Nokia 9 Pureview – recension

En ambitiös kamerabest för den specialintresserade

Nokia 9 PureView
Bild: TechRadar
(Image: © TechRadar)

TechRadar Eindoordeel

Nokia 9 Pureview är en ambitiös kameratelefon, med fem bakre kameror i kombination för att skapa en enda bild. Tyvärr resulterar det inte i bilder som överträffar konkurrenterna, och resten av telefonen är ganska medioker. Därmed blir den mest en nischprodukt för dig som vill ha ett billigare kamerafokuserat alternativ.

Voor

 • +

  Fem kameror på baksidan

 • +

  Bra bilder från en så prisvärd telefon

 • +

  Exporterar till RAW/DNG

Tegen

 • -

  I övrigt medioker

 • -

  Dålig fingeravtrycksläsare

 • -

  Inte bekväm att hålla i

Waarom u TechRadar kunt vertrouwen Onze deskundige reviewers besteden uren aan het testen en vergelijken van producten en diensten, zodat u de beste voor u kunt kiezen. Meer informatie over hoe we testen.

Nokia 9 väckte mycket uppmärksamhet från det ögonblick bilderna på baksidan började dyka upp online. Betydde de sju hålen att den hade sju kameror? Nej, den hade "bara" fem, och den var inte heller utrustad med ett brett urval av zoom- och ultravidvinkliga kameror som konkurrerar med årets toppmodeller med både tre och fyra kameror.

Nej, alla dessa objektiv har samma bildvinkel och bländare, och telefonen använder alla fem kameror samtidigt för att fånga bästa möjliga kvalitet på varje foto. Detta är en typ av ultra-HDR-lösning. Med tanke på att resten av specifikationerna inte är så imponerande, förlitar Nokia 9 sig också på att leverera de bästa bilderna på marknaden.

Och det ska sägas att bilderna ser ganska bra ut. I själva verket kan vissa av dem tävla med foton tagna av toppmodeller som kostar mycket mer, medan andra kan behöva lite efterbehandling för att kunna jämföras. Tyvärr är resten av telefonen medioker och på vissa punkter till och med bristfällig när vi jämför med andra telefoner i samma prisklass.

Pris och säljstart

Nokia 9 Pureview släpptes i februari 2019 och priset är cirka 6 490 kronor i svenska butiker. Så den är mycket billigare än andra bra kameratelefoner som Samsung Galaxy S10+, Huawei Mate 20 Pro och iPhone XS Max.

Bild: TechRadar

Bild: TechRadar (Image credit: TechRadar)

 Design 

Vid första anblicken är Nokia 9 Pureview en ganska typisk smartphone, med glas fram och bak och aluminium på sidorna. Om du håller det rent och vackert kan det jämföras med de finaste modellerna där ute när det gäller design. Men när du plockar upp den märker du kvalitetsskillnaden mellan den här telefonen och dagens flaggskeppsmodeller.

Det är också bra - trots allt har den här telefonen huvudfokus på foton, inte på att se bra ut - men den känns fortfarande lite billigt i händerna.

Sidorna är inte rundade som andra telefoner, och kanterna på framsidan är mycket vassa. Baksidan är lite mer krökt, men den är fortfarande nästan lika skarp i kanterna. Allt detta gör telefonen svårare att hantera och gör den också mindre bekväm att hålla i.

Bild: TechRadar

Bild: TechRadar (Image credit: TechRadar)

Som nämnts har baksidan en avrundning som gör att den ser ut som en premiumtelefon, men fett och fingeravtryck förstör snabbt det intrycket. Detta är inte bara ett estetiskt problem, eftersom HMD har valt att bädda in kameraobjektiven i skalet snarare än att placera dem i ett kamerablock, kan fingeravtryck också lätt gå ut över bildkvaliteten. Så du måste vara noga med att hålla objektiven rena, och inte minst se till att du inte repar dem.

Annars är telefonen ganska spartansk, med volymknappar och strömbrytare till höger, och minneskortläsare och USB-C-port på undersidan. Så det finns inget uttag för hörlurar.

Det är också värt att nämna att Nokia 9 Pureview bara kommer i den djupblå färgen du ser på bilderna här, så om det är viktigt att din telefon är svart måste du leta efter något annat.

Bild: TechRadar 

Bild: TechRadar  (Image credit: TechRadar)

Skärm

Den 5,99-tums stora OLED-displayen är som förväntad, med en respektabel QHD-upplösning på 2880 x 1440. På denna punkt kan den jämföras med de flesta flaggskepp, och den är ljus, skarp och färgglad på egen hand.

Men om du jämför den med andra blir det tydligt att färgerna är lite väl framträdande. När du jämför samma bild på flera telefoner var Nokia 9 Pureview mer färgstark med standardinställningen och tråkigare med "basic"-inställningen.

Det ska fortfarande sägas att OnePlus 6T gör ungefär samma sak, medan iPhone XS Max och Samsung Galaxy S10+ levererar stramare men mer naturliga färger. De dyrare modellerna är också lite skarpare, men skillnaden är inte så stor.

Nokia 9 har ingen flärp, och HMD har istället valt en traditionell design med en svart skärmkant längst upp där de har frontkamera, högtalare och till och med en liten Nokia-logotyp. Du hittar ett liknande fält nedanför skärmen, och sidokanterna är lite mer synliga än hos konkurrenterna, men det är inget stort problem. Den kommer inte att vinna priser för sin design, men det är inte det som HMD siktar på heller.

Bild: TechRadar

Bild: TechRadar (Image credit: TechRadar)

Fingeravtrycksläsare i skärmen

Det är synd att en av funktionerna som verkligen borde säkra Nokia 9 en plats bland toppmodellerna 2019 - nämligen fingeravtrycksläsaren i skärmen - är nedslående dålig. Även efter att en programuppdatering gjorde den snabbare verkar det fortfarande som om det bara känner igen vårt finger mindre än hälften av de gånger vi försöker. Inte minst kräver det att du placerar fingret rätt.

Lyckligtvis fungerar ansiktsigenkänning bra, men vi gör snabbt upptäckten att en bild av ett registrerat ansikte nog kan fungera lika bra. Åtminstone är detta inte 3D-skanning som hos iPhone.

Johan Winsborn
Freelance writer

Johan Winsborn är galen i musik och allt som låter. Därför skriver han gärna om hörlurar, högtalare och skivspelare. Som något av en nörd har han också en förkärlek för datorer, smartphones och i stort sett alla prylar som gör det digitala livet lite, lite roligare att leva.