OnePlus 10: kaikki mitä tiedämme puhelimesta, joka peruttiin

OnePlus 10 Pro
(Kuva: OnePlus)

Vuonna 2022 ei nähdä lainkaan OnePlus 10 -puhelinta.

Lehdistölle MWC 2022:ssa järjestetyssä tilaisuudessa OnePlus vahvisti, että yhtiön OnePlus 10 -lippulaivasarja koostuu tänä vuonna ainoastaan yhdestä puhelimesta: OnePlus 10 Prosta.

OnePlus 10 Pro julkaistiin jo aiemmin tänä vuonna Kiinassa, mutta monet jäivät odottamaan myös edullisempia malleja tälle vuodelle. Yhtiö on kuitenkin aikeissa jättää perusmallit väliin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2016.

Yhtiön vuoden 2022 ainoa malli, OnePlus 10 Pro, saapuu sen sijaan Euroopassa myyntiin maaliskuun aikana.

Lopputulos ei ole lopulta täysin yllättävä. Kun yhtiö julkisti 10 Pron ainoastaan Kiinassa, tapaus oli tuolloin jo hieman outo. Lisäepäilyjä nykyisestä tilanteesta herättivät myös vuotojen puute, sillä perusmallista ei oltu tähän päivään mennessä saatu oikeastaan kunnollisia vuotoja. Tämä on verrattain harvinaista puhelinmaailmassa.

Tuoreimmat tiedot

<a href="https://global.techradar.com/fi-fi/news/oneplus-10-on-peruutettu-valmistajalla-suunnitelmissa-uusi-edullinen-5g-puhelin" data-link-merchant="global.techradar.com"">OnePlus 10 on peruutettu. Yhtiöltä nähdään tänä vuonna ainoastaan OnePlus 10 Pro -malli.

Lyhyesti

  • Mikä se on? Huhuttu lippulaivapuhelin, jota ei ole olemassa
  • Milloin se julkaistaan? Ei milloinkaan, sillä sitä ei ole olemassa
  • Paljonko se maksaa? Ei mitään, sillä sitä ei ole olemassa

OnePlus 10:stä kuultiin hyvin vähän huhuja ennen lopullista ilmoitusta sen peruuntumisesta. Olemme jättäneet huhut ja väitetyt vuodot alapuolelle, vaikka ne eivät enää pidä luonnollisesti paikkaansa.

Hinta ja julkaisupäivä

Hinta ja julkaisupäivä

OnePlus 10 Pro julkaistiin Kiinassa tammikuun 11. päivä 2022. Sen sijaan OnePlus 10:n ajankohta on vielä epävarmaa, mutta uskomme sen odottavan jo nurkan takana.

Malli saatetaan hyvinkin paljastaa OnePlus 10 Pron kansainvälisen julkistuksen yhteydessä, joka on todennäköisesti luvassa maaliskuussa tai huhtikuussa. Meidän arviomme koskee maaliskuuta, jolloin edeltävä OnePlus 9 esiteltiin.

OnePlus 9 oli saatavissa julkaisupäivänä edullisimmillaan 699 eurolla. Luultavasti uutuusmallin hintalappu osuu samaan haarukkaan.

On tietysti mahdollista, että hinta nousee tai laskee jonkin verran. Huhujen mukaan malli ei kuitenkaan tarjoa mullistavia ominaisuuksia tai eroavaisuuksia, joten tämä on epätodennäköistä.

Näyttö ja muotoilu

Näyttö ja muotoilu

Emme ole vielä nähneet OnePlus 10:n ulkonäköä, mutta vuodon perusteella malli näyttäisi hyvin pitkälti samalta kuin edeltävä OnePlus 9. Hienoisia parannuksia voi toki olla siellä ja täällä. Yleisesti ottaen OnePlus on kuitenkin pitänyt tuotteensa varsin tutunlaisina, joten emme ole yllättyneitä tutusta ulkonäöstä.

Tiedämme viimein, miltä OnePlus 10 Pro näyttää. Lopullisen ulkonäön voi vilkaista alla olevista kuvista, jotka ovat OnePlussan julkaisemia. Todennäköisesti OnePlus 10 -perusmalli on muotoilultaan samansuuntainen.

Muotoilu sisältää katsauksen Hasselbladin kanssa yhteistyössä luotuun kamerakokonaisuuteen, joka nousee esiin alumiinisesta rungosta.

