Huawei P20 Pro recension

En riktig pärla för fotografering

Pourquoi pouvez-vous faire confiance à TechRadar ? Nos examinateurs experts passent des heures à tester et à comparer les produits et services afin que vous puissiez choisir le meilleur pour vous. En savoir plus sur la façon dont nous testons.

Gränssnitt och tillförlitlighet

  • Android 8.1 med EMUI 8.1
  • Anpassningsbar via teman
  • Utmärkt vardagsprestanda

Huawei P20 Pro kör Android 8.1 kombinerat med Huawei EMUI 8.1 gränssnittet. Om du använt en Huawei-telefon i den dyrare prisklassen under det senaste året, vet du vad du kan förvänta dig.

När den först startas, har Huawei P20 Pro ingen app-meny. Den använder ett iOS-liknande arrangemang där alla dina appar hamnar på hemskärmen, så du själv kan organisera in dem i mappar.

Vissa gillar detta, andra inte. Du kan ta tillbaka den mer konventionella app-menyn som du kan skrolla genom vertikalt, med en kort visit till Inställningarna. Vi valde att använda Huawei P20 Pro så här, med app-menyn på plats.

Läs mer om P20 Pros UI och multimediafunktioner i videon ovan.

En tunn textruta längst till höger på skärmen låter dig snabbt bläddra igenom en episk appsamling. Det finns dessutom en rad med populära och nyligen använda appar högst upp på appskärmen.

Det finns några udda Huawei-drag kvar. Låsskärmen skiftar mellan slumpade bilder som standard och inställningsmenyn är annorlunda jämfört med Android-standarden.

Den här telefonen stöder även teman. En tema-app erbjuder bland annat 12 förinstallerade teman gjorda av Huawei, samt nedladdningsbara teman gjorda av Huawei-fans.

Kvaliteten och designen på dessa teman (även Huaweis egna) varierar enormt, men det låter dig ändra telefonens utseende mycket mer jämfört med en Pixel 2.

EMUIs prestanda i Huawei P20 Pro är utmärkt. Det känns extremt snabbt och svarar bra, och laddningstiderna för apparna är dessutom mycket kortare jämfört med en telefon i medelklassen. Det finns dock en hel del förinstallerade appar. Dessa är inte förmåner för tredjeparter som finns med i många andra telefoner, utan grundläggande verktyg som Huawei anser kan vara användbara.

Det finns bland annat en väderapp, en ficklampa, en översättare, en telefonhanterare, en filhanterare och en spegel (som låter dig använda selfie-kamerans funktioner). Du kan använda den för att kolla ditt smink eller kolla hur hemska påsarna under ögonen ser ut på vägen till jobbet.

Huawei P20 Pro har dessutom en Smart Controller-app, som använder IR-sändaren på telefonens övre kant. Denna härmar signalerna som skickades av gamla hemmakontroller och gör att den fungerar som en universell fjärrkontroll.

Till skillnad från en Logitech Harmony fjärrkontroll, kan du inte programmera den på makronivå för att kunna aktivera en rad olika kommandon med en enda tryckning. Det är dock är en rolig extrafunktion som lätt kan gå obemärkt, speciellt då andra stora namn på marknaden slutade använda IR-sändare för flera år sedan.

Film, musik och gaming

  • Bra högtalare med dual drivers
  • Stöder inte Netflix HD-streaming
  • Skärmen är utmärkt för spel och filmer

Du kanske tror att de svarta kanterna på Huawei P20 Pro skulle vara irriterande för spel, men det är de inte. När telefonen känner igen ett spel eller en app som inte fungerar bra ihop med de svarta kanterna, skuggar den automatiskt ut området som ska användas.

Det är dock inte lika enkelt att göra detta på tredjepartsappar. De svarta kanterna finns bland annat kvar när du använder Spotify, men inte när du spelar Candy Crush Saga eller Asphalt 8. Detta är en ganska smart funktion, men vi har läst att det kan orsaka vissa problem med gränssnittet med icke kompatibla appar.

