Motorola Moto G51 review

Voldoet, maar meer ook niet

Moto G51 review
(Image: © Future / Rudra Raghuwanshi)

TechRadar Eindoordeel

De Motorola Moto G51 is een betaalbare 5G-smartphone, met een soepele beeldervaring dankzij de beeldverversing van 120Hz. Daarnaast levert het goede foto's, zowel met de camera's op de achterkant als de frontcamera. De Snapdragon 480 Plus-chipset onder de motorkap is echter lang niet de snelste, en zorgt af en toe voor haperingen.

Voor

  • +

    Beeldverversing van 120Hz

  • +

    Grote batterij

  • +

    5G

Tegen

  • -

    Wordt heet tijdens opladen

  • -

    Opladen langzaam

  • -

    Snapdragon 480 Plus-chipset

Waarom u TechRadar kunt vertrouwen Onze deskundige reviewers besteden uren aan het testen en vergelijken van producten en diensten, zodat u de beste voor u kunt kiezen. Meer informatie over hoe we testen.

Review in een notendop

Motorola bracht onlangs de Moto G31, G51 en G200 uit. De Motorola Moto G51 betreft een betaalbare 5G-smartphone naar de telefoonmarkt. Het toestel beschikt over een enorm display, met een beeldverversing van 120Hz, welke het ideaal maakt voor veelvuldig scrollen op je socialemediatijdlijn en voor het kijken van entertainmentvideo's.

Het is lang niet de beste gaming-smartphone van het moment, vanwege de lage hoeveelheid RAM-geheugen en opslagcapaciteit, waardoor gamers met de nodige problemen worden geconfronteerd.

Er is 5G-ondersteuning aanwezig, de prijs is concurrerend en andere functies zijn goed, maar Motorola had het beter kunnen aanpakken op vlak van oplaadsnelheid, RAM en opslag.

Toch is de Moto G51 een capabele telefoon als je op zoek bent naar een middenklasse smartphone met een hoge verversingssnelheid, een batterij die lang meegaat, een enorm beeldscherm en een oké SoC onder de motorkap.

Motorola Moto G51: prijs en beschikbaarheid

De Motorola Moto G51 is verkrijgbaar in een variant met 4GB RAM-geheugen en 64GB opslaggeheugen, en een variant met 4GB RAM en 128GB opslag. Er is ook een microSD-kaartsleuf aanwezig zodat je het geheugen kunt uitbreiden.

Vanaf 249,99 euro (279,99 euro voor de 128GB-variant) haal je de Moto G51 in huis. Het toestel is verkrijgbaar in de kleuropties Indigo Blue en Bright Silver.

De Motorola Moto G51 is verkrijgbaar bij onder anderen Belsimpel, Coolblue en MediaMarkt.

Design

Moto G51

(Image credit: Future / Rudra Raghuwanshi)

De Motorola Moto G51 heeft eenzelfde soort design als we gewend zijn van veel Motorola-toestellen die in de afgelopen jaren zijn verschenen. De G51 bevat het old-school, maar robuuste ontwerp wat we kennen van veel betaalbare toestellen van het merk. 

De smartphone beschikt over een gigantisch scherm en bevat een punch-hole selfiecamera in het midden van de bovenkant van het display. De G51 heeft wel een flinke kin en daarnaast ook platte randen. De achterkant is gemaakt van plastic en heeft twee kleurtonen in zich verwerkt. 

Het toestel kent afmetingen van 170,5 x 76,5 x 9,1 mm. Door het grote formaat is de G51 wat onhandig in gebruik, vooral als je niet zulke grote handen hebt. Met een gewicht van 208 gram heeft het toestel een comfortabel gewicht en voelt het bovendien niet snel fragiel aan.

Aan de onderkant van het apparaat is een USB-C-poort aanwezig, alsook een 3,5 mm-koptelefoonaansluiting en de speaker (mono). Er is een speciale knop aan de zijkant om de Google Assistant op te roepen. Daarnaast zijn er uiteraard volumeknoppen en een aan/uit-knop aanwezig. Deze bevinden zich allemaal aan de rechterkant van het toestel. In de aan/uit-knop zit ook een vingerafdrukscanner verwerkt.

De smartphone beschikt over een capsulevormige camerabult en behuisd drie sensoren en een telefoonzaklamp. De achterzijde van het toestel is wel wat gevoelig voor vingerafdrukken.

De Moto G51 is IP52-gecertificeerd, wat betekent dat hij beschermt is tegen spetters en tegen stof kan. Het is echter niet aan te raden om ermee te gaan zwemmen.

Display

Moto G51 display

(Image credit: Future / Rudra Raghuwanshi)

Het 6,8 inch IPS LCD-display beschikt over een FHD+-resolutie (1.080 x 2.400 pixels). De Motorola Moto G51 is dankzij zijn grootte en beeldverhouding van 20:9 erg geschikt voor gebruikers die hun smartphone gebruiken voor entertainment. 

Er is een beeldverversing van 120Hz aanwezig voor soepele scrolsessies, maar de verversingssnelheid kan ook terugschakelen naar 60Hz om accusap te besparen. Ook is er een 240Hz touch sampling rate. Dat laatste betekent dat het display zichzelf 240 keer per seconde kan verversen om aanrakingen op het scherm te registreren.

De smartphone biedt ook opties voor kleurprofielen, een donkere modus, een schermrecorder, thema's voor de user interface, een split-screen-modus en meer. De afwezigheid van een AMOLED-display zorgt er echter voor dat de zwartwaardes minder sterk zijn bij het kijken van video's of het spelen van games. Echter zou de toevoeging van een AMOLED-paneel ook een prijsverhoging met zich meebrengen. 