OnePlus 10 Pro on saatavana mustana ja vihreänä, minkä lisäksi voimme nähdä tila-asetuksia säätävän liukusäätimen. Lisäksi virtapainike sijaitsee samalla puolella.

Näytön osalta emme ole vielä kuulleet tietoja. OnePlus 10 Pro tarjoaa kuitenkin hyvin samanlaisen näytön kuin edeltäjänsä, joten kenties OnePlus 10 -perusmalli tekee saman ratkaisun. Tämä tarkoittaisi 6,55-tuumaista AMOLED-näyttöä 1 080 x 2 400 -resoluutiolla ja 120 Hz virkistystaajuudella.

Kamera ja akku

Kamera ja akku

Emme vielä tiedä paljoakaan OnePlus 10:n kamerasta. OnePlus 9 sisälsi kuitenkin telelinssiä lukuun ottamatta saman kameran kuin OnePlus 9 Pro, joten kenties uutuusmallisto luottaa samaan järjestelyyn. Tältä osin siis pohjaamme arviot OnePlus 10 Pron tiedettyyn kamerakokonaisuuteen.

Pro-mallissa on 48 megapikselin pääkamera, 50 MP ultralaajakulmakamera 150 asteen näkökentällä sekä 8 MP telelinssi. Näistä viimeksi mainittu ei todennäköisesti ole OnePlus 10:ssä mukana. Vastaavasti puhelimen etupuolella oleva 32 MP selfiekamera saapuu historiaan peilaten arveltavasti sellaisenaan.

Todennäköisesti kuvaustilat sekä -ominaisuudet ovat mallien kesken identtiset. Tämä sisältää niin Fisheye-asetukset, parantuneen Pro-tilan, RAW+ -tiedostomuodon sekä ammattikuvaajille suunnatun Master Style -moodin.

Elämme OnePlus 10:n akun osalta epätietoisuuden vallassa. Sen sijaan 10 Pro sisältää 5 000 mAh akun 80 watin langallisella latauksella. Uskomme lataustahdin olevan malleissa sama, mutta varmuutta asiasta ei ole.

Tekniset tiedot ja ominaisuudet

Tekniset tiedot ja ominaisuudet

OnePlus 10 Pro hyödyntää tuoretta ja tehokasta Snapdragon 8 Gen 1 -suoritinta. Kyseessä on Snapdragon 888:n päivitetty versio, joka on todennäköisin järjestelmäpiiri vuoden 2022 Android-lippulaivapuhelimiin. Oletamme myös OnePlus 10 -perusmallin käyttävän samaa piiriä.

Tiedämme OnePlus 10 Pron hyödyntävän nopeaa LPDDR5 RAM -muistia ja NFC-tekniikkaa. Android 12 -käyttöjärjestelmän päälle on kyhätty yhtiön uusin OxygenOS 12 -käyttöliittymä.

Todennäköisesti OnePlus 10 tarjoaa samat tekniset tiedot, mutta tätä ei ole vielä varmistettu. Muistin määrä voi hyvinkin olla identtinen, mikä tarkoittaisi nousua 12 gigatavuun. Lisäksi tallennustilan osalta uskomme 256 gigatavun kapasiteettiin.

Malli tarjonnee 5G-tuen. Tätä ei ole vahvistettu, mutta olisimme todella yllättyneitä sen puuttumisesta.

Toiveet

Mitä haluamme nähdä?

OnePlus 10 -malliston toiveemme pohjautuvat pitkälti seikkoihin, joista emme niin pitäneet OnePlus 9:n kohdalla. Lisäksi tietysti haluamme saada uuden mallin vähintään samalle viivalle kilpailijoiden kanssa.

1. Kunnon optinen tarkennus

Monet kamerapuhelimet tarjoavat erinomaiset työkalut optiseen zoomiin. Esimerkiksi Xiaomi Mi 11 Ultran 48 MP 5-kertainen tarkennus sekä Huawei P50 Pron 64 MP 3,5-tarkennus erottuvat edukseen.

OnePlus 9 ei tarjonnut optista tarkennusta lainkaan ja OnePlus 9 Prossakin tyydyttiin 8 MP 3,3-zoomiin. Tämä on hintalapun huomioiden vähemmän kuin soisi.

Haluaisimme nähdä OnePlus 10:ssä telekameran. Tässä kohtaa toiveena ei edes ole sen kummoisemmat kuin 12 MP tai kaksinkertainen optinen tarkennus. OnePlus 10 Prossa taasen 4- tai 5-kertainen optinen tarkennus olisi melkoista herkkua.

