Universal Control verschijnt eindelijk op macOS Monterey

WWDC 2021 screenshot
(Beeld: Apple)

Sinds de aankondiging op WWDC 2021 zitten gebruikers te wachten op de komst van Universal Control op Mac en iPad, en het is eindelijk zover. 

Je kan de feature nu uittesten op de bèta-versies van iPadOS 15.4 en macOS 12.3. Dit stelt je in staat om met een muis zowel een Mac als iPad te besturen. In de modus kan je bestanden tussen toestellen verslepen en plaatsen zonder dat je de bestanden eerst naar een cloud-dienst moet sturen.

Universal Control moest origineel in oktober 2021 verschijnen met de lancering van iPadOS 15 en macOS 12 Monterey, maar er deden zich verscheidene vertragingen voor. We vermoeden dat deze deels te wijten zijn aan de complicaties bij het delen van bestanden tussen twee verschillende toestellen.

In de eerste tests lijkt het goed te werken, en als je over beide toestellen beschikt, dan maakt dit het beheren van jouw gegevens des te makkelijker.


Analyse: het werkt en is fantastisch

Het opstellen van de functie is zeer eenvoudig. Ga op jouw Mac naar Systeemvoorkeuren > Display, en kijk daar of jouw iPad zichtbaar is.

Als dat het geval is, dan kan je dit configureren zodat de tablet aan de linker- of rechterzijde van de Mac wordt geplaatst, en dat is het.

Gebruikers plaatsen reeds beelden van de feature op Twitter, waarbij de muis over verschillende toestellen heen beweegt alsof ze allemaal met elkaar verbonden zijn.

See more

iOS 15.4 en iPadOS 15.4 brengen naast Universal Control nog enkele andere functies. Er komt op jouw iPad ook een functie op de helderheid van jouw toetsenbord aan te passen, waardoor je dit makkelijker kan beheren. Er is ook een nieuwe Face ID-optie voor mondmaskers, waarbij je op jouw iPhone en iPad de optie krijgt om jouw gezicht te scannen terwijl je een mondmasker draagt. Dit omzeilt de eerdere functie waarbij je een Apple Watch nodig had om jouw smartphone te ontgrendelen. 

Het ziet ernaar uit dat alle gebruikers in de loop van de komende maanden zelf met Universal Control aan de slag kunnen. Hierdoor vragen we ons ook af wat macOS 13 in petto heeft. We hopen alvast dat er nog meer interessante functies als dit aan komen.

Arend Eyckerman
Redacteur

Arend is een redacteur met een brede achtergrond en interesse in alles dat met technologie te maken heeft, of het nu online of offline is. Naast het knutselen met computers leert hij zichzelf programmeren met zijn Raspberry Pi-collectie en heeft hij een hekel aan NFT’s.