Perché puoi fidarti di TechRadar
Byggkvalitet och användarvänlighet
- Endast 1,8 mm tjockare än RX100 V
- Har en solid metallkonstruktion
- Väger 301 g
Trots den betydligt längre zoom som erbjuds på RX100 VI jämfört med sina föregångare, är det svårt att särskilja den från syskonen i RX100-serien, eftersom designen nästan är identisk med tidigare generationer – RX100 VI är bara 1,8 mm tjockare än RX100 V på 42,8mm och endast 2 g tyngre med 301 g.
Det betyder att RX100 VI har samma slanka och diskreta utseende som tidigare RX100-kameror har haft, med en slitstark metallfinish som kompletterar kamerans premiumkänsla (även om den inte är väderförseglad).
Den lilla nackdelen med denna relativt slanka design är avsaknaden av någon form av handgrepp på kamerans framsida, vilket jämfört med det bekväma texturerade greppet på till exempel Canon PowerShot G7 X Mark II är en besvikelse. Det finns ett antal eftermarknadslösningar, varav några är mycket avancerade, medan Sony själv producerar det valfria AG-R2-handgreppet för 199 kr – men med tanke på det låga priset tycker vi att detta borde ha följt med kameran från början.
RX100 VI drar igång nästan omedelbart när den slås på (eller när du vrider på strömbrytaren på kamerans sida för att aktivera EVF). Som vi nämnde är den nya mekaniskem för EVF mycket mer tillfredsställande än den tidigare metoden att manuellt dra sökaren ut ur huset från topplattan. Något som är riktigt dumt är att RX100 Vi stängs av som standard när du trycker tillbaka sökaren in i kroppen – vi tror att det här kommer att bli en av de första funktionerna du kommer att avaktivera om du köpt RX100 VI.
Runt objektivfästet finns en anpassningsbar kontrollring som kan tilldelas en rad funktioner; Som standard används det för att styra bländaren när du är i bländarprioriteringsläge och slutartid i slutarprioritetsläge. I annat fall finns det relativt få kroppskontrollerade kontroller, med fyrvägskontrollhjulet på kamerans baksida den enda andra tangentkontrollen för att komma åt kamerans huvudsakliga inställningar.
Det här arrangemanget kan göra RX100 VI aningen knixig att använda, beroende på vilken kombination du har valt. När du till exempel fotograferar i bländarprioritetsläge med flexibel punktfokusering, är fyrvägskontrollhjulet tilldelat för att välja AF-områdets storlek och positionering. Om du vill ringa in någon exponeringskompensation måste du slå på centralknappen för att avaktivera AF-området innan du väljer exponeringskompensation och sedan med fyrvägskontrollhjulet för att justera. Om du sedan vill byta AF-punkten igen måste du gå tillbaka till funktionsmenyn för att välja fokusområde igen.
Vi är verkligen glada över att pekskärmen har hittat till RX100-serie, men dess implementering är lite begränsad, med bara knackfokus och slutarfunktionalitet (och samtidig fokusering). Det gör i vissa fall fokuseringen lite snabbare, men du kan inte använda pekskärmen för att navigera i snabbmenyn och huvudmenyn på RX100 VI – det är fyrvägskontrollhjulet på baksidan som används för att göra det.
Som vi har sett med de senaste Sony Alpha-kamerorna, har RX100 VI fördelarna med ett mer raffinerat menygränssnitt, vilket gör det lite enklare att hitta runt i kamerans olika inställningar och lägen.
Autofokus
- Sofistikerat hybrid AF-system förbättrat jämfört med RX100 V
- Pekskärmen förbättrar hanteringen
- Avancerad fokusspårning och EyeAF
RX100 VI har en förbättrad version av hybrid AF-systemet som imponerade på RX100 V. Det ser 315 fasavkända AF-punkter som täcker 65 % av ramen, kompletterad med 25 större kontrastdetekterade AF-fokusområden, där de två systemen arbetar samtidigt för att åstadkomma fokus. Inledningsvis kommer RX100 VI att använda fasdetektering AF för att låsa fokus, där kontrastdetekteringssystemet sedan finjusteras vid behov.
Med den uppgraderade BIONZ X och Front-end LSI på RX100 VI, hävdar Sonys att fokuseringen går så snabbt som 0,03 sekunder, och vi är inte benägna att bråka om det – det är verkligen en av de snabbaste, om inte den snabbaste, kompaktkameran att åstadkomma fokus. RX100 VI inkluderar även Sonys avancerade AF-teknik med hög densitet, som ser fokuseringssystemets koncentrerade AF-punkter runt ett motiv för att förbättra spårnings- och fokusnoggrannheten, medan Sonys Eye AF-teknik också är tillgänglig, med ungefär 2x spårningsegenskaperna för RX100 V.
Använd RX100 VI:s breda fokusområde i Single AF-läge och du kommer att ha en mycket kompetent kamera för snabba bilder, där kameran tar alla fokuseringsbeslut åt dig. Om du vill ha mer manuell inmatning har du Center, Flexible Spot och Expand Flexible Spot (med åtta punkter runt den önskade AF-punkten för att hjälpa till med AF), där de senare två av dessa gör att du manuellt kan flytta AF peka runt ramen. Medan du kan göra det via fyrvägsstyrhjulet krävs det ett par knapptryckningar, så den nya kretsfokusfunktionen är mycket välkommen här.
Det är när du väljer Kontinuerlig AF som autofokussystemet på RX100 verkligen glänser. Detta gör att ett extra Lock-on AF-fokusområde läge blir tillgängligt, med valet av olika underlägen utöver det. Spårningsförmågan är oerhört imponerande, med skärmen upplyst med en mängd AF-punkter, allteftersom det spårar ditt motiv runt bilden.
Det finns också ansiktsigenkänning, men de som tar många porträtt kommer att vilja dra nytta av RX100 VIs EyeAF-funktion. Håll den centrala knappen i fyrvägskontrollhjulet för att aktivera detta och RX100 VI kommer att fokusera på motivets öga och förutsatt att du har kontinuerlig AF vald kommer kameran att fortsätta att spåra ögat när motivet rör sig runt bilden – mycket smart.
Current page: Byggkvalitet, användarvänlighet och AF
Pagina precedente Introduktion och nyckelfunktioner Pagina successiva Prestanda och bildkvalitetPhil Hall is an experienced writer and editor having worked on some of the largest photography magazines in the UK, and now edit the photography channel of TechRadar, the UK's biggest tech website and one of the largest in the world. He has also worked on numerous commercial projects, including working with manufacturers like Nikon and Fujifilm on bespoke printed and online camera guides, as well as writing technique blogs and copy for the John Lewis Technology guide.