Som du kanske hoppats, fungerar de flesta spel väldigt bra på telefonen. Vi har inte upplevt några brister i prestation med de titlar vi provat på. Huawei P20 Pro kanske inte har telefonvärldens mest kraftfulla GPU, men den ger mycket för att ha en skärm som bara erbjuder lite mer än 1080p.

Huawei P20 Pro har egna appar för videor och musik. Dessa är grundläggande spelare som låter dig titta eller lyssna på videor och musik på din telefon.

För närvarande stöder tyvärr inte telefonen Full HD-streaming via Netflix, utan är begränsad till 540p. Trots att 540p ändå ser riktigt bra ut och skulle kunna misstas för 720p samtidigt som det sparar data, är det förmodligen något som gör många besvikna.

Huawei P20 Pro har tyvärr inga bra högtalare. En i telefonens nedre hörn står för större delen av ljudet och en främre högtalare används för att spela ytterligare högfrekvens ljud. Detta för att förhindra att ljudet kommer ut snett, när du håller telefonen framför ansiktet.

Det är en ganska hyfsad högtalar-setup med som erbjuder en bra bas för att vara en telefon. Den håller inte samma nivå som Razer Phone, men den duger gott och väl för podcasts och YouTube-videor. Ljudkvaliteten kan dock försämras något vid högsta volym.

Prestanda och tester

  • Mindre kraft jämfört med konkurrenter
  • Använder samma chipset som Mate 10 Pro

Huawei P20 Pro har inget nytt chipset, utan använder samma Kirin 970 CPU som Huawei Mate 10 Pro som släpptes sent under 2017.

Chipsetet har åtta kärnor. Fyra av dem är Cortex-A73:or som används för krävande uppgifter, medan de andra fyra är Cortex-A53:or som används för vardagsanvändning.

Detta gör att den hamnar bakom Snapdragon 845 som används i några varianter av Samsung Galaxy S9 Plus, som har Kryo-kärnor baserade på Cortex-A75- och Cortex-A55-designen. Dessa nyare rivaliserande kärnor är effektivare och erbjuder mer kraft vid samma klockhastighet.

Huawei P20 Pro har dessutom ett sämre grafik-chipset jämfört med Galaxy S9 Plus. Den använder det 12-kärniga Mali G72, medan Exynos och Snapdragon-versionerna i Samsung antingen använder en 18-kärnig Mali G72 eller den utmärkta Adreno 630.

Är detta något som blir tydligt i våra tester?

I Geekbench 4 fick Huawei P20 Pro 6 775 poäng (1 918 per kärna). Detta är mycket mindre jämfört med Galaxy S9 (Snapdragon 845) som låg runt 9 000 poäng och iPhone X som låg runt 10 000 poäng.

Vi måste dock även räkna in skärmupplösning i det hela. Huawei P20 Pro har inte lika många pixlar att rendra som någon av dessa telefoner, något som minskar CPU- och GPU-belastningen i många situationer.

En annan detalj som kan vara intressant för tech-nördar är att P20 Pro inte använder dual-channel RAM. Den har samma kopieringshastigheter som ett DDR4.

Dess interna lagring är däremot ganska snabb. Den hade en läshastighet på 501 MB/s (något som matchar SSD:er i låg- och medelklassen) och en skrivhastighet på 190 MB/s som inte är dåligt det heller.

Amanda Westberg
Chefsredaktör TechRadar Norden

Amanda Westberg har varit en del av TechRadar-projektet sedan starten 2018 och sitter nu på rollen som chefsredaktör för TechRadar i Norden. Under sin tid på hemsidan har hon hunnit skriva tusentals artiklar och håller noggrann koll på teknikvärlden och dess trender. Som en gamer och träningsentusiast har hon en förkärlek för allt gaming- och fitnessrelaterat, där bland annat smartklockor är en favoritkategori att skriva om.