Playdate är en alternativ Game Boy för det 20:e århundradet

Bild: Panic

Om du längtar efter de goda gamla dagarna med enkla spel som fokuserade på att det skulle vara kul och fantasifullt mer än allt annat, är det din turdag idag. En ny indie-fokuserad handhållen enhet kommer från Panic, företaget bakom Firewatch och Untitled Goose Game , med syftet att erövra det 20:e århundradet med charm i bästa Game Boy-stil.

Idag presenterades Playdate – en liten, gul handhållen enhet med ett enkelt styrkors, två huvudknappar och en innovativ handvev som säkerligen öppnar upp nya och spännande alternativ för spelandet.

Det har också en avancerad svartvit bildskärm som lovar att vara mycket mer avancerad än en Game Boy-skärm, och Panic säger till The Verge att "den inte har några streck, ingen suddighet, är extremt skarp och klar och har en mycket högre upplösning". Man säger vidare att "Det låter konstigt att säga, men: Det är verkligen en 'premium' svartvitt skärm."

The Playdate. Bild: Panic

The Playdate. Bild: Panic

Ett nytt sätt att skaffa spel

Ett annat innovativt element med Playdate är hur du får tillgång till spel. Panic förklarar att de bärbara konsolerna implementerar ett leveranssystem för spel som påminner om hur avsnitt av TV-serier lanseras – en ny titel kommer på enheten varje vecka i 12 veckor under vad som kallas för "Säsong 1". Varje efterföljande säsong kommer att innehålla en ny samling av spel och förväntas leda till en extra kostnad.

Hittills har bara en titel blivit tillkännagiven för den första säsongen - Crankins Time Travel Adventure från Katamari Damacy-skaparen Keita Takahashi - även om företaget har lovat att den handhållna enheten kommer att innehålla nya spel från kända speldesigners som Zach Gage (Typeshift), Bennett Foddy (QWOP) och Shaun Inman (The Last Rocket).

Företaget planerar att hålla dessa spel hemliga tills de dyker upp på handenheten för att överraska sina kunder, det enda man säger är att "Vissa är korta, några långa, vissa är experimentella, några traditionella. Alla är roliga."

Playdate och dess första säsong av spel kommer att lanseras i början av 2020 och kommer att prissättas till 149 $ (ca 1 490 kr).

Johan Winsborn
Freelance writer

Johan Winsborn är galen i musik och allt som låter. Därför skriver han gärna om hörlurar, högtalare och skivspelare. Som något av en nörd har han också en förkärlek för datorer, smartphones och i stort sett alla prylar som gör det digitala livet lite, lite roligare att leva.