Realme C35 review

De Realme C35 is een geweldige budgetvriendelijke smartphone

Realme C35
(Image: © Future)

TechRadar Eindoordeel

De Realme C35 is een van de beste goedkope camera-smartphones van het begin van 2022, met een 50MP hoofdcamera die zowel 's nachts als overdag mooie foto's maakt, en bovendien scoort het toestel ook goed alshet op software en prestaties aankomt. Voor sommigen zal het ontwerp en scherm wat aan de mindere kant aanvoelen, maar gezien de prijs willen we het toestel dat graag vergeven.

Voor

  • +

    Sterke hoofdcamera

  • +

    Verbazingwekkend lage prijs

  • +

    Batterij gaat lang mee

Tegen

  • -

    Ligt niet goed in de hand

  • -

    Geen groothoek-camera

  • -

    Display is wat donker

Waarom u TechRadar kunt vertrouwen Onze deskundige reviewers besteden uren aan het testen en vergelijken van producten en diensten, zodat u de beste voor u kunt kiezen. Meer informatie over hoe we testen.

In het kort

Realme liet eerder al zien dat het een merk is dat we niet uit het oog mogen verliezen, met de GT 2 Pro en 9 Pro Plus die topfuncties brengen naar de middenklasse-markt. Nu lijkt het bedrijf zijn zinnen ook op de goedkopere toestellen te hebben gezet.

Het bleef ons tijdens het uittesten van het toestel steeds verbazen hoe vaak deze smartphone aanvoelde als een middenmoter. Hij was snel, had een aantrekkelijker ontwerp en nam veel betere foto's dan de meeste andere smartphones tegen deze prijs.

De Realme C35 ligt als het op de prijs aankomt in de laagste klasse toestellen van de fabrikant, wat doorgaans smartphones zijn waar je niet teveel van moet verwachten. Dat kan ook gezegd worden over C31 die samen met de C35 verscheen. Deze iets meer high-end smartphone, die toch nog steeds betaalbaar is, blijkt een verbluffend sterke smartphone voor wat je ervoor betaalt.

De Realme C35 katapulteert zich makkelijk op onze lijst met goedkope smartphones, en de hoofdreden daarvoor is zijn 50MP hoofdcamera. Het gebruikt een Sony IMX766-sensor, die momenteel ook in een klein aantal andere smartphones verschijnt (vooral van Realme), en deze blinkt uit in fotografie bij weinig licht. 

De Realme C35 weet veel kleuren en licht vast te leggen, en dat in zowel goed verlichtte als nachtelijke omgevingen, waardoor hij al een gigantische streep voor heeft ten opzichte van de meeste andere budget-smartphones. Het is natuurlijk nog geen Samsung Galaxy S21 Ultra, maar verbazingwekkend genoeg levert hij toch best fraaie beelden op, zeker in vergelijking met andere smartphones in deze prijsklasse.

Het is wel best jammer dat de smartphone niet meer weet te bieden. Er is geen ultra-groothoeklens, en ook geen waaier aan fotografie-modi zoals een Portretmodus of een tool om documenten mee te scannen. Binnen deze prijsklasse mag je misschien ook niet teveel verwachten. 

Het verbaasde ons hoe snel de Realme C35 aanvoelde, zeker bij het zien van een Unisoc-processor in de specs. Deze zijn doorgaans aan de zwakkere kant, en daar komt nog eens bij dat meer budgetvriendelijke smartphones wel bekend staan voor hun tragere prestaties.

De Realme voelt goed aan voor alledaags gebruik, of je nu tussen apps springt of doorheen sociale media scrolt. Voor games kunnen we hem niet aanraden, maar dat is dan ook niet waar hij voor gemaakt is.

Realme C35

(Image credit: Future)

Net zoals bij de meeste andere budget-smartphones zal de Realme C35 het wel eventjes uithouden tussen twee laadbeurten door. In onze tests hield hij het tot twee dagen uit. Het laden is misschien niet snel, maar wie had dat verwacht?

