Nokia 8.1 review

Het voormalige vlaggenschip

TechRadar Eindoordeel

Al bij al brengt de Nokia 8.1 het er enorm goed van af. Met zijn richtprijs van €399 heeft hij een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en Android One heeft inmiddels een plaatsje in het hart van menig Android-gebruiker gewonnen. Toch zou het niet schaden als er iets meer creativiteit getoond wordt op designvlak.

Voor

  • +

    Premium design

  • +

    Sterke prestaties

  • +

    Android One

Tegen

  • -

    Weinig vernieuwend design

  • -

    Geen gezichtsherkenning

  • -

    Niet waterbestendig

Waarom u TechRadar kunt vertrouwen Onze deskundige reviewers besteden uren aan het testen en vergelijken van producten en diensten, zodat u de beste voor u kunt kiezen. Meer informatie over hoe we testen.

Nokia is intussen weer ingeburgerd op de smartphonemarkt in tegenstelling tot enkele jaren geleden toen het merk Android links liet liggen. De tijden zijn duidelijk veranderd, want er zijn momenteel voldoende Nokia-smartphones te vinden die meedoen aan het Android One-programma, waarbij je een smartphone krijgt met daarop de meest zuivere en up-to-date versie van Android zonder toevoegingen van de fabrikant zelf. Met de nieuwe Nokia 8.1 begeeft het merk zich naar de hogere middenklasse. De slogan van de smartphone zegt alvast dat we meer moeten verwachten. Maar kregen we ook meer?

Bekend design

Als je niet bekend bent met de Nokia-smartphones van vandaag dan zijn ze op het eerste gezicht moeilijk te onderscheiden. Zo lijkt de Nokia 8.1 sterk op de 7 Plus en heeft hij ook wat weg van de Nokia 8 Sirocco, maar het gaat hem hier om de details. En in vergelijking met de twee bovengenoemde smartphones heeft de 8.1 een groter screen-to-bodyratio. De schermranden zijn kleiner, waardoor het scherm groter is, met een resolutie van 1080p x 2246p.

Een echte notch heeft de Nokia 8.1 dan weer niet. De inkeping is er wel, maar de stukken ernaast zijn volledig zwart en hier staat, zoals je wel vaker ziet, links de informatie over je provider en rechts de informatie over je ingesteld profiel, wifisignaal en batterijduur. We merkten deze notch weliswaar amper op, wat de zaak alleen beter maakt, aangezien we geen grote fan zijn van een notch bovenaan het scherm. Onderaan vinden we dan nog de usb-C-aansluiting voor het snelladen en bovenaan de oude vertrouwde 3,5mm-audiopoort. De Nokia 8.1 maakt een goede start.

De kers op de taart

Met Android One zijn er aan de ene kant minder zaken waarmee smartphonefabrikanten je kunnen irriteren. Nutteloze eigen apps vind je sowieso nooit terug, maar aan de andere kant kan het moeilijk zijn om variatie aan te brengen in verschillende smartphonemodellen. Wanneer je dus verschillende Nokia-smartphones met Android One naast elkaar legt, ga je niet veel verschillen zien in de software. Het leuke aan de 8.1 is dat hij meteen uit de doos komt met de meest recente versie van Android, namelijk 9.0 Pie, die bovendien volledig tot zijn recht komen door het Android One-programma. Zo treedt de Digital Wellbeing meteen in werking, waarmee je kan controleren hoeveel tijd je per dag spendeert aan bepaalde apps en limieten kan instellen om je smartphonegebruik aan banden te leggen. Als je apps gebruikt, merk je bovendien dat alles heel vlot verloopt. 

De Nokia 8.1 blijft een smartphone in de middenklasse, dus je kan hem niet meteen een snelheidsduivel of racepaard noemen, maar de gemiddelde smartphonegebruiker zal waarschijnlijk nooit problemen ondervinden met apps die traag opstarten of haperen. Ook de gemiddelde game vormt meestal geen probleem voor het werkgeheugen van 4GB. De 64GB interne opslag past eveneens perfect in de middenklasse en kan je nog verder uitbreiden met een geheugenkaartje. 

Bram Lodewijks
Editor-in-chief TechRadar Benelux

Bram is de hoofdredacteur van TechRadar Benelux en is al jarenlang een trouwe Android-gebruiker. Hij schrijft met plezier over alles wat met consumententechnologie te maken heeft. Na het werk vind je hem gewoonlijk voor zijn Nintendo Switch, al dan niet met een glas rosé erbij.