OS i Peking 2022: datum, schema, grenar och så ser du vinterns olympiska spel vart du än befinner dig

Logotypen för OS i Peking
(Foto: Getty Images / China New Service)

OS i Peking 2022 är framme vid avslutningshelgen. Invigningen av spelen hölls den 4 februari och spelen avslutas den 20 februari och under den avslutande dagen avgörs bland annat finalen i curling för damer, finalen i herrarnas ishockeyturnering och damernas tremil i längdåkning. 

Totalt bjuds vi alltså 18 dagar av vinter-OS och Sverige har medaljhopp från början till slut. Sveriges Olympiska Kommitté hade inför spelen som målsättning att Sverige ska göra sitt starkaste vinterspel genom tiderna, det innebär att man ska ta fler medaljer än under spelen i Pyeongchang 2018 då Sverige plockade hem 14 medaljer fördelade på 7 guld, 6 silver och 1 brons. 

Sverige har redan slagit det tidigare rekordet då man inkasserat just 15 medaljer varav 7 guld, 4 silver och 4 brons. Dessutom är Lag Edin klara för OS-final i herrarnas curlingturnering, vilket innebär att ännu en medalj är säkrad.

Så ser du OS i Peking 2022

Datum: onsdagen den 2 februari – söndagen den 20 februari

Värdstad: Peking, Kina

Huvudkanal för OS i Sverige: Kanal 5

Övriga TV-kanaler som sänder OS: Kanal 9 och Eurosport

Se OS online: Discovery Plus

Se var du än är: testa ExpressVPN 100% riskfritt

Längdskidåkning, skidskytte och ishockey är hos många en del av den svenska vintersportsjälen och det är tre av de grenarna som tilldrar sig mest intresse under ett olympiskt spel. Men det finns vissa idrotter som engagerar lite extra under ett OS-år, inte minst curling, skicross, snowboard och skridskor.

Oavsett vilken sport ditt hjärta klappar lite extra för så kan du i vårt schema nedan se när just det du vill följa sänds. På grund av tidsskillnaden till Peking, som ligger på sju timmar jämfört med Sverige, innebär att tävlingarna kommer att avgöras från natten fram till eftermiddagen svensk tid.

Vi ser fram emot det största vinter-OS någonsin nu under 2022, totalt så kommer 109 medaljevenemang att hållas. Läs vidare för mer information om datum, schema, grenar och hur du ser OS 2022 oavsett vart du befinner dig i världen.


Så ser du de svenska OS-sändningarna även om du befinner dig utomlands

Olympiska spelen är ett globalt evenemang och du kan mest antagligen ta del av tävlingarna var du än befinner dig i världen. Men om du befinner dig utomlands och  vill se de svenska sändningarna under mästerskapet så är en VPN-tjänst den bästa lösningen. Med en VPN-tjänst så kan du kringgå de regionala geoblockeringarna som sätts upp av de olika streamingtjänsterna och du kan ta del av bevakningen från Discovery networks var du än befinner dig i världen. 

Förutom möjlighet att få tillgång till strömmande innehåll så hjälper en VPN-tjänst dig även att hålla dig säker på internet, genom att trygga dig mot eventuella yttre attacker eller snokande ögon från din internetleverantör. Att använda sig av en VPN-tjänst är helt lagligt och säkrar din tillvaro på internet. Ta gärna en titt på vår lista över de bästa VPN-tjänsterna just nu.

ExpressVPN - världens bästa VPN-tjänst
Vi har testat över 200 av de bästa VPN-tjänsterna och den solklara vinnaren just nu är ExpressVPN. Den checkar i alla rutor - snabba serveranslutningar, några rejäla säkerhetsfunktioner, lättanvänd och kringgår geoblockeringar utan problem. Det är helt enkelt det bästa du kan få och du kan prova tjänsten helt gratis i 30 dagar

<a href="https://go.expressvpn.com/c/4550836/1330033/16063?subId1=hawk-custom-tracking&sharedId=hawk&u=https%3A%2F%2Fexpressvpn.com%2Ftechradar%3Foffer%3D3monthsfree%26a_fid%3D744" data-link-merchant="expressvpn.com"" target="_blank" rel="nofollow">ExpressVPN - världens bästa VPN-tjänst
Vi har testat över 200 av de bästa VPN-tjänsterna och den solklara vinnaren just nu är ExpressVPN. Den checkar i alla rutor - snabba serveranslutningar, några rejäla säkerhetsfunktioner, lättanvänd och kringgår geoblockeringar utan problem. Det är helt enkelt det bästa du kan få och du kan prova tjänsten helt gratis i 30 dagar.

