Arvostelussa Samsung Galaxy S8

Biometrisistä ongelmistaan huolimatta Galaxy S8 on loistava puhelin

Best in Class

Waarom u TechRadar kunt vertrouwen Onze deskundige reviewers besteden uren aan het testen en vergelijken van producten en diensten, zodat u de beste voor u kunt kiezen. Meer informatie over hoe we testen.

  • Hiotun käyttöliittymän käyttäminen on nautinnollista
  • Pyyhkäisemällä aukeava sovellusvalikko on loistava
  • Markkinoiden tehokkain puhelin

Samsung Galaxy S8 on yksi tehokkaimmista puhelimista, joita olemme koskaan testanneet ja myös sen käyttöliittymän hankaluudet ovat siirtyneet jo pitkälle historiaan.

Emme sano, että kaikki rakastaisivat Touchwiz-käyttöliittymää*, mutta Samsungia ei kannata välttää pelkästään muutaman vuoden takaisen huonon käyttökokemuksen vuoksi.

(*Samsung on ilmeisesti pudottanut TouchWiz-nimen pois kaikessa hiljaisuudessa ja vaihtanut sen Samsung Experienceksi, vaikka emme ole nähneet siitä mitään julkaisua).

Asiat ovatkin nyt huomattavasti paremmalla tolalla kuin aikaisemmin ja Samsung on selvästi nähnyt paljon vaivaa saadakseen käyttöliittymän aiempaa sulavammaksi.

Jos Bixby olisi yhtä tehokas kuin se valmistajan lupausten mukaan tulee olemaan, koko käyttöliittymää ei edes tarvitsisi niin paljon, sillä voisit yksinkertaisesti ohjata puhelinta pelkillä äänikäskyillä.

Tällä hetkellä tarvitset kuitenkin vielä sormiasi liikkuaksesi ympäri puhelimen käyttölittymää.

Samsung Galaxy S8:n käyttöliittymä on nyt aiempaa tyylikkäämpi ja huomaamattomampi. Se on rakennettu Android Nougatin päälle, mutta yhteneväisyyksiä ei ole turhan palljon. Puhelinta ei ole suoranaisesti tarkoitettu Android-puristeille.

Pidämme silti Samsungin tarjoamasta käyttöliittymästä. Käyttäjä pystyy nyt esimerkiksi painamaan sovelluksen pikakuvaketta pitkään, jolloin näytölle ilmestyy erilaisia sovellukseen liittyviä pikavalintoja (olenko ainoa, jonka mieleen tulee iPhonen 3D Touch?) ja ilmoitusviuhka näyttää aiempaa viimeistellymmältä, vaikka se saattaakin olla ajoittain hieman monimutkainen.

Päivitys: Android 8 Oreo on nyt pitkän beta-vaiheen jälkeen saatavilla myös Galaxy S8:lle.

Yksi Samsungin suurimpia haasteita on näytön etupuolen fyysisten painikkeiden puute. Samsung-fanit ovat tottuneet puhelimen kotinäppäimeen sekä valikko- ja takaisin-painikkeisiin, mutta Infiny Displayn myötä joudumme luopumaan niistä.

Fyysisten painikkeiden sijaan Samsung on tehnyt niistä virtuaalisia. Painikkeet saa esiin sormella pyyhkäisemällä, jos käytät ohjelmaa koko näytön tilassa. Samsung tarjoaa käyttäjille lukuisia oppaita uuden käyttöliittymän oppimiseen, mutta uudet ominaisuudet vaativat hieman totuttelua.

Galaxy S8:n käyttöliittymässä on muutamia mukavia päivityksiä. Esimerkiksi valikkoja selatessa näytön yläreunaan ilmestyy hakukenttä ja itse valikoiden lopusta löytyy muita ominaisuuteen liittyviä asetuksia.

Suurin muutos on luopuminen sovellusvalikkopainikkeesta, mutta toimintoon pääsee edelleen käsiksi yksinkertaisesti pyyhkäisemällä kotinäyttöä ylös tai alas. On kummallista, ettei tätä ominaisuutta ole käytetty missään toisessa tunnetussa puhelimessa, sillä se on äärimmäisen looginen ja helppokäyttöinen.

Harmillisesti toinen puhelimen potentiaalinen ominaisuus on pilattu sormenjälkitunnistimen huonolla sijainnilla. Liu'uttamalla sormea skanneria pitkin saa nimittäin esiin ilmoituslistan ilman, että sitä tarvitsee vetää puhelimen yläreunasta. Ominaisuudesta ei tosin ole juurikaan hyötyä, sillä sormenjälkitunnistin on sijoitettu niin ylös, että siihen joutuu kurottamaan aivan samalla kuin näytön yläreunaankin.

Always-on -näyttö oli yksi suosikkiominaisuuksistamme jo Galaxy S7:ssä ja se on iloksemme tuotu päivitettynä myös S8:aan. Nyt saat näytöllesi esimerkiksi suosikkikuvasi, kun puhelimesi on standby-tilassa.

