Google har tagit bort miljontals falska recensioner från Play Store på en vecka

Google Play Store

Det råder ingen tvekan om att recensioner online har en stor inverkan när det kommer till att marknadsföra applikationer och annan typ av mjukvara. Med denna inverkan, medföljer såklart det obligatoriska utnyttjandet av den.

Det handlar inte enbart om att applikationerna för mobiler och surfplattor får falska, dåliga recensioner. De existerar på en något nyckfull marknad som är oerhört känslig för dessa typer av recensioner. Applikationer är beroende av exponering från olika typer av diagram och leaderboards, som i sin tur påverkas av dessa recensioner och betyg.

Apple har haft sin egen andel av problem med falska recensioner i App Store (trots att iOS Marketplace delvis är låst), har Googles lite mer avslappnade tillvägagångssätt för applikationer i Play Store lett till missbruk i en större utsträckning på Android-plattformen. Nu har dock teknikjätten visat upp några milstolpar i sitt arbete för att städa upp butiken.

(OBS. Länkar i denna artikel kan vara skrivna på engelska).

Stor utrensning

Genom att implementera ett system som använder sig av maskininlärning tillsammans med ett team av "skickliga recensenter" och analytiker, har Google tagit bort miljontals dåliga recensioner och betyg och tagit ned "tusentals dåliga applikationer som identifierats av misstänkta aktiviteter gällande recensioner och betyg på bara en vecka.

Google klassificerar en recension eller ett betyg som "dåligt" när det antingen innehåller "förolämpande, hatfulla eller off-topic"-ämnen (positiva eller negativa) eller om recensionen har skrivits i utbyte för pengar.

Den senare typen av recensioner kallas för "sporrade betyg" och handlar ofta om applikationer eller spel som erbjuder gratis föremål inuti applikationen i utbyte mot en positiv recension. Detta är något som är förbjudet av Googles officiella policy.

Google arbetar verkligen hårt för att åtgärda problemet och har till och med bett användare om hjälp med att markera recensioner eller betyg som "spam" inuti Play Store och dessutom undvika att belöna tvivelaktiga utvecklare som använder sig av fula metoder som bland annat sporrade betyg.

Harry Domanski
Harry is an Australian Journalist for TechRadar with an ear to the ground for future tech, and the other in front of a vintage amplifier. He likes stories told in charming ways, and content consumed through massive screens. He also likes to get his hands dirty with the ethics of the tech.