Uit de afbeeldingen zal kunnen opmaken dat de Realme C35 een eigen uiterlijk heeft met een opvallende groene tint die Realme Glowing Green noemt (daarnaast is het toestel ook in het zwart verkrijgbaar). Wij vonden dit alvast aantrekkelijk, maar hier zullen smaken snel verschillen. Omdat de C35 vrij groot is, met rechte hoeken en platte kanten, voelt de smartphone niet goed aan in de hand.

Elk compliment dat we de Realme C35 gaven, werd opgevolgd door een verduidelijking of klein puntje kritiek. Hoe dan ook kan je deze negatieve punten makkelijk negeren gezien de prijs van het toestel. De Realme is een krachtig alternatief voor smartphones in de lagere tot middelste klassen. Als je op zoek bent naar een smartphone binnen deze prijsklasse, dan raden we je aan om best eerst een kijkje naar dit toestel te geven.

Realme C35 prijs en beschikbaarheid

  • Verkrijgbaar met 64GB of 128GB opslag
  • Start bij 200 euro
Realme C35 specs

Gewicht: 189g
Afmetingen: 164,4 x 75,6 x 8,1mm
Schermgrootte: 6,6 inch
Resolutie: 1080 x 2400
Chipset: Unisoc Tiger T616
RAM: 4GB
Opslag: 64/128GB
Achterste camera: 50MP + 2MP + 0,3MP
Selfiecamera: 8MP
Vooraf geïnstalleerde software: Android 11
Batterij: 5.000mAh
Laden: 18W bedraad

De Realme C35 verscheen in april van 2022 en werd onthuld naast de meer betaalbare C31.

De smartphone kost 200 euro voor 64GB opslag en 220 euro voor 128GB. Als je graag foto's neemt, dan raden we het model met meer opslag aan. Het minieme prijsverschil voor een verdubbeling aan opslag is een mooie deal.

De prijs maakt van de C35 wel een van de duurste Realme C-smartphones die we hebben gezien. Hoe dan ook is het nog steeds goedkoper dan de andere toestellen uit de hoofdreeks van het bedrijf, of zelfs de meeste rivalen van Xiaomi's Redmi- of Motorola's G-reeksen.

Realme C35

(Image credit: Future)

Realme C35 ontwerp

  • Opvallende groene kleur
  • Hoekig ontwerp ligt niet goed in de hand
  • USB-C poort, koptelefoonaansluiting, vingerafdrukscanner op de zijkant

De Realme C35 is beschikbaar in zowel de opvallende Glowing Green-tint als een volledig zwarte versie van het toestel. 

Van dichtbij is de smartphone iets minder opvallend, met onderaan een USB-C-poort en 3,5mm koptelefoonaansluiting, links de volumeknoppen, rechts een aan/uit-knop met ingebouwde vingerafdrukscanner en achteraan een rechthoekig camerablok.

De vingerafdrukscanner werkte niet altijd mee, maar door dezelfde vinger twee keer te registreren konden we dit verbeteren.

Echt goed ligt de smartphone niet in de hand. Vanwege zijn flinke grootte en platte kanten zorgt het hoekige ontwerp ervoor dat je het toestel niet altijd even comfortabel kan vasthouden. Daarom raden we zeker aan om op zoek te gaan naar een extra hoesje.

Realme C35

(Image credit: Future)

Realme C35 display

  • 6,6 inch FHD LCD screen
  • Goed voor zijn prijs
  • Ziet er beetje donker uit

We waren aangenaam verrast door de FHD (1080 x 2400) schermresolutie, omdat veel goedkope smartphones hier voor HD kiezen. Dit houdt in dat je streamingdiensten kan gebruiken of games kan spelen in hun gewoonlijke resolutie. Het schermdiagonaal van 6,6 inch voelt redelijk groot aan, met een kleine notch bovenaan die het schermoppervlak onderbreekt. 

De resolutie is indrukwekkend, maar de LCD-tech en maximale helderheid van 600 nits schieten toch wat tekort. Dit blijven normale specs voor deze prijsklasse, maar weet wel dat jouw kleuren wat minder levendig zullen aanvoelen, en dat ook het scherm iets donkerder zal uitvallen. 

Occasioneel, maar niet vaak, hadden we last om het scherm in lichtere omgevingen te kunnen lezen.

