Nokia 9 Pureview – recension

En ambitiös kamerabest för den specialintresserade

Nokia 9 PureView
Bild: TechRadar
(Image: © TechRadar)

Pourquoi pouvez-vous faire confiance à TechRadar ? Nos examinateurs experts passent des heures à tester et à comparer les produits et services afin que vous puissiez choisir le meilleur pour vous. En savoir plus sur la façon dont nous testons.

Bild: TechRadar

Bild: TechRadar (Image credit: TechRadar)

Prestanda och batteri

Nokia 9 är utrustad med förra årets toppmodellprocessor Snapdragon 845, och den har inga problem med att flytta runt gränssnittet jämnt och fint. Men du kan uppleva en viss försening när du växlar mellan fotolägen, till exempel.

När det gäller råprestanda levererar den emellertid bra med ett 9014 multikärnresultat i Geekbench 4, vilket gör att den landar precis över Samsung Galaxy Note 9 som har samma processor. Som jämförelse gör Snapdragon 855-utrustade Samsung Galaxy S10+ 11 002 poäng i samma test.

I själva verket, enligt en talesman för HMD, kommer du inte ens att märka den faktiska svagheten i Snapdragon 945, nämligen att den bara kan hantera tre objektiv åt gången. Detta löses med en så kallad Light Lux Capacitor, som kombinerar 240 megapixlar med bildinformation från de fem kamerorna, innan bilden skickas till processorn.

Bild: TechRadar

Bild: TechRadar (Image credit: TechRadar)

Telefonen finns i endast en variant med 6 GB RAM och 128 GB lagringsutrymme, och det utrymmet fylls snabbt om du väljer att lagra alla dina foton i RAW DNG. Tyvärr kan du inte utöka lagringsutrymmet med ett minneskort heller.

Å andra sidan är det positivt att gränssnittet är ren Android utan någon extra programvara. Som förväntat har Nokia gjort några konstiga val som att behöva svepa två gånger uppåt för att öppna app-lådan, men åtminstone är allt snyggt. Förvänta dig bara inte avancerade gränssnittslösningar som extra genvägar eller gester.

Telefonen är också en del av Android One-applikationen, så du får uppdateringar tidigare än andra telefoner. Det borde också betyda att den kommer att vara bland de första som får Android Q.

Bild: TechRadar

Bild: TechRadar (Image credit: TechRadar)

Nokia 9 har ett batteri på 3320 mAh, vilket räcker för en hel dags användning. Den stöder endast 18W snabbladdning (Quick Charge 3), vilket är tillräckligt bra, men inte särskilt imponerande.

Johan Winsborn
Freelance writer

Johan Winsborn är galen i musik och allt som låter. Därför skriver han gärna om hörlurar, högtalare och skivspelare. Som något av en nörd har han också en förkärlek för datorer, smartphones och i stort sett alla prylar som gör det digitala livet lite, lite roligare att leva.