Europese GPU-prijzen dalen eindelijk

Nvidia RTX 3070, RTX 3080, And RTX 3090 Lined Up In A Promotional Image From Nvidia
(Beeld: Nvidia)

Populaire grafische kaarten van zowel AMD als Nvidia lijken eindelijk in prijs te dalen na vele maanden aan kunstmatige inflatie. Echter kosten de meeste nog steeds een stuk meer dan hun adviesprijs. Volgens 3DCenter betaal je nu ongeveer 77 procent boven de adviesprijs voor een videokaart uit de Nvidia GeForce RTX 30-reeks. Vorige maand was dit nog 87 procent. De AMD Radeon RX 6000-serie heeft een vergelijkbare daling meegemaakt, van 83 procent boven de adviesprijs naar 67 procent.

See more

De prijs van nieuwe videokaarten wordt beïnvloed door verschillende problemen, zoals het wereldwijde chiptekort en de groeiende vraag van crypto-miners. Het is goed om te zien dat de kosten van een nieuwe GPU steeds minder worden, al zijn ze nog steeds veel hoger dan de adviesprijzen.

Deze prijsdaling gaat hand in hand met de crash van de crypto-markt. Mogelijk is de prijs van GPU’s nog niet hard aangetast door de dalende waarde van Bitcoin en Ethereum en worden ze daardoor in de nabije toekomst nog goedkoper.

Of de crypto-markt invloed heeft op de prijzen van videokaarten, weten we volgende maand pas zeker, volgens VideoCardz. Ethereum zit op zijn laagste prijs sinds augustus. Daarnaast lanceert de ETH-organisatie een grote update in juni, waardoor de cryptomunt moeilijker wordt om te minen met standaard grafische kaarten. Waarschijnlijk is dit een afkeer voor miners.

Aangezien het niet helemaal duidelijk is in hoeverre de crypto-crash heeft gezorgd voor lagere prijzen, weten we niet zeker wat de exacte oorzaak is van de prijsdaling. Volgens 3DCenter wordt de beschikbaarheid van grafische kaarten steeds beter, wat invloed heeft op de markt.

Laten we voor de zekerheid niet te hard van stapel lopen. De prijzen van videokaarten fluctueren behoorlijk de laatste paar maanden. Deze situatie zal niet in een dag verholpen zijn.


Analyse: Het probleem is nog niet opgelost

Detail of the computer equipment used by the Ethereum miner

(Image credit: Manuel Medir/Getty Images)

Er is geen één grote reden aan te wijzen voor de hoge prijzen van videokaarten. Het is een combinatie van verschillende factoren, zoals het chiptekort, de pandemie en de opkomst van crypto in de laatste 18 maanden.

In juni lanceert de Ethereum-organisatie een grote update, waardoor de crypto naar verluidt moeilijker wordt om te minen met standaard grafische kaarten. Nu is crypto-mining niet de enige factor waardoor de prijzen van GPU’s stijgen, maar het zal zeker helpen als deze kaarten niet meer interessant zijn voor miners.

Als je een GPU te pakken probeert te krijgen met een redelijke prijs, moet je nog even wachten. Het beste advies wat we nu kunnen geven is om een gaming-laptop te overwegen. Als je internetverbinding goed genoeg is, is game-streaming via Nvidia GeForce Now ook een optie.

Jess Weatherbed

Jess is a former TechRadar Computing writer, where she covered all aspects of Mac and PC hardware, including PC gaming and peripherals. She has been interviewed as an industry expert for the BBC, and while her educational background was in prosthetics and model-making, her true love is in tech and she has built numerous desktop computers over the last 10 years for gaming and content creation. Jess is now a journalist at The Verge.