God of War: Ragnarok: alles wat we weten

God of War: Ragnarok Kratos and Atreus
(Beeld: Sony)

God of War: Ragnarok, het vervolg op de PlayStation-hit God of War, komt naar PS4 en PS5 in 2022.

Het is het slotstuk van het Noorse verhaal. God of War: Ragnarok gaat een paar jaar na de gebeurtenissen van God of War uit 2018 verder. Kratos en Atreus (nu een tiener) vechten voor hun leven terwijl Ragnarok (het einde van de wereld) zich ontvouwt. 

Sinds de aankondiging van de game in september 2020 zijn we niet bepaald overstroomd met details. Een trailer uit 2021 geeft ons een blik in de vernieuwde wereld van de game. God of War: Ragnarok verscheen aanvankelijk in 2021, maar de release werd uitgesteld. Momenteel bevinden we ons in het jaar van de komst van de game. Hopelijk krijgen we binnenkort meer details over God of War: Ragnarok, inclusief de officiële releasedatum.

Tijdens het wachten op meer informatie over het nieuwe avontuur van Kratos en Atreus, kun je hieronder alvast lezen wat we al weten over de aankomende game.

In het kort

  • Wat is het? Het vervolg op de prijswinnende game God of War (2018)
  • Wanneer kan ik het spelen? 9 november 2022
  • Waar kan ik het op spelen? PS5 en PS4

God of War: Ragnarok: releasedatum

God of War Ragnarok Kratos sitting in cave

(Image credit: Sony)

God of War: Ragnarok verschijnt op 9 november 2022 op PS5 en PS4, na een vertraging van de oorspronkelijke releasedatum in 2021.

Voorafgaand aan de officiële aankondiging van de vertraging, werd er al gespeculeerd dat Ragnarok niet in 2021 zou verschijnen. Hermen Hulst, de baas van PlayStation Studios, bevestigde de vertraging in een interview op PlayStation Blog in juni van dat jaar. Het vervolg werd verplaatst naar 2022 om het team van Sony Santa Monica meer tijd te geven om aan de game te werken. Door de pandemie is er namelijk wat vertraging opgelopen.

"We hebben momenteel twee erg grote verhaalgedreven games in ontwikkeling: Horizon Forbidden West en de volgende God of War", zei Hulst in 2021. "Het project van God of War startte wat later. We hebben daarom de beslissing genomen om de game naar volgend jaardoor te schuiven, zodat we er zeker van zijn dat Santa Monica Studio de geweldige God of War-game kan afleveren die we allemaal willen spelen."

Na de aankondiging van Hulst volgde Sony Santa Monica Studio met een statement op Twitter. 

"We blijven gefocust om een game van topkwaliteit af te leveren, terwijl we de veiligheid en het welzijn van ons team, onze creatieve partners en onze families bewaken. We hebben daarom besloten om het releaseschema naar 2022 te verplaatsen."

De officiële website van PlayStation plaatste in januari van dit jaar een bericht met een lijst van '22 games om in 2022 naar uit te kijken'. God of War: Ragnarok is een van deze games.

See more

Trailer

Cinematic trailer
Bij de aankondiging van de releasedatum werd ook door Santa Monica Studios een cinematic trailer gedeeld. In de trailer zien we Kratos en Atreus vechten met verschillende vijanden, in filmische stijl. Aan het einde van de trailer wordt de datum onthuld, met de box art van de game. Bekijk de trailer hieronder:

Onthullingstrailer
Tijdens de PlayStation Showcase van 2021 kregen we eindelijk een volwaardige trailer te zien. De video toont een indrukwekkende mix van intense gameplaybeelden en meeslepende cutscenes. De gevechten zien er zo verwoestend en gewelddadig uit als we verwachtten. De aankondiging bevestigt dat we in de nieuwe game Ragnarok gaan meemaken, een reeks aan catastrofes die volgens Noorse mythologie het einde van de wereld inluidt.

Teasertrailer
Eerder zagen we al een kleine teaser na een livestream van Sony in september 2020. Deze toonde enkel het logo en de tekst “Ragnarok is coming”.

See more

Verhaal en gameplay

God of War Ragnarok Kratos fighting monster

(Image credit: Sony)

God of War: Ragnarok is het directe vervolg op de originele God of War-game uit 2018. Ragnarok wordt de laatste game in de God of War-reeks die de Noorse mythologie volgt. In een PlayStation-blogpost geeft Santa Monica Studio ons een idee van het verhaal van de aankomende game.

