Så här konfigurerar du föräldrakontroll på Xbox, Windows 10 och Android

Minecraft
Minecraft (Bild: Mojang) (Beeld: Mojang)

Även om du har en Xbox One S eller en Xbox One X i ditt vardagsrum betyder inte det att du vet hur du använder Xbox' funktion för föräldrakontroll, som låter dig kontrollera visat innehåll, överse utförda köp och sätta en gräns för hur lång tid som får spenderas på spel eller sociala medieappar.

I den här guiden kommer vi gå igenom var du hittar funktionen för föräldrakontroll, vad du kan göra med den och hur du konfigurerar skärmtid i Windows- och Microsoft-enheter.

Det finns också gott om alternativ för att följa skärmanvändande på mobiltelefoner (Google Översikt för Android och Screen Time för iPhone), men det finns också flera verktyg tillgängliga när det kommer till spelkonsoler och Windows PC.

Tillsammans med några nya verktyg för att filtrera text, som låter dig censurera grovt språk över Xbox' chatt-funktioner, finns det gott om sätt att låta din Xbox vara en plats där man bara har kul, i alla fall vad gäller meddelanden.

En rapport från Association of UK Interactive Entertainment fann att bara 19% av föräldrar placerade någon form av föräldrakontroll på deras barns enheter, men även om du vill använda dem så kanske du inte vet hur eller var. För föräldrar till barn som spelar på en Xbox kommer den här guiden hjälpa dig att lokalisera och använda verktygen för föräldrakontroll.

Xbox föräldrakontroll: ditt Microsoft-konto

Vi börjar från början. För att konfigurera inställningar för dina barn behöver du ditt eget Microsoft-konto och en profil för varje enskilt barn.

På en Xbox kan du logga in med ditt Microsoft-konto för att skapa din egen profil (du behöver inte mata in några betalningsmetoder).

Sedan tar du dig till Xbox' hem-meny och väljer ”lägg till” i det övre vänstra hörnet av skärmen.

Du kan lägga till nya profiler för ditt barn och varje enskilt barn behöver sitt eget email-konto, så att du kan variera inställningarna mellan dem (du kan konfigurera totala antal speltimmar som gäller för alla barn, men det är som att be om slagsmål).

Xbox One S

Xbox One S (Bild: Microsoft)

Xbox föräldrakontroll: Sätt gränser för skärmtid

Om ditt barn använder en Xbox, Windows 10 PC eller surfplatta, eller till och med en Android-telefon så kan du skönt nog hantera deras skärmtid över alla enheter genom att använda samma gränssnitt. Ta dig bara till account.microsoft.com/family och logga in med ditt Microsoft-konto. Alla enheter som länkats till det kontot kommer dyka upp.

Där kommer du kunna konfigurera antal timmar per dag varje barn får spendera i specifika kategorier (spel, sociala media, med mer) på varje enhet, för varje dag i veckan. Du kan också sätta en maxgräns, så att ditt barn inte lyckas få ut 12 timmar ur din 09-21-riktlinje.

Är du orolig över att vara lite för kontrollerande? Du kan till och med ställa in så att en veckorapport över ditt barns skärmanvändande skickas ut, både till dig och ditt barn, vilket försäkrar transparens gällande vilken information som delas.

Xbox föräldrakontroll: innehållsbegränsning

Du kanske inte har något problem med att ditt barn spelar spel eller använder normala appar, du köpte trots allt en Xbox till dem, men du kanske vill se till så att barn i en viss ålder inte utsätts för vuxet innehåll. Mortal Kombat är exempelvis inte ett spel som ska spelas av sjuåringar.

Allt du behöver göra är att trycka på Xbox-knappen (den stora cirkulära knappen med ett X i mitten av handkontrollen) och gå till Inställningar > System > Begränsningar av innehåll i utloggat läge > Åtkomst och innehåll. Du kan välja en generell åldersinställning för alla appar och mjukvara (snabbt!) eller så kan du anpassa åldersbegränsningar till olika applikationer (inte lika snabbt). Det inkluderar begränsad tillgång till sociala medier-appar som Facebook och Twitter, och alla åldersbegränsningar kommer även gälla för Xbox' Netflix-app.

Netflix

Bild: Netflix

Xbox föräldrakontroll: kontrollera köp

Vill du inte att ditt barn ska spendera hela sin veckopeng (eller mer) på Fortnite V-Bucks eller andra köp i spelet? Det är enkelt att se till att alla köp som görs genom ditt barns profil kräver förälders tillstånd.

Ta dig till System > Inställningar > Konto. Gå till Välj inloggning, säkerhet och nyckel, och välj sedan Ändra mina inloggnings- och säkerhetsinställningar och välj sedan Be om nyckel för att göra ett köp. Du skapar en nyckel på samma ställe, Välj inloggning, säkerhet och nyckel och välj sedan Skapa nyckel. På så sätt kan du hålla din plånbok säker från barns små händer.

Xbox föräldrakontroll: sekretess

Många av spelen dina barn spelar kan vara online och främlingar online är inte alltid lika intresserade av att se till att dina barn har en positiv upplevelse. Du kan dock begränsa online-spelande så att de endast kan spela med folk de känner eller så kan du helt enkelt stänga av röst-chatt och oönskade kommunikationer.

Ta dig till System > Inställningar > Konto > Familj och konfigurera dina inställningar i Sekretess och onlinesäkerhet.

Xbox föräldrakontroll: chatt-filter

Vill du helt enkelt rädda dig själv eller din familj, från att motta obehagliga meddelanden? Spelare online har delvis förtjänat sitt rykte om ovanligt otrevliga meddelanden och Xbox' nya filtersystem låter dig välja och efter dina behov konfigurera en av fyra filterinställningar för att censurera olika nivåer av svordomar och glåpord.

De fyra filternivåerna som erbjuds är ”vänligt” (standardinställningen för barnkonton), ett filter som hela tiden kollar efter minsta hint av ett stötande ord eller fras och blockerar dem; ”medium” blockerar ord kända för att vara diskriminerande; ”vuxen” gömmer endast ord som är grova; ”ofiltrerat” betyder helt enkelt att du får svära hur mycket du vill.

I nuläget är dessa filter begränsade till Xbox Insider-användare, men funktionen kommer finnas tillgänglig för alla Xbox-användare över konsol, PC och mobil innan slutet av året.

Henry St Leger

Henry is a freelance technology journalist, and former News & Features Editor for TechRadar, where he specialized in home entertainment gadgets such as TVs, projectors, soundbars, and smart speakers. Other bylines include Edge, T3, iMore, GamesRadar, NBC News, Healthline, and The Times.