Realme C35

(Image credit: Future)

Realme C35 camera's

  • 50MP hoofdcamera is goed voor levendige en heldere beelden
  • Macro- en dieptesensor, maar geen groothoek of telefoto
  • Selfiecamera doet zijn werk

Een van de hoogtepunten van de Realme C35 is wel de hoofdcamera. De 50MP f/1.8 lens maakt gebruik van de Sony IMX766-sensor die we ook in enkele andere smartphones kunnen terugvinden, en levert opvallende resultaten.

Deze is geweldig voor het maken van foto's in heldere omgevingen, wat twee voordelen heeft. Hij neemt kleuren goed op en biedt ook meer details in omgevingen met weinig licht of 's nachts. Het heeft niet hetzelfde niveau als gelijkaardige foto's met een iPhone, maar toch waren de resultaten indrukwekkend voor een smartphone van deze prijs. 

Dankzij deze sensor is de Realme C35 een van de beste goedkope camera-smartphones die je kan vinden. Let wel, 'een van de beste', en niet zomaar 'dé' beste omwille van toch enkele kleine probleempjes.

Om te beginnen zijn de andere camera's wat teleurstellend. Er is een 2MP f/2.4 macro en 0,3MP f/2.8 dieptesensor, maar geen van beide voegt iets toe. Daar mocht van ons ook een groothoeklens bij voor wat extra opties.

Realme C35

(Image credit: Future)

Ten tweede is er ook geen HDR of iets rond AI dat hierop moet lijken. Gelijke kleuren lijken in sommige beelden te sterk op elkaar.

Als je een kijkje gaan nemen in de verschillende fotografeer-modi in de app, dan zal je een standaard aanbod van Nacht, Pro en Panorama-modi terugvinden. Er zijn wel enkel opvallende afwezigen, waaronder een Portretmodus voor de selfiecamera en een modus om documenten mee te scannen. 

De selfiecamera bestaat uit een 8MP f/2.0-lens en levert mooi werk met heldere en levendige foto's. Je mag geen grote hoeveelheden details verwachten, en zoals we hierboven aanhaalden ook geen Portretmodus.

Een ander vreemd puntje is dat genomen foto's er beter uitzien dan in de preview van de camera-app. We zijn het wel gewoon dat er hier een verschil op zit, maar bij de Realme C35 viel het ons op. De resultaten waren hiermee beter dan verwacht, dus echt klagen doen we niet.

Het maken van videobeelden gaan naar 1080p tegen 30fps, wat geschikt is als je beelden maakt voor sociale media.

Camera-voorbeelden

Realme C35 prestaties en specs

  • Unisoc T616 chip met 4GB RAM
  • Loopt aardig gezien de prijs
  • Enkel 4G-connectiviteit

De Realme C35 wordt aangedreven door een Unisoc Tiger T616-chipset. Als je iets van smartphone-tech weet, dan zal de naam Unisoc waarschijnlijk geen al te beste reputatie hebben. In de C35 lijken ze prima te werken.

Het navigeren op de smartphone voelde vrij vlot aan, en dat voor zowel eenvoudige taken zoals het scrollen doorheen menu's als het gebruiken van sociale media. Met vlot bedoelen we dan natuurlijk ook 'budget smartphone vlot', in tegenstelling tot de finesse van premium toestellen. De Realme crashte tijdens onze tests nooit en voelde niet te traag aan. 

Dit is echter wel geen smartphone voor gamers. High-end games zullen veel moeite hebben op dit toestel, dus houd daar zeker rekening mee. Als je graag Pokémon Go speelt, dan zit je echter gebakken.

De smartphone komt met 4GB RAM en de keuze uit 64GB of 128GB opslag. Als je veel apps downloadt, dan raden we je aan om voor de laatste te kiezen. De C35 is enkel compatibel met 4G, maar ook dit zal je waarschijnlijk niet verbazen.

Realme C35

(Image credit: Future)

Realme C35 software

  • Android 11 
  • Realme UI-schil daarbovenop
  • Update-schema is onbekend

De Realme C35 draait op Android 11 met daar de Realme UI bovenop. Dit is voornamelijk een ontwerpkeuze omdat veel Chinese merken hun eigen forks van de open-source software gebruiken. In het geval van Realme UI lijken de menu's hard op de stock Android.

