Xiaomi Mi 10T releasedatum, prijs en nieuws

De nieuwe Xiaomi Mi 10T-reeks (Beeld: Xiaomi)

De Xiaomi Mi 10T-reeks is aangekondigd met zowel de 'standaard' Mi 10T, alsook de Mi 10T Lite en Mi 10T Pro, en het voelt alsof Xiaomi terug naar zijn roots gaat met deze smartphones.

In tegenstelling tot de Xiaomi Mi 10 en Mi 10 Pro van begin 2020 heeft de Mi 10T-reeks mid-range specificaties op veel vlakken, maar zal waarschijnlijk niet teveel kosten. Dat is de waardevoorstelling waar het bedrijf voor gekend is, al waren de Mi 10-smartphones eerder premium toestellen.

Om je wegwijs te maken in de drie nieuwe Xiaomi-smartphones hebben we al hun specs hieronder opgelijst, zodat je ze kan vergelijken met elkaar. 

Ter zake

  • Wat is het? Een trio van toestellen van Xiaomi, met kleine verbeteringen ten opzichte van de Mi 10 
  • Wanneer komt het uit? Voorlopig onbekend, al zal het niet lang meer duren
  • Wat gaat het kosten? €279 tot €599

Xiaomi Mi 10T releasedatum en prijs

De prijs van de Xiaomi Mi 10T-reeks is reeds onthuld voor Europa, maar andere markten zullen nog even moeten wachten. 

De Mi 10T Pro kost €599,-, de Mi 10T is €499,- en de Mi 10T Lite is €279. Het toestel komt voor zover we weten uit in Europa, het Verenigd Koninkrijk en Australië, en niet in de Verenigde Staten.

Ontwerp en display

Een bizar aantal smartphones van Xiaomi heeft 6,67-inch schermen, en dat is ook weer het geval bij deze drie nieuwe Xiaomi Mi 10T-toestellen. De Lite heeft een 'geperforeerd' camera-gat in het midden voor de selfiecamera, en de twee andere hebben dat links bovenaan.

Alle drie de toestellen hebben een Full HD+-resolutie, en de schermen zijn niet afgebogen aan de randen zoals bij de Mi 10-smartphones. De Lite heeft een beeldverversing van 120Hz, en het zal waarschijnlijk een van de goedkoopste toestellen zijn met zo'n vinnig scherm, maar de 'standaard' en Pro-toestellen hebben beide een 144Hz scherm. Daarmee zijn zij de eerste toestellen die dit soort scherm hebben, naast smartphones die gemaakt zijn om te gamen.

Qua algemeen ontwerp lijkt de Xiaomi Mi 10T Lite voor op de Poco X3 NFC met een afgerond camera-uitsteeksel achteraan het toestel, terwijl de twee andere Mi 10T-toestellen vrij gelijkaardig zijn met deze uitsteeksels links bovenaan. Ze hebben beide een vrij grote hoofdlens, die schreeuwt: 'Ik ben een krachtige camera!'. We zullen dit echter eerst zelf moeten uittesten. 

Zoals we reeds zeiden, hebben deze telefoons geen schermen met afgeronde randen, dus ze zien er iets minder premium uit dan de Mi 10-toestellen. Ze hebben ook allemaal vingerafdrukscanners ingebouwd in de zijkant van het toestel, in tegenstelling tot ingebouwd in het scherm zoals Xiaomi vroeger deed, wat kan wijzen op het feit dat het goedkopere toestellen zijn.

Geen van de smartphones heeft een 3,5mm hoofdtelefoonjack, zelfs niet de Lite, maar wel allemaal een USB-poort. Ze hebben allemaal een glazen voor- en achterkant, met een metalen geraamte ertussenin.

Camera

De Xiaomi Mi 10T Lite heeft de meeste camera's achteraan met een 64MP hoofd-, 8MP ultrawijde, 2MP macro- en 2MP dieptecamera. Er is ook een 16MP selfiecamera vooraan. 

In vergelijking heeft de standaard Mi 10T dezelfde hoofdsensor, maar een 13MP ultrawijde en 5MP macrocamera. De selfiecamera is een beetje sterker met 20MP.

Als laatste heeft de Xiaomi Mi 10T Pro een 108MP hoofdcamera, maar dezelfde andere camera's als het standaardmodel. Gebruikers van de Xiaomi Mi 10 Pro zullen het gebrek aan een telefoto-camera wat gek vinden, aangezien dat toestel er twee had. 

Waarschijnlijk zullen de twee niet-Lite smartphones video kunnen opnemen tot 8K dankzij de betere chipset (waar we nog toe komen), en nog wat andere functies hebben zoals AI SkyScaping (wat de lucht er meer helder laat uitzien) en Dual Video, wat je tegelijkertijd video laat opnemen van de voor en achterkant.

Specificaties en functies

(Image credit: Xiaomi)

Deze drie toestellen ondersteunen de 5G-connectiviteit, wat suggereert dat Xiaomi alles inzet op de next-gen verbindingsmogelijkheden.

Als het op chipsets aankomt, dan hebben de Xiaomi Mi 10T en Mi 10T Pro een Snapdragon 865, wat bij het begin van het jaar de beste was, maar die nu overtroefd wordt door de 865 Plus. De Mi 10T Lite heeft de nieuwe Snapdragon 750G, wat meer een mid-range chipset is, maar een betere optimalisatie heeft om te gamen. 

De chipset komt gepaard met 6GB RAM in de Mi 10T Lite, en 64GB of 128GB opslaggrootte. Bij de Mi 10T kan je kiezen tussen 6 of 8GB RAM, wat vergezeld is van 128GB opslaggeheugen. Bij de Mi 10T Pro heb je altijd 8GB RAM, en kan je kiezen uit 128GB of 256GB opslag. 

De Xiaomi Mi 10T Lite heeft een batterij van 4.820mAh, wat lichtjes kleiner is dan de 5.000mAh van de Mi 10T en Mi 10T Pro. Je kan op elk toestel 33W-snellading terugvinden, en er is geen van de toestellen draadloos opladen beschikbaar.

We hebben voorlopig enkel de Xiaomi Mi 10T Pro getest, maar we zullen de andere smartphones ook testen en je snel een review bezorgen. 

Aakash Jhaveri

Aakash is the engine that keeps TechRadar India running, using his experience and ideas to help consumers get to the right products via reviews, buying guides and explainers. Apart from phones, computers and cameras, he is obsessed with electric vehicles.