Volgens de post speelt de game zich enkele jaren na het einde van de vorige God of War af. Midgard is hard geraakt door de ijzige winden van de Fimbulwinter, wat het voor Kratos, Atreus en Mimir nog moeilijker maakt om te overleven.

In de vorige game bouwden Kratos en Atreus een sterke band op en in Ragnarok is hun relatie belangrijker dan ooit. De complexiteit van het duo wordt wederom uitgebreid blootgelegd.

Het bericht omschrijft Atreus als “ontzettend nieuwsgierig” en stelt dat “hij wil begrijpen wie hij is en wat hij zou kunnen zijn”. Het mysterie van Loki’s rol in het verhaal is iets wat Atreus niet los kan laten. Hij wil zijn familie veilig houden, maar kan niet zomaar toekijken terwijl de Nine Realms worden meegesleept in een gewelddadig conflict.

Ondertussen wil Kratos juist buiten de strijd blijven en "Atreus beschermen van de bloedige lessen die hij heeft geleerd van zijn conflicten met de goden".

God of War Ragnarok

(Image credit: Sony)

“Kratos en Atreus moeten samen een keuze maken over het pad dat ze bewandelen. De keuzes die ze maken hebben invloed op het lot van iedereen in de Nine Realms, terwijl Ragnarok eraan komt.” In de trailer uit september 2021 zien we ook Freya en Thor. Ze worden omschreven als "twee van de antagonisten" in het verhaal.

De gevechten zijn volgens het bericht "gewelddadiger" en "spectaculairder" dan ooit. We mogen ons voorbereiden op nieuwe vaardigheden, nieuwe magische krachten voor Atreus en de terugkeer van Kratos’ legendarische wapens. Santa Monica Studio heeft veel geleerd van de gevechten uit de vorige God of War en wilt dit toepassen op de nieuwe game.

“Of je nu brute combo’s, een van de beheerste elementen of slimme verdedigingstactieken wilt gebruiken, er zijn genoeg mogelijkheden in de game om een stijl te vinden die bij jou past.“

God of War: Ragnarok gaat niet alleen in op het verhaal van Kratos en Atreus, ook de wereld wordt verder uitgediept. Deze keer kunnen spelers alle negen werelden bezoeken, inclusief Vanaheim, Svartalfheim en Asgard. In de vorige game waren deze niet te bereiken. Daarnaast keer je ook terug naar oude bekende gebieden. Het verkennen van deze rijken brengt je van groene jungles die niet van deze wereld zijn naar ingewikkelde ondergrondse mijnnetwerken.

Nieuws en geruchten

God of War PS4-screenshot, Kratos en Atreus benaderen een boom

(Image credit: SIE Santa Monica Studio)

Mogelijk een release in november
Volgens Jason Schreier verschijnt God of War: Ragnarok mogelijk in november. Schreier meldt dat drie bronnen hem zeggen dat de game voor een release in november gepland staat. Twee van deze bronnen zeggen vervolgens dat de aankondiging van deze releasedatum later in de maand juni volgt.

Volgens Schreier was het oorspronkelijk de bedoeling om in september te releasen. Toch heeft Santa Monica Studio ervoor gekozen om het uitbrengen van God of War: Ragnarok op te schuiven naar november. Een aankondiging voor een vertraging van twee maanden is niet nodig, in tegenstelling tot de vorige keer toen de game niet in 2021, maar in 2022 werd geplaatst.

Er waren geruchten (via GamesRadar) dat de game mogelijk tijdens Summer Game Fest werd gepresenteerd tijdens de opening night-stream op 9 juni. Dit bleek echter niet het geval.

State of Play in maart?
Er gaan geruchten rond dat er in maart een nieuwe State of Play plaatsvindt. De geruchten zijn onder meer afkomstig van Nick Baker, de presentator van de XboxEra-podcast (via GamesRadar). 

Eerder zei insider Tom Henderson dat er een State of Play-evenement van Sony in februari zou plaatsvinden.

Het is goed mogelijk dat we meer over God of War: Ragnarok horen tijdens een aankomende State of Play, aangezien grote titels van Sony zoals Horizon Forbidden West en Gran Turismo 7 nu speelbaar zijn.

See more

Een andere tipgever, AccountNGT, claimt dat er een groot evenement aankomt. Hij zegt dat Sony "een hoop te delen heeft". Op dit moment is er nog geen officiële aankondiging voor een State of Play-show. 

