Samsung Galaxy Z Flip 4 - första test

Finslipar den musselliknande vikbara formeln ytterligare.

Vad är ett första test?
En Samsung Galaxy Z Flip 4 i en beige färg ligger stängd på ett bord, sett från en vinkel.
Samsungs nya vikbara mobil har lanserats - här är våra första intryck.
(Image: © Future / Alex Walker-Todd)

Tidigt omdöme

Samsung har åtgärdat några av de största problemen som Z Flip 3 hade med sin efterträdare för 2022; främst genom att inkludera ett större batteri i en mer kompakt formfaktor. Pris kontra prestanda förblir oöverträffat på marknaden, speciellt när man räknar med att detta är en av få vattentåliga vikbara mobiler som finns just nu.

För

  • +

    Lovar förbättrad batteritid

  • +

    Imponerande kompakt

Emot

  • -

    Mindre uppgraderingar från år till år

  • -

    Fortfarande högt pris

Varför du kan lita på TechRadar Våra expertgranskare spenderar timmar på att testa och jämföra produkter och tjänster så att du kan välja det bästa för dig. Läs mer om hur vi testar.

Samsungs Unpacked-evenemang levererade allt vi förväntade oss; med några nya Galaxy Buds 2 Pro, en ny duo av smartklockor i form av  Galaxy Watch 5 och Watch 5 Pro och ett par vikbara enheter i form av Galaxy Z Fold 4 och Samsung Galaxy Z Flip 4.

Båda vikbara mobiler är väldigt lika sina respektive föregångare, där Z Flip 4 har en välbekant tvåfärgad musselliknande formfaktor, en dubbelkamera på baksidan och en extern täckskärm, så vad är nytt?

Med både Fold 4 och Flip 4 verkar iterativa förbättringar vara huvudfokus för året och det gäller speciellt för Flip-modellen, som vid en snabb blick ser ut som och hanteras nästan identiskt med sin föregångare.

Samsung har dock varit angelägna om att imponera på användarna med deras inflytande och hur användarfeedback har dikterat vilka områden av Z Flip-formeln företaget har fokuserat på att förfina från fjolårets redan imponerande Samsung Galaxy Z Flip 3-modell.

Samsung Galaxy Z Flip 4 - pris och  släppdatum

  • Från 12 290 SEK

En hand håller upp en svart och beige Samsung Galaxy Z Flip 4

Det blir en liten prisökning i år, men Flip 4 är ändå riktigt prisvärd. (Image credit: Future / Alex Walker-Todd)

Efter en störtflod av läckor och – närmare den officiella lanseringen – en tease eller två från Samsung själva, presenterade ett av världens ledande mobilvarumärken äntligen sina nya produkter vid ett Samsung Unpacked-evenemang som hölls den 10 augusti 2022.

Förutom nya Buds-hörlurar och smartklockor som redan nämnts, fick vi se ett uppdaterat par vikbara mobiler som, precis som sina föregångare, fokuserar på produktivitet respektive portabilitet.

Samsung Galaxy Z Flip 4 kommer att börja säljas den 26 augusti, med förbeställningar som går live den 10 augusti.

Prissättningen fick en liten höjning i år, något som utan tvekan har att göra med globala ekonomiska tryck och problem med leveranskedjor – problem som många tillverkare står inför i det nuvarande klimatet och orsaken bakom prisökningar för en rad olika produkter.

Startpriset för Samsung Galaxy Z Flip 4 kommer att ligga på 12 290 kronor och kommer att stiga beroende på hur mycket lagring du väljer. De tillgängliga alternativen kommer att vara 128 GB, 256 GB och 512 GB.

Trots det ser mobilen fortfarande ut att vara en av de mest prisvärda vikbara mobilerna med en musselliknande formfaktor på marknaden. Det finns också en ny variant med mer lagring i år som ger dig upp till en halv terabyte utrymme, vilket inte fanns tillgängligt för fjolårets Samsung Galaxy Z Flip 3.

Precis som med Z Flip 3 kommer vissa marknader få möjligheten att välja anpassade ram- och färgskombinationer på sin Z Flip 4 Bespoke Edition. Detta finns tillgängligt på Samsung.com och i Samsungs Experience Stores och finns det 75 olika kombinationer som användare har möjlighet att skapa.

Samsung Galaxy Z Flip 4 - design och skärm

En ljusblå Samsung Galaxy Z Flip ligger öppnad med skärmen vänd nedåt på ett bord.

Designen på Flip 4 är bekant från förra året. (Image credit: Future / Alex Walker-Todd)

Om du har sett den befintliga Z Flip 3 kommer designen på den nya Samsung Galaxy Z Flip 4 inte att sticka ut på något sätt.