Het resultaat zorgt voor een proper uitziende layout van de menu's, of je je nu in het hoofdmenu, de app-lijst of Snelle Instellingen-menu bevindt. Bovendien is er minder bloatware dan normaal.

Houd er wel rekening mee dat Android 11 niet de nieuwste versie is sinds de release van de Realme C35, dus het wordt nog even afwachten in welke mate Realme het toestel blijft ondersteunen.

Realme C35

(Image credit: Future)

Realme C35 batterijduur

  • 5.000mAh batterij
  • Houdt het makkelijk een dag uit, soms twee
  • 18W laden is aan de trage kant

De Realme C35 komt met een 5.000mAh batterij. De combinatie van een LCD 60Hz scherm en het gebrek aan 5G-connectiviteit zorgen er in dit geval dus voor dat de C35 een van de smartphones is die het het langst volhoudt. 

De smartphone haalde een dag gebruik zonder problemen en wist het doorgaans nog een tweede dag uit te zingen. Dat houdt ook een boel sociale media, fotografie en de occasionele download van een extra app in. 

De laadsnelheid is 18W, wat zeker niet snel te noemen is. Het duurt langer dan een uur om het toestel volledig op te laden. Dit is dus een smartphone voor mensen die hun toestel 's nachts opladen.

Moet ik de Realme C35 kopen?

Realme C35

(Image credit: Future)

Koop hem als…

Je een beperkt budget hebt
Dit is een geweldige goedkope smartphone met een scherm, processor en camera die allemaal beter presteren dan de prijs doet vermoeden.

Je van fotografie houdt
De 50MP camera van de Realme is geweldig en zorgt voor kleurrijke en levendige beelden.

Je een smartphone nodig hebt die het even uithoudt
De flinke batterij zorgt ervoor dat de C35 het wel even volhoudt tussen twee laadbeurten door. Dit is dus goed nieuws als je vaak onderweg bent.

Koop hem niet als…

Je kleine handen hebt
De Realme C35 is redelijk groot, en dat in combinatie met een hoekig ontwerp zorgt ervoor dat hij niet goed in de hand ligt, zeker als je al kleine handen hebt.

Je meer geld kan uitgeven
Als je niet naar meer budgetvriendelijke smartphones moet grijpen, dan zijn er duurdere modellen die beter zullen zijn voor fotografie of gaming.

Je een ultra-groothoeklens nodig hebt
Veel goedkope smartphones bevatten groothoeklenzen voor beelden met een groot zichtveld, maar dit is er geen van.

Overweeg ook

Als deze review van de Realme C35 je niet wist te overtuigen, dan kan je hier enkele alternatieven terugvinden die je misschien kan overwegen.

Image

Realme 9 Pro Plus
Als je iets meer budget hebt, dan is de Realme 9 Pro Plus  met meer camera's achteraan en beter scherm misschien iets meer voor jou.
Bekijk hier onze <a href="https://www.techradar.com/reviews/realme-9-pro-plus" data-link-merchant="techradar.com"" target="_blank">Realme 9 Pro Plus review

Image

Moto G31
De Moto G31 heeft een mooier scherm, maar presteert iets trager. Over het algemeen lijkt dit toestel veel op de Realme. 

Bekijk hier onze <a href="https://global.techradar.com/nl-nl/reviews/motorola-moto-g31-review" data-link-merchant="global.techradar.com"">Moto G31 review

Image

Nokia G21
De Nokia G21 is een andere gelijkaardige smartphone met een nog grotere batterij, maar het scherm is wat aan de mindere kant.
Bekijk hier onze <a href="https://global.techradar.com/nl-nl/reviews/nokia-g21-test" data-link-merchant="global.techradar.com"">Nokia G21 review

Eerste review: april 2022

Arend Eyckerman
Redacteur

Arend is een redacteur met een brede achtergrond en interesse in alles dat met technologie te maken heeft, of het nu online of offline is. Naast het knutselen met computers leert hij zichzelf programmeren met zijn Raspberry Pi-collectie en heeft hij een hekel aan NFT’s.

Met ondersteuning van