Tämä ei vielä nostaisi OnePlussaa markkinoiden kärkeen, sillä esimerkiksi Samsung Galaxy S22 Ultra nostanee rimaa entisestään. Joka tapauksessa lisäys nostaisi kokonaisuuden arvoa merkittävästi.

2. Lisää tallennustilaa

OnePlus 9

(Image credit: Truls Steinung)

OnePlus 9 ja OnePlus 9 Pro saivat arvosteluissa moitteita tallennustilan rajallisuudesta. Kummankaan kapasiteettia ei nimittäin voi laajentaa microSD-muistikortilla. Jos osti mallin 128 Gt tallennustilalla, saattoi tila loppua nopeasti kesken.

Lisätila ei ole kaikille tarpeen, mutta etenkin Pro-mallilla ahkerasti kuvaavat hyötyisivät tästä merkittävästi.

Jos microSD-paikka on poissa laskuista, isompi sisäinen tallennustila olisi myös kelpo askel. Edellisessä sukupolvessa ollut 256 gigatavun katto tuntuu nykyisin varsin rajalliselta, kun iPhone 13 -sarja tarjoaa 512 Gt tai jopa 1 Tt.

3. Nopeampi lataus

OnePlus 9 ja OnePlus 9 Pro tarjosivat 65 W -latauksen. Se on nopea verrattuna Samsung Galaxy- ja iPhone-malleihin nähden, mutta Xiaomi ja Huawei vetävät tällä saralla merkittävästi pidemmän korren.

65 W on eittämättä tarpeeksi nopea valtaosalle käyttäjistä. Vaan kun on nähnyt Xiaomi 11T Pron täyttyvän nollasta sataan vain 17 minuutissa, tuntuu kaikki muu turhan hitaalta.

Kenties OnePlus voisi satsata juuri latausnopeuteen, mikä saisi etenkin 10 Pron tuntumaan ehdalta huippumallilta.

4. Väriä elämään

OnePlus 9 launch

Vihreä OnePlus 9 Pro oli malliston ainoa erottuva vaihtoehto (Image credit: OnePlus)

OnePlus on ollut turhan maltillinen värivaihtoehtojensa kanssa. Tarjolla on ollut musta, valkoinen ja toisinaan vaaleansininen. Rohkeammat ja kiinnostavammat vaihtoehdot ovat jääneet haaveeksi.

Toivomme OnePlussan ottavan mallia Applen iPhone-valikoimasta. Värien ei tarvitse olla kaikkien mieleen, mutta rohkeus ja mielikuvitus tarjoavat erilaisiin tarpeisiin sopivia puhelimia. Esimerkiksi pinkki, punainen ja kultainen olisivat hauskoja lisäyksiä valikoimaan.

On toki myönnettävä, että rohkeat värit eivät perinteisesti ole käyneet kaupaksi yhtä hyvin kuin perinteisemmät mallit. Jossain kohtaa on kuitenkin syytä kokeilla kepillä jäätä ja katsoa, olisiko tässä mahdollisuus irtiottoon.

5. Hasselblad-yhteistyön hedelmien poiminta

OnePlus paljasti yhteistyön kameravalmistaja Hasselbladin kanssa osana OnePlus 9 -sarjaa. Yhteistyö puhelin- ja kamerayhtiöiden välillä ei ole poikkeuksellista, mutta tässä tapauksessa asia kiinnitti tavallista enemmän huomiota.

Valitettavasti OnePlus 9 ei pahemmin hyötynyt asiasta. OnePlus kertoi yhteistyön hedelmien vaativan hiukan aikaa, ja vuoden 2021 mallisto oli vasta esimakua tulevasta.

Toivottavasti OnePlus 10 -puhelimet tarjoavat merkittävästi enemmän iloa Hasselbladin osaamisesta. Toivomme näkevämme uusia kuvaustiloja sekä parempaa teknologiaa.

Markus Mesiä

Markus Mesiä on teknologia- ja pelitoimittaja, joka on viimeisen vuosikymmenen aikana kirjoittanut useisiin kotimaisiin medioihin. Sydämen asioita ovat pelien lisäksi ennen kaikkea musiikki ja urheilu. Viimeksi mainittu tosin lähinnä kotisohvalta katsottuna ja analysoituna.

Alkuperäisteksti