Den har samma kantiga utseende, med ett svart "visir" längs den övre kanten av baksidan som är plats för två bakre kamerasensorer och den externa ytterskärmen, medan resten av baksidan består av Gorilla Glass Victus tillsammans med en färgmatchad Aluminium Armor-ram.

Lanseringsfärgerna inkluderar Graphite, Pink Gold, Bora Purple och blått, samt möjligheten att mixa och matcha både färgen på baksidan och ramen på vissa marknader, om du köper en Bespoke Edition.

Trots samma storlek på huvudskärmen som Flip 3, har Samsung lyckats göra Flip 4 mindre totalt sett. När du stänger mobilen sticker inte det logotypgraverade gångjärnet ut lika mycket som det gjorde på den tidigare modellen; med en vikt höjd som är 1,5 mm lägre, delvis tack vare smalare ramar (detta har också skapat mer utrymme för ett större batteri).

Vid sidan av finns det fortfarande en urskiljbar lucka för att skydda punkten där skärmen viks på mitten och damminträngning är fortfarande en risk – utan något certifierat skydd mot grus, men IPX8-klassningen får vattentålighet är tillbaka från fjolårets Flip och är fortfarande lika imponerande på en ständigt växande marknad av rivaliserande vikbara enheter som fortfarande inte erbjuder något sådant skydd.

En hand håller upp en halvt öppnad Samsung Galaxy Z Flip 4

Samsung Galaxy Z Flip 4 behåller samma vattentålighet från fjolårets modell. (Image credit: Future / Alex Walker-Todd)

Precis som på fjolårets modell hittar du en Full HD+ (2640 x 1080) "Dynamic AMOLED 2X"-panel på 6,7 tum när du öppnar upp Samsung Galaxy Z Flip 4, som har en behagligt jämn uppdateringsfrekvens på 120 Hz som kan skalas ned till 1 Hz i vissa situationer för att bevara batteritiden.

Bildkvaliteten är bra för upplösningen och vecket är osynligt när du kollar på skärmen rakt uppifrån och det kändes knappt under fingret, vilket gör att skärmen hamnar på princip samma nivå som en konventionell mobil, om än med ett avgjort okonventionellt bildförhållande på 22:9.

Formen kräver tvåhandsanvändning från användaren lite oftare, men lämpar sig också särskilt väl för multitasking på delad skärm och låter dig njuta av gaming eller videouppspelningar på en ultravidvinkelsskärm.

Huvudskärmen är skyddad av en ny version av Samsungs UTG (ultra-thin glass) 2.0, som företaget hävdar är 20% starkare än tidigare; även om vi inte kan säga alltför mycket om dess reptålighet eller stöttålighet i detta tidiga skede.

Samsung gjorde den yttre skärmen större på Flip 3, jämfört med den modellens föregångare och den följer med till Galaxy Z Flip 4, med samma Super AMOLED-panel på 1,9 tum som tidigare, plus samma upplösning på 260 x 512 och uppdateringsfrekvens på 60 Hz.

Samsung Galaxy Z Flip 4 - mjukvara

Samsung har definitivt utökat funktionaliteten i mobilens Cover Display, med bland annat temamatchning när du ställer in Galaxy Themes på huvudskärmen och en mängd nya och förbättrade widgets: som en SmartThings kontrollpanel för smarta hem, Samsung Wallet-åtkomst, förbättrade snabbsvar, plus ett gäng allmänna snabbinställningar.

Flex-läget gör också en comeback, vilket låter dig placera det robusta gångjärnet på Samsung Galaxy Z Flip 4  i flera vinklar genom hela rörelseområdet för att få tillgång till ett antal olika upplevelser med delad skärm.

Företaget har byggt vidare på befintliga erbjudanden som YouTube och Google Duo, medan appar som Meta Messaging som släpps efter sina tester för att få dedikerat Flex Mode-stöd, medan funktioner som multi-window har optimerats bättre för Flex Mode, där en enkel gest från botten av skärmen låter dig komma igång.

Utöver dessa tillägg och uppdateringar, som drar nytta av den unika hårdvarukonfigurationen på Flip 4, kan du förvänta dig en välbekant mjukvaruupplevelse för One UI, som stöds av Android 12.

Samsungs Galaxy Store finns vid sidan av Google Play Store, Samsung Wallet finns i kombination med Google Pay och även om vissa inbyggda Android 12-funktioner kvarstår, kommer de i eftersläp till Samsungs specifika implementering när det kommer till UI-layout och anpassning.

Samsung Galaxy Z Flip 4 - prestanda och batteritid

Även om Flip 4 fokuserar på kompakt bärbarhet jämfört med fokuset på produktivitet för Z Fold 4, snålar den inte med prestanda, med Qualcomms senaste Snapdragon 8 Plus Gen 1-chip i mobilens kärna.

