Doro 8080 – recension

En riktig smartphone för seniorer.

Doro 8080
Bild: TechRadar
(Image: © TechRadar)

TechRadar Slutsats

Doro 8080 är företagets flaggskeppsmobil men jämfört med andra Android-telefoner både pris- och prestandamässigt i budgetklassen. Som budgetmobil är den dock riktigt prisvärd och för den tänkta målgruppen - seniorer - erbjuder den ett utmärkt sätt att så enkelt som möjligt hantera en smartphones alla finesser.

För

  • +

    Utmärkt batteritid

  • +

    Trygghetsknapp

  • +

    Enkla genvägar

  • +

    Laddningsdocka medföljer

Emot

  • -

    Något plastig och hal

  • -

    Inte den snabbaste processorn

  • -

    Ingen snabbladdare

  • -

    Lite vasst ljud

Varför du kan lita på TechRadar Våra expertgranskare spenderar timmar på att testa och jämföra produkter och tjänster så att du kan välja det bästa för dig. Läs mer om hur vi testar.

Själv minns jag Doro från 90-talet som ett företag som bland annat tillverkade telefonsvarare. Om du var med då, så minns du säkert fortafarande, liksom jag, deras slogan "Doro – passar alltid din telefon". 

Doro har under senare år specialiserat sig på att göra mobiltelefoner, hemtelefoner och tillbehör riktade till seniorer. Och liksom på 90-talet gör man reklamfilmer om sina produkter. Kanske har du sett musikproducenten Lasse Holm göra reklam för Doros "enkla och logiska produkter".

Bland mobiltelefonerna har man ett stort sortiment med enklare mobiltelefoner, med få funktioner. Men man har också börjat fundera på hur man kan utmana smartphone-tillverkarna och kombinera det bästa av två världar för senioren i en lättanvänd smartphone.

Doro

Doro (Image credit: Doro)

Enligt Doro själva är deras mobiltelefoner "smarta och lättanvända" med "många funktioner eller få" beroende på modell. Alla ska dock vara anpassade efter "seniorens behov och förutsättningar" vilket i det här fallet innebär extra tydligt ljud, stora knappar och stor kontrast.

Min egen mamma är 75 år. Hon köpte sin iPhone 11 vid säljstart den 20 september. En avancerad telefon. Hon tycker den är lätt att använda. 

Så vad gör då Doro 8080 speciell? Varför behövs telefonen? På vilket sätt svarar den upp mot "seniorens behov och förutsättningar" på ett sätt som vanliga smartphones inte gör?

Vi testar om Doro 8080 lever upp till vad den lovar.

TechRadar

TechRadar (Image credit: Future)

Pris och specifikationer

Doro 8080 börjar enligt Doros egen hemsida säljas inom kort men finns redan ni hos en rad svenska återförsäljare.

Prislappen ligger på 3 990 kronor, vilket innebär att den är den dyraste mobiltelefonen i det egna sortimentet. Jämfört med konkurrenterna så är den dock snarast att betrakta som en budgetmodell.

Vad gäller specifikationerna erbjuds en skärm på 5,7 tum, en inte särskilt imponerande Qualcomm SDM439-processor, 3 gigabyte arbetsminne, 32 gigabyte lagring och stöd för MicroSD-kort om maximalt 128 GB. Batteriet har en kapacitet på 3 200 milliamperetimmar.

Doro 8080 finns i svart eller vitt och skärmen på 5,7 tum är helt ok. Upplösningen på huvudkameran är 16 megapixlar, men mer om den senare.

Det som är mest avskräckande vad gäller specifikationerna är processorn, vilken å andra sidan inte är anmärkningssvärd usel i denna prisklass och i jämförelse med konkurrenterna. Arbetsminnet om 3 gigabyte, är också likvärdigt med konkurrensen. 

Utifrån priset är vi i princip nöjda med specifikationerna. Men om du är ute efter en Android-telefon i denna prisklass kan du hitta bättre, så frågan är snarare huruvida de särskilda funktioner man anpassat för seniorer motiverar ett köp eller inte. 

Doro 8080 är förinstallerad med Android 9 Pie. När, eller om, operativsystemet uppdateras till Android 10 finns ingen information om.

TechRadar

TechRadar (Image credit: Future)

Design

Doro har en vikt på 175 gram och en tjocklek på 9 millimeter, helt ok för en mobil i denna prisklass. Den ligger relativt bra i handen, men även om jag har lite stora händer, så känns den snäppet för stor för att hanteras helt tryggt med en hand.

Det beror inte minst på att baksidan är av matt plast som är mycket halare än man först kan tro. Framsidan är av glas med ramar i samma färg som baksidan (dvs svarta eller vita). Kanterna bryter av i en mörk kopparaktig färg.

Designen är snygg och användarvänlig, men alltså något stor för en ordentlig enhandsfattning, Kameran på baksidan påminner till utseendet om de kameror vi sett på iPhone X och XS, men här finns bara en kamera, inte två.

Doro

Doro (Image credit: Doro)

Strax under kameran sitter den enda tydliga anpassningen av hårdvaran som är gjort för målgruppen – en trygghetsknapp. Mer om den senare.

På undersidan hittar vi en kontakt för usb-c, vilket är skönt att se. Och på ovansidan hittar vi ett klassiskt hörlursuttag om 3,5 mm.

På vänster sida hittar vi volymknapparna samt fack för simkort (nano) och kort för lagring (MicroSD), medan ström- knappen sitter på höger sida. 

Doro 8080 finns som sagt tillgänglig i i två färger, svart och vit, båda med ovan nämnda kopparfärgade kanter.

Telefonen har även en fingeravtrycksläsare i hemknappen, vilken fungerar riktigt bra.

Skärm

Skärmen på Doro 8080 är på 5,7 tum och har har upplösningen 720 x 1440 pixlar. 

Skärmen går inte från kant till kant, vilket också innebär att mobilen är lite större än vad den hade behövt vara. Och i alla fall jag hade gärna sett att de extra millimetrarna försvunnit från sidorna. Greppet hade, som tidigare nämnts, vunnit på det.

Eftersom telefonen dessutom, som nyss nämnts, är både plastig och hal känns det som att den har lite för stor potential att kunna tappas.

Doro

Doro (Image credit: Doro)

Skärmen är ljusstark och har bra betraktningsvinklar. Det är lätt att se innehållet även när det är soligt ute, och med tanke på målgruppen så är det skönt att man levererar här. 

Även när man sänker ljusstyrkan på skärmen (vilket såklart sparar batteri) är kontrast och tydlighet utmärkt inomhus, om än (förståeligt) något sämre utomhus.

Visst, detta är "bara" en HD-skärm, men överlag helt ok om man tar hänsyn till priset. Färgerna är klara och fina. Det går även att anpassa ljusstyrkan utifrån omgivande ljus, liksom möjligheten att aktivera ett nattläge, vilket dämpar den blåa tonen.

Johan Winsborn
Freelance writer

Johan Winsborn är galen i musik och allt som låter. Därför skriver han gärna om hörlurar, högtalare och skivspelare. Som något av en nörd har han också en förkärlek för datorer, smartphones och i stort sett alla prylar som gör det digitala livet lite, lite roligare att leva.