Så använder du en VPN

För att använda en VPN-tjänst så behöver du bara följa tre enkla steg

1. Ladda ned och installera en VPN - som sagt, vårt toppval är ExpressVPN

2. Anslut till en passande serverplats - öppna VPN-appen, tryck på "välj plats" och välj en server på en lämplig plats

3. Surfa in på det sändande bolagets livestream - vill du se de svenska OS-sändningarna ska du alltså bege dig till Discovery+

Så ser du OS i Peking om du befinner dig i Sverige

Image

Det är <a href="https://online.adservicemedia.dk/cgi-bin/click.pl?cid=10526&pid=24320&deeplink=https%3A%2F%2Fwww.discoverynetworks.se&sub2=hawk-custom-tracking" data-link-merchant="discoverynetworks.se"" target="_blank" rel="nofollow">Discovery Networks Sweden som har rättigheterna till olympiska spelen fram till 2024. 

Huvudkanal för sändningarna är Kanal 5 som kommer visa det av störst intresse. Även Kanal 9, Kanal 11 och Eurosport kommer visa OS-innehåll.

Vill du istället streama OS så är det <a href="https://www.discoveryplus.se/myaccount/products" data-link-merchant="discoveryplus.se"" data-link-merchant="discoverynetworks.se"" target="_blank" rel="nofollow">Discovery Plus som gäller. För att kunna ta del av OS i Peking så krävs att du som minst tecknar dig för Sport-paketet till en kostnad av 129 kronor i månaden. 

Om du inte är i Sverige under OS i Peking så kan du använda dig av en <a href="https://go.expressvpn.com/c/4550836/1330033/16063?subId1=hawk-custom-tracking&sharedId=hawk&u=https%3A%2F%2Fexpressvpn.com%2Ftechradar%3Foffer%3D3monthsfree%26a_fid%3D744" data-link-merchant="expressvpn.com"" data-link-merchant="discoveryplus.se"" data-link-merchant="discoverynetworks.se"">VPN-tjänst och ansluta till en server i Sverige, då kan du ta del av de svenska sändningarna.


Svenska medaljörer

Guld
Walter Wallberg
, puckelpist
Nils van der Poel, 5 000 meter skridsko
Sara Hector, storslalom
Jonna Sundling, sprint längdskidåkning
Nils van der Poel, 10 000 meter skridsko
Linn Persson, Mona Brorsson, Hanna Öberg & Elvira Öberg, stafett skidskytte
Sandra Näslund, Skicross

Silver
Maja Dahlqvist
, sprint längdskidåkning
Elvira Öberg, sprint skidskytte
Elvira Öberg, jaktstart skidskytte
Jonna Sundling & Maja Dahlqvist, sprintstafett längdåkning

Brons
Oskar Eriksson & Almida de Val
, mix-dubbel curling
Henrik Harlaut, big air
Maja Dahlqvist, Ebba Andersson, Frida Karlsson & Jonna Sundling, längdskidåkning stafett
Jesper Tjäder, Freeski slopestyle

Svenska medaljhopp

SOK gick ut med målet att Sverige ska göra sitt mest framgångsrika vinter-OS någonsin och därmed ta fler medaljer än man gjorde i Pyeongchang 2018 då Sverige plockade hem 14 medaljer. Sverige har nu säkrat 16 medaljer, men fler medaljchanser finns under helgen.

Nedan går vi igenom några av de kvarvarande sporter där Sverige har störst chans till medalj:

Curling
Curling är alltid en av de populäraste idrotterna i Sverige när det kommer till vinter-OS och det beror inte minst på de oerhörda framgångarna Sverige under de olympiska spelen. På damsidan så har Sverige tagit medalj i curling i sex av åtta olympiska spel och Lag Hasselborg är regerande olympiska mästare. Nu är laget framme i semifinal mot Storbritannien På herrsidan så har Lag Edin plockat hem två raka olympiska medaljer, det blev brons i Sotji 2014 och silver senast i Pyeongchang. Man har nu säkrat minst ett silver när man är framme i final mot Stobritannien.
Semifinal damer 13:05 fredagen den 18 februari Sverige – Storbritannien
Final herrar 07:10 lördagen den 19 februari Sverige – Storbritannien

Ishockey
Tre Kronor
är klara för semifinal där man ställs mot förhandsfavoriterna Ryssland. Sverige har dock alla chanser att gå till final, inte minst om man håller upp den starka defensiven man visade upp i kvartsfinalen mot Kanada, en match som slutade med 2-0.  
Semifinal herrar 14:10 fredagen den 18 februari Sverige – ROK

Längdskidåkning
Det är främst på damsidan vi hittar svenska medaljförhoppningar. Damernas tremil kan Sverige ta medalj i, Therese Johaug är storfavorit till guldet men Sverige har kvar medaljhopp i Frida Karlsson och Ebba Andersson, även om ingen av dem fått till en fullträff hittills under spelen.
Tremil damer 07:30 söndagen den 20 februari

Skidskytte
Sverige har redan tagit tre medaljer i skidskyttetävlingarna. Elvira Öberg har tagit två individuella silver och de svenska damerna tog även guld i stafetten. Sverige har fyra åkare i masstarten där det största hoppet är Elvira Öberg, men även Hanna Öberg är en klar medaljkandidat. För stafettguldmedaljörerna Linn Persson och Mona Brorsson kan det bli en kamp om medaljerna om de har rätt dag i både spåren och på skjutvallen.