Jason Schreier verwacht geen vertraging
Bloomberg-journalist Jason Schreier reageert in een Reddit-draadje over God of War: Ragnarok op de vraag of de game waarschijnlijk tot 2023 wordt vertraagd. Hij antwoord simpelweg met "Nope".

Nog steeds op de planning voor 2022
Het lijkt erop dat God of War: Ragnarok nog altijd in 2022 verschijnt, al hebben we er nog niet heel veel over gehoord. De langverwachte sequel werd meegenomen in een lijstje van "aankomende PS5- en PS4-titels om in 2022 naar uit te kijken". 

Pc-port niet zeker
De laatste tijd zijn er steeds meer PlayStation-exclusives uitgebracht voor pc, waaronder de originele God of War uit 2018. In een interview met Game Informer wil de creatief directeur van Sony Santa Monica, Cory Barlog, nog niet zeggen of Ragnarok ook naar pc komt in een korter tijdsframe dan vier jaar.

"Ik heb geen idee", zegt Barlog. "Momenteel bekijken we één game tegelijk. We kijken naar elke titel en beslissen 'oké, is dit het beste?'. We kijken hoe goed het werkt. Vinden mensen het leuk? Hebben we het juist gedaan? Is er iets wat we fout deden? Wat kunnen we in de toekomst veranderen als we dit opnieuw doen? Maar, aan het einde van de dag is het Sony's beslissing."

Mogelijke releasedatum opgedoken
In de PlayStation Network-database is de mogelijke releasedatum van God of War: Ragnarok gespot.

Dit is ontdekt door Twittergebruiker PlayStation Game Size. Dit account pluist de PlayStation-database uit om meer informatie over nieuwe games te vinden, zoals bestandsgroottes en details, voordat een game uitgekomen is: “Volgens de PlayStation-database verschijnt God of War: Ragnarok op 30 september 2022.”

See more

Echter meldt het account ook dat het mogelijk gaat om een plaatsvervangende datum en niet de daadwerkelijker releasedatum. Tot Sony of Santa Monica Studio het zelf bevestigt, weten we niets zeker.

Het einde van de Noorse saga
Volgens Cory Barlog, creatief directeur bij Santa Monica Studio, is God of War: Ragnarok het einde van de Noorse verhaallijn. Barlog vertelt dat de hoofdreden om deze saga te beëindigen, de ontwikkelingstijd van een nieuwe game is. Het duurde vijf jaar om God of War (2018) te maken en vier jaar voor de ontwikkeling van Ragnarok. De studio wil niet dat het bijna vijftien jaar duurt om deze verhaallijn af te ronden, als er nog een derde game bij zou komen.

Nieuwe schilden
Volgens directeur Eric Williams komt er meer variatie naar de schilden die Kratos kan gebruiken in de nieuwe game. Dit vertelt hij in een interview met YouTuber Jon Ford.

Het viel Ford op dat er momenten zijn in de nieuwste trailer waarbij Kratos een ander soort schild gebruikt. Williams vertelt dat er inderdaad nieuwe schilden en nieuwe vaardigheden zijn, maar hij kan er niet te diep op ingaan.

De reden voor de komst van nieuwe schilden, aldus Williams, is dat het team van Santa Monica Studio de speler meer creatieve opties wil geven in de uitrusting en vaardigheden van Kratos.

Williams voegt toe: “Je kan op verschillende manieren spelen en vijanden weten hoe ze erop moeten reageren of proberen je in andere situaties te dwingen. Ik denk dat het leuk is voor spelers om deze verschillende methodes te ontdekken. We willen ook dat het meer meeslepend wordt. Jouw keuzes zijn belangrijk in het spel.”

Geruchten over een pc-versie
Mogelijk komt God of War: Ragnarok ook naar pc. De vorige God of War is immers ook naar pc gebracht. Een hint naar een pc-versie van Ragnarok is gespot op LinkedIn via GameRant. Een Twittergebruiker vond het profiel van programmeur Warren Lee, die ‘God of War: Ragnarok’ bij zijn actieve projecten had staan.

See more

Mogelijk is dit een fout van Lee, en staat ‘Ragnarok’ per ongeluk bij de vermelding, maar het kan ook zo zijn dat hij daadwerkelijk aan de pc-versie van de game werkt. Jetpack Interactive is immers het bedrijf wat de huidige pc-port heeft ontwikkeld in samenwerking met Santa Monica Studio. Echter lijkt het ons logisch dat dit simpelweg een foutje is.

