna.

Fingeravtrycksavläsaren har flyttats till en vertikal rad på baksidan efter att ha spenderat flera generationer på sidan av Sonys toppmobiler. Detta är bra nyheter för dem i USA också, eftersom Sony äntligen bestämt sig för att inkludera biometriska egenskaper på sin Nordamerikanska enhet efter flera år av att oförklarligt utelämnat det för marknaden

Medan flytten till baksidan kan vara välkomnande för flera användare har Sony gjort en hel del misstag när det kommer till placeringen av avläsaren – den är alldeles för långt ner på baksidan av telefonen.

Du kommer att märka när du ska använda avläsaren att ditt pekfinger automatiskt hamnar över kameran istället.

Vi har tappat räkningen av hur många gånger vi råkat lägga fingret på kameran och trott att det varit avläsaren; till och med när vi gjorde ett medvetet försök till att böja vårt finger för att nå avläsaren så kom vi ändå emot kameran.

De två känns väldigt likadana vid beröring, så det är inte lätt att inse att du håller fingret på fel plats.

Efter att ha använt den ett tag så blir det lättare att landa med fingret på fingeravtrycksläsaren, men vi råkade ändå få fettfläckar på kameran vid flera tillfällen.

Ström/lås-knappen är behändigt nog placerad till höger på Xperia XZ2, med volymknapparna över sig och en dedikerad kameraknapp under.

SIM-porten kan hittas på toppen av mobilen, medan USB-C porten sitter längst ner. Vad saknas? Ja, du har gissat rätt: hörlursuttag.

Sony har bestäm att det nu är dags att skippa hörlursuttaget, och erbjuder istället en adapter (följer med i lådan) som låter dig koppla i dina hörlurar via USB-C porten.

Det kommer inte som en överraskning att Sony har gjort detta, då fler och fler tillverkare nu följer denna trend, men det är en besvikelse med tanke på tyngdpunkten Sony brukar ha vid ljudet av spel, video och musik.

Xperia XZ2 kommer med en IP65/68-klassning, vilket gör att den är både damm- och vattentålig, vilket betyder att den överlever i regnet eller om du skulle råka tappa den i badet.

Skärmen

  • 5,7 tums HDR-skärm
  • Endast Full HD i skärmupplösning

Skärmen på 5,7 tum i Full HD hos Sony Xperia XZ2 känns lite felplacerad på en förstklassig enhet, där QHD-upplösning är normen.

Den har dock de nya populära bildförhållandena på 18:9, vilket ger dig en bredare skärm i liggande riktning som passar bättre vid filmuppspelning, och ger även mer vertikalt utrymme när du skrollar bland apparna.

Detta betyder att höjden på mobilen har växt lite jämfört med Xperia XZ1 (recension på engelska) och dess skärm på 5,2 tum, 16:9, även fast Sony har minskat på storleken av ramen runt skärmen för att den inte ska bli alldeles för gigantisk.

Sony alltid varit ett märke som älskar ramar, och lyckas ändå hålla sig till en helt okej storlek på ramen både över och under skärmen. Den ser inte lika attraktiv ut som en iPhone X eller Galaxy S9 – den är inte hemsk, men den har inte den glossiga skärmen/fodralet som den kunde ha haft.

Sonys skärmteknologi är ofta underskattad och förlorar popularitetstävlingarna till de iögonfallande utseendena hos Samsung Galaxy serien eller iPhone X. Men Sonys ansträngningar är långt ifrån andraklass. 

Debatten över om 2K/QHD-skärmar är värda den extra kraft som krävs för att de ska köras fortsätter, men det finns en stor skillnad gällande klarheten, och vi är lite besvikna över att Sony fortsätter att hålla sig till Full HD-upplösning.

Då Sony siktar mot att göra sina mobiler till de absolut bästa så är det skumt att de inte siktar högre gällande specifikationerna.

Vad är HDR?

HDR-innehåll kommer att visa mer realistiska färger, med ett expanderat kontrastförhållande för att göra svarta delar av bilden se mer 'riktigt' svarta ut.

Läs mer om HDR

Vad skärmen faktiskt gör är att skala upp från standardinnehållet till HDR, vilket är det nya ordet på mobiler. Vad detta betyder är att du får bättre färger och 'svart blir svartare' för en mer realistisk visuell upplevelse.

Detta support låser även upp HDR-innehåll hos tjänster som Netflix, Amazon Prime Video och Youtube, och dessa videor ser fantastiska ut på Xperia XZ2.

Generellt så är skärmen riktigt bra – den är ljus och klar – men håll den jämsides QHD-konkurrenter, med sina AMOLED paneler, och du kommer att se en stor skillnad gällande kvalitén, där XZ2 inte gör så bra ifrån sig.

Hur som helst, när mobilen står själv så ser den bra ut för vardagliga uppgifter – det är bara gällande spel och videor med hög kvalité som den inte riktigt når samma nivå som andra toppmodeller..

TOPICS
John McCann
Global Managing Editor

John joined TechRadar over a decade ago as Staff Writer for Phones, and over the years has built up a vast knowledge of the tech industry. He's interviewed CEOs from some of the world's biggest tech firms, visited their HQs and has appeared on live TV and radio, including Sky News, BBC News, BBC World News, Al Jazeera, LBC and BBC Radio 4. Originally specializing in phones, tablets and wearables, John is now TechRadar's resident automotive expert, reviewing the latest and greatest EVs and PHEVs on the market. John also looks after the day-to-day running of the site.