Dat gezegd hebbende, de kleurweergaven zijn lekker levendig, wat prettig is tijdens het kijken van series op Netflix of HBO Max. Ook is het beeldscherm helder, maar wellicht niet helder genoeg voor het lezen van berichten in het directe zonlicht.

Prestaties

Moto G51 camera

(Image credit: Future / Rudra Raghuwanshi)

Onder de motorkap van de Motorola Moto G51 is een Qualcomm Snapdragon 480 Plus te vinden. Het is de opvolger van de Snapdragon 480. Er is 64GB of 128GB opslag aan boord en het werkgeheugen bedraagt 4GB.

In Geekbench 5 behaalt de G51 een multi-core-score van 1.722 punten. De single-core-score bedraagt 540. Dat maakt dat de prestaties ongeveer vergelijkbaar zijn met de Xiaomi Poco F1 (2018) of OnePlus Nord N10 (2020). Niet héél sterk dus.

In dagelijks gebruik merk je dat het toestel af en toe wat hapert en wel wat langzamer is dan wenselijk is. Voor de doorsnee gebruiker is dit echter prima te overzien. Het is namelijk niet zodanig dat het irriteert. 

Het toestel draait op Android 11 met een skin van My UX. Het lijkt erg op stock Android, met minimale bloatware en een schone user interface. 

Camera's

De Motorola Moto G51 beschikt over een drievoudige camera-set-up, met een 50MP-hoofdcamera (een hogere resolutie dan de G50), een 8MP-groothoeklens en een 2MP-macrolens. De camera's leveren degelijke foto's in zowel situaties met standaard als weinig licht. De macrolens doet het erg goed als het gaat om het schieten van close-ups, maar contrast en details ontbreken een beetje. De groothoeklens functioneert ook als dieptecamera, indien nodig.

Kiekjes met de hoofdcamera bevatten aangename, redelijk levendige, kleurweergaven. Wel vinden we de foto's over het algemeen aan de donkere kant. Ze zijn scherp, het dynamische bereik is goed en de mate van ruis wordt over het algemeen goed onder controle gehouden. Er is in de schaduwen wel wat ruis op te merken, maar dat is niet vreemd bij een budgetsmartphone als deze.

De groothoeklens laat weinig verrassingen zien. De foto's tonen wat minder detail en dynamisch bereik. Afbeeldingen worden opgeschaald van 8MP naar 12,5MP, wat de beeldkwaliteit niet ten goede komt. De groothoekcamera doet echter niet onder voor de concurrentie.

De camera's aan de achterkant kunnen overweg met een aantal functies, waaronder Pro Mode, Spot Color, Panorama, Slo-Mo, Night Vision, Timelapse en Dual Capture. Ook is er een GIF'jes-maker aanwezig (Cinemagraph). Video's opnemen is mogelijk bij 1.080p.

De frontcamera betreft een 13MP-camera, waarmee je videogesprekken kunt houden en selfies kunt schieten. De selfiecamera stelt je dankzij zijn functies ook in staat om AR-stickers en groepsselfies te maken.

Cameravoorbeelden

Batterij

De accucapaciteit van de G51 bedraagt 5.000mAh. Als je het toestel volledig hebt opgeladen en de smartphone 'normaal' gebruikt (scrollen op social media, berichten versturen, even gamen tussendoor), houdt de Motorola Moto G51 het ongeveer één tot anderhalve dag vol. Na een uur gamen daalt het accusap met 11 procent, wat prima te doen is. 

Het opladen van de smartphone neemt echter wel wat tijd in beslag. Met de 10W-lader die in de doos zit duurt het ongeveer 2,5 uur voordat de batterij weer helemaal gevuld is. Er zijn tegenwoordig snellere oplaadopties op de markt, maar daarbij gaat de batterij wel minder lang mee.

Zoals je kunt verwachten bij een toestel in deze prijsklasse, is draadloos opladen niet mogelijk. Daarnaast merken we dat het toestel tijdens het opladen nogal warm wordt, tijdens het verdere gebruik van de G51 hebben we daar echter geen last van gehad.

Moet ik de Motorola Moto G51 kopen?

Moto G51 5G

(Image credit: Future / Rudra Raghuwanshi)

Koop het als...

Je soepel wilt scrollen
De Moto G51 biedt een beeldverversing van 120Hz voor een aangename prijs. Het maakt scrollen een stuk soepeler dan de 60Hz die we gewend zijn, maar heeft wel invloed op de batterijduur.

Je 5G zoekt voor een betaalbare prijs
De snellere verbindingstechnologie komt naar steeds meer smartphones, en dus ook naar het lagere segment. Met een prijskaartje van ongeveer 250 euro is 5G betaalbaarder dan ooit.

Je een grote batterij zoekt
De 5.000mAh batterij zorgt ervoor dat je niet snel zonder accusap zit. Het toestel moet bij gemiddeld gebruik minstens een dag mee gaan, waarbij uitstapjes naar anderhalve dag zeker mogelijk zijn.

Koop het niet als...

Je snel weer op pad wilt
De accu is misschien wel groot, maar het opladen ervan duurt even. In 2,5 uur is het toestel voorzien van 100 procent accusap, maar er zijn alternatieven die dat veel sneller kunnen.

Je een mobiele gamer/productief bent
De Snapdragon 480 Plus is aardig, maar als je veel apps tegelijk open hebt staan, veel multitaskt of urenlang wilt gamen, verpest de soms wat haperende chipset al snel het plezier.