Toinen kätevä ominaisuus on Device Maintanance, joka tekee puhelimesi optimoimisesta kiinnostavaa. Toiminto skannaa puhelimesi akun toimintaa, sovelluksia sekä suoritinta ja antaa sinulle pisteet nollan ja sadan välillä. Ideana on rohkaista käyttäjää pitämään puhelin mahdollisimman tehokkaana.

Aina toisinaan toiminto ilmoittaa, että se sulkee taustalla pyöriviä sovelluksia, jotka ovat jääneet vähälle käytölle. Tämän jälkeen et saa mitään erillisiä ilmoituksia ennen, kun avaa sovellukset uudelleen. Se on kuitenkin pieni vaiva siihen nähden, että puhelin pyörii optimaalisemmin.

Käyttöliittymän suurin parannus on kuitenkin sen yleinen ilme ja tuntuma. Fontit ovat selkeitä ja teräviä, sovellusvalikon avaaminen ylös tai alas pyyhkäisemällä on fiksu ominaisuus ja myös uusittu ilmoituskeskus toimii pääasiassa loogisesti ajoittaisesta sekavuudestaan huolimatta.

Jos olet vältellyt Samsungin puhelimia niiden käyttöliittymän vuoksi, suosittelemme kokeilemaan uutta S8:aa avoimin mielin. Saatat muuten jäädä turhaa paitsi erinomaisesta puhelimesta.

Tekniset tiedot

Kumma kyllä, Samsung Galaxy S8:ssa ei ole parhaita teknisiä tietoja, mutta se on silti ehdottomasti parhaiden joukossa. Puhelimessa on Samsungin oma Exynos 8895 -suoritin ja 4 gigatavua RAM-muistia.

Sisäinen muisti on aina 64 gigatavua, mutta SIM-kelkassa on microSD-paikka, johon saa enintään 256 gigatavua ulkoista muistia. 

Akun koko on 3000 mAh:ta ja puhelimen näytön resoluutio on 1440x2960 pikseliä, joka vastaa 570 pikseliä tuumaa kohden (DPI).

Samsung on siis käytännössä luonut yhden maailman tehokkaimmista puhelimista akulla, joka kestää koko päivän, korkearesoluutioisella näytöllä ja suurella laajennettavalla muistilla.

Se sai Geekbench single-core -testissä tulokseksi 2008 ja multi-core -testissä 6630. Tulokset ovat yhdet parhaista koskaan näkemistämme.

Lyhyesti sanottuna markkinoilla ei ole juurikaan tehokkaampia puhelimia ja Samsung vaikuttaa todella tarjoavan melko hyvin vastinetta puhelimen kalliille hinnalle.

Täysin uusi Bluetooth

Samsungin Galaxy S8:n uusi Bluetooth-standardi ei välttämättä innosta kovin montaa puhelimen ostajista – mutta sen pitäisi.

Puhelin käyttää nimittäin Bluetooth 5:tä, joka mahdollistaa joukon upeita ominaisuuksia. Ensinnäkin, Galaxy S8 osaa vaikkapa synkronoida Bluetooth-kuulokkeiden äänenvoimakkuussäädön puhelimen kanssa.

Se kuulostaa pieneltä asialta, mutta ominaisuus on merkittävä kehitysaskel. Toiminto on löytynyt iPhoneista ja iPadeista jo jonkin aikaa, mutta kyky säätää puhelimen äänitasoja suoraan kuulokkeistasi on äärimmäisen näppärä. 

Toinen S8:n uusi Bluetooth-ominaisuus on sen samanaikainen tuki kahdelle erilliselle Bluetooth-kaiuttimelle.

Toiminnon ongelmana on kuitenkin se, etteivät kaiuttimet ole täysin synkronoituja keskenään (mistä puhelin tosin ilmoittaakin). Tämän vuoksi ominaisuutta ei juuri pystykään hyödyntämään muualla kuin laajassa ulkotilassa, jossa ihmiset eivät pysty kuulla molempia kaiuttimia.

Kaiuttimien synkronointivirhe ei ole kamala, mutta se on silti ärsyttävän suuri, joten päädyt kuulemaan kaikuisaa ääntä.

Gareth Beavis
Formerly Global Editor in Chief


Gareth has been part of the consumer technology world in a career spanning three decades. He started life as a staff writer on the fledgling TechRadar, and has grown with the site (primarily as phones, tablets and wearables editor) until becoming Global Editor in Chief in 2018. Gareth has written over 4,000 articles for TechRadar, has contributed expert insight to a number of other publications, chaired panels on zeitgeist technologies, presented at the Gadget Show Live as well as representing the brand on TV and radio for multiple channels including Sky, BBC, ITV and Al-Jazeera. Passionate about fitness, he can bore anyone rigid about stress management, sleep tracking, heart rate variance as well as bemoaning something about the latest iPhone, Galaxy or OLED TV.