Fairphone 3 review

Een eerlijke evolutie

Fairphone 3
(Image: © Truls Steinung)

Perché puoi fidarti di TechRadar I nostri esperti revisori trascorrono ore a testare e confrontare prodotti e servizi in modo che tu possa scegliere il meglio per te. Scopri di più su come testiamo.

Prestaties

  • Snapdragon 632 geklokt op 1,8 GHz
  • 64GB uitbreidbare opslag & 4GB RAM

De Fairphone 3 is qua specificaties een echte midranger. Dat zie je ook terug in de hardware onder de motorkap. Zo wordt het duurzame beestje aangedreven door de Snapdragon 632, een relatief nieuwe chipset waar we al kennis mee maakten bij de Moto G7, Moto G7 Power, en Moto G7 Play

Fairphone 3

(Image credit: TechRadar)

Wat betreft de prestaties komen de resultaten niet geheel onverwacht overeen met die van de Motorola's; de Fairphone 3 is zeker rap genoeg voor alledaags gebruik, en een beetje multitasken kan met 4GB RAM aan boord eveneens geen kwaad. Je zult wellicht bij intensief multitasken hier en daar tegen een hapering oplopen, maar daar valt zeker mee te leven. Voor 450 euro had een betere chipset echter niet misstaan, wat ten goede zou zijn gekomen aan de toekomstbestendigheid.

Een andere prettige eigenschap van de Snapdragon 632 is op gaming vlak. Net als bij de Moto's merken we dat deze chip geen problemen heeft met zowel lichte als zwaardere games. Toegegeven: een spel als PUBG krijg je niet soepel werkend met de beste graphics, maar eenmaal aangepast werkt alles als een trein. Heel warm werd het toestel overigens niet; wel zo prettig voor jezelf en de batterij.

Het interne opslaggeheugen bestaat uit 64GB. Dat is wat aan de lage kant anno 2019, maar de meeste gebruikers zullen de komende jaren niet veel meer nodig hebben. Aangezien de Fairphone 3 echter gemaakt is om het jarenlang vol te houden, en het feit dat applicaties steeds groter worden, had 128GB zeker niet misstaan. Gelukkig is de opslag uit te breiden aan de hand van een microSD-kaartje.

(Image credit: Future)

De enkele speaker aan de zijkant is niet de meest prettige plek voor een speaker. Meer dan eens hadden we daar een vinger opgelegd. Eenmaal de vinger eraf blijkt het geluid alsnog niet heel erg hard te kunnen gaan. Wel is de kwaliteit van de audio redelijk; zolang je geen zware bas verwacht, merk je al snel dat stemmen en hoge klanken lang niet zo schel klinken als bij menig andere smartphone.

Software

  • Android 9.0 Pie uit de doos
  • 5 jaar lang 'belangrijke software-updates'

Net als bij voorgaande Fairphones is er op de Fairphone 3 een schone versie van Android geïnstalleerd. Dat betekent dat er geen overbodige applicaties worden geïnstalleerd die ongewenst ruimte in beslag nemen. Ook ziet de interface er net zo uit als bij een Nokia- en Pixel-smartphone.

(Image credit: TechRadar)

Niet alle overgenomen features vinden we echter heel prettig. Zo krijg je bij de standaard launcher met geen mogelijkheid de Google-zoekbalk weg in het hoofdscherm, een plek waar sommige gebruikers liever iets anders hadden gezet. Ook lijkt er hier en daar wat weggehaald te zijn aan features; toen we zochten naar de optie om het meldingenoverzicht naar beneden te halen door over de scanner te swipen, zagen we een optie in het instellingenscherm via de zoekbalk, maar eenmaal ingedrukt verscheen er niets.

Uit de doos draait de Fairphone 3 op Android 9.0 Pie. Tijdens onze testfase ontving de Fairphone een update naar de beveiligingspatch van september 2019. Android Pie brengt enkele prettige nieuwigheden met zich mee, waaronder Digitaal Welzijn. Met deze functie krijg je meer inzicht in je smarpthonegebruik. Met de optie Ouderlijk Toezicht kun je restricties toepassen aan de schermtijd en applicaties die jouw kroost mag gebruiken.

Fairphone belooft de Fairphone 3 maar liefst vijf jaar lang te voorzien van 'belangrijke' software-updates. Er staat dus niet hoeveel grote systeemupdates de Fairphone 3 krijgt. Ook is het nog onduidelijk hoeveel beveiligingsupdates je als gebruiker mag verwachten in een jaar. Het begrip 'belangrijk' is immers subjectief. . Het is op dit moment zeer waarschijnlijk dat Android 10 naar de Fairphone 3 komt, maar een exacte releasedatum is nog niet bekend. 

Batterij

  • Geen oplader meegeleverd
  • 3000 mAh aan accucapaciteit

De batterijcapaciteit van de Fairphone 3 is op papier niet denderend. Die bedraagt namelijk maximaal 3000 mAh. Dit cijfer zegt echter lang niet alles over de batterijprestaties van deze eerlijke telefoon. In de praktijk haalden we namelijk met gemak het einde van de dag.

(Image credit: Future)

Hoe dat kan? Uiteraard aan welke apps je gebruikt, maar dat is van toepassing op elke telefoon. De Fairphone 3 lijkt voordeel te halen uit de de relatief energiezuinige Snapdragon 632 chipset. Daarnaast zorgt stock Android voor een opsmukloze ervaring, wat de batterijprestaties vast en zeker ten goede komt. Doe je het iets rustiger aan met alleen wat appen en social media? Dan is twee dagen op één cyclus makkelijk haalbaar.

Hoe snel de Fairphone 3 oplaadt? Dat is afhankelijk van de oplader die jij in huis hebt liggen; Fairphone zelf geeft namelijk geen oplader of oplaadkabel mee, want je hebt er volgens het bedrijf 'vast wel een in huis'. Om eerlijk te zijn: dat klopt. De Fairphone 3 ondersteunt Quick Charge 3.0 (18W), en was bij ons na ongeveer 2 uur volledig opgeladen.

Draadloos opladen behoort nog niet tot de mogelijkheden bij de meest recente telg van Fairphone. Wellicht dat over een paar jaar de Fairphone 4 wel (duurzaam) draadloos opladen ondersteunt.

Jarno Stinissen
Hoofdredacteur

Jarno is de hoofdredacteur van TechRadar Benelux en houdt ervan om de nieuwste smartphones te testen en hierover te schrijven. Maakte een paar jaar geleden de overstap van Android naar iOS, en wil nog steeds niet terug. Kijkt veel te veel voetbal en Formule 1 in zijn vrije tijd.