Aangezien God of War (2018) een pc-port heeft gekregen, is het niet ondenkbaar dat er ook een voor het vervolg komt. Echter gebeurt dit mogelijk pas enkele jaren na de release van Ragnarok. De pc-versie van de vorige God of War liet ook bijna vier jaar op zich wachten.

God of War bij de PlayStation Showcase van september 2021
Na dagen aan speculatie kwam er eindelijk nieuwe informatie over de game bij de PlayStation Showcase van 9 september 2021. We kregen geen releasedatum te zien, maar wel de officiële naam van de game: God of War: Ragnarok.

Na het evenement plaatste Cory Barlog, creatief directeur van God of War, een video op Twitter waarin hij reageerde op de onthulling.

See more

PS4 naar PS5 upgradekosten
Het is mogelijk om PS4-games met een upgrade te spelen op de PS5, maar dit neemt wat kosten met zich mee.

Als je de PS4-versie van God of War (2018) op PS5 wilt spelen, kun je 10 euro betalen om een upgrade te krijgen, als je de game al hebt. Mogelijk betekent dit dat God of War: Ragnarok de trend doorzet van PS5-games die 70 euro kosten.

Klaar als het klaar is
In de nasleep van het State of Play-evenement in februari 2021 plaatste Barlog een bericht op Twitter als reactie naar fans die vroegen om een update over de game.

See more

“Als het klaar is”, leest het bericht. De tweet maakt geen vermelding van God of War: Ragnarok, maar hoogstwaarschijnlijk doelt Barlog op de releasedatum van de game.

Ook op PS4
Hermen Hulst, het hoofd van PlayStation Studios, bevestigt dat God of War ook naar de PS4 komt. In een blogpost vertelt hij het volgende:

“Waar het logisch is om een game voor zowel PS4 als PS5 te ontwikkelen, zoals bij Horizon Forbidden West, de volgende God of War en GT7, kijken we of dat mogelijk is. Als PS4-eigenaren die game willen spelen, dan kan dat. Willen ze de PS5-versie proberen, dan is die versie er ook voor hen.”

Eerder leek het erop dat God of War: Ragnarok alleen naar de PS5 zou komen.

PS5 Showcase
God of War: Ragnarok kreeg een korte teaser op het einde van het PS5 Showcase-evenement op 16 september 2020., hier kondigde Sony ook de prijs en releasedatum van de PS5 aan.

Hierna veranderde Barlog zijn Twitter-profielfoto aan naar een foto van ijs, mogelijk om te impliceren dat we verder naar het noorden gaan, in nog koudere klimaten.

Geen God of War DLC
Volgens Barlog waren er oorspronkelijk plannen om DLC uit te brengen voor God of War (2018). Echter bleken de plannen te ambitieus en zijn ze verplaatst naar de nieuwe game. Dit betekent dat alle middelen van de studio gefocust zijn op de nieuwe titel, niet op aanvullende content.

PS5-update
Om het wachten wat makkelijker te maken heeft Santa Monica Studio een PS5-update uitgebracht voor God of War (2018). Deze verhoogt de fps naar 60 en ondersteunt 4K-resolutie. Hopelijk betekent dit dat God of War: Ragnarok geen compromissen sluit als het om graphics gaat.

Wat we willen zien

God of War PS4 gevechten: Kratos in strijd met een vijand

Image credit: SIE Santa Monica Studio (Image credit: SIE Santa Monica Studio)

[Let op: dit gedeelte bevat spoilers voor het einde van God of War (2018)]

Dieper ingaan op het einde
Aan het einde van God of War leren we dat Kratos’ geliefde Faye eigenlijk een reus genaamd Laufey was. Dat betekent dat hun zoon Atreus half reus, half god is. Daarnaast blijkt het dat Atreus eigenlijk een andere naam heeft: Loki. Deze naam komt je vast bekend voor uit Noorse mythologie.

Hopelijk gaat God of War: Ragnarok dieper in op dit einde en leren we meer over het verleden van Faye en haar geheimen. Daarnaast hopen we dat Atreus zijn goddelijke krachten omarmt en meer vaardigheden krijgt dan slechts pijlen schieten vanaf de zijlijn.

Atreus wordt volwassen
De nieuwe God of War-game vervolgt het verhaal enkele jaren na het einde van de vorige titel. We hopen dat er wat meer nadruk ligt op Atreus als tiener en hoe hij volwassen wordt.

Met ondersteuning van