Samsung Galaxy Watch 5: dit weten we tot dusver

Samsung Galaxy Watch 4
Samsung Galaxy Watch 4 (Beeld: TechRadar)

De Samsung Galaxy Watch 5 en Galaxy Watch 5 Pro zijn er bijna. We verwachten dat beide smartwatches onthuld worden op het Galaxy Unpacked event op 10 augustus om 15u.

We hebben echter al een heel goed beeld van beide smartwatches door de talrijke leaks van de voorbije weken. Alle informatie die we tot nu toe gezien hebben, vind je in dit artikel. Tot slot vind je nog onze persoonlijke wishlist met Galaxy Watch 5 features.

Bij het testen van de Samsung Galaxy Watch 4 en Galaxy Watch 4 Classic kwamen we al snel tot de conclusie dat deze tot de beste wearables van 2021 behoorden, maar niet zonder hun tekortkomingen. 

Samsung beloofde een volledig nieuw besturingssysteem, met daarbij het beste van Tizen met Wear OS. Een snelle nieuwe chipset zou onder de motorkap zitten, en gebruikers kregen een lading nieuwe gezondheids- en trackingopties. Die beloftes zijn grotendeels ingelost, maar niet zonder een aantal mitsen en maren.

Daarom zullen we extra streng zijn voor de Samsung Galaxy Watch 5 en Watch 5 Pro. We hopen dat Samsung zich kan herstellen na de flaters van vorig jaar.

Latest news

De Samsung Galaxy Watch 5 is er bijna en wordt naar verwachting op 10 augustus aangekondigd. In dit artikel lees je hoe je de lancering live kunt bekijken

In het kort

  • Wat is het? De nieuwe high-end smartwatch van Samsung
  • Wanneer verschijnt het? waarschijnlijk 10 augustus
  • Hoeveel gaat het kosten? Onbekend

Samsung Galaxy Watch 5 releasedatum en prijs

Het lijkt er sterk op dat we de Samsung Galaxy Watch 5 op 10 augustus zullen zien. Het Galaxy Unpacked event gaat van start om 15 uur, onze tijd. Als je de live stream zelf wil bekijken, dan kan je hier terecht voor alle info.

Daarnaast is er één bron die al een verkoopdatum noemt. Beide smartwatches zouden namelijk op 26 augustus in de verkoop gaan. Bovendien verscheen de Samsung Galaxy Watch 4 reeks in augustus 2021 en de Samsung Galaxy Watch 3 in augustus 2020. Het zou daarom niet zo vreemd zijn als we de Galaxy Watch 5 zien op 10 augustus.

Een leak over de prijs wijst erop dat de Samsung Galaxy Watch 5 en Watch 5 Pro €30 tot €50 meer kosten dan hun voorgangers. Datzelfde bedrag is vervolgens opgedoken bij een tweede bron, terwijl een derde bron de prijs nog hoger inschat. Tel dat op bij De Galaxy Watch 4's prijs van 269 euro en de Watch Classic's prijs van 369 euro en je krijgt stevige prijzen.

Samsung Galaxy Watch 5 design en display

We hebben gelekte high-res renders gezien van zowel de Galaxy Watch 5 als 5 Pro en beide lijken erg op de Watch 4. De belangrijkste verandering is een iets andere gesp en het ontbreken van een roterende bezel op een van de modellen. 

See more

We hebben nu meerdere malen gehoord dat de Galaxy Watch 5 Pro de roterende bezel zou kunnen laten vallen. Dat zou echter een verandering zijn die we niet graag zien komen.

Meer renders die dit ontwerp tonen, zijn sindsdien opgedoken, waarvan je er een aantal hieronder kunt zien.

De bron van deze renders beweert dat de 40mm Samsung Galaxy Watch 5 een 1,19-inch 396 x 396 AMOLED display zal hebben, terwijl de 44mm en de Galaxy Watch 5 Pro een 1,36-inch 450 x 450 AMOLED scherm zullen hebben. Alle smartwatches zouden ook uitgerust zijn met saffierglas.

galaxy watch 5 render

(Image credit: WinFuture)

De bron gaf ook info over hun afmetingen en gewicht. De 40mm en 44mm modellen zouden beide 9,8mm dik zijn en respectievelijk zouden ze 28,7g en 33,5g wegen. De Galaxy Watch 5 Pro zou daarnaast 10,5 mm dik zijn en 46,5g wegen.

Elders hebben we gehoord dat de Samsung Galaxy Watch 5 zou kunnen verschijnen in Phantom Black, Silver en Rose Gold voor de 40mm-versie. De 44mm-versie zou in Phantom Black, Silver en Sapphire verschijnen. De 45mm of 46mm Samsung Galaxy Watch 5 Pro zou daarentegen alleen in het Phantom Black en Silver beschikbaar zijn.

Daarnaast hebben we een Samsung-patent gezien voor een smartwatch met een uitschuifbaar scherm dat 40% groter kan worden. Hetzelfde patent toont ook een camera in het horloge.

Onderstaande afbeeldingen geven hierover meer info. We zijn echter niet overtuigd dat we dit design al zullen zien in de Galaxy Watch 5.

samsung smartwatch patent

(Image credit: Samsung / LetsGoDigital)

Samsung Galaxy Watch 5 batterij

Een leak claimt dat de Samsung Galaxy Watch 5 een grotere batterij zou kunnen krijgen.