Det är samma chipset som du hittar i de senaste Android-flaggskeppen, inklusive Asus senaste Zenfone 9 och deras gamingflaggskepp, ROG Phone 6, även om Snapdragon i det här fallet kommer med lite blygsammare 8 GB RAM, medan Samsung Galaxy Z Fold 4 har 12 GB.

Du kommer inte hitta några av Samsungs egna Exynos-chip i den här senaste skörden av vikbara mobiler, vilket innebär att prestandan borde vara mer konsekvent, oavsett var du köper en. Vissa av Samsungs flaggskepp i Galaxy S-serien, körs med antingen Snapdragon- eller Exynos-chip beroende på var i världen du köper dem och som ett resultat kan aspekter som prestanda och kameraupplevelse variera ganska distinkt mellan de två versionerna, vanligtvis till Snapdragons fördel.

Om vi tittar på batteritid och laddning förblir laddningen densamma som på fjolårets Flip 3 med stöd för upp till 25W trådbunden laddning 

och upp till 15W trådlös laddning. Som ett direkt resultat av användarfeedback, ökar Flip 4 batterikapaciteten jämfört med sin föregångare från 3 300 mAh till 3 700 mAh, vilket bör resultera i att mobilens batteri håller med tillförlitligt genom en hel dag.

Samsung Galaxy Z Flip 4 - kameror

Du hittar tre kameror på Samsung Galaxy Z Flip 4, som till en början ser ut att vara väldigt lika dem du hittar på Z Flip 3.

Den vikbara skärmen har en centralt placerad skärmhålskamera på 10 MP (f/2.4), medan de två sensorerna bredvid ytterskärmen på baksidan består av en huvudsensor på 12 MP (f/1.8) med OIS-stöd och en ultravidvinkelssensor på 12 MP ( f/2.2).

Under våra första tester med Flip 4 upplevde vi inga banbrytande förbättringar av bildkvalitet, men vi kunde inte direkt promenera ut genom dörren från företagets pressförhandsvisning med en tidig testenhet i handen för att verkligen sätta kamerorna på prov. Men vi kommer se till att testa kamerorna mer grundligt för vår fullständiga recension.

Samsung lovar ljusare stillbilder och videor (med upp till 65 %) från huvudkameran, tack vare större pixlar (1,8 µm jämfört med 1,4 µm tidigare) på den primära sensorn på 12 MP, medan resten av kamerans hårdvara verkar vara oförändrad.

Både OIS (optisk bildstabilisering) och VDIS (video digital bildstabilisering) har förbättrats, där den sistnämnda är särskilt praktisk i ljuset av den nya FlexCam-funktionen: utformad för att orientera användargränssnittet korrekt när du håller mobilen som en gammaldags videokamera, där gångjärnet är vikt i ett 90-graders läge.

Funktionerna för ytterskärmen har utökats, vilket innebär att du kan hoppa mellan olika bildförhållanden, ta quick shots – inklusive porträttfoton – och börja spela in videor på ytterskärmen, samtidigt som du öppnar mobilen och växlar till huvudskärmen utan att avbryta inspelningen.

Tidigt omdöme

Samsung Galaxy Z Flip 4 ser ut och känns som sin föregångare men kommer med en hel del små förbättringar som visar Samsungs förmåga att lyssna på sina användare.

Befintliga Z Flip 3-ägare behöver inte känna något behov av att uppgradera baserat på de tillägg och förbättringar som dess efterföljare erbjuder, men för alla andra som vill gå över till en modern vikbar mobil (även med den lilla prishöjningen på vissa marknader) ser Z Flip 4 ut att vara den just nu bästa musselformade vikbara mobil man kan köpa för det här priset.

Samsung har samtidigt lämnat gott om utrymme för förbättringar till Flip 5 (eller vad den du kommer att heta), då det bland annat hade varit fantastiskt att få se förbättringar för kamerorna, skärmar med högre upplösning, dammtålighet och snabbare laddning.

Amanda Westberg
Content manager

Amanda Westberg älskar allt som har med gaming att göra och skriver gärna om nya spel, streams och e-sport. Som träningsfreak har hon även en förkärlek för smartklockor och håller alltid koll på de senaste modellerna och spännande nya funktioner. Filmer, serier och streamingtjänster ligger också högt upp på hennes topplista på saker att skriva om.

Bidrag från

Vad är ett första test?

Första test är journalistens första intryck av en produkt baserat på att han eller hon har tillbringat en liten stund med den. Det kan handla om några få ögonblick eller ett par timmar. Det viktiga är att vi personligen haft möjlighet att prova på produkten och kan ge ett intryck av hur den är att använda, även om detta bara är en kort stund. För mer information, läs TechRadar's Reviews Guarantee.