På herrsidan så har det ännu inte blivit något guld i dessa olympiska spel, Martin Ponsiluoma har visat bra form i spåren men har haft problem med skyttet. För Sebastian Samuelsson har varken farten eller skyttet varit på topp hittills. Båda åkarna har dock chans på medaljer om de får allt att stämma.
Masstart damer 08:00 fredagen den 18 februari
Masstart herrar 10:00 fredagen den 18 februari

OS i Peking 2022, schema och grenar

  • Öppningsceremoni - 4 februari
  • Alpint - 6-19 februari
  • Backhoppning - 5-14 februari
  • Bob - 13-20 februari
  • Curling - 2-20 februari
  • Freestyle - 3-19 februari
  • Ishockey - 3-20 februari
  • Konståkning - 4-20 februari
  • Längdskidåkning - 5-20 februari
  • Nordisk kombination - 9-17 februari
  • Rodel - 5-10 februari
  • Short Track - 5-16 februari
  • Skeleton - 10-12 februari
  • Skidskytte - 5-19 februari
  • Skridsko - 5-19 februari
  • Snowboard - 5-15 februari
  • Avslutningsceremoni - 20 februari

Schema dag för dag

Tider markerade med fet och kursiv stil innehåller svenska deltagare

Fredagen den 18 februari
02:30–04:00 Freeski, damer halfpipe final
04:45–05:30 Skicross, herrar kval
05:10–07:25 Ishockey, herrar semifinal
07:00–08:35 Skicross, herrar final
07:05–10:00 Curling, herrar bronsmatch
08:00–09:00 Skidskytte, damer 12,5 km masstart
09:30–10:55 Skridsko, herrar 1000 m
10:00–10:55 Skidskytte, herrar 15 km massstart
11:30–14:45 Konståkning, par kortprogram
13:00–15:15 Bobsleigh, damdubbel heat 1 och 2
13:05–16:00 Curling, damer semifinal
14:10–16:25 Ishockey, herrar semifinal

Lördagen den 19 februari
02:30–05:05 Bobsleigh, herrar fyrmanna heat 1 och 2
02:30–04:00 Freeski, herrar halfpipe final
04:00–06:10 Alpint, lagtävling
07:00–09:55 Längdskidor, herrar 50 km masstart fristil
07:05–10:15 Curling, herrar final
08:00–10:40 Skridsko, damer och herrar masstart
12:00–15:10 Konståkning, par fritt program
13:00–15:30 Bobsleigh, damer dubbel heat 3 och 4
13:05–16:00 Curling, damer bronsmatch
14:10–16:40 Ishockey, herrar bronsmatch

Söndagen den 20 februari
02:05–05:20 Curling, damer final
02:30–05:25 Bobsleigh, herrar fyrmanna heat 3 och 4
05:00–07:30 Konståkning, uppvisningsgala
05:10–07:45 Ishockey, herrar final
07:30–09:40 Längdskidor, damer 30 km masstart fristil
13:00–15:00 Avslutningsceremoni

Är det några nya sporter i vinter-OS 2022?

Det är inga nya sporter i programmet för vinter-OS 2022, men det finns sju nya grenar att se fram emot:

  • Big Air Freestyle, herrar och damer
  • Monobob Bob, damer
  • Aerials Freestyle, mixad
  • Backhoppning, mixad
  • Snowboardcross, mixad
  • Short track, mixad

Var arrangeras OS 2022?

Peking arrangerade som bekant sommarspelen 2008. Men det är första gången Kina arrangerar ett vinterspel, i och med det så blir Peking den första staden att arrangera både sommar- och vinter-OS. 

Såväl öppnings- som avslutningsceremonin kommer att hållas i det berömda "fågelboet", officiellt Bejing National Stadium. Det finns tre separata OS-byar under spelen, ett i Peking, ett i Yanqing och ett i Zhangjiakou.

När hålls Paralympics 2022?

Paralympics 2022 arrangerar strax efter att vinter-OS är över. Evenemanget är schemalagt att starta den 4 mars och pågår i drygt en vecka med avslutning den 13 mars.

Kommer inhemska åskådare tillåtas under OS 2022?

Kinesiska myndigheter har gått ut med att det inte är möjligt för allmänheten att köpa biljetter till OS-tävlingarna, istället så kommer arrangörerna bjuda in utvalda åskådare som kan se tävlingarna på plats.

Vilka det är som bjuds in eller hur många åskådare det handlar om är ännu inte klart.