SamMobile heeft files gevonden voor batterijen die mogelijk in de smartwatches terecht komen. De 40mm Galaxy Watch 5 heeft zogezegd een batterij van 276mAh (iets hoger dan de 247mAh in de Galaxy Watch 4), terwijl het 44mm model op 397mAh zit (komende van 361mAh). Het blijft een minimale stijging, dus we zijn benieuwd naar de uiteindelijke batterijduur van de nieuwe horloges.

Recenter zijn er geruchten geweest over een Pro-versie van de Samsung Galaxy Watch 5 die een capaciteit van 572mAh heeft. Dat zou al een grotere impact hebben op de batterijduur. Sommige berichten beweren dat de Pro-versie van het horloge wel drie dagen mee zou kunnen gaan tussen oplaadbeurten.

Nog recenter hebben we zelfs meer hoopvolle claims gezien die beweren dat de 40mm Watch 5 een 284mAh batterij zou hebben, de 44mm een 410mAh batterij en de Galaxy Watch 5 Pro zou een 590mAh batterij. De laatste zou tot 80 uur mee kunnen gaan.

Een ander leak wijst tot slot op een oplaadsnelheid van 10W in plaats van de 5W van de Watch 4. Dit hebben we al meerdere keren voorbij zien komen, dus het zou kunnen kloppen. Aangezien we de leaks over de capaciteit erg uiteenlopend zijn, durven we nog niet te zeggen hoe lang het duurt om de horloges volledig op te laden.

Samsung Galaxy Watch 5 specs en features

Een bron beweert dat de Samsung Galaxy Watch 5 een Exynos W920 chipset zal hebben, net als de Galaxy Watch 4.

Hij zou ook tot 16GB opslagruimte hebben, samen met GPS en NFC support. De LTE-modellen zouden zoals gewoonlijk eSIM ondersteunen.

Tot slot kan er een sensor voor het meten van je lichaamstemperatuur zijn, maar daarover is de bron minder zeker.

Wat we willen zien

Er zijn veel manieren waarop Samsung zijn wearables van een boost zou kunnen voorzien. Onze meest gewilde voorstellen staan hieronder genoteerd.

1. Veel sterkere batterijduur

De Samsung Galaxy Watch 4 is voorzien van een respectabele batterijduur in onze tests, maar datzelfde kunnen we niet zeggen van de Samsung Galaxy Watch 4 Classic. Vaak hield deze smartwatch het niet eens 24 uur vol.

Hoewel er genoeg batterij aanwezig moet zijn voor een reguliere dag, moet je de smartwatch dan wel elke nacht opladen. Dit komt de gezondheid van de batterij ook niet ten goede.

Naar onze mening is dat anno 2022 niet goed genoeg meer. De reguliere Galaxy Watch 4 houdt het doorgaans twee dagen vol, maar van de Watch 5 verwachten we een flinke verbetering op dit vlak.

2. Volledige compatibiliteit met meer smartphones

De Samsung Galaxy Watch 4-serie werkt niet goed samen met iPhones. Dat terwijl voorgaande modellen hier wel toe in staat zijn. Ook een Android-smartphone geniet van minder features als het geen Samsung is. Denk hierbij aan ECG en het meten van je bloeddruk.

Ondanks dat we verwachten dat iPhone-gebruikers bij de Apple Watch blijven, is het jammer om te zien dat Samsung de functionaliteit van zijn smartwatches zo beperkt. Zeker met een wearable die op Wear OS van Google draait mag je eigenlijk alle functies verwachten op een Android.

BIj de Samsung Galaxy Watch 5 zien we dan ook graag een volledige compatibiliteit met Android-smartphones, en idealiter ook met iPhones.

3. Meer opties voor work-outs

Met name bij de Samsung Galaxy Watch 4 Classic vinden we het gebruiken van de work-out bediening wat lastig, zeker wanneer je work-outs wilt pauzeren. Dit is geen groot probleem, maar betekende bij ons af en toe dat de eindtijd van je work-out wat geflatteerd kon zijn. Een seconde of twee is namelijk al snel verspild bij het pauzeren.

We zien dan ook graag een iets praktischere bediening bij de Samsung Galaxy Watch 5, zodat het een beter werkend fitnesstoestel wordt.

4. Een slanker design

Samsung Galaxy Watch 4 Classic

(Image credit: Future)

Een ander probleem dat vooral de Classic treft is de dikte van het product.

De Samsung Galaxy Watch 4 Classic is een grofgebouwde wearable. Tot op zekere hoogte is dat een esthetische keuze, maar wij zien de opvolger graag in een iets slanker totaalpakket. De dikte is niet erg geschikt voor wat strakkere kleding, en in potentie ook oncomfortabel in bed.

5. Een bredere selectie aan bandjes

Als je de Samsung Galaxy Watch 4 niet via Samsung bestelt, zijn de bandjes om uit te kiezen vrij beperkt. Je hebt geen volledig leren of metalen opties.

Het is goed om te weten dat je bandjes van derden kunt gebruiken voor Samsung Galaxy Watches, maar dat kost je dan extra.

Voor de Samsung Galaxy Watch 5-serie zien we graag wat klassiekere opties tussen de sportieve opties, en dat de volledige range niet beperkt blijft tot de website van Samsung zelf.

Bram Lodewijks
Editor-in-chief TechRadar Benelux

Bram is de hoofdredacteur van TechRadar Benelux en is al jarenlang een trouwe Android-gebruiker. Hij schrijft met plezier over alles wat met consumententechnologie te maken heeft. Na het werk vind je hem gewoonlijk voor zijn Nintendo Switch, al dan niet met een glas rosé erbij.

Met ondersteuning van